söndag 28 september 2014

Äventyr bokmässan 2014

Nu äventyr bokmässan 2014 slut.
Över.
Fullmatad, överinspirerad, stolt, lycklig och helt helt färdig.
Ni ska få veta typ allt ...
MEN
Inte nu. Snart när jag fått landa lite. Tänka lite. Smälta intryck.
För just nu kan jag varken läsa eller skriva.

Snart!

Om du är otålig - ja då får du ta dig en titt på @prickigapaula på Instagram så finns det mesta där.

/Paula som haft helt underbara dagar <3 bokmässan

fredag 26 september 2014

När man inte kan vara på två ställe samtidigt


Just nu Paula på äventyr bokmässan 2014. Samtidigt i Växjö förvaltningsträff på jobbet och jag kan inte vara med. Inte heller kollegan Eva. Vad gör man åt det?

Jo, jag gjorde pinndockor av oss så att vi kan vara med på ett hörn. Förväntar mig foton på hur jag är i Växjö, när jag egentligen är i Göteborg ... Hör ni det Kultur och fritidsförvaltningen i Växjö? Ni kan använda hashtagen #prickigapaula :)

/Paula på äventyr

torsdag 25 september 2014

Du som ska till bokmässan!


Fota den prickigaste bokmässebilden. Lägg upp på Instagram, tagga med #prickigapaula
Prickigaste bilderna vinner hemligt bokpaket!!
Alla får vara med!!

/Prickiga Paula

onsdag 24 september 2014

Allt som är av Janne Teller

För några år sedan, tiden före Prickiga Paula så läste jag en liten bok. En bok i samma format som ett pass, det var Janne Tellers bok Om det var krig i norden. En bok som drabbade mig, en bok som gjorde ont att läsa. Ett tankeexpriment krig hos oss i Sverige det var vi som var tvungna att fly och försvinna bort för att överleva.

Nu en nya bok av danskan Janne Teller, denna gång en novellsamling. En galet snygg sådan. 8 noveller där alla har en första sida med röd text. Röd text som skriver ut sitt budskap.

Han som är galen på människor som går på fel sätt, de borde skickas på träningsläger till en annan ö för att gå på ett annat sätt. Pojken som blir helt besatt av tanken på slavar efter att ha sett en dokumentär på tv, han börja tänka på ekorrhjulet och om vi alla kanske inte slavar på något sätt. Men så en dag får han syn på några små tjejer genom fönstret till ett förfallet hus. Tjejer yngre än honom. Han och kompisarna börja hålla span. Efter ett tag upptäcker de att en massa män med uppfällda huvor går ut från huset. Det värsta tänk bara är när man ser sin egen pappa gå ut därifrån. Då finns bara en sak att göra ta sina små syskon och försvinna bort.

Flickan vars föräldrar kom till Danmark undernärda efter andra världskriget hur de nu har en butik där de säljer tysk mat. Hur hon inte känner att hon får höra till med sina klasskamrater, hur de inte ser på henne som dansk. Hur de låser in henne en kväll i en bur i skolan men att det är hon som får skulden för allt. Hon som förstörde för hon är ju hon ...

Pojken som endast har ett träd som vän, han som en dag plötsligt fick ont bakom revbenen (om ni bara visste hur ont jag hade i revbenen när jag gick på mellan- och högstadiet ...). Revbenen något som gör ont som är fel, en känsla som inte går att sätta ord på. Pojken glömde en gång bort att tänka på sin katt, katten försvann. Samma sak hände med pojkens pappa. Kvar nu är bara mamma och trädet. Till en dag då han träffar en liten flicka, en flicka som så gärna vill ha en klubba. Men de har ju inga pengar. Men pojken han vill så gärna ha en vän ...

Sista novellen allt om författaren som våndas hur ska man skriva, hon som gömmer sig för människor har inte tid vill inte umgås behöver tiden och tanken med orden och texten. "Svaren ligger alltid mellan raderna, bara jag kan hitta den rätta historien, det alltet, ska låta. Det är inte sant. Alla frågor har inte svar, kan ligga mellan raderna som en fåra som har blivit sitt eget svar."

Aj, aj, aj dett gör ont att läsa. Men det är viktigt att läsa. En bok att samtal kring, att använda sig av på högstadiet och i gymnasiet. En bok om mänsklighet och vad det är att vara människa.

