torsdag 28 september 2023

Supernova av Callum Bloodworth

Sommaren efter studenten skulle bli den bästa någonsin. Nova, Zebastian och Laura. Först gör Zebastian slut och lämnar Nova ett par för stora funktionsstrumpor. Laura får ett sista minuten jobb i London och åker. Cafét där Nova skulle sommarjobba går i konkurs. Och mamma hon bara jobbar och är frånvarande som vanligt.

Suck. 

Det var ju inte så här det skulle bli. I sin ilska går Nova in i den lokala Facebook-gruppen och skriver ett bytesmeddelande. Svara funktionsstrumpor i utbyte mot färg. Hon tänkte inte så mycket på det med får svar från Leo som sommarjobbar på macken. 

Ett första byte blir början på en annorlunda sommar. En sommar med oväntade möten som leder till att Nova kan sätta ord på osäkerheten hon känner inför vad hon ska göra med sitt liv. 

Fint, mysigt, romantiskt och tankfullt!

/Paula


Supernova
Författare: Callum Bloodworth
Förlag: Bonnier Carlsen (2023)
ISBN: 9789179791865

lördag 23 september 2023

Totalvägrar av Johan Rundberg

Leo vill gå sin egen väg och göra som hon vill. Men hela tiden måste hon kompromissa med mamma. Det går så långt att hon tar på sig klänning på skolavslutningen. 

Mormor däremot kommer Leo väldigt bra overens med. De förstår varandra på ett helt annat sätt. Leo har tagit över mormors gitarr. Gitarren som mormor var punkdrottning med. Nu vill mormor prata med Leo om något viktigt men Leo smiter hela tiden undan.

När bästisen Kryckan berättar för Leo att hon vill sluta spela med deras band och att hon fått en reservplats på Fryshusets musikkollo och tänker gå på det utan Leo. Då blir det för mycket.

Det var inte så här sommarlovet skulle börja. Inget blir som det ska och av någon anledning har mamma och pappa bestämt att de inte ska åka bort i sommar heller. 

Slumpen ger Leo ett helt annat och mycket mer spännande sommarlov än hon kunnat föreställa sig. Hon lär dessutom känna nya sidor av mamma och mormors historia. Det är allvarligt, knasigt och väldigt fint. Om att hitta sin plats där man först känner att den inte finns både när det kommer till familj och vänskap.

Perfekt bok för ungefär elvaåringen som inte riktigt vill det som förväntas av den.

/Paula


Totalvägrar
Författare: Johan Rundberg
Förlag: Natur & Kultur (2023)
ISBN: 9789127180697

onsdag 20 september 2023

Slita sig av Angelica Öhrn

Hästar är allt för Lella och storasyster Emma. Det har alltid varit så men på ett helt annat sätt. Mamma var en duktig ryttare hon vann hopptävlingar. Men så dog pappa och mamma slutade gå upp ur sängen. Sedan dess är det Lella och Emma som får klara sig själva särskilt sen mormor gjort pappa sällskap på kyrkogården.

Vi får följa Lella sommaren mellan nian och gymnasiet hon har kommit in på sitt förstaval, natur. Men ingen är glad för henne de vänder sig bort och där kan du ju inte gå. Du kan inte bli en av de Men Lella vill bli veterinär. 

Emma vill att Lella ska göra som henne och vara kvar. Hästarna, gården, festerna i gropen. Det skvallras som bara den vännerna mellan. Om hästar och hemförhållanden. Hur är det egentligen är Andrea som har det fina ridhuset med alla fina hästar så bra som det verkar?

Om att våga gå sin egen väg och samtidigt ha ett ben kvar i det gamla. Hur gör man? Fin läsning även för mig som inte gillar hästar.

/Paula


Slita sig 
Författare: Angelica Öhrn
Förlag: Opal (2023)
ISBN: 9789172265813

torsdag 14 september 2023

En ask noveller - I Gränslandet för dig på mellanstadiet

Det har kommit en ny ask med noveller från Novellix <3 Det känns nästan som att öppna en ask med smågodis. Novellasken heter I Gränslandet och innehåller noveller för dig på mellanstadiet (och alla oss andra också).

Novellerna handlar om vardagen och hur den kan se ut när man är ungefär elva år. Om det som är pinsamt och att samla mod för att våga det du vill och som ditt inre säger åt dig att göra. 

I novellen Olivia av Katarina von Bredow möter vi Olivia som äntligen bestämt sig för att strunta i vad kompisen och klassens drottning bestämt. I dag ska det hända. Men inget blir som Oliva tänkt sig då hon får men under en lektion och det blöder igenom jeansen och alla ser. Hur ska Oliva klara sig ur detta pinsamma? 

