måndag 29 juli 2013

Författande fans och Slutet på boken är bara början


Att jobba med barn och böcker är det bästa jobb jag kan tänka mig i hela världen. Därför är det också roligt att läsa om andra som på olika sätt jobbar med barn och böcker eller bara med böcker. Att få nya idéer att testa eller göra om till egna varianter.

Slutet på boken är bara början – om läsarsamtal, bokcirklar och bibliotek av Nina Frid, bibliotekarie och grundare till bokcirklar.se. I sin bok har Nina Frid samlat tankar om läsning och bokcirklande (både på plats och på internet). Bäst gillar jag bokens första del och främst då kapitlet ”Vad gör en läsare?” om den sociala läsningen att stärka läsaridentitetet hos individen i grupp. Är det så att läsning rentav är en livsstil? För mig är det absolut så.

Frid funderar utifrån reklamslogaen ”Det finns alltid skäl till en god kopp kaffe” till ”det finns alltid skäl till en god bok.” Me like! Därefter har hon radat upp några sidor med olika skäl till att läsa. Sådana där som man vet men som är härliga att se på papper. Kanske tapetsera en vägg med i biblioteket?

I boken finns flera konkreta och roliga tips att använda sig av i biblioteket och bokcirklar. Att lyfta fram bibliotekarien som en läsare – kanske med hjälp av en skylt på tröjan där det står ”just nu läser jag…” tror det är mitt nästa pysselprojekt att tillverkar sådana skyltar. Bra input för samtal J bokdejting på biblioteket, mingel där alla har sin favoritbok under ärmen. Spännande samtal det kan uppstå. Också att dokumentera med foto och ställa ut i biblioteket.

Fram med fler listor som ”särskilt älskade litterära karaktärer”. En sådan lista tänker jag göra. Kanske borde man börja en bokklubb/bokcirkel med att göra en sådan lista å så lära känna varandra utifrån den?! 

Författande fans av Christina Olin-Scheller och Patrik Wikström
Till höstlovet planerar jag en Harry Potter dag på biblioteket, en dag inriktad på fankulturen runt omkring Harry Potter. Den som får läsare att skapa själva på olika sätt. Trillade på så sätt över boken Författande fans om fanfiction och elevers literacyutveckling.

Fanfiction beskrivs som en okänd folkrörelse där det läses, skrives och kommenteras i massor. Fanfiction beskrivs som berättelse som bygger på redan kända verk. Skrivs inom sin egen fandom och en av de störasta som finns är Harry Potter.

Fenomenet är inte nytt utan redan när Arthur Conan Doyle tog livet av Sherlock Holmes skrev läsare alternativa slut till berättelsen. På 1960-talet växte sig fankulturen större med Star Trek. Men sen kom internet, det blev lättare att dela sin fanfiction med andra.

Men det skrivs inte bara berättelse inspirerade av magiska bokvärldar utan ibland används begreppet fanworks för att innefatta vad som skapas inom fandomen. Fanart med både bild och skapande utifrån berättelse och karaktärer. Musik i Harry Potters fall den egna genren Wizardrock. Nytt för mig också fenomenet fanfilm.

Detta ska kluras vidare på och inspireras av till den 30 oktober!

/Paula boknörds barnbibliotekaren 



fredag 26 juli 2013

Här vill inte hundar bok av Anna Ehring

Den här boken börjar så fint så jag börjar helt enkelt med ett citat:

"Betongprinsessan
Det är svårt att vara underbar, sådär som hon som bäddar sängar åt dvärgar eller hon som sjunger och talar fint med fåglar och mössen, för var hittar man dem? Alltså fåglarna och mössen.
Om hon åtminstone orkade vara ett charmtroll, som lillasyster Emma. Men det är alldeles för lätt att glömma bort att vara underbar när man har så mycket annat att tänka på."

Maria är sex år, nyfiken och envis (som mamma beskriver henne). På dagis är alla små och hon har ingen egen kompis. Mamma och pappa bestämmer sig för att skilja sig. Allt är dåligt och hunden hon så gärna vill ha känner hon den kommer aldrig bli hennes. Men kanske en vän? För en dag finns Ofelia på gården och på dagis...

Mest gillar jag denna bok. Älskar Lotta Geffenblads bilder. Men... jag tycker det är synd att boken på sidan 162 plötsligt ska tidsbestämmas med stadsminister Palme. Visserligen genom en väldigt fin handling... men det är en så tidslöst bra berättelse att den inte behöver några tidsmarkörer. Å vem kan köpa ett litet radhus för trettontusen? Också dum tidsmarkör.

Men sidan 189 det är min favorit! Vill inte avslöja men det är vänskap det!!

/Paula

Blunda och hoppa av Sarah Dessen

MIna senaste somrar har alla innehållit en Sarah Dessen bok (om det kan du läsa här). Böcker med härlig sommarkänsla och bra tjejer i huvudrollen. Årets bok Blunda och hoppa har precis kommit ut.

Remy har precis slutat high school kommit in på ett bra collage  i andra änden av USA. Som hon längtar bort från allt och alla. Men sommaren blir inte alls som hon tänkt sig för Dexter dyker upp. Dexter som säger att det kommer bli de två... Men Remy är inte mycket för det där med kärlek. Det är sommaren hennes mamma gifter sig för femte gången. Dexter är dessutom musiker och de har hon en regel att inte dejta...

Romantiskt, fint, slukarbok, blir lite småkär i Dexter också. Ser redan fram emot nästa sommars Sarah Dessen. För det måste väl komma en nästa år också va?

/Paula

onsdag 24 juli 2013

Restips för utomjordingar, din guide till planeten jorden, av Berättarministeriet


På berättarministeriet har man ställt frågor till barn om vad utomjordingar behöver veta när de kommer till jorden. Svaren är samlade i denna instruktions bok. En bok för utomjordingarna att läsa noga innan de landar.
Mitt favoritcitat är från Klara 13 år när hon svarar på frågan, de snällaste invånarna på jorden? ”Min moster Inger Brodin, du måste bara träffa henne! Hon är bibliotekarie i TROLLHÄTTAN!”
/Paula

söndag 21 juli 2013

2013 års semester i böcker

Fyra veckor har gått så fort. Känns som att jag mest packat resväskan. Varit en del i skogen hos mamma, pappa och hängmattan, en tripp till Göteborg och en vecka med klipporna och familjen på Donsö. Men också i böckernas magiska underbara fantastiska värld.

I Sagas 90-tals Stockholm nätter. I Paris tillsammans med Louise hennes uppbrott och hur hon trots tvivel hittar kärleken igen. Noahs studentliv i Linköping, hur han gömmer sig från korridors grannarna men inte får vara i fred från Anna och Fredrik.

Suttit flera timmar på cafe i Tokyo tillsammans med Mari och hennes tjocka bok. Tittat på Eri när hon sover. Funderar fortfarande på ad Takahashis roll är i berättelsen, är han en eller två?

Tillsammans med Lucile tillbaka till Paris i en varm, kaotisk och rätt mörk barndom. Hur man blir vuxen och tar sig vidare. I nattens cirkus reste jag tillbaka i tiden till ett magiskt tidigt 1900-tal. Kärlek och magi mellan Celia och Marco.

Italien var väldigt varmt och hårt. En vänskap starkare än allt mellan Anna och Francesca, eller? Kan vänskap överleva kärlek? England tillsammans med Jeanette Winterson ännu en hård kall barndomsskildring men kärleken till böckerna som räddar allt. Ordet, berättelserna, andra världar att bli sig själv i. Mera England i form av en tidsresa tillsammans med Alexia, vampyrer och varulvar i bästa Jane Austen anda.

Frankrikes landsbygd vargar som ger sig på får. Camille och hennes vargforskare. Det mest otippade slutet i sommar. Kalifornien och New York tillsammans med Miles Heller kärlek och på rymmen från det förflutna. Hans vänner som ligger mig varmare om hjärtat Alice och Ellen. Kvar i USA tillsammans med sommarens bästa Sommaren utan män. Mia vad jag tycker om henne! Så många hundöron i boken. Så mycket igenkännelse på flera olika sätt.

Frankrike och Adambsberg spöken eller vad vem är det som mördar och varför. Ett förflutet som kommer i fatt. Barcelona i hopp om att få besöka de bort glömda böckernas gravkammare igen. Det kom men inte alls så magsikt som sist.


En semesterläsning, frossa i vuxenböcker. Snart en sensommar och höst med massor av bra barn och ungdomsböcker. Men också några vuxenböcker...

/Paula bokfrossande boknörd

Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón

Detta är en bok jag verkligen längtat efter att läsa. Vindens skugga av samma författare finns med på min (nog rätt långa) lista över bästa böcker/läsupplevelser någonsin. När Ängelns lek kom slängde jag mig över den. Den kommer inte in på listan. När jag såg att Himlens fånge skulle släppas i pocket min sista semester vecka så kändes det som att det var meningen att bli min sista semesterbok.

Åter i Barcelona, bokhandeln Sempere & sönder, de bortglömda böckernas gravkammare. Daniel har gift sig med Bea de har fått en son, herr Sempre börja bli gammal och Fermin ska gifta sig. Men då kommer det förflutna i fatt honom Fermin med sin gömda identitet utan papper på den nya. Hur ska han kunna gifta sig? Det förflutna kommer också i fatt honom i form av ett besök...

Detta är Fermins berättelse och jag är inte jätte intresserad av den. Denna boken börjar ju först på sista sidan. Suck vilket väl egentligen innebär att det kommer komma en bok till. Himlens fånge borde har varit dubbelt så tjock för det är bara en mellan bok. Rätt så besviken som jag längtat. Kanske är det jag är mest besviken på att de bortglömda böckernas gravkammare besöks först i sista kapitlet... Kanske hade jag tyckt bättre om om jag haft de andra böckerna färskare i minnet. Men Fermin har aldrig varit min favorit.

/Paula

onsdag 17 juli 2013

Mitt ordvampyrbett


I dag har jag vågat!
Det jag gått å klurat på i flera år. Ett eget ordvampyrbett!!
Men när jag för några veckor sedan kom på hur det skulle se ut ja då... i Harry Potter typsnitt såklart och i sällskap av en lilla My som äter kakor!!

/Paula

I de eviga skogarna av Fred Vargas


Läskigklurigslukar deckare som jag tycker om.
I de eviga skogarna skiljer sig mot de andra två Adamsberg deckarna som jag läst (Budbäraren och Mannen som vände insidan ut) då man i denna mer får följa kommissarien själv inte de runt om kring.

Välskrivet med spännande och invecklade pappersvänner.

/Paula

tisdag 16 juli 2013

Ett litet personligt stordåd...

Min pappa har i flera år sagt att han önskar sig egen inspelade sommarprogram av sina tre barn när han fyller år. Jag var aldrig ett sådant barn som spelade in min egen röst, jag gömde mig så fort videokameran kom fram. Medan mina syskon spelade in egna radioprogram och apade sig framför videokameran.

För någon månad sedan tänkte jag NEJ nu får jag ta tag i den där dumma rädslan för att spela in min egen röst! Jag ska göra det och våga! Vill ju också kunna göra fina boktips filmer och så. Något som skrämt mig massor.

Tänkte att pappa fyller år om en månad, vet inte vad jag ska ge honom så jag slog två flugor i en smäll. Satte mig ner och började skriva om min läsresa. Dels för vad annars har jag att berätta om? Men också för att är det något min pappa inte förstår så är det det där med mina böcker och all tid jag lägger på att läsa. Jag skrev skrev och skrev. Fick ihop något rätt bra. Skrivandet var roligt. Men det där skrämmande att spela in stressade och skrämde mig.

Tog mig i kragen satte mig och spelade in med hjälp av programmet all audio. En gratis version, vilket kanske inte var så lyckat eftersom det bara gick att spela in 50 sek spår. Vilket gjorde att det blev en del konstiga pauser. Sedan var nästa problem att bränna ut allt på skiva och få alla spår i rätt ordning... Det gick men det tog massor av tid. På baksidan av skrivan har jag skrivit att arbetstiden är typ 19 timmar. Men speltiden den blev 24 minuter. Ett special sommar i mp3-format tillägnat pappa på födelsedagen! Om de första 32åren i ett liv som boknörd. Utifrån Bläckhjärta citatet "många böcker måste smakas på, många slukar man, men bara några tuggar man och smälter helt och hållet."

Han fick paketet på sin födelsedag under semesterveckan på Donsö med klipporna och böckerna. En timme efter att de kom hem i söndags ringde pappa och hade lyssnat. Han kände inte igen min röst men tyckte det var väldigt bra... men han är ju min pappa och helt opartisk. Mamma gillade helt opartiskt hon också... men sa att det var en del konstiga pauser. Det där med tekniken... Någon som har tips på bättre inspelningsprogram? Vad spelar folk in sina poddar i för program?