/Paula


Allt som är
Författare: Janne Teller
Förlag: Lilla Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789187027673
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 23 september 2014

Lilla stora Boubo av Beatrice Alemagna

Lilla stora Boubo är en ny fantastisk bilderbok från Mirando bok. Björnungen Boubo heter Boubo både i förnamn och i efternamn också. Boubo har ingen bästis längre men kan redan cykla. Texten i boken är olika stor beroende på vad den berättar, sådant gillar jag jätte mycket. Levande bilderbokstext.  Sådant som är litet inte så viktigt (eller man inte ska prata om så högt som bästisen som inte länge är) medan sådant som är viktigt blir större - att kunna cykla.

Boubo är en stor pojke, med stora ögon, näsa och tänder. Och han behöver faktiskt bara ha EN sittkudde när de går på resturang. Men så vänder boken och texten blir jätte stor det är nämligen så att han vet att han är STÖRST för att vänd blad ... för att när mamma nattar honom på kvällen då säger hon alltid "Sov got, min STÖRSTA kärlek." Är det inte fint så säg.

Jag tycker väldigt mycelet om Beatrice Alemagna lekfulla bilder och texter. Roligt att Lilla stora Boubo är en så liten och söt bilderbok när Beatrice Alemagnas Vad är ett barn? var en ovanligt stor bilderbok. Nu har jag sällan sagostunder på biblioteket eftersom jag jobbar mest med skolbarnen. Men tips till dig som har sagostunder, ha Beatrice Alemagna tema och pyssla efteråt egna barn.

/Paula


Lilla stora Boubo
Författare: Beatrice Alemagna
Förlag: Bokförlaget Mirando (2014)
ISBN: 9789198139631
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 22 september 2014

Ö som översättningar

 Ö som i översättningar men också Ö som i över och bokalfabetets sista bokstav. Hur händer det egentligen? Det var ju bara nyss jag och Sandran satt och skrev ihop vårt bokalfabet. Funderade på när vi skulle börja publicera. På B som i Bokmässa skrev jag om hur vi kommer "gå ut" på Ö samma vecka som årets Bokmässan. Alltså denna vecka. Jag förstår inte, det där med tid alltså så underligt.

Hur är det med översättningar när jag läser böcker? Har inte någon jätte koll på det. Gissar att de mesta jag läser det är svenska böcker från början. Att det språk jag läser flest översättningar på är Engelskan. Just nu har det varit en del från tyska i och med Ursula Poznanski. Kanske läser jag fler översättningar än jag tror bara att det inte är så viktigt för mig.

Som ni vet är jag inte så känsligt för det där med språk (som många andra) jag fängslas, slukas och fascineras av berättelserna i första hand. I andra hand språket. Därför stör jag mig sällan på översättningar av böcker på det sätt som jag vet att många andra gör.

På torsdag bokmässa! Nästa måndag antagligen tomhet. Varken bokalfabet eller bokmässan ...

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras Ö i översättningar.

/Paula boknörd

söndag 21 september 2014

Färger av Hervé Tullet


Minns ni bästa En bok som kom 2010. Klar ni minns. Boken som var som ett ipad-spel fast i bokform. Man tryckte på en prick och vips hände något till nästa sida. Boken som sexåringarna i förskoleklassen tyckte var lika roligt som tolvåringarna gjorde.

Nu är Hervé Tullet tillbaka! Med en likadan, men helt annorlunda bok. Färger en helt genial en bok som får mig att önska att jag jobbade i förskolan, var bildlärare eller något sådant. Så om du nu möjligen jobbar med barn och färger kolla denna bok! Bästa smartaste om hur färger blir, hur färger är

I väg med er till biblioteken, låna boken, läs och skapa färg!!

/Paula


Färger
Författare: Hervé Tullet
Förlag: Alfabeta (2014)
ISBN: 9789150116779
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 20 september 2014

Onanisterna av Patrik Lundberg


I mitten av februari 2013 läste jag Patrik Lundbergs Gul utanpå, en bok jag inte visste så mycket om eller kanske ska vi säga en författare jag inte visste så mycket om. Boken som fick inviga min ipad mini som e-boksläsare. Jag läste kanske inte berättelsen som alla andra, jag läste om identitet, att bli stor, växa up i en småstad där din roll redan från början är bestämd. Hitta räddningen i musiken. Jag har inte skrivit om detta förut men det som hände när jag var halvvägs genom Gul utanpå var att jag från ingenstans blev lämnad (efter nästan fyra år) och plötsligt var ensam, bodde ensam, var bara jag. Det tog någon vecka till jag kunde fortsätta att läsa i boken igen p.g.a. choken. 

