torsdag 31 juli 2014

Ryskt bläck av Tatiana de Rosnay

En tjock härlig bok från Sekwa, i mina ögon är det i stort sett garanterat att jag kommer älska boken om det är Sekwa som gett ut den. I detta fallet stämmer det väldigt bra. Att efter Åren i Paris, boken om författarhustrun läsa en helt annan bok i en helt annan tid (men med Paris gemensamt) fast nu om författaren.

Författaren den unge Nicolas som nästan av en slump skrev en bok, en debutroman som sålde svindlande siffror, översattes till hur många språk som helst, blev film som fick en Oscar. En bok som ändrade Nicolas liv, hans personlighet och gjorde så han förlorade sitt livs kärlek.

Ryskt bläck utspelar sig under tre dagar, tre dagar med tillbaka blickar över ett helt liv, barndom, pappans försvinnande/död, kärleken, den där nya lagen som gjorde så att boken skrevs och allt som kom med den.

Jag har tidigare läst Bumerang och Huset du älskade av Tatiana de Rosnay och gillat mycket. Men Ryskt bläck ja den är ännu bättre. Att läsa den tillsammans med Åren i Paris lyfter dessutom båda böckerna I år pryder författarinnan omslaget till Bokmässans seminarium program vilket ju såklart betyder att hon kommer vara där. På lördagen 12.00 lyssnar jag! Ser mycket fram emot på hennes seminarium med namnet, Vad vore en roman utan en familjehemlighet?

/Paula som bokmässepeppar massor


Ryskt bläck : roman
Författare: Tatiana de Rosnay
Förlag: Sekwa (2014)
ISBN: 9789186480837
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 30 juli 2014

Pennörden i mig


Innan jag åkte till Växjö igen efter härliga semester veckor hos mamma, pappa och hängmattan besökte jag lokala bästa Bomans bokhandel. Mest för att de har bästa pennutbudet. Å ja jag älskar pennor och är lite av en pennsnobb. Inte vilken penna som helst som fungerar ...

I alla fall expediten frågade om jag skulle skriva en roman. Hen kunde ju inte veta att jag är en så stor pennörd <3

/Paula

tisdag 29 juli 2014

Johnny Panic och drömbibeln och Mammalia

En bra paus efter en väldigt bra roman är definitivt en novell eller två.

Johnny Panic och drömbibeln om en kvinna som samlar drömmar på ett sjukhus psykologiavdelning. När dagarna inte räcker till för de gamla journalerna där de bästa drömmarna finns ja då är det väl lika bra att stanna över natten ...

Mammalia ett minne av en minst saft speciell vänskap mellan en ung journalist och en äldre konstnär. En vänskap som tog slut men så många år senare ett foto som gör så att minnena kommer upp till ytan igen.

/Paula



Johnny Panic och drömbibeln
Författare: Sylvia Plath
Förlag: Novellix (2013)
ISBN: 9789187451119
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Mammalia
Författare: Ulrika Kärnborg
Förlag: Novellix (cop. 2013)
ISBN: 9789186847944
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 28 juli 2014

U som i upplaga

Det är ju ingen hemlivet att jag ÄLSKAR böcker. Vissa mer än andra. Dessa vissa som man måste äga i flera exemplar i olika upplagor med olika omslag.

Av Per Nilssons böcker som så länge legat så nära mitt hjärta har olika utgåvor av både Hjärtans Fröjd och Ett annat sätt att vara ung.

Stolthet och Fördom har jag som roman med gammalt traditionellt omslag, det nya finaste fina omslaget och en pekboksvariant. Sen var det ju det där med alla de olika filmtolkningarna ...

Engelska illustratören Lauren Child (hon som gör Charlie och Lola) tycker jag väldigt mycket om när hon gjorde nytt omslag till engelska utgåvan av Pippi Långstrump ja då var jag ju så klart tvungen att ha.

Det finns tjocka böcker som jag köpt som hårdpärm men inte orkat ta mig igenom (tyngden) och istället också köpt pocketen, läst och älskat. Då kan man ju inte göra sig av med någon av böckerna, den fina eller den man verkligen läst.

Å i år kommer muminböckerna i nyutgåva. Hur ska jag göra då? Jag har ju alla böckerna ... men ...

Kort sagt jag kan inte låta bli vackra böcker oavsett upplaga eller om jag redan äger boken.

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras U som i upplaga.

/Paula

Semesterläsning 2014



Det året jag hade min första långa betalda semester bestämde jag mig för att semester var lika med vuxenböcker. Som ni vet älskar jag barn och ungdomsböcker <3 de prioriteras 11 månader om året så en månad får det bli vuxenböcker. I dag sommarens sista semesterdag, imorgon tisdag tillbaka till världens bästa jobb. Men först sammanfattning av 44 centimeter fantastisk semesterläsning!