Kom och hjälp mig är namnet på Johan Theorins novell, det är också den första diktraden som Janine skriver i den gemensamma dikten i klassrummet. Läraren ger i uppgift att skriva en gemensam dikt med den man sitter jämte. Mardröm för brevis Janine sitter Jonas, han som hela tiden sparkar henne på benen och kastar sten på henne på rasten. Kan hjälp finnas att få genom den gemensamma skrivövningen? 

Vem bestämmer var en trettonårings hemma är? Trettonåringen eller den vuxne? Det är en fråga att fundera på i Det här är min hem av debutanten Shahad Ali Mohamed. Under sommaren har mamma och det trettonåriga jaget släkten i Bagdad. Äntligen hemma, äntligen ett med de andra och ingen som tittar konstigt på en. När mamma säger att det är dags att åka hem så tycker de väldigt olika om saken. Novellen har ett öppet slut som öppnar upp för samtal och eget skrivande. 

När Rami har tråkigt brukar han dagdrömma. Rami bor i novellen Fantasi av Mårten Melin. Vi får följa Rami under en tråkig SO-lektion. Favoritdagdrömmen framkallas men denna gången är det inte som det brukar Rami fastnar i fantasin. Det gör även Safira som han dagdrömmer om att rädd ut ur ett brinnande hus. När de kommer ut ur drömmen hostar de av alla brandrök, röken som bara fanns i fantasin eller? Konstigt nog luktar det också brandrök i klassrummet. Går det verkligen att fastna i en fantasi? Och tillsammans med någon annan? 

Fint, fint, fint! Perfekt present till någon på mellanstadiet. Bra att använda i klassrummet eller i bokklubbar på bibliotek. Eller kanske som grund för en adventskalender till någon? 

/Paula som gillar att Novellix ger ut noveller till olika åldrar 


I Gränslandet
Författare: Katarina von Bredow, Mårten Melin, Johan Theorin och Shahad Ali Mohamed
Förlag: Novellix (2023)
ISBN: 9789175896014

lördag 9 september 2023

The princess and the grilled cheese sandwich av Deya Muniz

Detta är boken som plötsligt var överallt i mitt flöde. Jag hade köpt in den till biblioteket innan sommaren men nu blev jag nyfiken och måste läsa själv.

Vilken läslycka!

Lady Camemberts pappa är på henne hela tiden hon måste gifta sig och det är snart. Pappa är på det klara att dottern är mer intresserad av tjejer. Men han ska snart dö och hur ska det annars gå om hon inte är gift så kan hon inte ärva hans pengar. Om inte ... pappa Count kommer med förslaget att Lady Camembert ska fortsätta leva som pojke och på så sätt ärva pengarna.

Detta kräver en flytt långt bort dit ingen vet. Långt bort blir till staden där prinsessan Brie bor. De blir bal och som man säger tycke uppstår. De träffas tillsammans med prinsessans vänner och allt är underbart. Count Camembert som går under namnet Cam blir förälskad. Och så blir även prinsessan ...

Mys, mys, mys! Lite förväxlingar och många grillade ostmackor! Ta dig till ditt närmsta bibliotek låna, läs och njut!! 

/Paula  



The princess and the grilled cheese sandwich
Författare: Deya Muniz
Förlag: Little Brown and company (2023)
ISBN: 9780316538725

måndag 4 september 2023

Kompisar av misstag av Ida Ömalm Ronvall

Mimmis liv är inte som det borde. Inte nog med att mamma är i Sundsvall och pluggar ett helt år. Nu ska också bästa kompisen Ninni flytta 90 mil bort från Stockholm. Och dessutom tjatar pappa att hon borde träffa sin kusin Linnea mer. Det pappar inte fattar är att Linnea är taskigast.

Suck och gråt vårterminen börjar med andra ord helt fel. Så överhör Mimmi sin granne Ayla och hennes kompis Barbro att de ska gå på serietecknarkurs på helgen. När pappa åter vill ha med Mimmi till Linnea så far lögnen ur Mimmi ... att hon ska på serietecknarkurs med Ayla. 

Pappa blir så glad att han pratar med Aylas mamma och det blir pinsamt. Men också väldigt roligt och kanske kan Ayla och Barbro bli Mimmis nya vänner. Ord et inte var för den där serien om ingen förutom de skulle se ...

Kompisar av misstag är en mysig bok full av ledsenhet, svartsjuka, föräldrar som inte fattar, tankar och mod att våga fråga och om att våga säga förlåt när det blev knas. Mys! Undrar om det kanske inte kan vara så att det kommer fler delar om BAM? Hoppas!

/Paula


Kompisar av misstag
Författare: Ida Ömalm Ronvall 
Förlag: B. Wahlström (2023)
ISBN: 9789132216978