onsdag 31 januari 2018

Döden är inget skämt av Karl Modig

Josef Koroljov året efter studenten handlar mycket om att hänga med Björn och Mimmi, det grogga, dansas och blir sena nätter. I lägenheten Josef delar med storasyster och storebror är allt dystert. Storebror Alexander finns inte mer, hans rum står orört. Storasyster Natascha lämnar inte sängen, hon är handlingsförlamad av sorg. Pappa deckarförfattaren stänger in sig i sin studio otillgänglig. Mamma försöker men hennes sätt är inte Josefs sätt.

Josef som kör på som tidigare utan att tänka utan att ta in vad som hänt. Han drar skämt på öppna scener mot öl eller drinkbiljtetter. Det skaver och gör ont men det får inte komma ut. Josef skaffar sitt första jobb som resurs åt utåtagerande Ofelia 7 år. Ett jobb, att ta ansvar någon som räknar med och ställer krav på honom. Något som Josef inte hantera på bästa sätt men växer med uppgiften. Jag gillar verkligen skildringen av ett första jobb och allt som kommer med det.

Aj vad ont det gör att läsa om familjen Koroljov och deras sorg. Hur de som familj försöker, splittras och finner varandra igen. Att läsa om hur Josef långsamt långsamt sätter ord på skuldkänslorna han känner. Kunde han gjort något för att förhindra det som hände?

Att boken utspelar sig på Söder i Stockholm just nu när jag flyttat hit det gör allt lite bättre, intressantare och verkligare. Döden är inget skämt är en ungdomsbok för äldre ungdomar och vuxna, en bok på gränsen mot vuxenbok tycker jag.

/Paula


Döden är inget skämt
Författare: Karl Modig
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789188279613
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 29 januari 2018

Vi bakar bullar & Regn

När jag var liten var en av mina bästa böcker Gunilla Woldes Totte bakar. Detta att jag kunde göra som Totte gjorde i boken det tyckte jag om. Det finns en vhs-film där jag som typ sexåring gör "mat-tv" och bakar Totte-kaka. Detta fick boken Vi bakar bullar mig att tänka på. Ett barn och en pappa bakar bullar, mjöl, smör, smaka degen, kladda. Läsa bok om Konrad i väntan på att få smaka bullarna och så äta bullar. En härligt färgglad bok för de minsta om att vara med och baka. Fler barn kommer vilja vara delaktiga i bakandet efter att ha fått Vi bakar bullar läst för sig!

Regn är en helt annan typ av bilderbok vackra bilder på stora uppslag, på varje uppslag text i haikuform. Fantasifullt, poetiskt, filosofiskt och drömskt. Natur jorden runt. Bilder att prata om att fantisera kring och tillsammans berätta vidare tillsammans. Mitt bästa uppslag är det sista det med blomregnet som lockar fram leende. En bilderbok för alla åldrar.

/Paula


Vi bakar bullar
Författare: Sarah Vegna & ill Astrid Tolke
Förlag: Olika (2018)
ISBN: 9789188347251
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Regn
Författare: Anders Holmer
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127153608
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 28 januari 2018

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

Som sällskap denna ovanliga vecka har jag haft Jenny Hans Till alla killar jag gillat. Veckans ovanlighet har att göra med en flytt från Växjö till Stockholm och ett inneboende rum vid Skanstull. Mycket fixande för att få mitt rum mysigt och hemtrevligt, mitt nya hemma. Att ha pyssliga Laura Jean som sällskap. Helt perfekt!

Laura Jean, storasyster Margot och lillasyster Kitty är väldigt tighta. De tar hand om varandra och om pappa. Allt ändrades när mamma dog. Vardagen fortsatte och Margot blev tillsammans med grannkillen Josh. Han som Laura Jean i hemlighet är kär i, hon säger inget utan skriver istället ett av sina kärleksbrev. De hon skriver när hon bestämt sig för att sluta vara kär i någon. Hon har skrivit fem stycken som hon samlat i sin turkosa hattask som mamma köpte till henne.