Semesterns:

Sommar tradition: Fred Vargas och Haruki Murakami.
Drömskaste bok: Boken om bokmässan fick mig att längta ännu mer till slutet av september.
Bok jag vill flytta in i: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.
Äntligen läst: Isdraken och Egenmäktigt förfarande (sommarens enda e-bok).
Troligaste att jag läser om: Meningen med hela skiten och Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.
Mode: Chanslös en bok om Alexia Tarabotti!

Överraskning: Att jag tyckte så mycket om 1989.
Namn: Jakten på namnet Paula, flera Paul och Pauline men Paula inte så många. Tack vare tips från Evelina hittades namnet i Som jag vill vara.
Novell: Fantasy av Malte Persson.
Vackraste språk: Jag biter i apelsiner.
Land: Mest Frankrike och Sverige.
Format: pocket och mjukpärm.

Slukarbok: alla.
Bästa mest oväntade slut: Sal 2, ett slut att hoppas på men inte våga tro på.
Karaktär: Sara (Läsarna i Broken ...) och Hadely (åren i Paris).
Bokmärke: Stora prickar (största cirkelstansen) i massor av färger.
Ingenkännelse: Meningen med hela skiten.
Utmaning: Sommaren började med #bokbingo. Ett nytt och annorlunda sätt att läsa på. En rolig utmaning att hitta böcker på.
Ovanligaste: hemliga boken jag läste på lösbladsformat. Mer om den senare ... Men också att jag läst faktaböcker och inte mindre än tre Boken om bokmässan, Liten handbok i konsten att bli lesbisk.

Kopplingar mellan böcker:
- Linda Skugges novell Gnister vars huvudkaraktär också var med i 1989 av Skugge och Sigrid Tollgård.
- Karaktärer med sex fingrar i Spökryttarna från Odebec och Elefanten som gick upp i rök.
- Om skrivande i Kodnamn Verity, Åren i Paris och Ryskt bläck.

Favoriter: den svåraste av alla frågor allts när det handlar om böcker men ... Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, Sommaren i Paris, Ryskt bläck och 1989.

/Paula boknörden <3

söndag 27 juli 2014

Åren i Paris av Paula McLain


Boken med den lockande titeln Åren i Paris är en roman om Hadely som på en fest träffar en ung Ernest Hemingway. Hon är några år äldre och har äntligen börjat leva igen efter ett liv fullt av sorger. De börjar brevväxla och blir kära. Gifter sig, drömmer om att flytta till Rom men istället blir de rekommenderade Paris för det är där det händer just nu.

En bok som bygger på verkliga händelser. Berättas ur författarfruns perspektiv hon som hela tiden stod bredvid och trodde det bästa det mesta och allt om sin man. Om hur åren i Paris ser ut, umgänget, skapande, att leva på lite pengar. Men ändå pengar spännande tid det där att både Hadely och Ernest har underhåll fast de är vuxna. Även om det inte är mycket så finns det där.

Gillar så mycket! Tiden! Kärleksberättelsen! Att det bygger på verkliga händelser! Blir väldigt fascinerad av Hadely som person och hennes livsöde. Ett liv som slutar lycklig men ett äktenskap som slutar sorgligt.

Har inte läst något av Hemingway och vet inte om jag blir så sugen på det heller. Men fått tips på Instagram om filmen Hemingway och Gellhorn den borde jag verkligen kolla upp.

/Paula


Åren i Paris
Författare: Paula McLain
Förlag: Bonnier pocket (2014)
ISBN: 9789174293845
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 26 juli 2014

Ulf gråter och Fantasy

Äntligen har jag börjat ta tag i den där högen som jag samlat på mig med söta Novellixer. På tur stod Martina Montelius med Ulf Gråter och Fantasy av Malte Persson.

Martina Montelius som jag gillade massor i På spåret och Bokcirkeln i Lundströms bokradio. Ulf gråter är det första jag läser om henne. En novell som gör ont att läsa som sitter kvar. En mor som ger upp allt (eller det lilla hon har kvar) för kärleken och lämnar en tonårsson kvar. Beställde bums Främlingsleguanen för Montelius vill jag läsa mer av. Om du inte redan hört hennes Sommar i p1 så gör det!

Malte Persson vars Bobo i apskolan jag gillade väldigt mycket. Det var en positiv överraskning att han också fanns i min novellhög. En novell om en ung kvinna som intresserar sig för olika livsöden, får folk att tro att de utnyttjar henne när hon egentligen utnyttjar de för att komma berättelser nära. Oj, vad jag vill läsa mer av Malte Persson.

Tänker att noveller är ett bra sätt att läsa vuxenböcker när det inte är sommar, semester och prioritering vuxenböcker tillskillnad från resten av året.

/Paula

Ulf gråter
Författare: Martina Montelius
Förlag: Novellix (2013)
ISBN: 9789175890098
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fantasy
Författare: Malte Persson
Förlag: Novellix (2013)
ISBN: 9789186847951
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 25 juli 2014

Elefanten som gick upp i rök av Haruki Murakami


Jag blev allt lite förvirrad när jag började läsa i Elefanten som gick upp i rök och boken visade sig vara en novellsamling och inte en roman. Särskilt då den första novellen heter Fågel som vrider upp världen och tisdagskvinnorna. Tyckte det var konstigt att boken började likadant som en annan Murakami bok. Men då jag i sommarvärmen började fundera och kolla upp ja då förstod jag att det var en novellsamling.

Ord som långsam och långsamhet är positiva när jag tänker på denna bok. Den japanska kulturen. Gillar särskilt mamman som slutar sova och stannar uppe på nätterna och läser i hemlighet.

Noveller, bokvänner och livsöden som jag minns och tänker på efter läsningen. Att läsa senaste Murakami i pocket har blivit lite av en sommartradition för mig.

/Paula


Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser
Författare: Haruki Murakami
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113054650
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 24 juli 2014

Bobo i apskolan: en bildningsroman av Malte Persson

Som Bobo har längtat och nu är det dags. Han ska äntligen börja i apskolan. Men bara efter några dagar visar sig skolan vara lite av en besvikelse för kunskapstörstande Bobo. De får bara lära sig A och att räkna till ett.

Visst är A en bra bokstav men Bobo har ju inget A i sitt namn som de flesta andra aporna har. Som tur är hittar han babianen Brynolf som är något av en expert på bokstaven B. Brynolf berättar för Bobo att det finns något som heter bibliotek. Brynolf förklarar för Bobo att "Böcker är lite som bananer /... / fast fyrkantiga. Och om man skalar dem så finns det bokstäver inuti."

Bobo blir så nyfiken på det där med bibliotek att han skolkar för att hitta det. När han väl kommer fram till biblioteket så visar det sig att de har rätt dåliga öppettider "eftersom apkommunens politiker inte vill betala för det. Moderna apor läser ändå inte böcker, säger de." :)

"Biblioteket är alltså ett ställe där man förvarar bokstäver. Om man glömt bort någon bokstav, så kan man gå dit och hitta den igen, inuti en bok." Apbibliotekarien kan inte så många bokstäver hon heller inte utan att titta på sin fusklapp. Uppe i biblioteket finns det bokstäver upp till D sen får man leta sig in i magasinet för att hitta resten. Magasinet som består av en massa bananlådor fulla av böcker.

Bobo får också veta att det finns något som heter författare, men för att bli författare måste man kämpa, kämpa, kämpa och lära sig alla massa bokstäver.

Så himmlans fin och underfundig bok! Hoppas den kommer läsas högt i alla förskoleklasser och klass ett till hösten. En bok om att vilja lära sig ord och bokstäver <3

/Paula


Bobo i apskolan : en bildningsroman Författare: Malte Persson
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163876608
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 23 juli 2014

Sal 2 av Julie Bonnie

Ett liv som blev så fantastiskt det bara kunde, att följa sitt hjärta sin kärlek, sin kropp. Det är var Béatrice gjorde följde med Paolo och Gabor, trummorna och fiolen. Tillsammans med de dansade hon naken på scen. Den mest befriande dans som fanns. Succé, fullsatta scener, livet på vägarna. Hon blir med barn, lyckan är total. Ett barn till, en olycka och så är livet på vägarna över.

Ensamheten med två barn som behöver mat. Béatrice utbildar sig börjar jobba som skötare på ett sjukhus där kvinnor kommer och går, föder barn, gör aborter, lär sig ta hand om sina barn osv. Hon blir en av de utbytbara i rosa rockar.

Samtidigt som Béatrice går från rum till rum, ena lyckligt andra det mest olyckliga av alla, känslor som går upp och ner så minns hon tillbaka på livet som varit. Livet som var. Det bästa, det lyckliga. Kroppen som fick dansa, barnen som var lyckliga. Barnen som nu är tonåringar och knappt pratat med henne.

Favorit rader ut boken "Och glöm inte: man är aldrig ensam, bara i sitt eget huvud."

192 sidor om livet, livet som är, livet som var och pausen från det rätta livet. En gripande och mycket vacker berättelse. Om att vara sig själv eller försöka passa in men att då ge avkall på sig själv. Vilken väg ska väljas?

/Paula


Sal 2 
Författare: Julie B Bonnie
Förlag: Sekwa (2014)
ISBN: 9789187648038
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 22 juli 2014

Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas

Mer kommisarie Adamsberg från krimroteln i Paris. Speciellaste kommissarien med speciellaste konstaplarna. Han som folk kommer till när de tror att det är något vidskepligt som står för farligheterna. När de är som räddast får de höra att Adamsberg han kommer lyssna när ingen annan gör det.

Lyssna gör han och tolkar lagen på sitt sätt. Bra går det oftast och dessa udda karaktärer tycker jag så mycket om. Extra härligt att läsa två så tätt in på - särskilt när de bara utspelar sig med sju veckors mellanrum och verkligen hänger ihop.

Vackra Lina som ser spökryttarna och vilka skurkar som snart ska mördas. Hennes mamma som blir rädd för Lina och de mycket udda brödernas liv tar kontakt med Adamsberg. Kan han kanske komma och hjälpa de? Även om det är lite utanför Paris? Men Adamsberg har fullt upp med att ta reda på vem som mördat storpampen. Ett vet han i alla fall och det är att den som är anhållne för mordbrand han är oskyldig, alltså enligt Adamsberg logik hjälper han den skyldige att fly ...

/Paula som inte är så mycket för deckare annars men detta!


Spökryttarna från Ordebec
Författare: Fred Vargas
Förlag: Sekwa (2013)
ISBN: 9789186480776
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


måndag 21 juli 2014

T som i titel









T som i titel, boktitlar jag tycker om <3 Jag tycker om en hel massa boktitlar men av en massa olika anledningar, ett litet smakprov presenteras här nedan.


Vackra poetiska titlar som är viktiga citat ur böckerna.



Titlar som gör mig nyfiken. Hur kan ett barn bli osynligt? Va, en ocean vi vägens slut?


Lurliga titlar med namn i. Anarkai en sammanslagning av namnet Kai och anarki. 
Den dör fisken som heter Fabian som inte alls har något med djuret fisk att göra. 


Titlar som på ett hemlighetsfullt sätt berättar om bokens berättelser. 
Titlar att förstå bättre när man läst själva boken. 


Å så de där böckerna som man älskar så mycket, läst så många gånger att man nästan 
kan de utantill. Ja dessa böckers titlar måste man ju bara ÄLSKA, Igelkottens elegans
och Tillsammans är man mindre ensam <3

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras T som i titel. 

/Paula

lördag 19 juli 2014

1989: leva eller överleva av Linda Skugge & Sigrid Tollgård

Sedan länge tycker jag väldigt mycket om Linda Skugge. Inför romanen 1989: leva eller överleva som Skugge skrivit tillsammans med sin syster Sigrid Tollgård hade jag inga direkta förväntningar. Jag var nyfiken men hoppades inte så mycket.

En bok om massa olika personer flera påskar på slutet av åttiotalet i Norge och så 2003 i Stockholm och världen. Två döda kvinnor i skidspåret på samma plats. Två systrar som 2003 när deras mamma hittas förmodad mördad i Norge förstår de att mamma hon är full av hemligheter. Hur många och hur stora som helst. Men hur ska de få reda på något?

En världsberömd dj som hela tiden letar efter något men vet inte vad. Tre mammor som förlorar döttrar i olika tider och under väldigt olika omständigheter. Olyckliga kärlekshistorier. Blandband som byts. En massa böcker som läses och diskuteras.

Så många karaktärer och så mycket tidshopp är inte lätt att få ihop men oj vad författarna lyckas bra med det. Blir inte det minsta förvirrad någon gång har stenkoll på vem som är vem och hur. En på många sätt sorglig bok men också en vansinnigt bra bok! En bok full av bokcitat och samtal kring böcker tja det måste jag väl som bokförd bara tycka om något annat vore ju rent omöjligt.

/Paula


1989 : leva eller överleva
Författare: Linda Skugge & Sigrid Tollgård
Förlag: Pocketförlaget (2014)
ISBN: 9789175790251
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 18 juli 2014

Skogens hemligheter av Jimmy Liao

Att komma hem från flera dagar borta från brevlådan och finna denna otroligt vackra bok i sin posthög. Bilden gör boken ingen rättvisa - bok som måste ses och klappas på.

Har jag berättat det där om att klappa på böcker? Vissa böcker de extra fina de extra älskvärda böcker de kan jag inte hålla i utan att klappa på.  Ibland finner jag mig stå och klappa på en bok under ett bokprat bara för att jag tycker så mycket om boken.

Skogens hemlighet är alltså en klappa på bok. En fantasifull bok med de mest fantastiskt vackra bilderna. Tänk en vanlig långsam eftermiddag och vips tittar en jätte stor lurvig kanin in genom ditt fönster en kanin som tar med dig in i den stora skogen full av hemligheter.

Bilder att drömma sig långt bort tillsammans med. Att läsa om och om igen! Gillade mer än Jummy Liaos Stjärnenatt. Ska bli spännande att följa Mirando bok och se vilka mer förunderliga bilderböcker de kommer att ge ut framöver. 

/Paula



Skogens hemligheter
Författare: Jimmy Liao
Förlag: Bokförlaget Mirando (2014)
ISBN: 9789198139648
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 17 juli 2014

Gnister av Linda Skugge

Åka tåg och läsa hård novell. En ung kvinna som slutat känna. Kanske gett upp. Som är på plats där man inte mår bra. En text som gör ont att läsa.

Komma hem från tåg och börja läsa Linda Skugge och Sigrid Tollgårds 1989 och upptäcka att den unga kvinnan heter Nicole och att det nog kommer komma en förklaring till varför allt blev som det blev ... eller jag antar det i alla fall eftersom jag har halva boken kvar.

/Paula




Gnister
Författare: Linda Skugge
Förlag: Novellix (cop. 2013)
ISBN: 9789187451904
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 16 juli 2014

Som jag vill vara av Katarina von Bredow

En av rutorna i bokbingot var att läsa en bok där det fanns en karaktär med ditt namn. Paula är ett sådant där namn som brukar dyka upp på bifigurer lite här och där i böckernas värld. Så jag planerade inte så nog, tänkte namnet kommer. Men inte flera Paul och en Paulin så jag bad om hjälp på Instagram och Facebook. Hjälp fick jag! Tack! Evelinas tips var det jag följde. En av de få Katarina von Bredow böckerna jag inte läst.

Som jag vill vara handlar om femtonåriga Jessica, Jessica som är så kär i Arvid att hon nästan kan spricka. Så får hon vet att Arvid ska gå på festen hos Paula och att han frågat om hon kommer komma dit. Lycka! Kärlek och vips så var Jessica med barn. Men hon gillar inte att alla tar för givet att hon ska göra abort bara för att hon är femton år ... Det där med kärlek det kan hon verkligen skriva om Katarina von Bredow.

/Paula


Som jag vill vara
Författare: Katarina von Bredow
Förlag: Rabén & Sjögren (2008)
ISBN: 9789129668803
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 15 juli 2014

Chanslös av Gail Carriger

Förra sommaren läste jag Själlös och tänkte detta är verkligen en serie jag måste läsa fler delar av. Nu äntligen del två. Själlösa Alexia Tarabotti är numera lady Maccon gift med Londons varulfsalfa. Minst sagt spännande!

När de övernaturliga i 1800-talets England plötsligt förlorar sin övernaturliga kraft. Då gäller det att ta reda på vad som hänt? För så kan det ju inte fortsätta. Någon nära verkar dessutom vilja Alexia illa ...

Underhållande, bra, vackra kläder, varulvar, vampyrer och världens bästa hjältinna! Men en liten varning för bokens slut, behöver ha del tre typ nu.

/Paula


Chanslös : en bok om Alexia Tarabotti
Författare: Gail Carriger
Förlag: Månpocket (2013)
ISBN: 9789175032566
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 14 juli 2014

S som i saker


Saker som har med böcker att göra ... om jag gillar. Nja kanske snarare älskar! Allt bokrelaterat lite som stort. Bjuder i dag på lite bilder. Ni ser mitt kylskåp fullt med bokliga vykort. Min Snape-nyckelring som jag har på jobbet, i den sitter också en grodprins. Några Mumintroll, eller okej då hur många Mumintroll som helst. Fina tavlor som kartan över Mumindalen (tack Agneta för den fina). Lite barbapapor, som den fina skålen med Barbarabok som jag fick som fadder minne till systersonen Alfons. Mitt Muminhus - tänk om det gick att gå in i det ... massor av pins i olika former, en del egen pysslade. 


Muggar i massor, Mademosielle Oiseau och igen de där fina små vita trollen och dess vänner ... Tygkassar <3 det bästa av allt. Är de nu dessutom boktyggkassar bättre blir det inte <3 <3 Bokrelaterade burkar går så klart inte att låta bli de heller. Några vargar och så några grodprinsar till (fler än jag trodde). Så var det ju de där boktatueringarna också - kan de räknas som saker?

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras S som i saker.

/Paula

söndag 13 juli 2014

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald



Denna bok alltså <3 vad ska jag börjar? Rubriken till bokens första kapitel ser ni på bilden "Böcker vs livet: 1-0" det är då man direkt vet att detta är min typ av bok. En bok om böcker och om kärleken till böcker.

Kärleken till böcker tar Sara från Haninge till USA, Iowa och den lilla staden Broken Whell med ungefär 600 invånare. För två år sedan köpte Sara en begagnad bok av Amy Harris. De båda kvinnorna började brevväxla och nu är Sara alltså på väg att besöka Amy. Det är bara det att hon anländer på dagen för Amys begravning. Inget blir som hon tänkt sig. Vad ska hon nu hitta på. Stadens invånare är väldigt vänliga och tycker hon ska stanna som planerat och bo i Amys hus.

Men det räcker inte bara att läsa hon måste göra något. När det visar sig att Amy också lämnat efter sig en tom affärslokal då föds idéen om en bokhandel ... En bokhandel med en bok för alla. I en stad där ingen läser och ingen tror på böcker. Men kanske?

En riktig feelgood bok för bokälskare. Hundöronen i denna bok är så många. Så mycket klokheten om böcker och läsning. Som dessa rader:

"Hon kunde inte sova. Hon stirrade på boken, och boken stirrade tillbaka.
Rör vid mig, sa den.
Läs mig.
Ta mig.
Hon hatade den förbannade boken."

Gillar verkligen indelningen Sara sätter på böckerna i bokhandeln, som "lyckliga slut och alternativa världar." Behöver kanske inte skriva att detta också är en bok om kärlek, kärlek ala Jane Austen men också kärlek till hela staden och dess invånare.

/Paula <3 Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Författare: Katarina Bivald
Förlag: Månpocket (2014)
ISBN: 9789175032788
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 11 juli 2014

Isdraken av Mikael Engström

Mik han går i femman och är minst i klassen. Skolsyster frågade om det bara var öronen som växte, inför hela klassen. Ingen hade ju tänkt på öronen innan ...

Mik bor i en lägenhet i Solna, tillsammans med arbetslösa pappa som dricker för mycket och storebror Tony som ser till så det finns mat på bordet. Men Tony han håller också en massa tjuvgods gömt i lägenheten.

Efter mycket om och men släpps socialen in i lägenheten och Mik placeras hos faster i Norrland. En faster han inte känner. Pappa sätts på behandlingshem och Tony börjar sina vändor till polisen.

Trots allt, kylan, avsaknaden av människor (i Miks nya skola går det 13 elever med honom) så kommer Mik och faster väldigt bra överens. Han får till och med vänner, riktiga vänner. Men pappa kommer ut från behandligshemmet och trots väldiga protester ska Mik hem igen. Det fungerar inte denna gång heller pappa trillar dit snabbt igen. Men denna gång är det ingen faster han ska till utan en fosterfamilj, en godkänd familj som visar sig vara den värsta hemska ... Dags att rymma. 

Så fin, så bra, så stark, så varm, så hur bra som helst bok. En ungdomsbok som alla vuxna som någon gång kommer i kontakt med barn- och ungdomar borde läsa. Boken har också blivit en väldigt bra film! 

/Paula som tackar bokbingo att jag äntligen läste denna bok. Ruta "filmatiserad bok"


Isdraken
Författare: Mikael Engström
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
ISBN: 9789129682212
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 10 juli 2014

BOKBINGO!



I dag kryssade jag sista rutan i sommaren bokbingo = full bricka!

25 rutor
max 1 kryss om dagen
till minst 15 minuters läsning
19 titlar

en fin läsmånad!!

/Paula

Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen & Matilda Tudor

Ni vet de där underbara raderna från världens bästa Hello Saifride "Damn! I wish I was a lesbian" från låten My Best friend. Nu har Mian Lodalen och Matilda Tudor gett påståendet ett svar. "Ja, men bli det då!" svaret ges i bokform.

En ovanligt rolig, underhållande, snygg och väldigt tänkvärd bok på alla sätt och vis.

/Paula

Liten handbok i konsten att bli lesbisk Författare: Mian Lodalen & Matilda Tudor
Förlag: Leopard (2014) ISBN: 9789173435062
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 9 juli 2014

Boken om Bokmässan av Ulf Roosvald

Tidigt i år fick jag som en av Bokmässans bloggambassadörer denna stora fina bok hemskickad på posten. Nu är det sommar och jag har satt mig in i Bokmässans historia. Bokmässan som började 1985 för att bibliotekarier behöver få roligare och bättre fortbildning. Vilket gav mig en väldigt bra tanke ... Eventuellt mer om det senare, vem vet.

Vad oväntat spännande det var att läsa om bästa Bokmässans historia. Gillar verkligen bokens upplägg där man kan läsa om varje mässas besöksantal, tema och så. Men framförallt den lilla extra detaljen som vem som fick årets Nobelpris i litteratur och vem de olika Augustprisen gick till. Extra plus för rutan "Annan bok vi läser" vad detta lilla fick en att minnas precis vilket år det var.

Lite extra roligt är det att läsa om bokmässan 2001 den första bokmässan jag var på. Sedan dess har jag bara missat en bokmässa. Jag började som boknördig student. När jag sedan började jobba som bibliotekarie har jag fått åka upp på mässan några gånger men de gånger jag har haft seminariumkort så har jag betalt de själv. Men i år 2014 ska jag få vara på mässans alla fyra dagar. Ser så mycket fram emot detta. Hoppas ni ser fram emot att följa min Bokmässa :)

/Paula <3 Bokmässan 4-ever

tisdag 8 juli 2014

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein

Ända sedan bokmässan 2013 har denna fina bok legat högt upp i min bokhög men hela tiden av olika anledningar fått flytta nedåt. Men nu en regnig semester dag i hängmattan hos mamma och pappa, bästa läsplatsen som finns.

Andra världskriget, England och Frankrike. Maddie som kör motorcykel och drömmer om att flyga. Hon som kallas Queenie som kan massa språk och har gått på fin skola.

Queenie blir tagen av tyskar på den franska mark. Hon blir torterad, bryter ihop och börjar skriva ner sin berättelse. Vad vet hon och varför är hon där hon är? Varför har hon Maddies id-handlingar på dig?

Det är inte lätt att skriva ner sin berättelse och ge tyskarna vad de vill ha i en tid när papper och bläck är så svårt att få tag på. Berättelsen som målas upp går inte innan att föreställa sig. Queenie som  köper sig tid genom att berätta med pennan.

"Allt jag har gjort är att köpa mig lite tid, tid att skriva det här. Jag har egentligen inte avslöjat något användbart. Jag har bara berättat en historia."

En väldigt bra bok. En berättelse som växer ju mer man läser. Del två ger ett helt nytt perspektiv på boken. Gillar särskilt den roll som ges till kulspetspennan (som den pennörd jag är) och hur den förklaras i författarens efterord till boken.  En bok att resa tillbaka i tiden med.

/Paula


Kodnamn Verity
Författare: Elizabeth Wein
Förlag: Gilla böcker (2013)
ISBN: 9789186634452
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 7 juli 2014

R som i resa

Under R som i resa bjuder jag på ett favoritcitat från en av världens bästa böcker Bläckhjärta av Cornelia Funke.

"Om du tar med dig en bok på en resa, hade Mo sagt, när han lade ner den första i lådan, så händer nåt märkvärdigt: boken börjar samla dina minnen. Du behöver bara slå upp den sen och så är du åter på platsen där du läste i den. Redan med första orden kommer alltihop tillbaka: bilderna, lukterna, glassen som du åt när du läste ... Tro mig, böcker är som flugpapper. Minnen fastar ingenstans så bra som på boksidor.
Förmodligen hade han rätt i det. Men Meggie tog alltid med sig sina böcker av ett annat skäl också. De var hennes hem på främmande platser - förtroliga röster, vänner som aldrig bråkade med henne, klocka djärva vänner som kände alla världens hav, hade rest runt om i världen, var vana vid äventyr. Hennes böcker piggade upp henne när hon var ledsen och minskad långtråkigheten när Mo skar till läder och tyg och häftade om glamma boksidor, som blivit spröda genom otaliga år och oräkneliga bläddrande fingrar.

Några böcker följde alltid med, andra stannade hemma, för att de inte passade på just den resan, eller för att en ny och oläst berättelse måste få plats."

Men för mig fungerar böcker mest precis tvärtom jag reser inte med böcker utan jag reser GENOM böcker <3

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras R som i resa.

/Paula

söndag 6 juli 2014

Semester alltså - jag gillar






Okänd kontinent av Fred Vargas

Ingen semester utan en (eller flera) Fred Vargas deckare. Deckare där folk tror på det övernaturliga som förklaringen på bestialiska mord.  Men där detektiv Adamsberg vet att allt har en naturlig och inte en övernaturlig förklaring.

Allt börjar i England en massa skor hittas placerade utanför en kyrkogård, skor med fötter i … I Paris sker ett groteskt mord, kvar på mordplatsen återfinns mördarens dna. Bilden publiceras i tidningen och vips vet alla vem mördaren är. Mördaren som inte går att finna någonstans En mördare med en hemlighet ingen kunnat gissa sig till.

Vad har vampyrlegenden det pratats om för koppling till mordet och mördaren?


/Paula

Okänd kontinent : roman
Författare: Fred Vargas
Förlag: Sekwa (2013)
ISBN: 9789186480851
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 5 juli 2014

Jag biter i apelsiner av Annakarin Thorburn

"Hon ser tankfull ut. Det gör hon ofta, hon ruvar på tankar. Förut frågade jag henne alltid var hon hade på gång, nu vågar jag inte. Jag vill inte få frågor tillbaka."

Den unga kvinnan som inte vill få frågor har trasslat in sig mellan två män. Konstnären Ödlan som hon bor tillsammans med. Lo som hon läser franska tillsammans med på universitetet. Vem, hur, alla eller ingen?

Jag biter i apelsiner är en vacker och fin liten pärla till bok skriven på ett helt fantastiskt språk. Något för sommarens alla regniga dagar.

/Paula bokslukerskan


Jag biter i apelsiner
Författare: Annakarin Thorburn
Förlag: Gilla böcker (2014)
ISBN: 9789186634483 Köp: t.ex. hos
Bokus eller Adlibris

fredag 4 juli 2014

Jag bara tvingar mig lite av Maja-Stina Fransson

I jag bara tvingar mig lite möter vi Minna, Minna under 90-talet (barndomen och tonåren), 00-talet (studenttiden) och 10-talet (det som blev vuxenlivet).

Minna  på 90-talet i föräldrahemmet i  Herrljunga, där hon tvättar sina händer till de går sönder, duschar flera timmar om dagen. Behöver få känna sig ren. Bråkar med mamma eftersom mamma inte förstår.

00-talet tar Minna till Uppsala och en journalistutbildning. Hon börjar äta "hälsosamt"
räknar allt hon äter och vips väger hon bara 44 kilo. Med så lite mat och vikt kan hon inte riktigt tänka längre. Men hon får hjälp att gå upp i vikt igen. Minna skriver listor, listor hon följer slaviskt, men inte vanliga listor utan om allt allt allt ...

Minna på 10-talet har slutat jobba som journalist. De hon intervjuade gav för tråkiga svar och hon ville hitta på ... Istället jobbar Minna i bokhandel och går på kafé. På kafé varannan dag, aldrig samma två dagar i rad. Hon tjuvlyssnar på folk på kafé och behöver få tips från de. Tips som hon skriver ner i sin anteckningsbok och sedan genomför. Dessa tvångsbeteende dessa listor att följa. Hon börjar tröttna på att gå på kafé och tjuvlyssna hur ska hon göra ...

Jag gillar verkligen denna fina, gripande och tunga bok med det snygga omslaget. Maja-Stina Franssons språk hur bra som helst. Detaljer att tycka om finns det massor som att beskriva en bok som "en vän full med ord."Killen som gjorde bokomslag som hobby klart man blivit nyfiken på honom och velat få se bokomslagen. Att välja bort killar för att de inte fungerar med ens rutiner, jo. Stella och Gösta. Att hon tipsar om böcker i radio, att hon tipsar om Cirkeln på samma sätt som jag gjort ungdomsböcker som även vuxna borde läsa.

Listorna jo jag känner igen listorna, inte så att de styr mitt liv. Men jag mår inte bra av för långa listor ... En viktig bok, tur att den är så bra! Guldstjärna till att boken har ett slut som skulle ge en omläsning en helt ny nivå.

Jag bara tvingar mig lite finns med på två rutor i mitt bokbingo, nytt förlag och en bok med fin titel.

/Paula


Jag bara tvingar mig lite
Författare: Maja-Stina Fransson
Förlag: Norlén & Slottner (2014)
ISBN: 9789187685095
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 3 juli 2014

Stå ut! av Mattias Edvarsson

10 augusti släpps Mattias Edvardssons bok Stå ut! Jag har redan fått läsa den. Gillar känslan av att läsa något innan andra, lite knäppt kanske men så är det.

Stå ut! är en tre huvudpersoners bok, en tredje kapitel bok. Gillar som bekant berättelse som har det upplägget. Att få följa flera karaktärer vars liv ibland krokar med varandra och vet att de i slutet kommer mötas och göra varandra bra. Det gemensamma för alla tre är en gymnasieskola och en samhälls etta.

Osynliga och väldigt duktiga Nike som har en mamma som pressar henne väldigt hårt. På kvällarna blir Nike Nicole i bloggen som alla läser och älskar.

Liam som ständigt bråkar, han bär på så mycket ilska. Ilska han inte vet vad han ska göra av. Ilska orsakad av mammas cancer och pappas svek.

Så finns läraren Christer som går under namnet ärret efter det där stora ärret som täcker stora delar av hans ansikte. Hur han har fått det är det ingen som vet.

Gemensamt för alla tre är hur dåligt de mår och hur ensamma de är. Men hur de står ut i alla fall, för vad har man annars att välja på. Som läsare förstår man att de skulle kunna göra varandra gott men hur ska de själva förstå det? Tja det får du läsa i augusti!

/Paula


Stå ut!
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Opal (2014)
ISBN: 9789172996465
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris