tisdag 26 december 2023

Schack matt av Ali Hazelwood

När Mallory var fjorton slutade hon spela schack. Nu har high school slutat och hon har tackat nej till stipendier för att jobba som bilmekaniker och hjälpa till att betala huslånet, ta hand om småsystrar och mamma.

Men så som en tjänst till sin bästa kompis Easton så ställer hon upp i en välgörenhetsturnering i schack och vinner. Hon slår ingen mindre än världsettan Nolan Sawyer. 

Mallory vill fortsätta som att inget hänt men blir erbjuden ett års schack stipendium som betalar bra. Det går inte att säga nej. Planen är att ta emot stipendiet och se schack som ett vanligt jobb. Något som går sådär. 

Nolan vill spela schack igen men Mallory vägrar. Ju mer Mallory spelar desto oftare krockars deras vägar ...

Mallory håller schackspelandet hemligt för mamma och systrarna. Det finns mycket outsagt hemma. 

Schack matt är en bok du i princip vet hur den ska sluta från det att du läser bokens baksidestext. Men det gör absolut inget alls. En perfekt bok för mig att läsa så här i vintertröttheten. Mysigt, nördigt och ja något småfåningt men på lagom sätt. MYS!

/Paula


Schack matt
Författare: Ali Hazelwood
Förlag: Bonnier Carlsen (2023)

torsdag 21 december 2023

How to excavate a heart av Jake Mai Arlow

Första terminen på collage slutade inte som Shani tänkt. Hon är hjärtakrossad utan att egentligen förstå vad som hänt. Mamma vet inget och Shani och mamma bråkar mest hela tiden. Det hjälper inte att Shani är fast besluten att fira jul långt hemifrån då hon fått en månads praktik på ett museum där hon ska undersöka fossiler. 

När mamma kör Shani till staden för praktiken så bråkar de i bilen och när de nästan är framme så kör de på en tjej med en röd mössa. Alla skriker men det går bra. 

Praktiken är intressant på precis det sätt som Shani hoppats på. Men när hennes rumskompis ska åka bort över jul så tar Shani över hennes hundpromenads jobb. Och vem öppnar inte dörren där om tjejen med den röda mössan. Hunden är hennes pappas ... Det är fientligt till en början men sakta börjar känslor utvecklas från båda hållen ... May börjar följa med hundpromenaderna och det ena leder till det andra.

Men så var det det där med det krossade hjärtat. Går det att bli förälskad utan att först läka och utan att förstå vad som egentligen hände? 

Vintrigt mys med både gullighet och svärta. Gillade mycket. 

/Paula


How to excavate a heart
Illustratör: Jake Maia Arlow
Förlag: Harper teen (2022)

tisdag 19 december 2023

Brinn alla hästar av Helena Hedlund

Dora är en hästtjej, det har hon alltid varit. Hennes rum och kläder är tapetserade med hästar. Släktingar säger att Dora är så lätt att köpa paket till alltid något med hästar. Men efter sommarlovet har allt ändrats. Dora var inte hästtjej själv hon var det tillsammans med bästisen Hillevi och nu har Hillevi slutat rida.

Hillevi tar avstånd från Dora. Vem är Dora utan Hillevi och vill Dora ens vara hästtjej då? Kanske ska allt ryka från väggarna. Inget är bra och mamma har flyttat in till stan. Allt pappa vill är att göra Dora glad igen, så pass att han ger henne en egen här. Men vill Dora ens ha en egen häst längre? 

Brinn alla hästar är en bok om att växa att växa ifrån och trötta på sådant som tidigare varit allt. Det är en bok som berättar om detta på ett väldigt bra sätt. Som i Doras fall kan det vara svårt att inse att det som innan var mitt allt är inget för mig längre. Jag hoppas Helena Hedlund kommer fortsätta skriva böcker för mellanåldern. 

/Paula


Brinn alla hästar 
Författare: Helena Hedlund
Förlag: Natur & Kultur (2023)

lördag 16 december 2023

Lätt som en pappegojfjäder av Ellen Greider

Boken baksida utlovar en romantisk komedi och en romatiskt komedi får vi. Vi får följa Nicco, Nicco som skriver poesi i hemlighet. Hänger med kompisarna Musse och Leona. Nicco älskar hunden Sienna mest av allt. Men ja hunden är femton år och man anar var som kommer komma. 

Så får Nicco en ny granne i Natalie. Natalie har färgglada hårspännen och lite annorlunda kläder. Natalie och hennes pappa har flyttat hur många gånger som helt. Pappan är nämligen kär i kärleken och hittar hela tiden en ny tjej. Nu bord de granne med Nicco. 

När Leona och Musse får se Natalie första gången tycker det hon har konstiga kläder. Nicco ser något helt annat och tänker mer och mer på Natalie. Men varför har Musse börjat bete sig så konstigt? Inte kan det väl var som Amanda säger att han blivit kär i Nicco det skulle var s å jobbigt ju. De har alltid känt varandra nej det går inte. 

Gulligt, roligt och lite sorgligt. Fint som bara den helt enkelt!

/Paula


Lätt som en pappegojfjäder 
Författare:Ellen Greider
Förlag: Alfabeta (2023)

tisdag 12 december 2023

En förbjuden bok och Ryan and Avery av David Levithan

 

Jag minns så tydligt när jag läste David Levithans debut bok Ibland bara måste man. Det är forfarande ett av mina bästa läsminnen. Och i höst har det kommit två nya böcker av författaren. 

Ryan and Avery är en kärleksberättelse där vi får följa med på Ryan och Averys tio första dejter. Det är små mysigt, romantiskt och lite problematiskt. Men det är långsamt på helt fel sätt och tyvärr så fastnar jag inte riktigt.

Läs istället David Levithans nya bok för mellanåldern som kommit ut på svenska i höst. En förbjuden bok <3 vi får följa Donovan vars lärare ger klassen i uppgift att läsa boken Äventyrarna. Donovans mamma skummar boken och kommer fram till nej! Detta är en bok som elvaåringar inte borde läsa särskilt inte min. Hon sätter i gång en kedja där hennes önskade slut resultat är att få boken borttagen från skolan. Vad Donovan tycker spelar ingen roll. 

Vi får som läsare även läsa kapitel ur boken Äventyrarna. Och så finns ett tredje perspektiv som jag inte tänker gå in på. Men när jag förstod hur de tre perspektiven hänger ihop. WOW! Så galet fint på alla sätt och vis. Tipsa elvaåringar, läs med en elvaårig eller läs för dig själv. En riktigt toppen bok! Kanske årets bästa mellanåldersbok!

/Paula


En förbjuden bok 
Författare: David Levithan 
Förlag: Lilla Piratförlaget (2023)


Ryan and Avery
Författare: David Levithan
Förlag: Electric monkey books (2023)

fredag 8 december 2023

God jul, Ester Jansson av Johanna Lindbäck

Det är första julen sedan Olas föräldrars skilsmässa. Pappa har bestämt att han, Ola och storasyster Cornelia ska hyra ett hus i Visby över jul. Båtresan är hemsk och det blåser hur mycket som helst. Och när taxibilen kör fram till huset de ska hyra så lyser det redan där ...

Det har blivit en dubbelbokning och är redan i familj i huset. Dottern familjen är ingen mindre än Ester Jansson som Ola har franska tillsammans med. Hon som Ola ofta sneglar på i smyg. 

Allt är fullbokat och två familjer som inte känner varandra ska samsas om ett hem under jul. Framförallt papporna försöker hålla uppe stämningen och fixa mys. Esters mamma murar endel och det kan man ju förstå.

Storasyster Cornelia hatar allt och bryter dessutom armen vilket gör allt ännu lite jobbigare. Men Ola han är rätt nöjd. Särskilt när han och Ester trevande börja prata med varandra. 

MYS! Precis alla ingredienser jag vill ha i en mysig julberättelse. Extra plus för att berättelsen fortsätter lite efter Gotland också.

/Paula


God jul, Ester Jansson 
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Lilla Piratförlaget (2023)

onsdag 6 december 2023

Kompassens hjärta av Anna Thulin

Samma dag som skolan börjar efter jullovet så är Hugos pappa försvunnen. Han finns ingenstans att hitta. Polisen lägger inte så mycket tid på det då det verkar som pappa försvunnit självvalt. Men var är pappa?
Hugos pappa är inte riktigt som de andra papporna och när hans vän Agnes frågade om det så blev de ovänner. Sedan dess drar Hugo sig in i sig själv och stöter bort alla. 

När Hugo får en ny klasskompis i Momo så blir allt fel och de kommer överens om att vara bäst ovänner. Men så av en slump träffas Momo och Hugos pappa och efter det bestämmer sig Momo och Hugo för att leta själva.

De lurar föräldrar om att de sover över hos varandra och beger sig ut i skogen för att leta efter Hugo pappa. Det är kallt och blött. I skogen finns tid att prata och ställa frågor. Hur hamnande Momo mitt ute i ingenstans och hur var kriget han flydde ifrån? 

Finstämt om vänskap som börjar trubbig för att sedan bli orubblig. Det är också en bok om hur olika föräldrar kan vara varandra och att det ändå kan vara okej. 

Jag tror att kompassens hjärta är en riktig bra högläsningsbok både hemma och i skolan. 

/Paula


Kompassens hjärta 
Författare: Anna Thulin 
Förlag: Natur & Kultur (2023)

måndag 4 december 2023

Truly Devious av Maureen Johanson

På den mytomspunna internatskolan Ellingham Academy kan elver som vill gå där söka en plats utifrån vem de är. Det finns inget särskilt betygsintag. Stevie som är besatt av true crime, är också besatt av Elingham Academy.

För ungefär 80 år sedan 1936 så skedde där ett kidnappningsdrama med två, möjligen tre döda. Stevie tror inte att det var mördaren som blev avrättad för brottet. Och det finns bara en plats att verkligen ta reda på vad som hände. 

På de premisserna söker Stevie till skolan och får till sin stora glädje en plats. Det är även till hennes föräldrar stora olycka hon får en plats. En plats som bara bevisar än mer att hon inte riktigt är den dotter de önskar sig. 

Truly Devious växlar mellan Stevies nutid och 1936 och de där dagarna vad var det egentligen som hände. Samtidigt i nutiden så sker ett nytt mord och ett försvinnande. Kan Stevie göra en bättre utredning än polisen? 

En enda dum sak med denna bok den slutar med orden to be continued ... och det lär väl även nästa del göra då det är tre delar i serien. Som tur är så har i alla fall alla delar redan kommit ut!

/Paula


Truly Devoius 
Författare: Maureen Johanson 
Förlag: Epic reads (2018)

söndag 3 december 2023

Jag överlevde Titanics undergång 1912 av Lauren Tarshis

På biblioteket fick jag inom några veckor väldigt många frågor om Jag överlevde böckerna. Böcker jag helt hade missat och som mina unga låntagare blivit smått besatta av. Givetvis var jag tvungen att läsa en. Det fick bli den med kortast kö, den om Titanic.

Vi får följa den busiga George 10 år när han tillsammans med lillasyster Phoebe och faster (som är änka och så gammal hela tjugotvå år!) reser i första klass på Titanic. George är nyfiken och smiter i väg för att gå på upptäcktsfärder. 

Så som vi alla vet så går skeppet som inte kunde sjunka på ett isberg och det finns inte livbåtar så det räcker till alla. Men tack vare att George har koll på hur man tar sig fram så klarar han, syster och faster sig och kommer fram till pappa i Amerika. 

Det är en fartfylld bok med illustrationer jag flög igenom läsningen. Jag kan verkligen förstå att böckerna blivit en succé och jag gissar på ett de kittlar lite extra pga att barnen vi möter i böckerna är med om historiskt verkliga händelser.

/Paula


Jag överlevde Titanics undergång 1912 
Författare: Lauren Tarshis
Förlag: Lind & co (2020)

lördag 2 december 2023

Tribe F the right to be forgotten av Johanna Olsson

Året är 2043 alla och allt är uppkopplat hela tiden. Du låser upp dörren med chippet i din hand. AI finns i mänsklig form och är nästan som en vanlig människa för det är så den är programmerad att vara. 

Estrid och hennes lillasyster Liv bor sedan deras föräldrars död tillsammans med sin moster Zoe och hennes kille Pål. Zoe har en stor plattform och henens följaskara ökade när hon fick vårdande om Estrid och Liv. 

Men Estrid har fått nog. Hon har tröttnat på att synas och göra innehåll. Hon har börjat skära sig och vet inte riktigt vad hon ska ta sig till. Hon blir utpressad av en nätpedofil. Han har saker på henne som gör att hon inte kan berätta och be om hjälp.

Estrids bästavän Jack ser att något är fel men det är omöjligt att få Estrid att prata. När Jack berättar att han har fått kontakt med en Tribe i Stockholm och att han planerar att ansluta då är Estrid snabba att haka på. 

I Triben finns ungdomar och unga vuxna som valt att leva bortanför chipet och delandet. Hur gör man för att lämna allt? Och det där att Estrids moster är väldigt känd hur kommer det påverkas av försvinnande?

Oväntat och riktigt bra. Jag drogs in i berättelsen på ett sätt jag inte hade väntat mig. Spännande tankegångar om hur livet skulle kunna vara tjugo år framåt i tiden. 

/Paula



Tribe F the right to be forgotten 
Illustratör: Johanna Olsson 
Förlag: Berghs förlag (2023)

fredag 1 december 2023

När regnbågen exploderade och tomten dog av Annelie Adamsdotter

”You go girl! It’s the 1st of December and only 24 amazing days until Christmas Day.”

Det är de första orden ur Magnolias peppbok inför julafton. Boken är på engelska och hon har fått den av sin mamma som bor i USA. Hennes mamma tycker Magnolia verkat lite deppig och behöver något som piggar upp.

Men Magnolia hon gör som hon själv vill. Inte tänker hon peppa upp inför jul inte. Däremot så bli boken en perfekt plats för att skriva ner sina tankar i och berätta för oss läsare om vad som händer.

Magnolias tankar kretsar mest kring kärlek och Astrid som hon är kär i. Kommer hon våga berätta för Astrid? 

Mys, mys, mys! Innan jag läste boken så hade jag svårt att komma ihåg vad den hette men efter att ha läst så är det en självklar titel som istället gör att jag kommer ihåg vad boken handlar om. 

En julbok som passar att läsa när som åretrunt! För alla typ tio, elva, tolvåringar som fundera på eller är nyfiken på det där med kärlek. 

/Paula


När regnbågen exploderade och tomten dog 
Författare: Annelie Adamsdotter
Förlag: Opal (2023)