Gul utanpå blev alltså boken som tog mig igenom att bli lämnad, boken som var med mig som sällskap och en vän. Antar att ni redan förstått att böcker ja böcker är mitt sätt att, tänka, leva och andas. Boken som är mitt sällskap genom något sådant ja det blir en viktig bok, en viktig författare. Att det dessutom var en författare som skrev om bibliotekariestereotypen på ett väldigt fint sätt som jag kände mig väldigt träffad av ja ... och att han den där Patrik Lundberg råkade vara så vacker och skrev så fina krönikor... Ibland är det allt som behövs för att ta sig igenom en tuff tid (ja och så hur mycket choklad som helst).

Bokmässan 2013 var jag så klart tvungen att lyssna på Patrik Lundberg, då berättade han om nya boken han höll på att skriva. Boken om de som blev kvar i pyttestaden, de som fick läsa upp sina betyg på komvux och plötsligt var ingen. Peppen och rädslan inför att det skulle komma en ny bok. Man brukar prata om författarens vånda att skriva sin andra bok, men läsarens rädsla in för författarens andra bok den pratar man allt för sällan om ...

Det kom en väldigt bra spellista till kommande boken. Boken som fått titeln Onanisterna. Jag lyssnade på Patrik Lundberg när han var med i en intervju i pp3 och pratade om boktiteln, började fundera på om det kanske är samma tanke med titeln som i bästa Per Nilssons bok Anarkai, där han som kallar sig Anarkai spraya ordet onai på en massa parabolantenner som en symbol för människor som inte tänker själva. Kunde det vara så att dessa båda böckerna pratade med varandra?

När jag fick Onanisterna i min hand blev jag lite rädd, slängde mig inte över den bums. Utan väntade lite. Ville ha tid. Ville få slukas upp. Men var också livrädd tänk om denna andra bok det bara håller inte. Kim och Simon tuffa populära fotbollskillarna i Sölvesborg, de två som lyckades supa bort gymnasiebetygen och inte kan förstå varför alla gråter på studenten. De kommer ju ändå att ses på komvux till hösten ju. Platsen där de ska rätta till sina betyg för att få ordning på sina liv. 

På komvux dyker också Robin upp Robin som flyttade till Kristianstad för att gå estetisk på gymnasiet. Robin som Kim inte pratat med sedan sexan när Kim valde idrottsklass. På samma gång som han gjorde det valet valde han bort Robin och valde istället fotbollskompisarna Simon, Dino och Frallan. 

Om sig själv tänker Kim, "Vad jag kan? Jag kan skjutsa min lillasyster till stallet, dricka en white russian på fyra sekunder och skriva texter i smyg. Det är vad jag kan."Han tänker att som elvaåring fick han svara på en gatuenkät i Sydöstran "Fråga: Vad gör du när du inte går i skolan? Mitt svar: Spelar fotboll och leker med kompisar. Jag hade svarat likadant i dag och däri ligger själva problemet."

Problemet nu är i att gå vidare i att vara på botten, på komvux. Att på natten delar ut tidningar och sedan gå direkt till skolan. Men komvux finns också svenskaläraren Sandra, Sandra som pratat Karin Boye OCH kan fotboll. Är det ens möjligt att låta dessa två världar mötas. Kim går direkt till bokhandeln och skaffar sig en bok med Karin Boyes samlade dikter. Sandra som sedan länge är vän med Robin. Robin som tack och lov han också delar ut tidningar på natten så att han och Kim äntligen kan börja prata med varandra igen efter alla år.  Fast helt problemfritt är det inte för Kim kan inte stå emot fotbollskompisarna de som hävdar att Robin är bög och inte hör till. De som lever i sin lilla lilla värld. Kim han börjar fundera på om det är omgivningen som drar ner honom ... 

Robin som har tillgång till andra världar som inte bara lyssna på Håkan Hellström utan också introducera Säkert <3 Sandra bor i ett kollektiv inne i Malmö. I kollektivet finns Nora, Robins kusin, hon som Kim var så kär i en gång i tiden. Hon bara finns där igen, hon som var hans hjärtas låga.  En sådan där härlig detalj i Patrik Lundbergs språk att han krydda det med poptextcitat utan att det står. Citaten som bara är en fin detalj som får mig att le på flera ställen. Under min läsning av Onanisterna pratade jag högt för mig själv - eller högt med boken! Vet inte om det hänt förr. 
Kim dras mellan det gamla, fotbollen, fyllorna och det nya Robin, Malmö och ett mer stillsamt drickande. Massa fotbollsträning, skräpmat och matcher det åks till i buss, andra småstäders fotbollsplaner besöks. Som Nybro i den lilla staden där jag fanns. Jag gjorde en Robin och lämnade för att gå på gymnasiet annanstans (Kalmar och hantverksprogram mode-kläder). Tre bra år men som innebar att jag behövde komplettera med lite ämnen året efter studenten - var då? På komvux så klart. 

Onanisterna är boken som innehåller den finaste "bli av med oskuldscenen". Vackert. ""Du är rätt ung", säger Nora och lägger huvudet på sned. "Men jag snusar så man kan säga att vi är plus minus noll."Hon för undan sin röda lugg och tar min hand i sin. Sluter ögonen, lutar sig mot mig och ger mig en kyss. När albumet är slut och musiken tystnar är jag inte oskuld längre." 
Onanisterna är en bok om att han tillgång till två världar och svårigheterna med det. Det där svåra med att blanda vänner som är så olika. Kan man ha båda världarna utan att blanda de? Hur balansera man mellan? När man känner att man borde röra sig bort från? Jag känner igen så mycket i denna boken från åren runt tjugo. Så mycket förvirring och så mycket veta men inte kunna på samma gång. Samtidigt som boken ger mig en helt ny berättelse en berättelse som jag vet noll om. Fotbollskillarna, aldrig känt de, aldrig varit på samma fester. 
Om det var så att Anarkai och Onanisterna är två böcker som pratar med varandra JA. Inte bara för att det är så att de båda utspelar sig i Sölvesborg. Utan tanken på att onanisterna de där som bara ser till sin egen krets och tänker på sig själva. Hoppas Anarkai skulle se Kim för den han är och inte bara en vanlig fotbollskille. Hoppas jag skulle se Kim för den han är om jag mött honom. Men det där med roller och fördomar ... Å fotbollskillen Kim han hade antagligen inte sett Paula 19 heller för den delen. Hur många människor låter man blir att se bara för att inte min typ - en bok om vad som finns inom oss och att det inte alltid är det som syns. 

Att träffa en Robin och en Sandra som drar ditt rätta jag ut ur dig... Fundera lite på vem det var som drog mig ut ur mitt skal? Men rätt säker på att det inte var en person gissningsvis var det en bok eller flera, skulle också tro att de var skriva av Per Nilsson. När jag läser boken är jag så glad att jag inte är 20 längre, 20 och utan att veta. Men hade jag nu som nästan 33 träffat Paula 20 ja då hade hon varit glad då hade hon vetat att kampen och tårarna skulle leda till något bra!

Patrik Lundberg är inte bara vårt lands vackraste författare utan också en av de författare jag ser med mest spänning fram emot att följa i framtiden. Till hans tredje bok kommer jag inte längre vara nervös utan bara se fram emot att läsa för mig en helt ny berättelse som jag ändå kommer känna igen mig i, så det är oavsett om det är fotboll eller böcker vi som har småstaden i oss och inte längre är kvar där.

Tur och tack för att böcker och musik finns och gör världen lite bättre mest hela tiden. 

/Paula som kanske precis skrev sitt längsta och mest personliga inlägg någonsin <3 





Onanisterna 
Författare: Patrik Lundberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129691658
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 19 september 2014

Röda spår av Katarina Genar

Det är sommarlov, värsta tänkbara början på ett sommarlov tycker Samuel. Milos föräldrar lät Milo ta med sig en kompis på två veckors segelsemester. En kompis när de alltid är de tre som hänger ihop, så himla dumma föräldrar. Men i alla fall Felix och inte Samuel blev vald.

Allt är tungt och jobbigt. Men så hittar han en lapp på Konsum där det står om ett hus att hyra några veckor. Ett hus i skogen, på landet nära en sjö. Samuel tar hem lappen och visar mamma och pappa. Mammas om måste jobba på sjukhuset hela sommaren, pappa som sitter och skriver. Mamma tycker att de ska ringa och fråga om huset för pappa kan ju sitta och skriva någon annanstans.

Sagt och gjort två veckor bokade. Men hur är det med huset? Varför är det öde. Vad är det för röst som Samuel hör. En röst av en liten flicka. Av byborna får han höra husets historia om konstnären som byggde huset och bodde där med sin lilla dotter. Dottern som en natt spårlöst försvann ... I huset finns ett låst tornrum har det något med flickans försvinnande att göra?

Jag älskade Katarina Genars Den magiska kappan. Röda spår gillar jag inte lika mycket. För ovanlighetens skull skulle denna bok vinna på att vara 50 sidor tjockare. Berättelsen känns lite för tunn. Eller så är det bara så att jag gillar berättelsen och vill ha mer. Mer spöken och byorginal.

/Paula


Röda spår
Författare: Katarina Genar
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163879425
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 18 september 2014

Mr Darcy på biblioteket

För två veckor sedan, en torsdagkväll på biblioteket så hade jag och Lina ordnat en Mr Darcy-kväll. Tio lyckliga kom vi drack te, åt småkakor, pratade Jane Austen, Mr Darcy, olika tolkningar av Stolthet och fördom (både bok och film).

Pysslade bokmärken och broderade korsstygn. Så trevligt och härligt.

Hoppade lycklig hela vägen hem den kvällen.

/Paula

onsdag 17 september 2014

Vampyrjakt! av Mårten Melin

Vanja och hennes kompis Livia brukar titta på massa vampyrfilmer tillsammans. En dag fråga Livia om de ska starta en klubb, en klubb som finns och verkar på natten. En klubb för vampyrjägare. Vanja känner sig lite rädd, vågar hon verkligen?

Hon fråga Livia "-Finns vampyrer på riktigt." På sin fråga får hon bästa svaret från kompisen "-Men Vanja, sa hon. Tror du någon har hittat på allt det här?" Bästa svaret det ska jag ta med mig alltid både själv i min läsning men också i barngrupper på biblioteket. För när man berättar om en jätte spännande bok säger ofta någon "men det är ju inte på riktigt" bästa svaret måste ju alltid vara "Tror du någon har hittat på allt det här?"

Vampyrklubben bildas och en natt efter massa förberedelse smitet Vanja och Livia ut i natten för att fånga vampyrer. Men det är inte riktigt så lätt som de trott ...

Lätt läst, roligt och lite spännande. Alltid plus i kanten för barnen när det är färgbilder i böcker, att de är illustrerade av Johanna Kristiansson kommer ge ännu mera plus hos barnen. En bok som kommer lånas ut massa på ett bibliotek nära mig! Bra med spännande lätta böcker!

/Paula som är imponerad över hur Mårten Melin hinner skriva så mycket böcker


Vampyrjakt!
Författare: Mårten Melin
Förlag: Nypon förlag (2014)
ISBN: 9789175671840
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 16 september 2014

Äventyret - bokmässan 2014


Vet ni vad om lite lite mer än en vecka så är det dags för årets bokmässa. Bokmässan 2014 som jag peppar och laddat för ända sedan december 2013 när jag fick veta att jag var en av årets bloggambassadörer för bokmässan. Det kommer bli en bokmässa helt olika alla andra jag varit på. För det första kommer jag vara där alla fyra dagar + onsdagens pressnatt. Mitt äventyr Bokmässan 2014 kommer se ut ungefär så här: 

Onsdag, åker tåget upp till Göteborg, träffar de andra bloggambassadörerna för första gången och går på pressnatten tillsammans med de.

Torsdag, bokmässan öppnar. Jag ska gå på några seminarium, viktigast det som heter Nitton år och med livet bakom sig med Patrik Lundberg och Gunnar Ardelius. Ska mingla runt och besöka en massa förlag som har vänligheten att bidra med böcker till eftermiddagens barnbibliotekariemingel som jag anordnar. Stor del av torsdagen kommer gå till detta. Så spännande att få träffa andra barnbibliotekarie och prata om hur det är att ha världens bästa jobb.

Fredag, ska jag upp på Biblioteks & berättarscenen tillsammans med författaren Ursula Poznaski och prata om henne bok Sveket och dystopier.  Fredag eftermiddag bjudet på massa spännande seminarium som Tove Jansson 100år med bland andra Sara Bergmark Elfgren och Arbete pågår - en bok blir film om att filma Cirkeln. Efter det behöver jag eventuellt gå till hotellet och sova.

Lördag, börjar med seminariet Flickbilden i fantasy som leds av en av mina idoler Johanna Koljonen. Efter det ska jag träffa författaren Ali Lewis och intervjua henne för bloggen. Någon som läst boken och har önskemål om vad ska fråga henne om? Det stora som händer på lördagen är att jag ska vara gäst i bästa podden Allt vi säger är sant med Lisa Bjärbo och Per Bengtsson. Temat är våld i ungdomsböcker. Kom och lyssna 13:00 podcastscenen på Digitala torget. Efter det blir det bloggmingel.