Det var rätt roligt att spela in när jag väl gjorde det. När jag väl satt där. Har bara vågat lyssna på lite... fått nyfikna förfrågningar från andra håll om man får lyssna... jag vet inte?! Jag både vill och inte vill. Också lite sugen på att testa en poddinspelning... Borde jag lägga ut ett liv som boknörd? Borde jag våga det också när jag ändå håller på? Funderar...

/Paula boknörden som VÅGADE spela in sin egen röst. Ett litet steg för människan ett GIGANTISKT steg för mig själv!!

måndag 15 juli 2013

Sommaren utan män av Siri Hustvedt


Vet inte vad jag ska börja. Så mycket jag tycker om denna bok <3 Börjar med formatet istället för med berättelsen. Detta är min första xs bok jag läst i formatet excess. Jag gillar. Väldigt smidigt för semester läsning att bara plocka upp när som. Ett enda lite problem men som jag nog löser, sidorna är lite blanka så bokmärket åkte ut. Fler böcker i excessformat!

Sommaren utan män är nog min bästa sommarbok (i alla fall av de jag läst hittills). Kanske kan Siri Hustvedt bli en ny favoritförfattare! Boken handlar om Mia, vars man efter trettio års äktenskap säger att de ska ta en paus. Hans paus är mycket yngre. Mia bryter ihop och hamnar på psyket. Blir sjukskriven. Bestämmer sig för att tillbringa sommaren i sin barndoms by. Nära mamma. Men mamma har flyttat till ett hem så istället hyr hon ett hus. Ett hus i vilket hon skriver poesi (hon är poet), läser böcker, pratar i telefon med sin psykolog. Några dagar i veckan har hon poesi skola för sju 12-åriga tjejer. Hon blir bekant med grannfrun och hennes båda barn. Mycket tid tillbringas med mamma och hennes väninnor. Framförallt Abigail. Abigail visar Mia sina hemliga broderier hon hållit på med i hemlighet hela sitt liv. Broderier som inte är vad de först verkar vara.

Vad jag tycker om Mia! Tankarna i boken. Känslorna. Så många hundöron. Igenkännelse! Vill läsa igen.

Favoritcitat:

"Synd att jag inte är en person i en bok eller i en pjäs, inte för att saker och ting går särskilt bra för någon av dem, men då kunde jag åtminstone skrivas in någon annanstans. Jag ska skriva mig själv någon annanstans, tänkte jag, återuppfinna berättelsen i ett nytt ljus: jag har det bättre utan honom."

/Paula <3 Siri Hustvedt

Sunset park av Paula Auster

För sju år sedan lämnade Miles Heller allt. Åkte bort från allt och alla. Bytte stad, jobb och flickvän titt som tätt. En enda kontakt med det tidigare livet i New York i breven till vännen Bing.

I Florida flickvännen som snart blir myndig men inte än på ett halvår. Hennes stora syster hotar Miles om han inte "hjälper" henne med en grej så ringer hon polisen. Då låter Bings senaste erbjudande plötsligt rätt lockande - ett ockuperat hus i New York. Men att återvända dit innebär också att ta kontakt med det förflutna, en död bror, en pappa, en styvmor och en mamma som själv övergett.

Det jag tycker mest om är scenerna som utspelar sig i det ockuperade huset, där vi möter Ellen, Bing och Alice. Gillar att perspektiven ändras. Att man får möta alla. Också Miles pappa och mamma. Men en sak undrar jag över. Vad händer egentligen i slutet?

Läst några böcker av Paul Auster och gillar de alltid mycket. Jag blir inte helt uppslukad, faller inte pladask. Läser gärna mer men vet inte riktigt om jag förstår mig på hans storhet?

/Paula

Mannen som vände insidan ut av Fred Vargas

I de franska Alperna har något börjat riva får i hagarna. Det går rykten om varg. Vargarna som följs av vargforskaren Lawrence som med bestämdhet hävdar att det inte är någon av vargarna. Det är något annat något större.

När fårbonden (heter det så?) Suzanne blir attackerad av det okända. Blir det personligt för Lawrences sambo som var vän med Suzanne. Ett varulvs rykte sprider sig i den lilla byn. Attackerna når nyheterna och Paris där kommissarie Adamsberg med stort intresse följer utvecklingen med "vargen". På ett nyhetsinslag från byn tycker han sig se sin gamla och stora kärlek Camille. Kan det vara hon? Han beger sig dit för att ta reda på det och för att undersöka det där med vargen/varulven.

Spännande, välskrivet och väldigt drabbande karaktärer. Min andra Fred Vargas deckare om Adamsberg jag läst och fler kommer det absolut att bli.

/Paula

Själlös av Gail Carriger

Detta är en bok med väldigt bra baksidestext så här låter det:

"Det viktorianska London som Alexia Tarabotti lever i är inte riktigt detsamma som det beskrivs i historieböckerna. Här förekommer nämligen både spöken, vampyrer och varulvar som något fullständigt naturligt, som till och med har ett eget förvaltningsorgan för att hantera eventuella brott och överträdelser. Alexia själv är inte heller helt vanlig: hon är inte bara själlös utan dessutom ogift vid den, för tiden, skandalöst höga åldern 25 år. Alexia hamnar dessutom på kant med högt uppsatta personer inom förvaltningen, då hon attackerats av en vampyr som visar sig ha ett tveksamt ursprung."

Det är hur bra som helst! Jane Austen fast med vampyrer och varulvar! Å en väldigt intressant huvudperson! En serie jag helt klart ska läsa kommande delar på! Hoppas de är lika underhållande!

/Paula

Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson

Detta är en bok jag varit väldigt nyfiken på ända sedan den kom och författaren satt i Babelsoffan. En bok väl värd att vänta på. Det gör ont att läsa på samma gång som jag viker hur många hundöron som helst. Hundöron om kärlek till litteratur.

Winterson som i hemlighet läser Engelsk skönlitteratur från biblioteket i A-Z ordning. Ett av alla hundöron låter så här:

"Böcker är ett hem för mig. Böcker skapar inte ett hem - de är ett, i den bemärkelsen att man, precis som med en dörr, öppnar en bok och går in. Där inne finns en annan sorts tid och en annan sorts rum."

Kommer gå tillbaka till mina hundöron och tuschmarkeringar många gånger. Blir väldigt sugen på att läsa mer av Jeanette Winterson. Vad borde jag börja med?

/Paula

En vecka med familj, klippor och bokfrossa


torsdag 4 juli 2013

Stål av Silvia Avallone

Det här är en hård bok som gör ont att läsa. Om vännerna Anna och Francesca 13 år, i en betongförort i Italien. Men det är också berättelsen om Annas kämpande mamma, småkriminella pappa och snygge storebror. Om Francescas skygga förtrycka mamma och hennes misshandlande idiot till pappa. Om Lisa som är lika gamla som Anna och Francesca. Mellan sommar och sommar får man följa karaktärernas tunga öden.

Det jag kanske gillar bäst med boken är när Lisa berättar för Anna att när hon blir stor ska hon skriva en bok om två bästa vänner en ljus och en mörk. Det får en att tro att Lisa vuxit upp och skrivit berättelsen om den blonda Francesca och den mörka Anna. Den tanken gillar jag. Att Lisa förverkligade sin dröm!

/Paula

tisdag 2 juli 2013

Semester


Nattens cirkus av Erin Morgenstern



Att ha semester och slukas upp av många hundra boksidor en dag i hängmattan. Det är rätt ordentligt härligt det! Boken i fråga är Nattens cirkus av Erin Morgenstern. En magisk cirkus i slutet av 1800-talet början av 1900-talet. En magisk färglöscirkus. Ett spel bundet av två magilärare för att testa deras elever. Celia och Marco som är spelets deltagare men inte vet vad spelet går ut på. De testar sina magiska krafter på varandra, en uppvisning den ena mer manifik än den tidigare. 

Människorna runt om cirkusen, besökare och de som är en del av cirkusen. Den kärlek som uppstår mellan speldeltagarna som inte ska uppstå. 

Jag slukades helt en väldigt bra hämngmattebok att för några timmar helt gå upp i!

/Paula 

Att göra sådant man egentligen inte törs


Har bestämt mig för att börja göra stordåd - att göra sådant jag egentligen inte törs. Ett hemligt projekt har jag lyckats genomföra! Det har med böcker att göra men kommer inte att bli offentligt förrän nästa vecka!

Att just denna bild gillades på Instagram av en av Sveriges snyggaste författare! Kanske ett litet stordåd det också.

/Paula