söndag 31 juli 2016

Semestern 2016 i böckernas värld


Fyra veckor går på tok för fort. Vips var semestern slut. Timmarna i hängmattan för få. Men bokhögen högre än jag trott när jag la allt på samma ställe.

Sommar 2016 via böckerna:

läsplats: hängmattan hos mamma och pappa och rosa soffan hemma hos mig
länder: Frankrike, Japan, Kanada, USA, England, Australien och Sverige
besvikelse: Från och med du
bästa: Böckerna med siffror i titlarna och de båda böckerna som inte är skönlitteratur 100 Hemskaste och 40 constant reader
överraskning: Filmen Me before you som fångade mig på ett helt oväntat sätt och ledde fram till ljudboken Arvet efter dig
mest uppslukande: inte en bok utan teveserien Orange is the new black
bokupplevelse utanför boksidorna: Jane Austen kostymutställningen på Tjolöholms slott

Sommaren 2016 var också de rosa bokpaketens sommar inte att förglömma! Blir så glad när det trillar in små meddelande jag har hittat ett av dina paket. Hoppas paketen spridit massor av läsglädje!

/Paula boknörd som tycker det varit en halvdan boksommar men en fantastisk teveseriesommar

lördag 30 juli 2016

Arvet efter dig av Jojo Moyes


Jag gick på bio för jag fick tips att se Me before you eftersom jag skulle gilla hennes kläder. Hade inte läst något av Jojo Moyes, hylla som mest alltid är tom på biblioteket. Blev oväntat helt fast, det stämde att jag älskade Louisas garderob ja! Men berättelsen fastnade också hos mig.

En semester med Storytell och jag lyssnade på fortsättningen Arvet efter dig. Som jag tycker om Louisa och människorna i hennes närhet! Om ni inte sett filmen så gör det. Själv hoppas jag att man kommer göra film av Arvet efter dig också!

/Paula


Arvet efter dig
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing (2015)
ISBN: 9789187343711
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 28 juli 2016

Cap Esterel av Tanja Langer

Det är väl inget obekant att jag gillar franska böcker, att resa med böckernas värld till landet med det vackra och obegripliga språket. Nu har jag för ovanlighetens skull läst en tyskt bok, men en tysk bok som utspelar sig i Frankrike.

Michel har precis avslutat sitt första stora projekt som arkitekt. Han åker på semester till ett slitet pensionat på franska rivieran. Han har varit där förut, två somrar som barn. Han, lillebror, mamma och pappa. Något hände där som han nu försöker förstå. Parallellt får man följa hans mamma en sommar för länge sen.

Småmysig och lite överraskande hängmatteläsning!

/Paula


Cap Esterel
Författare: Tanja Langer
Förlag: Thorén och Lindskog (2010)
ISBN: 9789197810647
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 27 juli 2016

Cirkeltecknaren av Fred Vargas

Minst en Fred Vargas deckare per sommar som sig bör! I år den allra första Cirkeltecknaren. Äntligen lite bakgrund till kommisarie Adamsberg.

Adamsberg har precis blivit befordrad till kommisarie och fått sin plats i Paris. Under flera månader har någon varit ute på nätterna och med blå krita ringat in föremål i staden, cigarettpaket, en kam, en dött djur. Saker som är glömda. Adamsberg är mycket fundersam och fascinerad av detta, han har på känn att något större snart kommer finnas innan för cirklarna ... Snart ligger där en död kvinnokropp.

Vet inte varför böckerna gets ut på svenska i olika ordning. Men det gör mig inget. Det blir lite som att man genom att läsa böckerna i fel ordning samtidigt får lägga pusslet om Adamsberg, Camilla, Danglard och deras privatliv lite mellan böckerna.

Cirkeltecknaren precis så bra, spännande och uppslukande som jag hoppats på!

/Paula


Cirkeltecknaren 
Författare: Fred Vargas
Förlag: Sekwa (2016)
ISBN: 9789187648625
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 26 juli 2016

Inte bara böcker ...