I samma veva som Margot åker i väg till Collage långt borta i Skottland. Då av någon mystisk anledning är Laura Jeans kärleksbrev försvunna. Någon har postat de! Peter kommer fram i skolan och frågar om hon vill ha brevet tillbaka. Det måste ju betyda att Josh också fått sitt. Han som var tillsammans med storasyster han som hon är bästa vän med. Hur ska Laura Jean klarar sig ur denna pinsamhet? Helt oväntat så erbjuder Peter sin hjälp. Han kan vara hennes pojkvän på låtsas? Kan det verkligen fungera?

Till alla killar jag gillat är fantastiskt mysig att läsa. Den perfekta boken för mig i veckan som varit. Skulle säga att Laura Jean inte är helt olika mig, pyssel, gillar fina kläder, saker, pyjamas och att vara hemma. Jag ser fram emot att läsa del två och tre båda kommer på svenska senare i år.

/Paula


Till alla killar jag har gillat
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit (2018)
ISBN: 9789187879364
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 21 januari 2018

Kulör av Lotta Kühlhorn

Jag älskar färg. Att rosa är min bästa färg är ingen hemlighet. Tänk en hel bok om färg. Färg på bästa sätt ihopsatt och skapat av färgsprakande Lotta Külhorn. I love. Fotografierna. Mönstren. Trycket i boken är magnifikt. Färgerna som kommer till sin fulla rätt.

En bok att ha liggande framme. En bok att plocka fram gråa dagar och bläddra i. Färg. Färg. Färgsprakande. Mer sådant! Bokens undertitel - en bok om vad färg gör - mig gör färg glad. Men jo jag är kräsen när det kommer till färg så är det också.

/Paula som älskar nya pyjamasbyxorna som syns på bilden


Kulör : en bok om vad färg gör
Författare: Lotta Kühlhorn
Förlag: Bonnier Fakta (2017)
ISBN: 9789174246162
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 19 januari 2018

Mischling av Affinity Konar

De tolvåriga tvillingsystrarna Pearl och Stasha kommer 1944 till Auschwitz, de placeras på Megeles zoo i tron att mamma och farfar kommer få det bättre om de är där. På Megeles zoo utförs det onämnbara experiment på tvillingar. Flickorna som tidigare varit som en i kropp och tanke. Splittras genom experiment. De kan inte längre läsa varandras tankar.

Mischling är en bok jag läste väldigt långsamt hela tiden beredd på att hemska saker skulle hända. Hemska saker hände. Mycket av det har hänt i verkligheten. Men ja hade inte behövt vara så rädd när jag läste. Hemskt är det. Fruktansvärt. Men hanterbart.

En bra, gripande och fängslande bok som gör väldigt ont att läsa. Boken är vuxenklassad men fungera lika bra som ungdomsbok.

/Paula


Mischling
Författare: Affinity Konar
Förlag: Polaris (2017)
ISBN: 9789188647023
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 17 januari 2018

Facit konsten att skriva krönikor av Patrik Lundberg

Äntligen har jag tagit mig tid och läst Facit. En bok om att skriva krönikor, om att bli bra på det och att ta till sig kritik som gör en ännu bättre. Det är en bok om att berätta på sitt sätt genom det skrivna ordet.

En bok som ger insyn på krönikeskrivandet. Jag har läst boken för att jag tycker om Patrik Lundberg som författare och krönikör. Jag är själv inte det minsta sugen på att skriva boken gav mig massor. Kunskap om det konkreta arbetet bakom en krönika kommer få mig att läsa krönikor på ett nytt sätt. Det gillar jag!

När jag jobbar i informationsdisken på biblioteket har jag oftast på mig en liten bild av boken jag läser nu. För första gången så var det en låntagare som sa att hen ville låna boken jag läste när det var Facit. Kul! Extra bara att boken fanns inne på biblioteket och blev utlånad bums.

Jag gillar Facit men mest får boken mig att längta efter fler ungdomsböcker signerade Patrik Lundberg.

/Paula


Facit : konsten att skriva krönikor
Författare: Patrik Lundberg
Förlag: Natur & Kultur (2017)
ISBN: 9789127144828
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 15 januari 2018

Dikter i urval 1974-2004 av Barbro Lindgren

Barbro Lindgren och henne storhet förstod jag mig på först efter hon fick ALMA-priset. Att lyssna på intervjuer med henne är bland det bästa jag vet. Så mycket fantastiskt klokhet samlat i en människa. Hon är en av mina stora förebilder att bli gammal som.

I min stora bokrensning hittade jag en diktsamling av henne som jag inte läst. Men nu har jag fint, sorgligt och tänkvärt. Små detaljer som ger skönhet i vardagen. Mycket död. Vackert, fint, sorgligt och stämningsfullt.

/Paula


Dikter i urval : 1974-2004
Författare: Barbro Lindgren
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113059525
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 12 januari 2018

Att skriva och prata om sin läsning


Läsdagböcker och böcker om att prata om böcker - två av mina svagheter. Själv har jag gått över till en vanlig svart anteckningsbok som läsdagbok i vilken jag månad för måndag noterat titlar och författare. Själva läsdagboken det är den du läser nu. Det är så jag i första hand ser på min bokblogg min läsdagbok - mitt förlängda minne.

I somras gav En bok för alla ut en fin fin läsdagbok för barn, Min första läsdagbok. Den finns i både mjukpärm och hårdpärm. En inspirerande läsdagbokstext av Martin Widmark berättar lite om hans egen läsning och varför det kan vara roligt att skriva läsdagbok. De fina inspirerande bilderna är illustrerade av Hanna Granlund. Jag tänker att detta är en perfekt första läsdagbok oavsett ålder. Datum, titel, författare, smiley och så plats att skriva eller rita utifrån boken.

I Läsecirkelns lilla hjälpreda inspirera Immi Lundin till samtal om läsning hur en tillsammans med en läsecirkel kan fördjupa sin läsning. Genom olika läsnycklar som presenteras. Hur ska en tänka. Inte alls olikt så som jag tänker kring upplägg på mina bokklubbar på biblioteket. Inspirerande läsning och nya tankar att testa. I boken finns också recept på tänkbart att äta när det samtalas läsning. Halva boken är en läsdagbok med läsecirkelfokus. Kul att tänka till kring frågan vad tyckte jag om boken innan vi pratade om den och hur tänkte jag efteråt.

Prata mer böcker med varandra! När jag är på plats i Stockholm (snart min stad) då vill jag hitta en läsecirkel att vara med i. En som jag inte leder på bibliotek. Kanske en som träffas på fik, delar läsupplevelser och utvecklas som läsare tillsammans. Det vill jag!

/Paula


Läsecirkelns lilla hjälpreda
Författare: Immi Lundin
Förlag: Kabusa böcker (2017)
ISBN: 9789176590454
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Min första läsdagbok
Författare: Martin Widmark & ill Hanna Grandlund
Förlag: En bok för alla (2017)
ISBN: 9789188662088
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 10 januari 2018

Fängslad av Tatjana Brandt

Alltså titeln på denna boken Fängslad: essäer om lust till litteraturen och läsningens plats i livet - jag var ju bara tvungen att läsa och se vad detta var. Det är Tatjana Brandts närläsning av fem författare och tankar kring läsningen av dessa.

Det är fullt av klokheter om läsning som:

"Böcker bär inom sig möjligheten till tidsresor, men de kan också mäta upp tiden inom det egna livet." (s. 11)

"Handlar inte läsning mycket om det här? Att hantera sorgen över alla relationer och öden, människor och erfarenheter som livet är för kort för? Att tankfullt umgås med de ofödda möjligheterna? Ett slags respekt för tomrummet, för människorna som vi inte kommer att älska och vägarna vi inte kommer att gå." (s. 88)

Mest spännande var för mig att läsa om JK Rowling och Harry Potter då de andra författarskapen var helt nya för mig. De är Frances Burney, Henry James, Inger Christensen och Ann Jäderlund jag gillade att läsa och få inblick i. Att läsa om läsning även om jag inte läst den skönlitterära texten bakom inte dumt det heller.

Läsning och böcker det bästa som finns <3 det är vad jag tycker i alla fall.

/Paula


Fängslad : essäer om lust till litteraturen och läsningens plats i livet
Författare: Tatjana Brandt
Förlag: Förlaget (2017)
ISBN: 9789523330863
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 9 januari 2018

I skymningen sjunger koltrasten & Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

Jag lyssnar nästan alltid på ljudböcker när jag går hemma och plockar, pysslar, diskar och just nu rensar och packar i lådor. Julens sällskap har varit dessa två.

I skymningen sjunger koltrasten som vännen Sandra tipsade om. Hon hade på känn att jag skulle tycka om den och rätt fick hon. Det handlar om Elliot, Elisabeth och Otto som bor i samma trappuppgång på Söder i Stockholm. Tre ensamma människor som i varandras sällskap finner vänskap och sällskap. Livsöden som vävs samman på precis det där sättet jag tycker så mycket om.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt är höstens snackis bok i bibblans Facebookgrupp #jagläser en bok många läst och tyckt så mycket om. Flera har sagt att de gillar att det inte är som en tror att det ska vara. Just därför letade jag ju just efter det som inte var som en först skulle tro. Så det blev precis som jag trodde. Boken handlar om Eleanor en kvinna lite över trettio, ekonomiassistent, ärrat ansikte, ensam och tycker bäst om sin vodka. När hon och kollegan Raymond en dag räddar en man på gatan så är det början på en vänskap som långsamt ändrar allt. Vad är det för hemligheter från Eleanors förflutna som spökar som hon själv inte minns men som gjort att nästan alt blivit fel fram tills nu.

Två väldigt bra böcker det där med livsöden som vävs samman och människor som inser saker om sig själva och ta sig vidare det är bra grejer det tycker jag!

/Paula


I skymningen sjunger koltrasten 
Författare: Linda Olsson
Förlag: Bromberg (2015)
ISBN: 9789173376549
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt
Författare: Gail Honeyman
Förlag: Lind & Co (2017)
ISBN: 9789174619096
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 7 januari 2018

So sad today personliga essäer av Melissa Broder

Vad som gör att jag blir nyfiken på en bok och sedan väljer att läsa den. Det är olika varje gång skulle jag tro. Men det måste vara något med omslag, författare, baksidestext som talar till mig. Jag tycker att de allra flesta böcker jag läser är bra. Att jag valet bort de andra.

Med just So sad today ja här är jag säker på att det var omslaget som talade till mig först. Tycker det är helt makalöst snyggt. Sen titeln på det. Så mycket mer visste jag inte om boken när jag började läsa.

Det började med ett anonymt twitterkonto under namnet So sad today. En plats där Melissa kunde få ur sig det som gjorde ont - alla ångerst. Det som sedan blev essäer om ett liv. Ett liv så väldigt olikt mitt, fullt av missbruk, äventyr, lösa förbindelser, tillfälliga möten allt för att dämpa det ångest på olika sätt. Att bli fri från ett missbruk, leva med en sjuk man, panikattacker, psykologer, medicinering.

Det är roligt, mörkt, ärligt och känns väldigt äkta. Det är ögonöppnande, väcker nya tankar och ger mig fler perspektiv. Jag läser gärna mer av Melissa Broder i framtiden.

/Paula


So sad today : personliga essäer
Författare: Melissa Broder
Förlag: Daidalos (2017)
ISBN: 9789171734860
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 5 januari 2018

Almost Midnight av Rainbow Rowell

Detta att jag kan läsa böcker på engelska och att det bara flyter på utan att jag behöver tänka på det det är fortfarande nytt och väldigt häftigt för mig! Att det kommer en ny bok från en av mina favoritförfattare och jag kan läsa nu istället för att vänta på en översättning <3

Almost midnight är en glittrig bok i väldigt behagligt format som innehåller två illustrerade noveller. Lyxigt att få läsa en illustrerad ungdomsbok det skulle jag gärna göra igen.

Första novellen handlar om nyårsafton från det 2011, 2012, 2013 och 2014. 2014 har Mags bestämt att i år tänker hon minsann inte stå och titta på när Noel kysser någon annan vid tolvslaget. Mysig och fyllt med känslor.

Novell nummer två handlar om tält kön för biljetter till den nya Star Wars filmen allt för att visa sin kärlek till Star Wars. Men det blir inte ens i närheten av vad Elena föreställt sig att det skulle vara. Jag gillar även denna novell men tänker att om du tillskillnad från mig att ett stort Star Warsfan ja då blir nog novellen ännu bättre.

/Paula som hopppas på ny ungdomsbok från Rainbow Rowell snart igen


Almost Midnight: Two Short Stories by Rainbow Rowell
Författare: Rainbow Rowell & ill. Simini Blocker
Förlag: Macmillan (2017)
ISBN: 9781509869947
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 3 januari 2018

Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson

En pappa som älskar fotboll och vill att sonen ska spela. Fast sonen inte vill. En bra fotbollstränare som ser barnet och tipsar om andra fritidsaktiviteter. Kalasinbjudningar som blir knas. En spökhistoria som slutar på ett väldigt oväntat sätt. Att vara sju år och tycka väldigt mycket om någon. Hur en hantera en älskad hamsters död. Hur pinsamt det kan bli när både farmors hund och sötaste killen heter Max.

När det inte finns så mycket pengar hemma och känslan av utanförskap för att alla andra har en så fin ny mössa. Tur att mamma är så kreativ och påhittig. Att stå för det när en gjort något fel istället för att skylla på kompisen. Att hantera sin ilska när allt bli fel. Hur gör man det på ett bra sätt? Att äntligen tappa sin första tand men så försvinner den?

Vardagliga noveller skrivna för barn på lågstadiet. Då det är Beta pedagog som gett ut tänker jag att det är noveller skriva för att jobba med i skolan. Det är bra vuxna runt om barnen i novellerna, problemen får lösningar på bästa sätt. Det finns mycket att prata om i och utifrån novellerna. Jag tror att några av novellerna även fungera fint att jobba med i fyran.

/Paula


Vilse i rymden och andra berättelser
Författare: Ingrid Jönsson
Förlag: Beta pedagog (2017)
ISBN: 9789188009562
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 2 januari 2018

Blod & Stjärnstoft och Gudar & monster

I november 2014 läste jag Mörk ängel av Laini Taylor jag tyckte mycket om boken. Sen dess har det kommit två uppföljare och trilogin har avslutats. Mina läshögar har varit gigantiska sedan dess. Nu med en flytt på gång har jag tokrensat bland mina olästa böcker. Och läst de jag velat läsa. Min mellandagsläsning blev alltså Blod & Stjärnstoft och Gudar & monster.

I en värld där änglar är de elaka och demonerna de goda. Eller ja i alla fall något sådant. På jorden finns Karou hon med det blåa håret som blivit återuppväckt som människa men egentligen i sitta sanna jag är en Kirin (googla det fick jag göra). Hon kan flyga utan vingar.

När hon i sitt första jag blev kär i en ängel då ändrades allt. För änglar och demoner/monster/djävulen de ska inte ha samröre med änglar. Nu är världens undergång nära och kärleken omöjlig. Det är spännande och inte alls som något annan liknande bok jag läst och det är något bra det!

Härligt att läsa när alla delar finns!

/Paula


Blod & stjärnstoft
Författare: Laini Taylor
Förlag: Bazar (2014)
ISBN: 9789170282812
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Gudar & monster
Författare: Laini Taylor
Förlag: Bazar (2015)
ISBN: 9789170284137
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 1 januari 2018

Spegel, spegel av Cara Delevinge

Red, Leo, Rose och Nai kommer i samma grupp när de ska bilda band i skolan. Leo protestera stort han vill inte bilda band med de andra. När de spelar uppstår magi. Från och med då är de de fyra i bandet Mirror Mirror mot världen. De blir starkare tillsammans, en bror i fängelse, en mamma som dricker, en ond styvmamma ja allt blir lättare när de har varandra.

Så försvann Nai, över en natt borta. Ingen visste var hon var inte under två långa månader. Så hittas hon nästan död i vattnet, länge ligger hon i koma. Tillsammans med Nais storasyster försöker de ta reda på vad som hänt.

Det är genom Reds ögon vi som läsare får följa berättelsen. Spegel, spegel är en lättläst bok som vips var slukad och slut. På flera ställen blir jag rädd, rädd att nej säg inte att boken hamnar i den eller den klyschan. Jag hade inte behövt vara rädd för det gör den inte. Boken luras på det där sättet jag gillar att bli lurad. Framför allt en sak som jag inte tänker avslöja här är riktigt bra skrivet. En viktig ögonöppnare.

Att läsa om den starka vänskapen mellan Red, Leo, Rose och Nai är bokens stora behållning. Mysteriet är inte dåligt men kanske inte heller helt nödvändigt.

/Paula


Spegel, spegel
Författare: Cara Delevingne med Rowan Coleman
Förlag: Polaris (2017)
ISBN: 9789188647634
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris