tisdag 31 oktober 2017

Spökskrivaren av Malin Stehn

Casper ska tillsammans med pappa den kände författaren tillbringa höstlovet i släktens torp. Pappa ska få ordning på sin skrivkramp om han inte har ett färdigt manus snart så kommer alla pengar ta slut.

När Casper berättar vem hans pappa är så brukar folk bli jätte intresserade. De tänker att om man är så känd är man nog jätte rik också. Men så är inte fallet. Pappas skrivande ledde till en massa bråk mellan han och Caspers mamma så nu är de skilda.

På landet träffar de grannen Helena hon som pappa tycker är jätte trevlig. Hon visar sig ha massor av bra idéer till boken något som får pappas skrivkramp att lossna.

Som tur är träffar Casper Klara som han lekte med när han var liten. Casper blir förälskad. Men mitt i alla känslor förstår Klara att något inte stämmer kan det som pappa skriver i sin deckare faktiskt vara på väg att hända på riktigt?

Spännande! Roligt att läsa en bok som delvis handlar om någon som skriver en bok!

/Paula


Spökskrivaren
Författare: Malin Stehn
Förlag: Opal (2017)
ISBN: 9789172998841
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 29 oktober 2017

21 sanna deckargåtor av Fredriksson, Palmaer & Jonsson

Utifrån verkliga skurkar, brott, rån och lurendrejeri har författarna satt samman 21 deckargåtor. I texten och bilderna finns svaret på alla gåtor.

Vad hände egentligen 1925 när Eiffeltornet var till salu? Vilka är de rosa pantrarna? Är det perfekta rånet möjligt? Har Lasse-Maja något att göra med Martin Widmarks detektiver i Valleby? Hur blev tavlan Mona-Lisa känd över hela världen?

Perfekt bok att sitt prata-läsa tillsammans med en eller flera tio-eleva-tolvåringar.

/Paula


21 sanna deckargåtor
Författare: Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer & Elin Jonsson
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150119473
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 28 oktober 2017

Tonårstjejens dagbok : dagbokstexter skrivna mellan år 1904 och 2017

Detta är en bok fylld med dagboksanteckningar. Kopior av sidor dagboksskrivarna valt att dela med sig av. Livet, vänskapen och väldigt mycket kärleken.

Olika tider, olika handstilar, pennor och liv. Olikt och lika. Framförallt så fint att få tillåtelse att läsa. Att bli insläppt. Boken hade kunnat vara minst dubbelt så tjock.

Några av sidorna är också transkriberade då handstilen är svårläst. de sidorna hade kunnat vara många fler. Ibland blir det helt enkelt svårt om än så vackert att läsa.

/Paula


Tonårstjejens dagbok : dagbokstexter skrivna mellan år 1904 och 2017
Författare: red. Daniela Auerbach & Lovisa Henoch
 Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129701838
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 26 oktober 2017

Utslängd från Zoo & Dumma teckning!

Alla dessa underbart vackra, fina och fantasifulla bilderböcker <3

I Utslängd från zoo får Emma besök av moster Meg. Det händer inte så ofta Meg bor på olika platser över hela världen men ibland hälsar hon på och då blir det äventyr på zoo. Även fast det att mosters ansikte hänger på ingången till zoo och att det är överkryssat. Emma tycker inte samma saker är kul som Meg men hon är inte allt för bra på att lyssna. Roligt om realiteten mellan barn och vuxen.

Dumma teckning! handlar om Mint, hon är lillasyster 3 år yngre än storebror. Storebror är så väldigt duktig på att rita. Mint känner att hon aldrig kommer komma i fatt. Just i dag får hon vara med och rita använda storebrors fina pennor och tjocka papper. Men inget går som hon vill och storebror vill inte ens visa vad han ritar. Att kaoset i teckningen kan bli den finaste snöflingan. Frustration skildrat på bästa sätt tur att storebror finns där. Fina storebror <3

/Paula


Utslängd från zoo
Författare: Megan Everett Skarsgård & ill. Maria Nilsson Thore
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129700787
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Dumma teckning!
Författare: Johanna Thydell & ill. Emma Adbåge
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150119329
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 25 oktober 2017

Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Lyckan i att ta sig tiden och läsa om en bok! Första gången jag läser om tvillingarna Jude och Noah var i november 2014. Nu har jag läst om <3

Jag minns boken med kärlek och värme. Nu började den plötsligt poppa upp i ungdomsböcker. Blev tvungen att läsa om suget väcktes. Jag ger dig solen spelar stor roll i Anna Ahlunds Saker ingen ser och i Johanna Lindbäcks Karta för förälskade och andra vilsna. Känns som att den är med i fler böcker men jag kommer inte på någon mer nu. Gör du?

/Paula


Jag ger dig solen
Författare: Jandy Nelson
Förlag: Gilla böcker (2016)
ISBN: 9789188279019
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 24 oktober 2017

Zoo: virala genier av Kaj Korkea-aho & Ted Forsström

När Atlas bästis Elliot för ett år flyttar till andra sidan jorden börjar Atlas skriva massor av mejl. Bara första månaden utan varandra fyller en bok med Atlas mejl. Mejl och teckningar.

Atlas går på högstadiet, kan inte prata med tjejer och blev plötsligt väldigt ensam. På skolan går Justus han den störiga som med hjälp av ett våffeljärn och sin egen rumpa lyckas med en viral succé på youtube. Långt mer visningar än Atlas och Elliots webcomic. Atlas kan inte förstå.

Mejlen är fulla av frustation, förklädd ensamhet och berättelsen om när Atlas själv blev en hjälte och fick ta emot diplom av rektorn.

Jag ser fram emot att läsa fler delar. Förhoppningsvis ur någon annan än Atlas perspektiv. Gärna ur Sarah-Li eller Dharampreets.

/Paula


ZOO: Virala genier
Författare: Kaj Korkea-aho & Ted Forsström
Förlag: Förlaget (2017)
ISBN: 9789523330764
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 22 oktober 2017

Kroppens ABC och Mix bygger

Kroppens ABC är en faktabok om kroppen samtidigt som det är en ABC-bok. "En bok om sådant som kroppen har, gör och känner!" Om självklara saker och om sådant som ibland kan vara svårt att veta hur en ska prata med barn om. Perfekt att börja samtalet i en bok då! Inkluderande på bästa sätt!

Mix bygger bästa Mix, bygga bod, fixa grannens bil, hjälpa till på en byggarbetsplats. Köra gravmaskin. Härligt och lekfullt som alltid med Mix. Gilla extra sista uppslaget som skvallrar om fantasi och lekfullhet!

/Paula


Kroppens ABC
Författare: Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin & Linda Madsen & ill. Alaya Vindelman
Förlag: Olika (2017)
ISBN: 9789188613059
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Mix bygger
Författare: Malin Lilja & ill. Matilda Salmén
Förlag: Olika (2017)
ISBN: 9789188347046
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 21 oktober 2017

Gissa hoppas-önska-tror årets Augsutpris

På in hoppas-önska-trorlista inför måndagens nomineringar av Augustpriset kategori barn- och ungdomsböcker finns dessa fina:













fredag 20 oktober 2017

Wursten och veganen av Åsa Asptjärn

Jag har lyssnat på Wursten och veganen. En sommarlovsberättelse om vänskap som brister och ny vänskap. Wursten heter egentligen Bodil men tycker så mycket om korv att hon får smeknamn efter en.

Detta är sommaren Veronika och Emmy inte längre vill ha med Wursten. Det är tydligt även om hon ibland försöker vara med i alla fall. Det är sommaren som Diana dyker upp hon som är vegan och bestämmer att hon och Wursten ska vara vänner. Diana bestämmer också att de ska göra en politisk auktion mot kiosken där Wurstens bror jobbar.

Roligt, allvarligt och fullt med tankar om vänskap, lögner och förlåtelse Vad är okej och vad är att gå för långt? Jag gillar både Wursten och Diana mycket! Läser gärna mer om deras nyfunna vänskap.

/Paula


Wursten och veganen
Författare: Åsa Asptjärn
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
ISBN: 9789163894121
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 18 oktober 2017

Snön över Azharia av Mina Lindeberg

Snön över Azharia är en bildroman för dig runt åtta, nio, tio, elva sådär. Det är friluftsdag och snö för klass 4b. Jag är ledsen Siw har sagt att det är slut att de inte längre är vänner. Att hon har förändrats bort från bokens jag.

Men så mitt bland all snö blir de de två igen. Bland snön, leken och fantasin. Vänner som saknat och på nytt finner varandra!

En fin berättelse om bästiskärlek!

/Paula



Snön över Azharia
Författare: Minna Lindeberg & ill. Jenny Lucander
Förlag: Förlaget (2017)
ISBN: 9789523330849
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 17 oktober 2017

Den är här nu!


Årets barn- och ungdomsbokskatalog! Världens bästa extra jobb!
På Växjö stadsbibliotek släpps den måndag vecka 44, det är LÄSLOV och släppfest!

/Paula

måndag 16 oktober 2017

Visheten vaknar av Elin Säfström

Tilda Modigh är tillbaka, hon som inte är en vanlig snart sextonåring. Utan hon som är väktare, hon och mormor som ansvarar för att troll, vättar, tomtar och annat småknytt ska sköta sig. Tilda och mormor ansvarar också för att vanliga människor inte kan se alla varelse och väsen.

Att vara sexton år det är aldrig särskilt lätt, kompisar som inte kommer överens med varandra. Att vara kär och flera gånger vara påväg att få sin första kyss men alltid kommer det en älva eller tomte emellan. Att mamma träffat en ny kille som Tilda inte alls tycker om. Hunden Dumpe mår inget bra och Tilda är rolig för honom. Lite lite lättare blir saker när hon lyckas få en hustomte till farmor.

Mitt i alla detta så börjar trollen bete sig konstigt. Konstigt till och med för att vara troll. Visheten är påväg att vakna. Visheten är trollet som sovit i hundratals år och som när han vaknar ska ta sig ett människooffer ... Hur ska Tilda rädda världen/Stockholm undan Visheten? Är mormor att räkna med som hjälp?

Elin Säfström skriver med humor, värme och lurar läsaren på bästa sätt. Älskar när Tilda inser att hennes fördomar och att hennes tankar borde tänkas på andra sätt (vill inte spoila men sidan 281!!). Jag längtar efter fler böcker om Tilda!

/Paula


Visheten vaknar
Författare: Elin Säfström
Förlag: Gilla böcker (2017)
ISBN: 9789188279736
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 14 oktober 2017

Fislandet av Cecilia Forss

Märta Matilda Larsson är väldigt intresserad av fisar och dess olika dofter beroende på vad hon ätit. På sitt rum har hon ett fis-kontor, en forskningsstation med glasburkar i vilka hon samlat in olika fisar och ordentligt märkt upp.

När mamma och pappa har grannarna hemma på kaffe och sockerkaka då inträffar en olycka Märta välter omkull sina glasburkar, några går sönder och en otäck doft sprider sig i lägenheten. Särskilt granntanten Gunilla blir ilsk hon säger till Märta att "fina flickor fiser inte". Mamma och pappa säger till Märta att nu får det vara nog med fascinationen för fisar.

Märta blir ledsen men går snällt med på det. Hon stänger in sig i sig själv, vill inte längre spela fotboll på rasterna. Pratar inte med någon. Slutar cykla med bara en hand på styret och slutar helt att fisa. Det glada och sprudlande försvinner. Hon börjar drömma mardrömmar och så plötsligt en dag utanför dörren till den dumma grannen Gunilla då ändras allt ... och hon kommer till Fislandet.

En rolig bok med mycket saker att prata om!

/Paula


Fislandet
Författare: Cecilia Forss & ill Anna Ileby
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129702002
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 12 oktober 2017

Myran och gåtorna av Linn Gottfridsson

Myran har rätt nyss lärt sig läsa och det är en häftig sak att kunna. Mest läser han gåtor. Massor av gåtor. Myran han är full av längtan, ena veckan efter mamma och andra efter pappa. Men lite bra är de att föräldrarna inte längre bor på samma ställe, då går ju alla gåtor att läsa två gånger.

Mamma börjar plötsligt hålla på väldigt mycket med sin telefon. Hon berättar för Myran att hon är kär. Kär i en badvakt som heter Jesper. Får mamma vara kär när pappa är ensam?

I skolan är Myran fortfarande mest med Henny. Sakta börja han mer och mer lägga märket till Eva. Hon som springer så fort, kan hjula och ha en lila jacka. Plötsligt har han liksom hela tiden koll på var hon är. Försöker prata med henne och så. Men elaka Felicia förstör allt genom att frågan Myran om han är kär i Eva. Hur vet en egentligen när en är kär? Kan han färga mamma?

Myran och gåtorna är en av de finaste vardagsberättelserna som finns!

/Paula


Myran och gåtorna
Författare: Linn Gottfridsson & ill. Emma Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129704228
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 10 oktober 2017

Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck

Sommarlov, pappa och Julia är påväg till stugan i skärgården på Dalarö. Mamma är som vanligt kvar i stan och jobbar en vecka. Men i år är Karin inte med. Bästisen Karin som alltid brukar åka med. I sommar valde Karin Mallorca tillsammans med sin nya bästis. Storebror är i Norge och jobbar. Julia tänker på Isak hennes pojkvän. Han som Karin gillade först. Men som gillade Julia. Julia tänker att nu när det är sommar ska hon äntligen bli så där kär i Isak.

På väg till ön är också Rasmus och hans mamma. Mamma som några veckor hyrt en stuga för att komma bort från stan. När Rasmus får frågan om att följa med gör han det gärna. Tänker att långt borta från kompisarna kanske inte gör något alls. Tid till att rita och läsa.

När Julias pappa och Rasmus mamma möts känner de igen varandra. Kommer fram till att de har bada kommer från Luleå. Möts i saknade till staden. Grannarna bjuder på fika och grill. Julia och Rasmus börjar prata. Rasmus berättar om kartan han ritat på sin hand. Julia erbjuder sig att visa runt på ön. Pratet finns där redan från början sättet att berätta på, det bara flyter på ett sätt som det sällan om aldrig gör.

Rasmus blir förälskad. Julia också fast hon får inte hon ska bli uppöver öronen kär i Isak i sommar ju. Vänskap och härligheter tills dessa att Julias mamma råkar nämna Isak ...

Karta för förälskade och andra vilsna gör mig helt lycklig. Blir så väldigt glad att läsa om Julia och Rasmus sommarlov. Rasmus som jag tycker om denna fina pojk. Hans mamma lika så och hans bildlärare Sonja. Detta är Johanna Lindbäck när hon är som allra bäst!

/Paula


Karta för förälskade och andra vilsna
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Gilla böcker (2017)
ISBN: 9789188279200
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 4 oktober 2017

Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo

En godnattsagebok likt den jag hade som liten. Min hette 365 kvällssagor - alltså en saga för varje kväll hela året. Som jag minns det handlade den mest om söta djur. Nu en bok som räcker hundra kvällar och väcker minst lika många frågor.

100 uppslag, 100 kvinnor i text och bild. Kvinnor vi känner och vet,  andra - de allra flesta helt nya bekantskaper. Kvinnor som fascinera och inspirera. Färgglada porträtt av kvinnliga illustratörer. Om kvinnor som gjort sådant ingen trodde var möjligt. Ibland för kvinnor ibland för människor.

Jag gillar - blir nyfiken, imponerad och vill veta mer om kvinnorna historieböckerna under min grundskoletid gömde undan.

/Paula




Godnattsagor för rebelltjejer : 100 berättelser om fantastiska kvinnor
Författare: Elena Favilli och Francesca Cavallo
Förlag: Max Ström (2017)
ISBN: 9789171264282
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 3 oktober 2017

Lingonvägen - en lös tand! av Janina Kastervik, Sarah Utas & ill. Matilda Salmén

En ny lättläst börja läsa serie som om en familj på Lingonvägen. Mamma Moa, pappa Rabi, syskonen Ester, Igor, Olga, katten Sotis och hunden Bruno. En lös tand är första bekantskapen med familjen som kommer komma tillbaka. Vi kommer möta de i fyra olika läsnivåer.

Vardagsäventyr som det där med att äntligen ha en lös tand! En tand som inte vill trilla ut. Men som Igor inte heller vill vrida på för det gör ont ju. Men samtidigt vill han gärna tappa tanden. Kanske kan tanden försvinna i leken?

Jag gillar Matilda Salméns bilder väldigt mycket. Mest tycker jag kanske inte helt otippat om familjens stora rosa prickiga soffa!!

Ser fram emot att följa familjen på Lingonvägen och att tipsa barn som precis lärt, håller på att lära sig eller kämpa hårt med att lära sig det fantastiska med att läsa!

/Paula


Lingonvägen - en lös tand!
Författare: Janina Kastevik Sarah Utas & ill. Matilda Salmén
Förlag: Nypon förlag (2017)
ISBN: 9789175678771
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 1 oktober 2017

Fejk av E. Lockart

Fejk är en bok som berättar allt i omvänd ordning. Det börjar i juni 2017, platsen är Mexico. Jule är ensam på ett lyxigt hotell. Hon har varit där ett tag har det bra ensam, tränar mycket. En morgon träffar hon en kvinna som är väldigt nyfiken. Detta får Jule att fly från hotellet iklädd peruk och med massor av kontanter.

Vem Jule är, varför hon presenterar sig med ett annat namn eller vad hon flyr från det är en gåta för läsaren.

April 2017 Jule träffar Imogens mamma. Imogen är namnet hon presenterade sig som ... Hon får veta att Imogen innan hon dog testamenterade hela sin väldigt stora förmögenhet till Jule med förhoppning om att hon skulle börja på collage igen.

Där ifrån går allt baklänges. Hur började Jules flykt? Hur känner hon och Imogen egentligen varandra? Varför hoppade hon av skolan? Vad är egentligen sant? Allt eller inget? Alla dessa peruker, dialekter och stulna identiteter.

En flykt undan sig själv eller en familj? Har det begåtts mord? Ett eller två? Av vem? En vänskap så nära så idyllisk den som målas upp mellan Imogen och Jule. De som reser själva tillsammans till Puerto rico efter att de träffats igen på Martha´s vineyard efter att de båda hoppat av skolan. Eller stämmer det?

Fejk är en svindlande berättelse, detta geniala att berätta från slutet och bakåt i tiden. Att som läsare tänka fundera och klura över hur allt hänger ihop. Att bli lurad av Jule och inte ha en aning om vad som är sant och vad som är lugn och bedrägeri. Slutet alltså jag vet inte riktigt vad hände. Jag behöver en bokcirkel att läsa boken tillsammans med nörda ner mig och diskutera eventuella tolkningar med.

/Paula


Fejk
Författare: E Lockhart
Förlag: Lavender lit (2017)
ISBN: 9789187879302
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris