lördag 31 december 2016

Bokåret 2016 är slut

Bokåret 2016 är nu slut. Många fina nya bokvänner har det blivit. För mig så har 2016 varit ungdomsböckernas år. Jag har fått en hemlig dröm uppfylld - har läst, valt ut och skrivit om ungdomsböckerna till Kulturrådets barnbokskatalog/ungdomsbokskatalog. Fantastiskt!

2016 var också experimentets år på biblioteket, bokträffar för vuxna fast med barn- och ungdomsböcker! Ett väldigt lyckat experiment som fortsätter i vår. Kom och var med oss.

Böcker så mycket bra, fina och fantastiska böcker. Omöjligt att lista de på något vis. Men några av mina årets bästa läsupplevelser:

Mitt år av längtan
Bille avgång 9:42 till nya livet
Vattnet drar
Ceremonin
I mitt namn en bok om att vara trans
Stanna
Om jag var din tjej
Brorsan är kung
Du, bara!
Tala är guld de sa att till varann utom det viktigaste
Tio över ett
100 hemskaste
Naondel
Harry Potter och det fördröjda barnet
Ovan trädtopparna (som ni kan läsa om här imorgon)

och så Golden boy som ger den perfekta försmaken på ett magiskt nytt och spännande bokår 2017!

Som vanligt det kunde varit andra böcker det är dessa! De jag i dag minns varmast och kärast av 2016års läsupplevelser.

Gott nytt bokår!!

/prickig boknörd


fredag 30 december 2016

Markus mittemellan av Katarina Kieri & ill. Helena Lunding Hultqvist

Fredagen innan sportlovet önskar fröken sina elever röda kinder under lovet. Markus går långsamt hemåt i sällskap med Vero lite före de studsar Abbe och Simon. Ingen ska göra något särskilt under lovet och Vero tycker hon och Markus kan lov tillsammans. Det tycker Markus också men vet inte hur han ska säga det och det gör lite ont att Abbe är med Simon hela tiden.

Hemma är persiennerna till föräldrarnas sovrum nedrullade igen. Mamma ligger och sover, hela tiden. Mamma är dålig igen sådär som hon blir ibland. Markus vet inte riktigt varför. Men denna gången måste pappa köra henne till sjukhuset där mamma blir kvar.

Suck ont i magen, sportlov en arg pappa och en mamma på sjukhus. Men mitt i allt det dåliga finns Vero och lyser upp. Snälla grannen Anja som hjälper och tycker pappa måste berätta för Markus varför mamma är på sjukhuset. Ibland är det inte alltid så lätt att prata om saker, tar ibland en liten stund att hitta orden både för pappa och för Markus. Men tid och hjälp från Anja och en sjuksköterska hjälper. Och röda kinder får både Markus och Vero.

Markus mittemellan är den tredje och fristående delen om Markus, Vero och Abbe. Tidigare delar har jag skrivit om här Vero hit & dit och En annan Abbe. Så fantastiskt fina böcker om vardagen, sådant som är svårt, vänner och familj hur gör man. På biblioteksspråk är böckerna klassade som Hcg alltså ungefär för 10-12åringar. Funkar som högläsning även för mindre barn. Finns massor att prata om i dessa böcker. Plus att de har färgillustrationer som är helt magiska. Väldigt få mellanåldersböcker som har just färgillustrationer.

/Paula som tycker böckerna om Markus, Vero och Abbe borde lånas och läsas mycket mycket mer


Markus mittemellan
Författare: Katarina Kieri & ill. Helena Lunding Hultqvist
Förlag: Lilla Piratförlaget (2016)
ISBN: 9789187707445
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 23 december 2016

Krigarens svärd av Rick Riordan

Magnus Chase en amerikans 16-årig hemlös kille. Sover utomhus, tillbringar dagarna med att leta mat, titta på teveserier och läsa på biblioteket. Men så plötsligt börjar en kusin och en morbror att leta efter honom. Där finns också en andra morbror som vet hemligheter om vem Magnus pappa är.

Det är nämligen så att Magnus pappa är en asagud och Magnus är den enda som kan återfå faderns svärd. Att han dog på kuppen, tja det händer liksom redan på de första sidorna. Magnus vaknar upp i en ny kropp 2.0 i Valhall, han får nya vänner och börja förstå saker om sin barndom.

Men det är på liv och död för kanske kommer han inte bli accepterad någon har nämligen klippt i filmen över hur det gick till när Magnus dog en sann hjälte dö. Asagudar nu i vår tid. Tor är besatt av teveserie och Oden han håller på med Power point. Underhållande och spännande bladvändare!

/Paula


Krigarens svärd
Författare: Rick Riordan
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
ISBN: 9789163884672
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 21 december 2016

Gå vidare av Rainbow Rowell

Ranibow Rowells bok Fangirl handlar om Cath. Cath som är helt besatt av böckerna om Simon Snow. Cath tillbringar massor av sin tid med att skriva och läsa fanfiction om denna Simon Snow. Mellan kapitlen får man följa delar av Simons äventyr. Böckerna om Simon Snow är start Harry Potter inspirerade. Efter Fangirl var inte Rowell färdig med just Simon Snow och hans värld.

Utan det blev en bok till. En fantasybok om Simon Snow han som har mer magi än någon tidigare trollkarl. En trollkarlskola. Internat. Två bästisar. Och en ondskefull rumskamrat att hata. Men plötsligt en skolstart så kommer inte rumskompisen Baz. Han är försvunnen. Detta påverkar Simon på sätt han aldrig trott.

Kärlek och en värld som håller på att gå i bita. Kan man få både och?

Gå vidare är spännande och rolig. Bäst är alla nödiga blinkningar till Harry Potter.

/Paula


Gå vidare 
Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Berghs (2016)
ISBN: 9789150221756
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 19 december 2016

Ingen läsro inget bloggande



Min läsro har inte riktigt infunnit sig senaste månaden. Börjar äntligen lossna lite nu. Inte riktigt mig själv när jag inte har ro att läsa. Istället har jag slukat Skam. Lite smått börjat tänka på norska. Och skrivit 10000 tecken - del av något större (inte bara jag) något inspirerande som kanske kan bli bra. 

/Paula