onsdag 29 april 2015

Lilla Berlin, Leva life av Ellen Ekman

Jag har sagt det förut! Nu säger jag det igen! Jag älskar Lilla Berlin! Ellen Ekman är ett geni! Läs med er. Läs! Läs! LÄS!!

Finns på ett bibliotek nära mig. På tok för kort kö på böckerna och för ofta inne på hyllan. Kom och låna med er. För er egen skull! Ni kommer inte ångra er.

LÄS!!

/Paula



Ellen Ekmans Lilla Berlin. leva life
Författare: Ellen Ekman Förlag: Kolik (2015)
ISBN: 9789186509507
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 26 april 2015

Världsboksdagen och böcker om böcker

Som ni kanske och antagligen vet så har jag (och säkert många boknördar med mig) en förkärlek för böcker om böcker. Samlar lite på de och älskar de lite för mycket ibland. Slumpen gjorde att mitt månadsbokprat i p4 Kronobergs program förmiddag var 23 april och Världsboksdagen ja då var temat liksom givet böcker om böcker!

Jag pratade om Mammas bok, Ordvampyren, Bläckhjärta och Fangirl. Nyfiken på att lyssna? Det kan du i så fall göra här: typ en och halv timme in i programmet.

/boknörden med ordvampyrsbett

torsdag 23 april 2015

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins

Anna och den franska kyssen, äntligen på svenska. Som jag väntat och längtat efter att läsa denna bok. Jag lyssnar massor på den amerikanska bokpodden Bokhype och de pratar alltid om denna bok (nästan alltid i alla fall) om hur bra den är och hur mycket de älskar boken.

Nu i min hand och nu läst. Annas pappa har sedan han och mamma skildes börjat skriva smöriga böcker som alla älskar. Han har alltså börjat tjäna pengar och bestämt sig för att använda delar av dessa pengar på att skicka Anna sista året av High school till den amerikanska skolan i Paris. Anna har inget val, det är bara att säga hej då till bästis, flört, mamma, lillebror och allt som hon känner som vardag.

Hon kan ingen franska och känner sig ensammast i världen. Tur är att väggarna i internatskolerummen är tunna så att det knackar på Annas dör där första kvällen. På andra sidan dörren står Mer, som släpper in Anna i skolans värld och i sitt kompisgäng. I gänget finns St Clair den snyggaste Annan någonsin har sett. Men han har flickvän och alla på hela skolan är typ kära i honom ...

En bok om att hitta sig själv på en ny plats, om att våga, att upptäcka och bli del av en ny stad (den staden med stort S). En riktigt mysig måbra bok. Men men det finns ett men ... hypen på denna boken gjorde att jag förväntade mig något mer. Något originellt. Inte att jag skulle kunna lista ut och veta vad som skulle hända redan i första kapitlet. Läs Anna och den franska kyssen läs, slukas upp och må bra men förvänta er inte stordåd för då blir det en väldigt mycket bättre bok.

/Paula


Anna och den franska kyssen
Författare: Stephanie Perkins
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176450727
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 21 april 2015

Litteratlund 2015



I torsdags var jag på Litteralund! En dag full av klokheten och inspiration. Ny prickig anteckningsbok invigdes, trappan var det finaste - böckerna de som föreläsningarna handlade om och av författarna som var på plats. Böckerna i taken så genialiskt smart. Tänker att kanske borde man göra något liknande på biblioteket som en lovaktivitet - ett gemensamt konstverk till bibblan. I år var det r på kassen söta fågel r. Mina fötter när jag kom hem aj vad ont de gjorde, de är inte vana att vara instängda i skor i i så där femton sexton timmar. 

Några av de där smarta sakerna som sas på scen under dagen lät så här. Mark Levengood invigningstalade och sa att oavsett hur en bok är så får vuxna inte avgöra om den är dålig - det kan vara boken som kittlar ett barn till läsandes lust och magi. Precis! Så brukar jag också säga, nu kan jag säga att som Mark Levengood säger! Ilon Wikland är sötaste, tuffaste och skönaste åttiofemåringen! Hon berättade att efter nästa bok ska hon ta timeout och bara måla för sig själv ett tag. 

En föreläsning hade bästa titeln Vem är jag? Där var Lous skapare Julien Neel på plats tillsammans med Pssst! författare och illustratör Annette Herxog och Katrine Clante (boken jag till min lycka läste dagen innan Lund). Samtal om hur man gör för att överleva att gå från barn till tonåring till vuxen. Att det inte på något sätt är lätt. Hur det händer att man plötsligt bara sluta leka, men att man som vuxen kan rita och läsa och på något sätt genom det leka. 

På läsfrämjandefronten intet nytt gavs smakprov på just nyheter. Bokstart, läshundar, Från Alfons till Dostojevskji 2, Paus du och en bok. Igen den där påminnelsen från Johan Unenge om det nu är så viktigt att barn läser böcker varför får de inte mer yta på våra bibliotek. Hur gör vi något åt det? Hur vi måste låta barn och unga exponeras för möjligheten till läsning och böcker. Bibliotekarie från Tunabibblan var på plats och pratade om spännande sätt att använda skrivning i skolan för elevers måluppfyllelse högstadielever skrev för yngre barn. Att ha en läsare. Sedan var det en Lund gymnasieskola där lärare haft elever till att jobba med klassiker och sedan skriva egna lättare versioner av klassikerna. Hur bra som helst. Roligt med charmiga gymnasieelever på scen. 

Dagen avslutades med Skellefteå bibliotekarie som berättade om det fantastiska arbetssättet Sagostafetten som de de senaste åtta åren jobbat med tillsammans med alla femåringar i kommunen. Jag vill också. Förskolor, bibliotek och barnen tillsammans med boken i centrum. Så bra grej!!

Nu ska inspirationen smältas och bli till något bra!

/Paula

söndag 19 april 2015

Pssst! av Annette Herzog och Katrine Clante

Det finns böcker man väntar länge på och hypar upp i sitt eget huvud. Sedan finns det böcker man bara springer på i biblioteket (för man glömt att man köpt in de), fångas av omslag, bläddrar i och blir vansinnigt nyfiken på. Böcker man lånar hem, slukar och älskar! Pssst! är en sådan bok!

En bok som berättar med både text och bild om hur det är när kroppen börja ändras. Att vara fel varannan vecka - ena veckan på landet hos pappa andra veckan i stan hos mamma. Att vilja höra till i skolan, bland jämnåriga men ändå att vara sig själv. Att inte veta hur man är fast man tillbringar alla 24 timmar med en själv alltid. Konstigt att man då kan känna sig själv så lite.

Favoritcitat "När jag gick i förskolan tyckte jag att de i femman nästan var vuxna. Nu går jag själv i femman, men jag är ju inte alls vuxen. På den tiden såg jag alltid fram emot när JAG skulle vara någon. Men nu är jag bara förvirrad. Vem är jag egentligen? Det är som om alla andra vet det mycket bättra än jag själv." Den tanken att andra så mycket bättre än jag själv vet vem jag är, spännande och sann!

Jag älskar Pssst! Måste nog köpa mig ett eget ex. Vad det gäller bibblans ex så kom in och låna med er. Målgruppen på boken är mellanåldern men kunde lika gärna vara ungdom eller vuxen. Jag kommer tipsa om boken så mycket det bara är möjligt - en bok som kan tänkas behöva lite hjälp att hitta sina läsare. Men när den gör det kommer kärlek uppstå!!

/Paula <3


Pssst!
Författare: Annette Herzog & ill. Katrine Clante
Förlag: Wibom Books (2015)
ISBN: 9789197821391
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 18 april 2015

Nattsagor för sömnlösa av Johanna Wester

Oliva är nitton jobbar i en kiosk, hittar på äventyr i Stockholms natten tillsammans med vännerna Pascal och Chris. Pascal och Chris hon känner på olika sätt och som hatar varandra. Där finns Josef, första kärleken. Han som nu har en annan men som ändå kommer tillbaka till Olivia. Mamma och pappa som vill att allt ska vara bra och inte kan förstå varför det inte blir Olivia och Pascal.

Att bli vuxen, hitta sig själv, vara sig själv. Att tycka om. Att våga tycka om, om att våga lämna, gå vidare. Om så mycket som gör ont. Om sömnlösa nätter fulla av tankar. Tankar på det som borde vara annorlunda som du inte rår över men som ändå blev fel. Borde blivit på ett annat sätt - borde gått som du tänkt. Du vet ju själv.

Nattsagor för sömnlösa, boken med den fantastiskt poetiska titeln är en bok som gör så ont att läsa. För att mista kärlek blir inte direkt lättare bara för att du är trettiotre istället för nitton. Så mycket av Olivas tankar, känslor och sömnlösa nätter har jag tänkt, känt och upplevt de senaste månaderna. Mitt exemplar av boken är fullt av hundöron, hundöron av igenkännelse men jag vågar inte öppna de sidorna och kolla vad det står där. Jag kommer att kunna men inte riktigt än. Ett steg i taget och det blir sakta ljusare både för Oliva och för mig. Skulle gärna läsa mer om Olivia.

/Paula <3


Nattsagor för sömnlösa
Författare: Johanna Wester
Förlag: Natur & kultur (2013)
ISBN: 9789127135246
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 16 april 2015

Nya bekantskaper * 3

Trollskogen av John Holmvall
I trollskogen har John Holmvall tagit inspiration från gamla sagor om troll och bergtagna barn. Man ser tydlig inspiration från John Bauer. Flickor som blir bergtagna och träffar troll. Pojkar som går vilse och får hjälp av älvor. En fantastisk fin seriebok som jag hoppas får många barn nyfikna på de där gamla trollsagorna!

Katten och Ekorren på sommarön av Loka Kanarp
Är en väldigt fin berättelse om vänskap. Det är semester och djuren de är på sommarön. Det är första gången katten är där. Katten som sitter i sin prickiga baddräkt och har det bra i skuggan. Men så kommer Ekorren på att Katten älskar fiskar men inte kan simma. De måste ju lära Katten att simma ju. Alla är inte lika peppande ... rolig, härlig och somrig.

Klara Ek och hunden som inte var en hamster av Ebba Berg
Klara hon som så många andra små, längtar och drömmer om ett eget djur. Hennes lillebror har en hamster men han bor hos mamma och hon bor mest hos pappa. Så en dag berättar pappa att han träffat en tjejs om heter Malin. Klara blir jätte nyfiken och undrar när hon får träffa henne. Så en dag dyker Malin upp, med sig har hon en stor hund som luktar massor. Plötsligt finns det ett djur i Klaras liv men en hund och en hamster det är verkligen inte samma sak ... Att hunden är en blindhund och att Malin är blind det nämns aldrig i texten - gilla! Det syns på bilderna och så har Malin en speciell kortlek med blindskrift. Hoppas på massa fler böcker om Lyckeskolan!

/Paula


Trollskogen : [seriebok]
Författare: John Holmvall
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694857
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Katten & Ekorren på Sommarön : [seriebok]
Författare: Loka Kanarp
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694819
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Klara Ek och hunden som inte var en hamster
Författare: Ebba Berg
Förlag: Olika Förlag (2015)
ISBN: 9789187413025
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 14 april 2015

Half bad: ondskans son av Sally Green

När Nathan föddes fick hans mamma ett enda kort, och inte var det ett lyckönskningskort utan ett kort på vilket det stor "döda honom". Nathans mamma är en vit häxa, hans pappa är en svart häxa. En svart häxa som han aldrig träffat men som dödat Nathans halvsyskons pappa. Inte den bästa starten i livet för ett barn. Att mamma några år efter hans födelse tar livet av sig så att han och syskonen får växa upp hos mormor gör inte heller saken lättare.

Det är nutid och Nathan går i vanlig skola, med vanliga människobarn men hur han än anstränger sig så är det omöjligt för honom att lära sig läsa. Rita är han däremot hur bra som helst på. I Nathans klass finns en annan häxa, en vit häxa, en flicka Annelise finare än någon annan. Men hennes bröder är inte att leka med.

Häxrådet håller noga koll på Nathan hans sjuttonårsdag närmar sig, när det är dags för honom att bli en vuxen häxa. Men hur är det är han ond eller god. Han är ju halv halv?

Jag gillar verkligen att slukas upp av Nathans berättelse, vänskapen mellan han och brodern Arran så fin. Slutet så bra, öppet och spännande. Många tycker säkert att de vill ha del två nu. Men jag är nog nöjd med just det slutet. En sak som jag däremot inte riktigt förstår det är vem kvinnan på bokens omslag är?

/Paula


Half bad : ondskans son
Författare: Sally Green
Förlag: Semic (2015)
ISBN: 9789155261115
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 11 april 2015

Jag, Lilly och resten av världen av Alexandra Maxeiner

Hannah delar rum med storasyster Lilly elva månader äldre något som sällan är smärtfritt. Möjligen bara när det gäller att hålla ihop mot tonårsstorasyster Cora. I familjen finns också bäbislillayster Frida, mamma, pappa och katten Billie.

Jag, Lilly och resten av världen är en rolig vardaglig berättelse om att växa upp i en stor och brokig familj. Hur knas det kan bli när mammas syster kommer och hälsa på, eller när man råkar sälja lillasyster till grannflickan bara för att man är så sugen på godis.

Ett nytt hus håller på att byggas, ett hus där alla ska få egna rum. Men vilken färg ska det nya huset ha? Pappa förklarar vikten av demokrati och låter sedan barnen själva lägga fram sina förslag på husfärg och argument för att just deras färg ska vinna. När han sedan inte håller med blir han kallad för diktator och få stå ut med att det nya huset kommer bli lila.

En bok som kommer bli lätt utlånad på biblioteket och hitta massor av läsare som kommer hoppas på fler böcker om Hannah och hennes systrar. Också boken att sätta i handen på de som önskar sig syskon kanske blir önskan lite mindre efteråt eller precis tvärtom men då har man fått fyra roliga boksyskon!

/Paula


Jag, Lilly och resten av världen
Författare: Alexandra Maxeiner
Förlag: Lilla Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789187707155
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 9 april 2015

Att vara långt hemifrån och möta en hjälte

Flodvågen börjar med att Danny hoppar av en båt som simmar hur långt som helst till en annat land. Han är en klimatflykting, som inte längre har något land. Hans land är fullt av vatten. Nu har han simmat till England här träffar han Kevin som ger honom mat och någonstans att sova. Men en dag kommer polisen för det ryktas att de gömmer en klimatflykting ...

Flickan med silverskorna handlar om Mika 11 år. Från sitt sovrumsfönster kan Mika se skolgården och en morgon ser han någon på skolgården fast det är jullov. Han går för att kolla och hittar ett konstigt brev. Sedan också tjejen som skrivit brevet hon är äldre än honom och har de silvrigaste skorna han någonsin har sett. Hon heter Agnes och hör inte hemma här. Hon kommer från annanstans (himlen) men missade sista hemfärden så hon är fast på jorden. Jorden som inte alls verkar vara så snällt som hon först trodde. Men kan det vara så att Mika är hjälten som ska se till så att hon kommer hem igen?

Både Danny och Agnes är väldigt långt hemifrån och helt ensamma sådan tur de har att de träffar två så hjälpsamma främlingar i Kevin och Mika!!

/Paula


Flodvågen
Författare: Anne Rooney
Förlag: Hegas ([2010])
 ISBN: 9789185877508
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Flickan med silverskorna
Författare: Alice Kassius Eggers
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694888
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 7 april 2015

Tre filosofiska bilderböcker från Kabusa böcker

Blompojken av Elias Ericson
Om fina snälla Blompojken som tycker om fina saker och blommor. Han är inte stor och stark och får höra en massa elaka saker. Men hur är det med de där elaka sakerna de är ju sanna bara att de sägs på så elaka sätt. Man kan vara allt det där men också väldigt bra!!

Anton och Jonatan av Jostein Gaarder & ill. Akin Duzakin
Om Jonatan och hans bästa vän nallen Anton. Anton som berättar om allt roligt och härligt de gör tillsammans hur de upptäcker världen. Genom cykel, rymdraket, tåg och helikopter. Men så en dag på cykel i en nedförsbacke. Anton ser lastbilen men det gör inte Jonatan han hinner inte bromsa. Ambulansen kommer och sedan blir det tyst mörkt och ensam. Jag undrar eller jag förstår inte riktigt är det så att Jonatan dör? Det är nog så va?

Den platta kaninen av Bárður Oskarsson
Råttan och hunden hittar på vägen en tillplattad, helt och hållet platt kanin. Vad gör man med den? De vet vart den bor men inte kan man bara gå hem med en platt kanin och lägga utanför dörren? Hur skulle det se ut va?! Inte kan det vara roligt att ligga platt på marken något måste göras. Men vad? Något som piggar upp den stakars platta kaninens tillvaro. Tur att de kommer på en så bra idé.

/Paula


Blompojken
Författare: Elias Ericson
Förlag: Kabusa böcker (2014)
ISBN: 9789173553629
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Anton och Jonatan
Författare: Jostein Gaarder & ill. Akin Duzakin
Förlag: Kabusa Böcker (2015)
ISBN: 9789176590010
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Den platta kaninen
Författare: Bárður Oskarsson
Förlag: Kabusa Böcker (2015)
ISBN: 9789176590034
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris



söndag 5 april 2015

4 gånger Linda Palm

En ny prickig Svea, denna gången behöver Svea en ny hylla till alla sina saker alltså heter boken Svea bygger. Men hyllan är inte alls lika rolig som kartongen den kommer i. Gillar som vanligt bilderna längst bak så att barnen själva kan återberätta vad boken handlar om. Fler böcker borde ha.

Jag, Du, Vi är böcker om det fantastiska med att vara just den du är. Att kroppen kan göra så mycket av sig själv. Att man ibland behöver vara ensam och själv. Att du är bra. Alla tre böckerna avslutas med rutor (typ på samma sätt som i Svea böckerna) för att minnas allt viktigt ur boken. På allra sista sidan är det dessutom en spegel!

/Paula


Svea bygger Författare: Linda Palm Förlag: Idus (2015) ISBN: 9789175771519 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Du Författare: Linda Palm Förlag: Idus Förlag (2015) ISBN: 9789175771403 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag Författare: Linda Palm Förlag: Idus Förlag (2015) ISBN: 9789175771410 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Vi Författare: Linda Palm Förlag: Idus Förlag (2015) ISBN: 9789175771427 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


torsdag 2 april 2015

Två nya fina bilderböcker


Två nya fina bilderböcker att drömma sig bort med i väntan på våren! Benjamin Chauds bilder lika underbara som alltid! Muminfamiljen på Rivieran som bygger på filmen jag ännu inte sett. Men blir väldigt nyfiken på att se nu när jag läst boken! Någon som sett? Är den värd att se? 

/Paula


Anden i flaskan
Författare: Eva Susso & ill. Benjamin Chaud
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129691078
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Muminfamiljen på Rivieran
Författare: Tove Jansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129695830
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 1 april 2015

Döden är min mamma! & Ariol jag är en åsna

Döden är min mamma! är en guldklimp jag trillade över på biblioteket när jag skulle sätta upp böcker. Sötaste grafiska romanen om Jokasta med det rosa håret. Hon bor nära kyrkogården med sin mamma, mamma som har som jobb att dela ut svarta kort till de som snart ska dö. En småhemsk och toksöt berättelse på samma gång. Älskar teckningarna Jokastas rosa hår och prickiga kjol! Finns det mer att läsa om henne tro? Någon som vet?

Ariol Jag är en åsna! Är det första jag läser ur Rabén och Sjögrens nya satsning på barnserier. Äntligen mer serie till barn i bokform. Ariol är en åsna som lever ett vanligt liv för ett barn men ett ovanligt liv för en åsna. Skola, kompisar, föräldrar och det där jätte jobbiga att stiga upp ur sängen på morgonen. Varför ska det vara så?

/Paula


Döden är min mamma!
Författare: Davide Cali
Förlag: Epix (2014)
ISBN: 9789170895173
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ariol : jag är en åsna! : [seriebok]
Författare: Emmanuel Guibert & Marc Boutavant
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694833
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris