måndag 27 juli 2015

Som eld av Sara Lövestam

Det är sommarlov, som alla somrar ska Anna och pappa ut till paradiset, deras lilla bit av ön i skärgården. På samma båt som tar de dit finns denna sommar för första gången Lollo. Lollo som hellre tillbringat sommaren någon annanstans med sina vänner. Men nu har mamma och pappa köpt ett nytt sommarställe i Stockholms skärgård och hon har inget val.

En varannan kapitel bok om Anna och Lollo som sakta börja närma sig varandra. När Anna berättar att hon nog tycker mer om tjejer blir det lite konstig stämning. Men Lollo hon tycker nog om Anna. Men det är ju inte bara det där att Anna är en tjej utan också det att de lever så väldigt olika liv. När Lollos storebror dyker upp på ön med en kompis en snygg kompis som flörtar med Lollo hur ska man då göra?

Mysig, tänkvärd och fin berättelse om den första kärleken den som aldrig blir som man tänkt sig.

/Paula


Som eld
Författare: Sara Lövestam
Förlag: Lilla Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789187707292
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 25 juli 2015

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler

Oj! Wow! Så imponerad och fängslad av berättelsen om Rosemary. Hon som pratade hela tiden som barn. Så mycket att hon blev tillsagd att om hon tänkte på två saker skulle hon bara säga den ena. Med tiden blev det en av sju saker och sedan slutade hon prata. Det var när hennes bror försvunnit. Då var Rosemary elva och en syster hade redan försvunnit. En flytt från ett hus till ett annat.

I berättelsen möter läsaren Rosemary mitt i. Under collageåren, åren så hon börja minnas, eller minnas är nog fel - snarare börja tänka på syskonen och vad som egentligen hände ...

Detta kan vara en av de mest originella berättelserna jag läst. Jag älskar. Vi är alla helt utom oss är en berättelse som alltid kommer följa med mig. En bok jag nu ska tvinga typ alla i min omgivning att läsa - bara för att jag ska få prata och prata ännu mera om boken <3

/Paula som fortsätter imponeras av Lavender Lit och de fantastiska böckerna de hittar och ger ut på svenska!


Vi är alla helt utom oss
Författare: Karen Joy Fowler
Förlag: Lavender Lit (2015)
ISBN: 9789187879050
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 23 juli 2015

Mina hjältinnor: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket av Samantha Ellis

Har nu läst boken med världens bästa titel, boken jag i framtiden ska skriva fortsättningen på ur en 80-talists perspektiv. Samantha och hennes bästa barndomsvän finner sig som vuxna i ett "bråk" vilken hjältinna är bäst Jane Eyre eller Cathy Earnshaw? Samantha förstår att hon måste läsa om böckerna för att kunna bevisa sig ha rätt. Men istället finner hon sig ha fel.

Men det blir början på omläsning av alla favoriter av alla hjältinnor och hur de påverkar henne. Jag brukar istället använda ordet bokvänner och kanske hur mötet med de påverkat mig. Hur var det, vem gav hjälp, förståelse och igenkännelse när? Vem gjorde så att man vågade det man egentligen inte hade mod att våga?

Hur är det de där möten i böckernas värld, vänskapen och förälskelserna (så skönt att läsa om någon annan som också bli kär i romankaraktärer) hur påverkar de mig mig och mitt liv? För de gör de på all världens sätt. Bara så det är. Så underbart fantastiskt att någon skrivit en bok om det. En bok i vilken det blir sanning att Mr Darcy han var inte dum han han ville ha en kvinna som läser mycket.

Som ni förstår så massa mycket igenkännelse i denna bok. På så många plan. Men också på det rent privata - det när Samantha förstår att hon listat ut hur man bar sig åt för att arbeta. "Det var nu dags att lista ut hur man bar sig åt för att älska." Tänker att det är ungefär där jag står i mitt liv just i detta nu.

En enda sak har jag som jag inte tycker om med Mina hjältinnor: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket, det är så mycket text på varje sida. Jag blir lite trött. Borde varit fler sidor och luftigare text men det är ju verkligen en bagatell i sammanhanget. Tror att det är en helt fantastisk bokcirkelbok, att läsa och prata om tillsammans med andra boknördar. Också en bok att hämta en helt massa boktips från.

/Paula boknörden


Mina hjältinnor : eller vad jag har lärt mig av att läsa för mycket
Författare: Samantha Ellis
Förlag: Bonnier (2015)
ISBN: 9789100143374
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 21 juli 2015

Nätternas gräs av Patrick Modiano

Jean vandrar omkring genom Paris, han minns tillbaka en tid för länge sedan. En ungdom. Saker han antecknade i en svart anteckningsbok, platser, detaljer och personer. Framförallt en kvinna Dannie.

En kärlek. En kärlek som försvann. Nu finns bara minnena kvar. Hon som hade flera namn och umgicks i underliga kretsar. Vem var hon och vart finns hon nu. Vill han ens veta egentligen om hon lever?

136 sidor vackert och drömskt. För ovanlighetens skull har jag läst en Nobelpristagare och tyckt mycket om det. Kanske något jag borde göra oftare?

/Paula


Nätternas gräs
Författare: Patrick Modiano
Förlag: Grate (2015)
ISBN: 9789186497446
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 19 juli 2015

Maken: en förhållanderoman av Gun-Britt Sundström

En bok det länge skrivits om på olika bokbloggar och pratats och tipsat om lite här och där är Maken. Nu äntligen har jag också läst den. Det var verkligen på dags. Det var verkligen boken jag behövde läsa denna rastlösa sommar 2015

Martina och Gustav träffas. Gustavs blir förtjust, Martina inte lika. Men efter ett tag börjar de träffas. De inleder ett förhållande. Fullt av prata, ärlighet och tankeutbyten. De är lika på allt men inte helt ense om vad de vill ha ut av ett förhållande. Allt annat är ju så bra det bara kan bli utom den lilla detaljen. Parliv som inte alltid (typ aldrig) är lätt. Sju år fram och tillbaka. Sju år utan att kunna släppa taget.

Detta är så bra! Det gör så ont att läsa så ont. Hundöron på nästan varannan sida. Först tänkte jag att jag skulle dela med mig av några av mina favoritrader här men sen tänker jag att inte. Det blir liksom för mycket det blir privat istället för personligt. Kanske en annan gång men inte nu. Det jag kan säga är att alla verkligen alla borde läsa Maken, 547 sidor som gör dig lite klokare och framförallt ger dig ord för att prata om sådant som är både viktigt, svårt och kanske kan vara alldeles alldeles underbart!

Maken är en bok som direkt bums kommer placeras bland mina favoritböcker utan omväg via senast lästa böcker hyllan <3

/Paula som tänker för mycket


Maken : en förhållanderoman
Författare: Gun-Britt Sundström
Förlag: Bonnier (2008)
ISBN: 9789100114718
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 13 juli 2015

Cinder av Marissa Meyer

Cinder är en cyborg som lever under sin förmyndares order (den elaka styvmodern) tillsammans med två styvsystrar (en snäll och en ond). Adoptivfadern är död och det är Cinder som varje dag får gå och jobba i sitt mekanikerstånd så  det ska finnas pengar. Ingen kan förstå hur Cinder kan vara så grym mekaniker hon är ju bara en tonårstjej. Fast inte bara och inte en vanlig hon är en cyborg, alltså en människa med robortdelar. Hon döljer sin hand och den för lilla foten väl. Ingen får veta.

Så en dag dyker prinsen upp i med en android som han vill ha hjälp att rädda. Prinsen blir mycket förtjust i Cinder och försöker upprepade gånger få henne att komma på hans bal. I staden härjar den otäcka pesten. När snälla styvsystern får den så ser styvmodern till att Cinder blir försöksperson för att ta fram medicin mot pesten. Men så träffar hon en läkare som visar sig veta en heldel om Cinders förflutna ... spännande och bra. Härlig slukarläsning. Gillar när man känner igen de gamla sagorna men när prinsessan är den tuffa självständiga som kan ta vara på sig själv.

/Paula


Cinder
Författare: Marissa Meyer
Förlag: Modernista ([2015])
ISBN: 9789176450895
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 11 juli 2015

Bokkärlek och Instagramkärlek


Semester och sluka böcker men vilka böcker och i vilken ordning? Inte alltid det lättaste så jag postade bilden ni ser och ställde frågan vilken bok ska jag läsa här näst på min Instagram. Tack för era tankar om vad jag ska läsa! Blir så glad! I alla fall så blir det till att sluka Cinder först för att Ina lyckades ha med Mårten Melin i sin motivering och då måste den ju läsas först går inte på annat sätt. Efter den blir det Marken för den var det så himla många som verkade tycka väldigt mycket om. Efteråt får vi se. Men väldigt sugen på både Siri och Mina hjältinnor också!

/Boknörden

fredag 10 juli 2015

Vända blad av Julie Jézéquel

Manusförfattren Clara Tallane råkade i ren ilska välta ett bord in i någon viktig på jobbet. Ryktet spred sig fortare än man kunnat tro och vips. Inga fler jobb. Det finns en femtonårig son att försörja och jobb måste till på något sätt. Kanske som spökskrivare? En man dyker upp och be Clara skriva om hans liv, men inte om livet han levt utan om livet han hade kunnat leva ...

Vända blad - en bladvändare. Ingen semester utan minst en Sekwa-bok. Kanske och högst troligt är detta sommarens enda. Gillar som alltid känslan i Sekwas böcker.

/Paula


Vända blad : roman
Författare: Julie Jézéquel
Förlag: Sekwa (2012)
ISBN: 9789186480356
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 9 juli 2015

En förlorad värld av Evelyn Waugh


För några år sedan (en snabb googling säger fem) så sommarpratade bästa Johanna Koljonen (lyssna kan man göra här) bland annat så pratade hon om en brittisk bok om mini-teveserie som hette En förlorad värld. Dagen efter (som jag minns det) sprang jag till Hemmakväll och köpte denna mini-teveserie som box och slukade!

Tydligen är det tre böcker och alla tre har i år kommit ut i en nyutgåva med efterord av just nämnda bästa Johanna Koljonen. Fick ett tips om att läsa den via Twitter. Satte väckarklockan och gick till bokhandeln och köpte boken. Började läsa, åkte till Stockholm fortsatte läsa, åkte till skogen (mamma och pappa) slukade sista halvan i hängmatta (ni vet sommarens bästa läsplats).

Det är 1920-tal Charles har precis börjat på Oxford där träffar han Sebastian Flyte och blir helt fascinerad trollbunden. Snart blir de vänner och Charles sluts upp i Sebastians värld. Fast Sebastian egentligen inte vill blir Charles en del av hans familj. Det är dagdrömmeri, universitetsmiljö (nästan internatskola), det är flärd och tjugotal. Men det är också för mycket sprit, familjetrubbel, skilsmässor, religion och krig i bakgrunden som gör allt så mycket svårare.

Fantastisk sommarläsning! Den där mini-teveserieboxen behöver nog tittas om på rätt så snart!

/Paula som nu drömmer om fest med tjugotalstema


En förlorad värld : åter till Brideshead : kapten Charles Ryders andliga och världsliga minnen
Författare: Evelyn Waugh
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
ISBN: 9789146225409
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 7 juli 2015

Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck

Ända sedan Augustpris-nomineringen har jag varit väldigt nyfiken på Lyra Ekström Lindbäck och hennes bok Ett så stark ljus. Nu är det semester och jag läser vuxenböcker!

Ett så starkt ljus är en bok om Sara. Eller kanske egentligen mer en bok om Saras kärlekar, om Joanna skådespelerskan, om Linne barndomsförälskelsen som aldrig blev. Men så träder C in i Saras liv och inget blir som det varit. Den fascinerande C som inte vill inte kan. Men C som gör att Sara träffar Emil och får en vän att prata med.

Kärlekarna och vännen lär man känna en hel del. Emil kommer med massa sanningar om kärlek som jag tycker mycket om. Men Sara henne får man inte lära känna så mycket, det är hon som skriver skriver texterna om vad hon är med om texterna som kanske kan bli en bok? En bok med titeln Ett så starkt ljus?

Det tog mig lång tid att komma in i boken men när jag väl gjorde det oj vad jag tycker om. Mest gillar jag samtalen mellan Sara och Emil, samtalen om livet och kärleken. Samtalen om det där svåra och fantastiska.

Några favorit rader:

"Ångest kommer från en vilja att ändra på saker som man inte kan påverka."
"Det kostar jävligt mycket att leva sitt liv i enlighet med sina inre övertygelser. Man kanske blir stark på vissa sätt. Men samtidigt gör det en udda och ensam. Fasttrasslad i ett privat nät av problematiseringar och fantasier. Som det kan kännas för dig ibland."
"Egentligen är det ju inte så stor skillnad mellan att skapa ett verk och att omskapa sig själv."

Tycker hemskt mycket om Lyra Ekström Lindbäcks språk! Jag borde ta och kolla upp henne mer.

/Paula


Ett så starkt ljus
Författare: Lyra Ekström Lindbäck
Förlag: Modernista (2014)
ISBN: 9789174995602
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 5 juli 2015

You had me at hello av Mhairi McFarlane

You had med at hello är en bok med ett omslag som tilltalar mig. Läser inte jätte ofta feelgood-kärleksromaner. Men så där lite ibland när omslaget är ovanligt snyggt eller så.

Rachel gör slut med sin fästman när de inte kan komma överens om musik till bröllopet. Eller tja det är då hon på riktigt inte fattar att det inte kan vara de två. Hon är lite över trettio, vännerna tycker hon borde stanna hos Rhys - hon är ju för gammal för att bli själv ju. Men hon står på sig. Sedan springer hon in i Ben, bästisen från Collage-åren ... men så visar han sig vara gift.

Vad ska jag säga. Jag visste rätt fort hur det skulle sluta. Det var lite småmysigt att läsa. Men också lite lätt frustrerande jag är lite över trettio och ensam. Kanske vill jag inte vara det ... Ibland bra att känna igen sig i böcker ibland dåligt!

/Paula som trots allt tycker att livet ibland borde kunna få vara lite som i en feelgood-roman


You had me at hello
Författare: Mhairi McFarlane
Förlag: Ponto pocket (2015)
ISBN: 9789174752090
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 3 juli 2015

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

Ett tag, rätt länge, kanske ett år har jag följt Twitter-kontot Karin Boye. Boye är en sådan som alltid funnit lite i bakgrunden för mig. Lite ibland liksom men inte fullt ut. Men så detta Twitter-konto - jag älskar det. Om du inte redan följer börja bums. I alla fall så har det fått min nyfikenhet för Boye att vakna.

Där av läsningen av Jessica Kolterjahns fiktiva roman om Karin Boyes tid i Berlin 1932. Att omslaget är hur snyggt som helst och att jag älskar Karin Boyes frisyr gör ju bara saken ännu bättre. Så är det.

Boken är fin och sorglig på samma gång. Karin åker till Berlin för att gå i psykoanalys, bli botad för sina fantasier om kvinnor. Hon översätter texter och har skrivklåda. Samtidigt som brunskjortorna börjar ta över Berlins gator. Folk misshandlas öppet. Klimatet är både öppet och stängt på en och samma gång. Kärlekar, vänner och livet. Massor av tankar. På vem, hur och varför?

"Närvarande ... " Jag knyter händerna. "Jag är så trött på avsaknaden av känslor hos människor. Ibland är det som om jag är den enda som verkligen känner något."
"Berätta om Artemis. Är det så med henne?"
"Jag önskar att någon kunde känna mig. Känna mig."

/Paula



Den bästa dagen är en dag av törst
Författare: Jessica Kolterjahn
Förlag: Forum (2013)
ISBN: 9789137138381
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 2 juli 2015

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten


Jag läser, gråter, viker hundöron och älskar varje ord.

"Mitt liv
började när jag mötte dig

Får lilla hjärta komma ut
och leka?

När du blir stor mitt hjärta
hjärtat mitt

Jag älskar dig mer än -
vad finns det?

Den blomstertid

Kärlek är att jag vill
att du finns"

Finns inga ord att beskriva. Jag älskar Bodil Malmsten <3

/Paula



Det här är hjärtat : dikt
Författare: Bodil Malmsten
Förlag: Rönnells antikvariat i samarbete med Bonnier (2015)
ISBN: 9789100154196
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 1 juli 2015

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

Det är sommarlov, Ari blir plötsligt trött på att bara vara hemma. Hemma där ingen pratar om något. Alla bara tiger, pappa om kriget, mamma om storebror i fängelset. Ingen dela känslor eller pratar om sådant som är viktigt. Ari beger sig till det lokala badet. Där träffar han Dante!

Efter Dante blir inget sig likt. Plötsligt har Ari en vän, en bästa vän. En vän att skratta, tramsa och prata med. Hemma hos Dante pratar man om allt. Dante som läser dikter, målar, gråter, pratar och visar massor av känslor. Vad är det att bli vuxen? Hur ska man vara? Hur hitta sig själv? Böcker som berör denna typen av frågor är som bekant lite min typ av böcker.

Under läsningen har du ingen som helst aning om vart berättelsen om Ari och Dante kommer ta dig. Ibland anar man, andra gånger hoppas man men det kan ta vilken vändning som helst. Att det är så bara älskar jag! Kanske och väldigt troligt så är detta min sommars bästa bok!

LÄS LÄS LÄS!!

/Paula


Livets outgrundliga mysterier
Författare: Benjamin Alire Sáenz
Förlag: Gilla Böcker (2015)
ISBN: 9789186634650
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris