onsdag 31 december 2014

Bokåret 2014

En kort summering av bokåret 2014. Färre böcker än 2013 lästa men ändå galet många böcker. Favoriter från året (presenteras helt i huller om buller ordning), Jag ger dig solen, Sveket, Meningen med hela skiten, Kanske är det här allt du behöver veta, Onanisterna, En fick som heter Fabian, Boken om Mademoiselle Oiseau, Spung: tio år senare, Ljus, Ljus, Ljus, Elanor & Park, Liksom helt magiskt, Åren i Paris, Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, Jättehemligt, Kaninhjärta.

Det var läsningen och böckerna men 2014 har också varit ett år fullt med annat härligt bokrelaterat (eftersom jag har den stora lyckan att jobba med böcker så blir jobb och privat boknörderi här blandat). Harry Potter utställningen i Norrköping, Skrivardagar för barn tillsammans med fina Ina och bästa mellanåldersförfattaren Mårten Melin, en sommar full av bokbingo (och jag blev för första gången en tävlingsmänniska). Två boktatueringar. Bokcirkel som leker podd och en massa bokpoddslysnande. Bokalfabetet som jag och finaste Sandran hade. En Mr Darcy kväll på bibliotek, en barnens dag OCH så bokmässan 2014 en bokmässa ingen annan någonsin lik. En helt fantastisk upplevelse.

/Paula boknörden som numer är märkt med ordet boknörd på armen


fredag 26 december 2014

Kanske är det allt du behöver veta av E Lockhart

Oj, oj, Kanske är det allt du behöver veta är utan snack en av de bästa böckerna jag läst i år (också en av de snyggaste). E Lockarts språk flyter på det vackraste och mest fantastiska sätt genom berättelsen om Cadence. Cadance äldst av barnbarnen i den rika lyckade, lyckliga överklassfamiljen. Familjen där ingen känner alla biter ihop och så mycket är yta. På somrarna träffas familjen på morfaderns ö. En ö där han byggt tre hus, en till varje dotter.

Tre mostrar, tre familjer, tre kusiner alla födda samma år Johnny, Mirren och Cadence. Och så en Gat, som inte hör till familjen men som varje år följer med Johnny till ön. Så den femtonde sommaren, kärlek. Cadence och Gat. Men också en olycka, hur man finner Cadence bränskadad i vattnet med minnesförlust. Hon minns inte mycket av den där sommaren. Sommaren allt hände. Hemska migränanfall börja komma, de vara flera dagar och minnet kommer inte tillbaka.

Kanske är det allt du behöver veta, hoppar i tid. Cadence minns tillbaka till somrar innan den femtonde och olyckan. De där bästa somrarna tillsammans med kusinerna och Gat. Men hon finns också i nuet, nuet med medicinerna, skolan som blir lidande. Föräldrarnas skilsmässa och en väldigt orolig mamma.

Vad var det egentligen som hände den där sommaren? Kommer mostrarna någonsin sluta fred om arvet efter mormor? Bästa, bästa om kärlek, pengar och familjerelationer. Vet du inte vad du ska läsa under din julledighet? Spring då till biblioteket eller bokhandeln och låna Kanske är detta allt du behöver veta!!

/Paula


Kanske är det allt du behöver veta
Författare: E Lockhart
Förlag: Lavender Lit (2014)
ISBN: 9789187879012
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 24 december 2014

God jul, Lilla lök av Frida Nilsson & ill. Maria Nilsson Thore

Årets Rabén och Sjögren adventskalenderbok med 25 kapitel (ett för juldagen också) så fin! Frida Nilsson som alltid strålande och med Marian Nilsson Thore illustrationer till <3

Lilla Lök han har en tuff december, allt han vill ha är en cykel i julklapp men mamma hon har inte råd. Att de andra barnen säger dumma saker till Lilla Lök för att han inte har någon pappa det gör inte december på något sätt lättare.

Så en dag en ny vän, en vuxen vän som alla säger by-dåre om. Karl han med hönorna. Han som visar sig vara så snäll. Men inte blir det bättre när de andra barnen plötsligt tror att Karl är Lilla Löks pappa. Inget är lätt, precis så som det kan vara ibland. Men tur att Lilla Lök har en så fiffig och förnuftig mamma. En varm bok om ett svårt ämne. Passar också fint att läsa också när det inte är december och nedräkning till julafton.

/Paula


God jul, Lilla Lök
Författare: Frida Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129689334
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 22 december 2014

Utan personligt ansvar av Lena Andersson

Ester Nilsson är tillbaka, hon har hämtat sig från hjärtsorgen över Hugo Rask. Men så dyker plötsligt en ny förälskelse upp en Olof Sten, teaterskådespelare. Ester vet direkt att detta är mannen i hennes liv. Att han redan är gift det har liksom ingen betydelse. Hon vet ju att att det är Olof och hon och att det ska vara de för alltid.

Olof han är inte lika säker han lever sitt liv tillsammans med frun Ebba. Ett liv han inte för något i världen vill lämna men att säga nej till Ester det går inte. Hon som är så smart och intressant att prata med. Olof säger med ord nej till Ester flera gånger men med handling visar han något helt annat ...

Esters våndor är många men hon vet ju att Olof förr eller senare kommer lämna Ebba och då då blir det hon och han för alltid. Jämfört med Egenmäktigt förfarande så är Utan personligt ansvar väldigt mycket mer ingående typ dubbelt så tjock. Jag kan inte alls förstå fascinationen för Olof, vad är grejen med honom han verkar i mina ögon mest vara en grå tråkig obeslutsam gubbe.

Men jo boken är full av hundöron och intressanta tankar om kärlek och tvåsamhetens vara eller icke vara.

/Paula


Utan personligt ansvar
Författare: Lena Andersson
Förlag: Natur & kultur (2014)
ISBN: 9789127139961
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 21 december 2014

Berättelsen om lilla L och Pappa och Jag

Två nya böcker som häromdagen fick följa med mig hem från bibblan. Blev så nyfiken på dessa två.

Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka av Helen Rundgren
En bok som tar oss tillbaka till 1957 och rymdhetsen, vem ska först ut i rymden Sovjet eller USA. i Sovjet finns hunden lilla L som tränas på massa olika konstiga sätt. Det är hunden som av eftervärlden blev känd som Lajka. Hunden som var första levande i rymden men som inte hade något själv att säga till om. Gillar! Hoppas den kommer läsas i många många klassrum!

Pappa och jag av Ulf Nilsson & ill. Lisen Adbåge
Maja och hennes pappa hittar på en hela massa roligt tillsammans. Som att pruta till sig den finaste största granen, gå på utflykt i skogen. Men det bästa är ju så klart när de hittar ett bibliotek när Maja är trött på att höra samma godnatt-saga kväll efter kväll. Fin bok att läsa högt för större förskolebarn och förskoleklasser.

/Paula


Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka
Författare: Helen Rundgren
Förlag: Alfabeta (2014)
ISBN: 9789150117004
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Pappa och jag
Författare: Ulf Nilsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163874147
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 19 december 2014

Sword princess Amaltea av Natalia Batista

Amaltea är prinsessa men inte en vanlig saga är hon ska bli räddas av prinsen. Nopp i Amalteas värld är det kvinnorna som styr och har all makt. Vilket alltså innebär Drottningar på kornen och småsyskon prinsessor som måste ge sig ut på äventyr och räddar prinsar från drakar. Så att hon kan tilldelas halva kungariken av prinsarnas mammor.

På bokens baksida står det att boken utspelar i sig i en sagovärld fast tvärtom och precis så är det. Gillar hur berättelsen vrider och vänder på mina tankar! Men jag saknar också något vet inte riktigt vad. Kanske ger det sig när/om jag läser del två? Kanske inte men det gör inget. Bästa tankeexperimentet hur som!

/Paula


Sword princess Amaltea
Författare: Natalia Batista
Förlag: Kolik (2013)
ISBN: 9789186509347
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 18 december 2014

Konrad lussar av Åsa Medel-Hartvig & Caroline Röstlund

Hurra, en till bok om Konrad! Nu är det dags för lucia, mamma berättar för bror och syster att nu är det snart Lucia och då klär man ut sig. En hel låda med Lucia-kläder plockas fram att välja av. Lucia-kronan den är fin den. Men vem ska ha den på?

Så underbart härlig bok. En bok som inte problematisera det minsta, en bok som gör det till en självklarhet att alla få klä ut sig hur de vill till Lucia.

Kan man hoppas på fler böcker om Konrad?

/Paula


Konrad lussar
Författare: Åsa Mendel-Hartvig & ill. Caroline Röstlund
Förlag: Olika (2014)
ISBN: 9789187413087
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 15 december 2014

Mördarens apa av Jakob Wegelius


Mitt bokcirkelbokval föll denna gången på den där tjocka boken som så länge legat hemma hos mig och väntat på att bli läst. Boken som blev nominerad och vann årets Augustpris i barn- och ungdomskategorin. En bok så många hyllat men också en bok jag varit så oppep på att läsa. En fortsättning på boken Sally Jones. Alltså fortsättningen på en bok som jag inte tyckte särskilt mycket om.

En tegelsten som jag nu läst. Läst och tyckt om och tyckt inte om. Tyckt bättre om än jag trodde. Mördarens apa är Sally Jones berättelse om det som hände efter att hon och Koskela tackat ja till ett erbjudande att hämta keramik med sin båt. Keramik som egentligen var vapen, och så står Koskela plötsligt anklagad för mord och blir satt i fängelse. Men Sally Jones vet ju att han är oskyldigt men hon kan inte prata. Skriva och förstå ja men inte prata. Hur ska hon kunna få sin vän friad?

Som tur är finner Sally Jones två vänner instrumentmakaren Fidaro och skofabriksarbetaren Ana som har den mest fantastiska sångröst. Men Sally Jones kommer på att det finns ett sätt att fria Koskela men det innebär att hon måste ta sig till Indien ...

Ett hyfsat spännande äventyr, men för långt. Inte min typ av genre men visst kan inte låta bli att tycka om Sally Jones. Men även nu när jag läst boken kan jag inte förstå att just Mördarens apa fick Augustpriset. Borde gått till Till som trodde att ... eller Jag blir en bubbla ... Men det är ju vad jag tycker.

I kväll när detta inlägg publiceras så har jag och min fina bokcirkel träff. Ska bli spännande att se vad övriga medlemmar tycker om boken. Tror att åtminstone en kommer älska men jag vet inte.

/Paula som nu alltså äntligen läst den där ap-boken


Mördarens apa
Författare: Jakob Wegelius
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163877384
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 13 december 2014

Lilla Berlin Mina vänner av Ellen Ekman

Mer Lilla Berlin.
Lika mycket älsk, kärlek och igenkännelse denna gång!!

Finns att låna på bibliotek nära mig. In och låna dessa fantastiskt träffande serier!!

/Paula

Lilla Berlin. mina vänner
Författare: Ellen Ekman
Förlag: Kolik (2014)
ISBN: 9789186509477
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 11 december 2014

Monstersystern och Den elaka vikarien

Monstersystern av Ingrid Olsson
Är en bok för dig som läst alla börja läsa böcker och tycker att de är på tok för lätta. Monstersystern handlar om Nora som är så trött på lillasyster Agnes. Agnes hon är ett riktigt monster som bara skriker och vill vara med hela tiden. Bäst vore om hon försvann ... Men så vips råkar Nora och bästisen Ina "slarva" bort Agnes ...

Den elaka vikarien av Anders Gager och Daniel Thollin
En börja läsa bok för den som gillar när det blir otäckt. En skolklass i en rar liten stad där alla är glada och solen alltid skiner får plötsligt en sjuk lärare och en vikarie måste ringas in. Men det är ingen vanlig vikarie. Utan en otäck en som tar till våld på värsta och blodigaste sättet. Med rim och bilder som inte tilltalar mig det minsta.  Förstår helt enkelt inte alls grejen med denna bok. Döma av mitt Instagram-flöde så är jag inte ensam. Tanken är bra många barn som precis börjat lära sig läsa vill läsa otäcka böcker. En elak vikarien kan säkert vara bland det otäckaste som finns. Men varför varför på rim och dessa hemska bilder!

/Paula 


Monstersystern
Författare: Ingrid Olsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129692990
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Den elaka vikarien
Författare: Anders Fager & Daniel Thollin
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163876615
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 9 december 2014

Hundöron på Slöjd deluxe


Så här härligt var det när jag och Jennifer hade äran att hålla i en av slöjd deluxe- söndagarna! 

/Pyssel Paula


söndag 7 december 2014

Jag, en av David Levithan - bokcirkelpodden


Nytt avsnitt av bokcirkelpodden ute nu! Sandra har klippt och vi har läst bästa David Levithans Jag, en!!

Lyssna HÄR!!

/Paula

torsdag 4 december 2014

Tatueringstid bokad!


Ny tatueringstid bokad!
Tänkte jag skulle bli en märkt boknörd, med en ny söt figur såklart!!

/Paula <3 böcker

onsdag 3 december 2014

Igen det där Augustpriset och Smålansnytt


Augustprisgalan var fin. Gillade presentationerna av böckerna, de gjorde så fint av de hemliga läsarna. Men så, så gick den där apan och vann. Synd tycker jag, om man nu nominerade fem bilderböcker och gjorde mig helt upprörd för det ja ... då borde man låtit en av de vinna. Tillexempel Tilly som trodde att ... Men inte. Mördarens apa vann.

Mördarens apa som ligger högst upp i min bokhög, som nog måste påbörjas typ nu då jag ska bokcirkla om den om två veckor.

Men Mördarens apa gjorde att jag helt poff plötsligt fick göra tevedebut! Bara så där. Författaren Jacob Wegelius bor visst i Småland, så Smålandsnytt tyckte det var lägligt att lyfta just Barn- och ungdomspriset. Bra tycker jag! Lite läskigt att vara med i teve. Tur att jag hade snygga naglar och nytvättat hår. Och att jag faktiskt sa några bra saker också!!

/Paula barnbibliotekarien

måndag 1 december 2014

1 december hurra!!




På bibblan är det laddat och redo för december med bokgran,  på bild bredvid granen jag och Ina hur lyckliga som helst. Tack Kristian för den grymma bilden! Pixi-kalendern finns både hemma och på bibblan. Hemma öppnar jag lucka tidigt på morgonen så blir det en morgonsaga för mig själv. På Växjö stadsbibliotek är det lucköppning 15.00 varje dag. Tillsammans med sagostund! Hemma är rosa granen framme! 

Bästa av två världar. På bibblan bokgran hemma en rosa! 

Hej december, äntligen är du här!!

/Paula