måndag 27 maj 2013

Läsning som väntar

På mitt sängbord ligger just nu massor av böcker som väntar på att läsas... å jag har längtat så länge efter flera av de... snart läsfrossa.

/Paula boknörd

Att läsa en bok två gånger...

Förra veckan gjorde jag en sak jag aldrig tidigare gjort i mitt läsande liv. Jag läste ut en bok och kände så stor tomhet att jag började om från början samma kväll. Efter det läste jag boken en gång till. Sedan dess har jag haft lite svårt att börja i en ny bok...

Det var länge sedan jag upplevde den där kiken av en bok. Men vilken boken i fråga var ja... det var Wallflower av Stephen Chobosky. Men mer om den skriver jag inte nu... för i slutet av veckan ska jag bokcirkla om boken. Alltså får jag inte säga mer nu. Men det kommer...

/Paula
 

måndag 20 maj 2013

Barnens romanpris 2013

Bilden är lånad från http://sverigesradio.se där du kan läsa allt om Barnens romanpris.
Mitt favorit barnbokspris är nog ändå barnens romanpris eftersom man i radio får höra barnjuryn prata om de nominerade böckerna. Jag har lyssnat ända sedan starten 2010. Det är den bästa fortbildning du kan få om du arbetar med barn och böcker. För att inte tala om hur roligt det är att lyssna och hur smarta barnen är!

De nominerade böckerna och vad jag tycker om den: 

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg 
Att växa och börja bli tonåring, vänskap och ovänskap, bråkiga föräldrar, ett mystiskt försvinnande. Hade hoppats lite mer på denna bok...

Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling
Boken som läses från två håll. Elsa är huvudperson från det ena hållet och Eddie från det andra. Gillar verkligen idén. Att få bådas perspektiv på samma händelse.

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Spökhus, nytt hus, konstnärs mamma, vänlig och hjälpsam bibliotekarie, vänskap. En "sån där bok" som målgruppen bara älskar att sluka.

Yummy av Eva Susso
Äntligen en lägenhet och en mamma som flyttat hem igen. Löfte från mamma och pappa att hålla sig nyktra. Men kommer det att hålla? Grips av Yummy öde en karaktär man sällan får läsa om.

Jag är en pojke med tur av Monica Zak
Esmat född i krigets Afganistan, gatubarn, barnarbetare, ilegal flyktig, landar i Sverige. Berättar sin berättelse för författaren Monica Zak som skriver ner den. Väldigt gripande.

/Paula som ser fram emot bra radio i slutet av september

Jag är en pojke med tur av Monica Zak

Förra veckan presenterades de nominerade böckerna till barnens romanpris 2013. Jag hade till min glädje läst alla utom en. Nu är den också läst. Tänkte skriva ett lite längre inlägg om alla böcker men jag måste bara dela med mig av några rader ur Jag är en pojke med turs början...

"Jag kommer aldrig att nämna ditt namn igen. Jag tänker bränna alla bilder och brev från dig. Du har brustat mitt hjärta."

"Du har brustat mitt hjärta" jag tycker det är så fantastiskt vackert!

/Paula

Jakten på juvelerna av Per Bengtsson


Jag råkar vara väldigt mycket barn och ungdosmboksnörd. Vilket gör att jag med glädje ta till mig det mesta som skrivs och sägs om barn och ungdomsböcker. Tillexempel poden "Allt vi säger är sant" av och med Lisa Bjärbo och Per Bengtsson. Efter att ha lyssnat på alla avsnitt som gjorts fann jag det lite underligt att jag inte läst Per Bengtssons Hcg böcker om Alva och Silas. Så jag bestämde mig helt enkelt för att göra det. Sagt och gjort. Nu har jag läst den första

Charmig berättelse om Alva och hennes bästis Silas som löser mysterier på medeltiden. Slutet var dok lite för förutsägbart för mig. Men jag gillar och kommer definitivt att tipsa om!

/Paula

Tredje tecknet av Ingelin Angerborn

En av mina favoriter och en ännu större favorit på biblioteket bland barnen är Ingelin Angerborn och nu är hon här med en ny bok! En ny övernaturlig småläskig spökhistoria. Olivia har precis fått sommarlov. Något i magen känns inte helt bra. Bästisen Sonja har frågat chans på Milio. Milio som ju Olivia var helt hemligt jätte kär i... Men när Olivia hittar en konstig gammal nyckel får hon annat att fundera på... Varför går hissen fel? Gjorde verkligen spegelbilden likadant som hon själv?