På min semester läser jag alltid vuxenböcker. Så har det varit sedan jag började jobba som bibliotekarie för tio år sedan. Men jag läser inte bara. I år har jag också målat pinnstolar och fixat till mitt kök! Kanske kanske kommer det bli lite roligare att laga mat nu?

/Paula som gillar färg

Dagarnas skum av Boris Vian

För några månader sedan såg jag filmen Dagarnas skum, blev helt fängslad av den. Alla detaljer, karaktärer och kärleksberättelsen. Kände att detta är en bok jag måste läsa! En bok jag vill vika hundöron i. Men boken fanns inte att köpa så jag efterlyste den på Facebook. Tänkte att någon av alla mina boknördiga vänner och bekanta borde ha den i sin bokhylla och ville göra ett byta. Visst var det så - tack Boktjuven!!

Dagarnas skum i bokform alltså. Lika ljuvligt fylld med knasiga, konstiga och oväntade detaljer som filmen. I mitt fall bra att jag sett filmen innan jag läste boken. Inte alls säkert på att jag fattat något eller hängt med i alla svängar.

Lägenheten som krymper eller ändra form beroende på mående eller dans. Möss som hjälper till att laga mat. Människor som åldras år på bara några dagar. Besatthet. Kärlek. Å så det sorgliga när näckrosen börja växa i hennes lunga. Det sorgliga. Jag gillar! Men kanske gillar jag faktiskt filmen mer men det har nog en del med Audrey Tautou att göra. Och ja alla de där fantastiska detaljerna.

/Paula


Dagarnas skum
Författare: Boris Vian
Förlag: MånPocket (1963/1986)
ISBN: 9176422771
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 25 juli 2016

Avd. för grubblerier av Jenny Offill

Hon som doktorerar och drömmer om konsten, undervisar och skriver. Hon som skulle leva ensam och ägna sig åt konsten blir plötsligt väldigt väldigt kär. Finner sig gift och med ett barn, ett barn som skriker mest hela tiden. Hur håller man samman? Går det när mannen är otrogen? Hur får man tid till sitt arbete som man älskar?

Avd. för grubblerier är en poetisk bok om livet och det svåra med relationer och att tycka väldigt mycket om både annan människa och sin konst. Livet hur gör man? Tiden?

/Paula som läst boken i bästa läsplatsen - hängmattan hemma hos mamma och pappa


Avd. för grubblerier 
Författare: Jenny Offill
Förlag: Natur & Kultur (2016)
ISBN: 9789127148215
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 20 juli 2016

Tjolöholms slott och Jane Austen filmkostymutställning



Just nu på Tjolöholms slott Jane Austen filmkostymutställning! Rysningar att se kläderna! Tänker också att ett slott vore inte så dumt att ha. Eller i alla fall djupa fönster som går att sitta i!

/Paula


tisdag 19 juli 2016

Den sommaren av Véronique Olmi

Precis som de senaste 16 åren ska nationaldagen firas i Denis och Delpines sommarhus i Normandie. Som alltid tillsammans med vännerna Nicolas och Marie och Lola och Samuel. I år blir inte som vanligt, irritationsmoment och hemligheter som dras fram till ytan när den mystiske Dimitri dyker upp.

Tre dagar, några nästan fyrtio, människors liv och tankar kring var det så här det skulle bli - vara? Kan man ändra på framtiden genom andra val? Genom att lämna? Sista nationaldagen i denna form?

Jag som nästan trettiofem gillar verkligen att läsa den sommaren. Jag som fundera mycket över kärlek, livet, vardagen och framtiden ja boken ger mig perspektiv och nya tankar kring just de där sakerna.

Att jag dessutom började läsa den sommaren 14 juli. Sammanträffande i böckernas magiska värld <3

/Paula


Den sommaren
Författare: Véronique Olmi
Förlag: Sekwa (2016)
ISBN: 9789187648557
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 17 juli 2016

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George

Monsieur Perdu har en flytande bokhandel i floden Seine där han läser av människor och ordinera böcker för de att läsa. Böcker de kommer må bättre av. Eller gråta tillsammans med om det är det som önskas.

Perdu lever ensam sedan 20 år, i ett tomt hem med en madrass på golvet och endast porslin till en person. Ett rum har han bommat igen, lavendelrummet. Det rummet väcker för mycket minnen, minnen som gör ont. I tjugo år har han med böckernas hjälp hjälpt människor att må bättre. Själv är han ensam och trasig.

När han får en ny granne och skänker henne ett bord, då hittar grannen ett brev i bordet. Ett brev från Perdus kärlek, han som hon saknar så han går sönder. Brevet är inte vad han väntat sig. Allt ändras och längs vägen vänner, läkande och helande.

Jag gråter och blir varm inombords på en och samma gång när jag läser Den lilla bokhandeln i Paris.

På bokens baksida står det "En magisk roman för alla dem som tror att ordets kraft kan läka ett brustet hjärta." Jag tror på det men tänker lite också att så mycket som jag läser borde inte mitt hjärta må lite bättre då? Jag behöver hitta Monsieur Perdu och låta honom ordinera mig några böcker. Eller kanske du som läser detta har några böcker att ordinera för ett brustet hjärta?

/boknörden vars bästa läsplats är hängmattan hos mamma och pappa i huset i skogen


Den lilla bokhandeln i Paris
Författare: Nina George
Förlag: Bazar (2016)
ISBN: 9789170283901
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 16 juli 2016

The art of asking eller hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp av Amanda Palmer

Det började surras om en ny bok som jag blev nyfiken på. Jag visste inte mycket om Amanda Palmer mer än att hon var gift med Neil Gaiman och att han skrev Oceanen vid vägens slut i någonstans brevform till henne.

Storytell och semester - jag lyssnade. Väldigt intressant om att be om hjälp att tillåta hjälp. En människa jag visste så lite om. Spännande hur mötet med folk påverkar och leder framåt. Att ha folk runtomkring som tror på en - hur viktigt det är.

Rekommenderas!

/Paula


The art of asking eller Hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp
Författare: Amanda Palmer
Förlag: Bucket List Books (2016)
ISBN: 9789187969157
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 15 juli 2016

Expeditionen min kärlekshistoria av Bea Uusma

Ett besök på Andremuseet fick mig äntligen att lyssna på Bea Uusmas bok Expeditionen: min kärlekshistoria. Wow vilken berättelse. Både den om expeditionen men framförallt den om Bea Uusmas och hennes fantastiska fascination och börder i för expeditionen.

Besök museet men läs boken! Eller lyssna med Bea Uusmas inläsning det har jag gjort!

/Paula




Expeditionen : min kärlekshistoria 
Författare: Bea Uusma
Förlag: Storyside (2015)
ISBN: 9789176130186
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 14 juli 2016

En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki

En röd Hello Kitty låda spolas i land på en strand. Författaren Ruth hittar lådan i vilken det ligger den sextonåriga Naos dagbok. I varannat kapitel får man följa Ruth som läser dagboken och hur dagboken påverkar hennes liv. I det andra varannat kapitel får man följa Nao ungefär tio år tidigare. En sextonårig tjej som vuxit upp i USA men nu tillsammans med sina föräldrar flyttat tillbaka till Tokyo. Allt är hemskt för att klara av mobbning och pappas självmordsförsök börjar hon skriva.

Hur dagboken hamnar hos Ruth är det ingen som vet. Hur är det med tid och rum hur påverkar de varandra. Kan saker i dagboken ändras efterhand beroende på Ruth?

Svårt med hajpade böcker. Jag hade hoppats på mer. Vad vet jag inte riktigt men något mer. De sista 30 sidorna gillar jag massor!

/Paula


En saga om tidens väsen 
Författare: Ruth Ozeki
Förlag: Bonnier pocket (2015)
ISBN: 9789174295191
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 12 juli 2016

Pax-maraton

Som bekant så slukar jag böcker lite granna ibland. Nu i sommar har jag Storytell och slukar dessutom ljudböcker. Alla delar av Pax (som finns än så länge) i rad bara så där. Härligt, spännande och väldigt bra.

Bröderna Alrik och Viggo som hamnar i fosterfamilj i Mariefred. Får veta att de är de utvalda att vakta ett magiskt bibliotek. Utsätts för en massa magiska väsen samt Simon och träslöjd Tomas hat.

Helt fantastiskt. Iris denna irriterande lilla häxa som jag gillar så mycket. Men vem är svart häxan? Galet spännande. Längtar till nästa del kommer.

Vill du ha något härligt och lagom skrämmande att sluka i sommar då har du svaret här!

/Paula


Nidstången, Grimmen, Mylingen, Bjäran, Gasten, Näcken 
Författare: Åsa Larsson, Ingela Krosell & Henrik Jonsson
Uppläsare: Morgan Alling
Förlag: Bonnier Carlsen (2014) (2015) (2016)
ISBN: 9789163879135
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 11 juli 2016

Mottagandet av de rosa bokpaketen

Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio

Oj, wow och tack! Vilket fantastiskt fint mottagande idén om de rosa bokpaketen fått. Jag är helt överväldigad! Tusen tack för hurra rop och delningar på Facebook. Kul också att det blev lite media på det hela. Bra för att sprida budskapet om att paketen är snälla. 

Först vad Smålandsnytt webb finns att läsa här.
Sedan Kvällsposten webb som finns att läsa här.
Och så lite radio på det, p4 sommar läsa om det kan du göra här.  

Extra glad blir jag så klart för er som hör av er och berätta om paket ni hittat! 

Böcker det bästa som finns!!

/den rosa boknörden som aldrig haft ett mer läst blogginlägg än det om de rosa bokpaketen 

söndag 10 juli 2016

Livet vi drömde om av Anna Gavalda

En av mina absoluta favoritförfattare är Anna Gavalda. Nu hade jag helt missat att det kommit en ny bok. En ny bok med två berättelse i.

Matilde som tappar bort en väska med 10 000 euro i. Paniken när hon upptäcker att väskan är borta. Min panik i detta, hetsläser. Men väskan blir hittad av en man som lämnar tillbaka allt. En man som är kock och vill laga mat till henne. Men de försvinner från varandra för ett telefonnummer skrivs fel. Sökandet - hur hittar man en kock i Paris, en man bara har förnamnet till?

Den andra berättelsen handlar om Yann, han som för en vecka är gräsänkling. Hjälper grannen bära upp en möbel och fastnar i grannarna kök. Massa vin och samtal. Insikten om att han lever fel att det borde vara på ett annat sätt. Att han vill annat.

Jag älskar titeln på den här boken Livet vi drömde om. Men boken är en besvikelse. Hade varit bättre en av berättelserna fått ta all plats och att den fördjupats. Alternativt flera ännu kortare berättelser. Hade velat veta mer om Matilde. Hoppas att nästa Gavalda blir en bok att älska igen.

/Paula


Livet vi drömde om två berättelser
Författare: Anna Gavalda
Förlag: Bonnier Pocket (2016)
ISBN: 9789174295450
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 8 juli 2016

Sal 305 av Ingelin Angerborn

Elvira tänker fortfarande på det som hände på kollot förra sommaren då hon bodde i Rum 213. När Elvira syklar om kul och får hjärnskakning hamnar hon några nätter på sjukhus.

Sjukhuset ligger mitt dåris, det går en massa spökhistorier om de som bodde där. Elvira tror sig se det lysa där en natt men det är ju en byggarbetsplats nu. Hur är det möjligt?

Nya registreringsplåtar med betydelse hittas de också, MAJ 029 och SAL 305. Spännande, läskigt och kusligt.

Jag spanar budskap i registreringsplåtar nu jag också men har inte hittat någon än. Men snart så ...

/Paula



Sal 305
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129698053
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 7 juli 2016

I begynnelsen vad Bob av Meg Rosoff

Tänk om man kan förklara det konstiga vädret med att gud är en tonårskille som inte vet vad han ska göra med sig själv? En tonårskille med massa makt som blir förälskad i snygga tonårstjejer. Låter badkaret rinna över. Har dyslexi så regnet som skulle till Afrika hamnar i Amerika och gör översvämning.

Denna tonårskilles namn är Bob, Bob som fick i uppdrag att vara gud över jorden. Han har hjälp av Mr B, men nu har Mr B tröttnat och sagt upp sig. Bobs mamma spelar mest hela dagarna, nu har hon spelat bort hans älskade husdjur.

Lucy människan, hon som är så vacker som Bob blivit kär i. Hon som är så orolig kommer hon få ha kvar sitt jobb eller inte?

Det är knasigt, skruvat och roligt. Spännande tanke när välden är knas på så många sätt.

/Paula


I begynnelsen var Bob
Författare: Meg Rosoff
Förlag: X Publishing (2012)
ISBN: 9789185763269
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 6 juli 2016

I dina ögon av Sarah Dessen

Till sommaren hör alltid en Sarah Dessen bok. De brukar vara mysiga och romantiska sommarlovsberättelser. Men vet ni vad denna gång inget sommarlov utan skola.

Sydneys bror har precis fått en fängelsedom och hon vill inte längre gå kvar i sin privatskola där alla vet vem hon är, vem hennes bror är och vad som hände med honom.

Det blir ett skolbyte, på nya skolan blir hon snabbt vän med Layla och hennes bror Mac. De lever ett helt annat liv än vad Sydney är van vid. Ett varmare men fattigare liv. Men kommer de vilja vara vän med henne när de får höra vad hennes bror gjort?

Men kan man bli bästa vän med Layla och samtidigt kanske bli kär i hennes bror Mac. Ingen bra kombo va? Hemma har Sydney blivit helt osynlig. Mamma är helt besatt av storebror och att hans ska ha det bra i fängelset och pappa bara jobbar. Där finns också storebrors otäcka kompis Ames som verkar försöka komma nära Sydney. Fy vilka obehags känslor jag får av Ames.

Inte alls lika mysig som en Sara Dessen bok brukar vara, men vad gör det när det är väldigt bra. Gillar att Sydney byter från privatskola till kommunalskola. Funkar lika bra som sommarläsning trots att det inte är något sommarlov.

/Paula


I dina ögon
Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129699173
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 4 juli 2016

Semester, semester, semester


Jag tänker dig ungefär så här!
Som ugglan i Hugo äntligen semester! av Mia Nilsson!

Semester.

/boknörden

söndag 3 juli 2016

Rosa bokpaket till dig?

Jag har slagit in si så där 60 rosa och prickiga paket. Alla innehåller böcker. Böcker som jag renast ut från mina bokhyllor. Böcker jag läst och inte vill ha kvar. Böcker som legat olästa på tok för länge i mina bokhyllor och nu längtar efter att bli lästa.

Dessa böcker letar nya hem. Därför kommer jag varje gång jag lämnar min lägenhet ta med mig några paket och lämna på offentliga platser.

Varje bok har en papperslapp på sig där det står en bok för dig som ... så tänkt ålder och lite vad boken handlar om. Det är böcker för barn, tonåringar och vuxna. Hittar du ett paket och känner att detta är en bok för mig. Då är paketet ditt! Eller om du känner att detta passar ju perfekt till någon i din omgivning ta paketet med dig. Hoppas locka till massor av läsning och fina lässtunder.

Jag hoppas allt förstår att paketen är snälla. Paketen kommer först och främst gå att hitta i Växjö, väster och centrum. Men också kanske i Jönköping, Nybro, Kalmar och Kungsbacka.

#älskaböcker

/Paula boknörd

fredag 1 juli 2016

Den lille prinsen på bio


Biotips till er alla gå å se Den lille prinsen! Oj och wow så bra den var!

/Paula med den fina tygkassen