lördag 9 februari 2013

Dagboksanteckningar från ett källarhål av David Wiberg


Jag tycker om Linneas Dagboksanteckningar från ett källarhål det gör jag men jag hade tyckt ännu bättre om den när jag var 17 då hade jag kanske till och med älskat den. Jag gillar Linneas beskrivning av sin familj, kanske gillar jag mest Linneas pappa som bara har en arm. Vännernas spel, hur elak bästa vännen kan vara men hur det leder fram till att man får en annan vän. Kärleken som hålls hemlig för alla som hon knappt ens vågar erkänna för sig själv. Allt upphängt på nedräkningen till Peace and love festivalen. Lite Broder Daniel. Lite seriesidor. Lite skola, endel hemma, massor av tankar. Å så den nya svenskläraren Fredrik som jag inte vet vad jag ska tycka om. Men tror att jag inte gillar honom alls. Däremot tycker jag mycket om Linnea själv. Gillar att man också får höra om henne ur kompisar och vuxnas perspektiv att man genom det förstår att hon inte bara är deppig tonårig utan mycket sig själv och ger till andra. Alla tonåringar där ute LÄS!

/Paula

10 poäng allt tack vare en bok

Varje fredagskväll tittas det på På spåret i vårt hem. Jag gillar verkligen På spåret och har många favoriter bland de tävlande. Jag är rätt bra på "vem där" frågan. Men oftast är det typ det enda jag kan. Men i går hände det jag kunde ett resmål på 10 poäng! Stolt som bara den. 

Anledningen till att jag kunde svaret är boken på bilden. Boken av min favoritförfattare genom tiderna Per Nilsson och av serietecknaren Daniel Ahlgren. 

/Paula 

jag, En av David Levithan

Jag minns när jag precis börjat jobba som skolbibliotekarie. En fredags eftermiddag hade vi ett skolbibliotekariemöte på en av kommunens högstadieskolor. Där på en boksnurra stod en bok som fångade mitt intresse Ibland bara måste man. Jag lånade hem boken och plöjde den samma eftermiddag/kväll. Minns det jätte tydligt fast det är flera år sedan (minst fem). Jag blev helt underbart bubbellycklig av att få befinna mig i Pauls värld.

Detta var mitt första möte med David Levithan. Sedan dess har jag med väldig nyfikenhet följt och läst alla böcker han givit ut. Gillar hans världar, bokvännerna han presenterar mig för och att de så ofta är fantastiska bokhandlar.

Nu precis släpptes Levithans nya bok jag, En på svenska. Den fick ligga å vänta på mig några veckor eftersom jag började nytt jobb. Men nu börjar jag känna mig lite hemma på jobbet och förra helgen kände jag mig redo för att uppslukas boken.

Vilken berättelse. Vilket liv. Vilken bokvän. En är sexton år en egen individ men utan en egen kropp. Varje dag i hela Ens liv har hen vaknat upp i en ny kropp varje morgon. Har anpassat sig och vant sig vid att det är så. Förstått att det inte är så för alla men funnit sig i det för att det inte funnits några val. Levt lånekroppens liv så gott det bara går utan att någon märkt vad som hänt. Men så en morgon när En finns i en killes kropp vid namn Justin så blir En upp över öronen förälskad i Justins flickvän Rhiannon. En förstår att Justin inte är särskilt snäll mot henne och gör sitt bästa för att hon ska få en underbar dag.
Nästa dag vaknar En upp och tänker fortfarande på Rhiannon. Hur ska En göra för att komma henne nära igen? Om En kommer henne nära hur ska hen få Rhiannon att förstå vad En är?

Jag gillar verkligen beskrivningen om hur det är att leva i andra människors kroppar. Att inte veta vart man vaknar. Men hur man en dag bara vill bli sedd för den man är och inte för all yta. Det är inte en ny Ibland bara måste man men det är ett otroligt spännande tankeexpriment och framförallt sluttet är väldigt väldigt bra.

/Paula

En väldigt bra fråga utan ett bra svar


lördag 2 februari 2013

Bästa älskade Scott Pilgrim

Jag älskar filmen Scott Pilgrim. Har sett den massor av gånger och kommer se den ännu flera. För några veckor sedan lånade min vän Eric ut serieboxen med serien som filmen bygger på. jag var dubbelt rädd inför läsningen. Tänk om serien inte är lika bra som filmen (det kan hända även om inte ofta). Serien är inte översatt utan på engelska och min engelska är inte den bästa.

Men jag hade verkligen inte behövt vara rädd. Min engelska är tydligen bättre än jag trodde och att få följa Scott och hans vänner i sex volymer det räckte flera dagar ju.

Har du inte sett filmen Scott Pilgrim så gör det! Kommer du över serien så LÄS den!!

/Paula

Den tomma stolen av JK Rowling och besvikelsen



 Det finns böcker som man väntar på och längtar mer efter än andra. Det finns också författare man verkligen väntar på att de ska komma ut med en ny bok snart. (eller att den senaste boken ska översättas så fort det bara går).

Jag är en galet stor Harry Potter nörd. Jag verkligen älskar JK Rowlings Harry Potter värld och karaktärerna i den världen. Jag har en Gryfindor halsduk, Nevilles trollstav, Snape i lego som nyckelring och ett dödsrelikerna halsband. Ni förstår själva att jag var rätt nyfiken när det började ryktas om att JK Rowling skrev en ny bok.

Men när boken kom fick den så dåliga recensioner att jag inte längre var sugen. Inte vågade läsa. Inte ville bli besviken. Men nu har jag lyssnat på Den tomma stolen.  Som väntat så är jag besviken. Den handlar inte om något. Karaktärerna är de allra flesta osympatiska och jag jag längtade inte efter att lyssna. Vilket annars brukar vara fallet när jag lyssnar på mp3 böcker i min telefon.

/Paula