En bok som kommer att älskas!

/Paula som har Pussar och Ps som sin Ingelin Angerborn favorit

Claude på semester av Alex T Smith

Claude bestämmer sig för att åka på semester tillsammans med sin bästis herr Korvstrumpa. De packar väskan och åker till Frankrike och försöker prata franska och letar skatter.

Denna boken har de mest underbara bilder som finns och tillsammans med den charmiga berättelsen JA detta är helt klart en ny favorit. Vill läsa många fler Claude böcker nu. Att pärmarnas insida dessutom är röda med rosaoranga prickar gör ju inte direkt att den blir sämre eller att bokens rygg har Frankrikes flagga.

/Paula

onsdag 15 maj 2013

Tur gånger tre av Sheila Turnage


Som nyfödd bäbis hittades Mo uppsköljd på en strand av Översten. Översten som i samma orkan tappade minnet. De tas båda hand om av miss Lana... Men när först översten och sedan miss Lana försvinner... 

Tur att Mo och hennes vän Dale precis startat en detektivbyrå. Spännande, roligt och tänkvärt om föräldrar och barn... 

/Paula

lördag 11 maj 2013

Gräspojken av Christer Lundberg

Det finns böcker som passar sig bättre som ljudböcker än andra. Det finns författaruppläsningar och det finns författaruppläsningar! Gräspojken kan vara en av de mest lämpade ljudböcker som finns. Christer Lundbergs uppläsning är dessutom hur bra som helst.

Detta kan vara den galnaste bok jag någonsin läst. Men vad jag tycker om den. Tack mamma för tipset!

Det är en väldigt svår bok att beskriva men... När Kalle är 12 år bestämmer sig hans mamma helt plötsligt för att flytta till Indien. Kvar i Göteborg lämnar hon Kalle, pappa, lillebror Björn och nymfparakiten Aslan.

En dag hittar Kalle ett konstigt frö i botten av Aslans bur. Han bestämmer sig för att plantera det... för han har sina aningar om vad det kan vara. Under sommarlovet planera pappan att ta med pojkarna på en bilsemester i Europa men i Amsterdam efter tre dagar blir bilen stulen. I Amsterdam handlade Kalle en fröpåse och ett lysrör för han känner att det där med att odla det är nog hans grej...

Genom lite utpresning får han med sig pappa och lillebror på att börja odla marijuana i sommarstugans källare. En kille de träffade på Asmterdamsresan hjälper de att sälja marijuana och pappa säger upp sig för att odla på heltid... Med finns också första kärleken, ganstervärlden, högstadiet, mamma som kommer tillbaka... alltså skruvat det bara går. När man tror att det inte kan bli galnare så blir det ännu mer skruvat. Detta är en typ av berättelse som jag brukar sucka lite över men i detta fallet gillar jag den.

/Paula

En superhjälte och en racerförare

Den ruttna hämnden av Maria Frensborg är den första delen i nya deckarserien Stål-Stella superhjälte! En dag får Stella en mystisk platspåse lämnad på en parkeringsplats av en gammal dam till sig. Plastpåsen är märkt med ett stort S och innehåller ett brev och en superhjältedräkt. Brevet berättar att nu är det Stellas tur att ta över...

Rizzo racerförare av George Johansson. Rizzo drömmer om racerbilar alltid. Han har i flera år varje dag tittat in i fönstret till ett bilstall en dag blir han påkommen och berättar om sin dröm. Snart är han springpojke och testkörare... Böcker om mortorsport för mellanstadieåldern behövs alltid men jag kan inte förstå varför den handlar om råttor och ekorrar istället för om människor?

/Paula

Undret av R.J Palacio

August Pullman föddes med ett missbildat ansikte det var ett rent under att han överlevde. En massa operationer följde hans första år. Operationer som gjorde att han aldrig började i skolan. Istället undervisade mamma honom hemma. Men så när det är dags för August att börja i femman tänker mamma och pappa att nu är det dags för skolan. En vanlig skola med vanliga barn. Samtidigt är det dags för storasyster att börja på High school.

Jack har blivit ombedd av rektorn att ta lite extra väl hand om August. Första dagen i matsalen får han en vän, Summer. August är väldigt smart och har inga problem med sitt skolarbete (han läste Drakherren själv när han var sex år). Men det är mycket viskningar kring honom i skolan. Han jämför sig med ostnudden i Dagbok för alla mina fans. Känner att han är någon ingen vill röra vid... Lagom till jag lärde känna August ca 100 sidor in i boken så byts perspektivet och läsaren får istället följa storasyster Via. August blir en annan genom hennes ögon.

Perspektivet flyttas sedan vidare till andra viktiga människor runt August och några gånger kommer det också tillbaka till August hos vilken det slutar. Jag tycker väldigt mycket om den här berättelsen. Visst det kanske blir lite väl sockersött och amerikanskt på slutet men det gör mig inte så mycket. Där emot en önskan snäll gör inte film av denna bok! Inte film. För det skulle inte gå det skulle bli fel.

/Paula som tror det är en väldigt bra högläsningsbok på mellanstadiet

Oblivion high av Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger

Efter det att Johanna Koljonen var med i På spåret har jag varit nyfiken på henne och det hon gjort. Jag älskade P3 Kultur när det gick på söndagar. Saknar det fortfarande.

Trillade över Oblivion high en manga som Johanna Koljonen skrivit manus till och som Nina von Rüdiger tecknat. En manga som utspelar sig på en svensk högstadieskola dit det ska komma en japansk utbytesstudent. Men näcken har bytt plats med den stakars utbytesstudenten...

Helt ok men jag kommer nog inte att slänga mig över del två när den kommer. Är däremot små nyfiken på Carola boken Koljonen var med och författade. Någon som har läst som kan rekommenderar?

/Paula

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn

För någon vecka sedan blev det klart vilka böcker som vann i Bokjuryn. Det fina bokpriset som barnen/läsarna själva röstar fram. På det rätt så stora biblioteket där jag jobbar som barnbibliotekarie är jag Hcg ansvarig. Hcg är biblioteksspråk för böcker som har barn 9-12 som målgrupp. Att jag då inte läst vinnarboken i denna klassen... ja det kändes inte helt rätt. MEN det ändrade jag såklart snabbt på. Nu har jag läst den och jag tycker om den. Jag förstår att den vann... Men..

Ja jag berättar lite om den så får vi se. Boken handlar om Mikaela kallad Micke som tillsammans med sin mamma flyttar in i ett litet samhälle. De flyttar in i ett stort gammalt hus några veckor innan sommarlovet. De nya klasskompisarna berättar för Micke att hon flyttat in i spökhuset... I huset bodde för länge sedan en flicka som dog i älven, ryktet säger att hon blev i knuffad - mördad. Kanske av sina egna föräldrar... I Mickes rum finns en skugga i väggen... Är det kanske flickans skugga? Hon som dog.

Mamma är konstnär men försörjer sig genom att jobba på ett ålderdomshem. Micke tillbringar en del tid på ålderdomshemmet snokar lite bland de gamla om vem flickan var som bodde i deras hus. I den nya klassen går killen Wille som håller sig på sin egen kant, inte verkar ha några kompisar och äter hur mycket mat som helst i matsalen...

Alltså jag gillar boken. Jag vet barn som älskar boken. Men jag har läst den förut... Eller är det kanske en ny genrer det här, flicka flyttar ut i skogen med konstnärsmamma, det spökar, gamlingar som behöver förlåtelser och som flickan hjälper till med. En pojke som behöver en vän för att komma på rätt spår i livet...

Utan att kolla i minneslistor eller bibliotekets hyllor så påminner delar av den här boken om Första flickan skogen möter, Svart glas, Den hemliga kappan, Glasbarnen, Flickan i tavlan, Sorgfjäril... Listan kan göras rätt mycket längre...

Eller så är de dessa böcker som påminner om Skuggan i väggen. Men det gör ändå inget att böckerna påminner om varandra för de älskas och läses.

/Paula som hoppas har bättre koll på vinnarboken nästa år

Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag och Inte helt hundra

Förra helgen, helgen vecka 18 var en fin läshelg. Jag hade länge längtat efter att läsa Caroline Hainers bok Inte helt hundra. En bok om kärlek och relationer. Caroline får relationsförbud av sin psykolog och ser tillbaka på sina tidigare förhållande och vad som inte varit så bra. Jag tycker hemskt mycket om berättelsen och språket berättelsen förmedlas med. Igenkännelsefaktorn är  på vissa ställen rätt hög och läsningen blir väldigt personlig. Rätt bok för rätt tillfälle i livet... Men som vanlig och ofta när jag läser... slutet... kunde det inte varit mer öppet?

En av mina absoluta favoritförfattare är Bodil Malmsten! På omslaget till Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag har hon dessutom en avundsvärd vacker röd kappa på sig. Detta är den fjärde av Bodil Malmstens loggböcker att bli glad och fundersam av. Jag tycker mycket om dessa vackra böcker som blandar foto med Bodil Malmstens funderingar om livet, litteratur och polisserier. Fick mig också en tankeställare när hon skriver om hur hon vägrar nätbokhandlar för att bokhandlarna i staden ska kunna finnas. Jag borde bli bättre på att handla böcker i de fysiska bokhandlarna med den trevliga personalen. I alla fall de böckerna som de har på sina hyllor. Jag bara inte borde utan jag SKA blir bättre på det.

/Paula

Bloggen som läsdagbok

Det här med att läsa en bok och sedan skriva om den och efter det börja med en ny bok... Verkar inte funka så för mig. Jag läser en bok - skriver in den i min läsdagbok av enklaste slaget. Instagrama den och börjar sedan läsa en ny bok. Till helgen har jag sedan en liten hög lästa böcker som ligger och vill bli ihågkommna... De vill ha ett eget blogginlägg. Det som visat sig vara det bästa med att också använda en blogg som läsdagbok är som kom ihåg. När man slukar böcker som jag gör just nu då blandar man lite lätt ihop... Också när man jobbar på ett större bibliotek (som jag gjort sedan i januari) så har man inte samma överblick när man behöver lite tipsböcker. Men den överblicken på senast lästa får jag här. 

prickigapaula = mitt bokminne 

/Paula

onsdag 1 maj 2013

Så bara är det...


Ledig dag med böcker

1 maj ledig läsdag.

Plats av Pija Lindenbaum, klart man måste läsa bilderboksmästarinnans romandebut. Jag tycker mycket om språket men berättelsen den var lite underlig. Men sista sidan öppnar upp för tolkningar av den typen jag gillar.

Boken om sjörövare av Ulf Sindt är en härlig faktaspäckad berättelse om sjörövareyrket och olika kända sjörövare.

Men dagens favorit är Mitzi i mitten av Mårten Sanden. Jag tycker Mårten Sanden blir bättre och bättre för varje bok nästan. Synd på MItzi att den fått ett bokomslag som inte kommer tilltala allt för många barn. Men jag kommer se till att prata massa om den så den hittar sina läsare i alla fall. Om Mitzi med musiker pappa och konstnärs mamma. Hennes föräldrar kommer inte alltid överens, rätt sällan faktiskt. När det blir så illa att pappa flyttar ut på balkongen då rycker farfar ut. Den bästa och klurigaste farfarn jag läst om i en bok. Tror det är en väldigt bra högläsningsbok finns så mycket att prata om.

/Paula som mest bara läser och tittar på Spung

Spegeln en skräcksaga av Kelly Barnhill

Ända sedan jag var liten och såg Agnes-Cecilia själv på bio med en kompis (när vi egentligen var lite för små) så har jag varit lite små räd för speglar. Men också rätt så fascinerad av speglar. Men tänk om det när jag tittar i spegeln är någon annan som tittar tillbaka istället för min spegelbild. Samlar lite på spegelböcker för ett eventuellt bokprat på tema speglar. Därför blev jag såklart väldigt nyfiken på denna nya bok med Spegel i titel.

Boken handlar om Jack vars föräldrar beslutar sig för att skiljas. Så de placerar Jack hemma hos moster och hennes man över sommaren. Men Jack han har aldrig hört talas om de tidigare än mindre träffat de. Vad han vet i alla fall. Jack är van vid att inte synas att vara ensam nästan hela tiden. Men i sitt nya hem syns han på ett helt nytt sätt. Men det händer mystiska saker och barn försvinner under mystiska omständigheter.

Jag gillar boken även om den inte är så läskig som jag hoppats. Spegeln spelar på tok för lite betydelse med den titel på boken. Men vänskapen den gillar jag och slutet på boken. Min typ av slut på en bok. Att det finns likheter med bästa Coraline av Neil Gaiman gör den lite bättre.

/Paula