Söndag, ska jag mest bara njuta och mingla runt. Kanske lyssna på Stina Wirsén, Martin Svensson (du är så yeah yeah wow wow), bästa Tara Moshizi, kanske borde jag också gå och lyssna på Siri Hustvedt. Vi få se. Kanske köper jag en och annan bok om jag tror de får rum i min resväska på tåget hem ...

Måndag, åker tåget hem till Växjö helt fullmatad av inspiration och äventyr.

Under hela bokmässan kommer jag också ha en prickig Instagramtävling där man kan vinna ett hemligt bokpaket. Klurar fortfarande lite på upplägg men ni kommer få veta.

Vill ni följa mitt äventyr så är det Instagram och @prickigapaula som gäller blogga om detta spännande kommer nog först efter hemkomst. Kommer tillsammans med de andra bloggambassadörerna också att finnas på bokmässans Instagram @bokmassan.

/Paula som längtar och fundera på vilka klänningar och skor som ska få följa med på detta äventyr

måndag 15 september 2014

Ä som äga

Äga eller låna böcker? Det är den stora frågan det?  Jag är ju trots allt bibliotekarie ... En av de saker bibliotek gör är ju att finnas för att alla människor ska kunna låna (nästan) precis så mycket böcker de själva vill. Lånar jag böcker då? Jo, men det gör jag jag lånar massor av böcker.

Men jag köper också massor av böcker. Böcker finns alltid med på mina önskelistor inför födelsedag och nyår. När jag ger bort paket så är det nästan alltid en bok. Så äga böcker ja. Men låna böcker också ja.

För att sammanfatta massor massor MASSOR av böcker till alla. Både egna och bibliotekslånade. Får jag önska så önskar jag mer lästid till alla. Prioriterad till till böckerna och läsandes underbara fantastiska värld <3

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras Ä som i äga.

/Paula boknörden

söndag 14 september 2014

Mammas Liv av Mi Tyler

Mammas Liv handlar om Liv fem år, Liv gillar dinosaurier och cupcakes, mamma, pappa och lillebror. Men det som inte får hända men ändå händer så många händer mamma blir sjuk. Inte lite sjuk utan jätte sjuk så sjuk att det kommer ta jätte lång tid innan hon blir frisk igen.

Liv blir rädd och ledsen men doktorn säger att det finns mediciner så allt ska bli bra, doktorn ska göra mamma frisk igen. Men mamma hon trappar sitt hår, så att hon inte såg ut som hon brukade göra längre. Medicinen får mamma att må jätte dåligt så dåligt att hon ligger i sängen, med en värmande sjal över huvudet och kräks i en hink. Ibland leker Liv och lillebror att de är sjuk mamma och har sjalar runt huvudet och låtsas kräks i hinkar de också.

Ett uppslag i boken visar hur mamma inte orkar var med och äta för att hon bara sover och sover. Det stora röda bordet, köttbullarna, ärtorna, potatismoset och tyngden, saknaden man känner - ett uppslag som gör ont att titta på för det hemska kommer liksom ut ur boken och ger ont i magen känslor.

På kvällarna tittar Liv på stjärnorna och önskar att mamma ska bli bra igen. Rädslan finns där tänk om det inte blir så. Det händer att mamma ibland vissa stunder är pigg så pass att man glömmer bort att hon är sjuk, medan andra stunder är mamma rädd och och gråter. Vad är snart egentligen? Tiden de säger de ska ta för mamma att bli frisk?

Mammas Liv är en sorglig, fin, tung och viktig bok. En bok som kan hjälpa barn som hamnar i samma situation som Liv. Men också en bok för den vuxne som finner sig i samma situation som Liv mamma eller pappa. En bok att söka tröst igenkänning i. Illustrationerna av Malin Ahlin lyfter verkligen boken.

/Paula


Mammas Liv
Författare: Mi Tyler
Förlag: Nimmi (2014)
ISBN: 9789187955006
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 13 september 2014

En regnig dag av Sanna Juhlin

Det är härligt regn ute. Victor vill bara ut i regnet och leka men inte.  Fröken frågar vad barnen vill bli när de blir stora. Sedan säger hon till de att leka sina drömjobb. Alla gör det helt lyckliga, alla utom Victor som bara vill ut i regnet. Han smyger istället omkring i sin gula regnrock och kollar på när kompisarna leker.

Kompisarna som ska bli läkare, kock, artister, ballerina, journalist, rymdfarare, busschaufför, konstnär, brevbärare, jobba på godisfabrik och polis. Victor blir tagen för tjuv och bryter sedan ihop det enda enda han vill är ju att hoppa i vattenpölarna.

Gillar En regnig dag, känner igen den där känslan som finns hos Victor han vet så vad han vill. Vill man något så mycket så blir allt annat omöjligt. Även om det andra egentligen är roligt. Saknar lite att ingen av barnen vill bli bibliotekarie men det är ju bara jag och min insnöade boknördiga värld.

Väldigt härliga illustrationer av Millis Sarri. Gillar regndropparna på bokens försättsblad, en tänkbar tapet? Nästa gång det regnar (och det gör det snart för jag bor i Växjö) då ska jag tänka som Victor att regn är bra och lycka det är att hoppa i vattenpölar!

/Paula som äger prickiga gummistövlar


En regnig dag
Författare: Sanna Juhlin
Förlag: Idus Förlag (2014)
ISBN: 9789175770611
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 12 september 2014

Lucialinnet av Emma Frey-Skött

Emma Frey-Sköt är tillbaka med sin andra bok på Nyponförlag. Den första har jag skrivit om här Sveket. Nyponförlag ger ut tunna lättlästa böcker med mycket innehåll ofta med ämnen som behöver pratas om.

I Lucialinnet, är det som titeln avslöjar snart december och dags för lucia. Boken börjar med en sådan där obehaglig omröstning i klassrummet. Vem bli årets lucia? Varför måste man rösta om det? Gör man fortfarande så i skolan? Hoppas inte!

Som väntat går flest röster till populäraste tjejen i klasen Dora, näst flest till Doras bästa kompis Lova. Men oväntat går också två röster till Ebba, Ebba som ingen vill vara med, alla finsar och fröken vet inte vad hon ska säga.

Efter skolan går bokens huvudperson Siri till mosters cafe som så ofta men i dag blir det inte lika mysigt för Siri berättar om det som hände under omröstningen med Ebba. Moster blir arg och fråga vad Siri gjorde åt det hela. Inget. Varför skulle hon?

Övningen inför lucia fortsätter men Siri hon har börjat tänka, ska hon stå upp för Ebba? I så fall hur?

Lucialinnet är en bok om det där svåra svåra, det som är en del av att vara barn och tonåring (tyvärr också att vara vuxen) det sociala spelet i ett klassrum. Ett peppbok för att våga säga ifrån, våga vara den modiga som inte bara står och titta på när det händer. En bok att ta hjälp av i klassrum där det händer. Eller vänta nu en bok att läsa i klassrum innan det händer - så att det inte händer.

Pluspoäng för att Siri hon är en sådan som tillbringar rasterna i bibblan "Vi sär alltid där på rasterna. Vi sitter i myshörnan och läser KP och pratar om böcker." Förstår ni de pratar frivilligt om böcker på rasterna i skolan. Det måste en barnbibliotekarie som jag bara gilla gilla gilla."

/Paula


Lucialinnet
Författare: Emma Frey-Skött
Förlag: Nypon förlag (2014)
ISBN: 9789175671932
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 11 september 2014

Vero hit & dit av Katarina Kieri

Ensamma Markus får en ny klasskompis Vero, en vinterdag står hon bara där. Han blir så nyfiken, ingen är som hon så rakryggad. Vero vet saker som ingen annan vet som hur man går till affären och hur mycket en mjölk kostar. Ingen har heller ett namn som henne. Han över försöker och så en dag på vägen hem från skolan säger han hennes namn högt. Hon stannar och de bestämmer att nästa gång ska de ses efter skolan.

Vero följer med Markus hem, men inte hem hem. För hemma hos Markus ligger mamma och sover. Mamma som slutat baka bullar och inte mår alls bra. Vero och Markus sitter utanför huset han bor i och äter mellanmål. När en flyttlastbil kommer med ett piano till nya grannen över Markus. Vero hon vet att flytthjälp är jätte dyrt det har hon och pappa aldrig råd med.

Vero vet allt om att flytta, mer än ett barn ska veta. Å nu verkar det vara dags igen. Men inte nu inte när Markus och Vero äntligen blivit vänner. Inte ska väl barn behöva flytta om de inte vill? Kan de själva göra något för att sätta stopp för det?

Älskar Markus nya sköna granntant, en sådan där vuxen man vill att alla barn ska ha i sin närhet. Vero hit & dit är en väldigt fin berättelse om vänskap och barns rätt till vänskap och en fast plats. Fina Markus som tänker och fundera mycket på hur andra runt omkring honom är. Hur Abbe som ibland är så stötrig egentligen är väldigt ensam och nog behöver en vän han också. Barn som vet och inte vet. Hur är det kan man vara vän med någon som bor i fel höghusområde? Klart man kan även om mamma och pappa rynkar på näsan åt det.

Guldstjärna och plus i kanten för de fina färgglada illustrationerna (barnen kommer bli så glada att de är i färg) av Helena Lunding Hultqvist.

Högläs Vero hit & dit för massa låg- och mellanstadiebarn och prata sedan om vänskap, rättigheter, skyldigheter och hur människor kan vara lika och olika på samma gång!

/Paula


Vero hit & dit
Författare: Katarina Kieri
Förlag: Lilla Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789187027666
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 10 september 2014

Brokiga syboken av Anna Hörling

Äntligen, äntligen är den här. Denna fina fina bok <3 Det kanske inte är helt okänt att jag råkar älska böcker om Liten Skär och alla små brokiga av Carin och Stina Wirsen, eller hur?

Nu, nu, nu finns det en sybok med de brokiga. Alltså hur du kan göra dina egna brokiga kompisar med hjälp av symaskin. Boken har tilltal till ett barn men ett barn som behöver en vuxens hjälp med sax och symaskin.

Jag råkar ju då vara lite lagom sykunnig, men gillar hur boken verkligen förklarar så här gör du i de olika momenten. Från det att du ritar av mönstret på smörpapper och sedan vidare till tyg. Hur du klipper och hur du syr. Hur du kan tänka när du väljer tyg. Att du kan rita av de färdiga ansiktena eller göra helt egna.

Inspirerade är rätt ord för att beskriva denna bok. Det som är så bra är att det finns färdiga dockor att köpa för den som inte är sugen på att göra själv. Om man köper en docka så finns också beskrivningar på kläder till dockorna.

Rätt snart fyller jag år, vad som står högt upp på min önskelista? En Lite Skär-docka såklart. Hur mycket jag fyller? 33 men vadådå :)

/Paula fundera på om hon kanske ska sy en egen liten skär rosett till sig själv?  


Brokiga syboken
Författare: Anna Hörling
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163879913
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 9 september 2014

Lite mer än en kram av Mårten Melin

De sista sommarlovsveckorna innan sjuan ska börja är här. Manne och storasyster Moa tillbringar veckorna hos pappa. Mamma hon är på semester med sin nya kärlek. Manne badar med kompisen Alvin, läser böcker och tecknar serier.

Så en dag kommer Moa hem med en ny kompis, Amanda. Amanda som flyttat in i deras gamla hus. Huset de bodde i tillsammans med mamma och pappa. Amanda kommer in i Mannes rum för att kolla hur det är med honom. Hon fastnar för Barnkolonin i hans bokhylla. En bok hon gärna får låna men glömmer kvar.

Manne han vet ju vart Amanda bor så han cyklar dit med boken, fast det känns konstigt. Amanda bor i hans gamla rum, i hennes bokhyllan finns helt andra böcker nästan vuxenböcker. Amanda som snart ska fylla femton fråga plötsligt Manne om han kysst någon. Om han kanske vill kyssa henne ... Men helt i hemlighet så klart och utan att någon får veta något.

Efter de möts de på biblioteket, Amanda berättar att hon hängt där några dagar i hopp om att Manne skulle dyka upp. Bokens titel är en rubrik Amanda säger när hon bad om en kram och det blev lite mer än en kram. Men det är också en barnlitterärthistorisk koppling till 70-talet och Hans-Eric Hellbergs bok Kram. Hellberg som fick i uppdrag att skriva en bok om sex för unga. Nu har Mårten Melin gjort samma sak. Lite mer än en kram är en modig bok. Det är en bok som tar 11-13-åringarna och dess funderingar och nyfikenhet på allvar. Undrar hur boken kommer att tas emot?

När jag pratade med Mårten om hans böcker under våra skrivardagar i början av sommaren så sa han att egentligen är det lika mycket övernaturligt i Lite mer än en kram som i någon av hans andra böcker, där "vanliga" barn helt plötsligt upptäcker att de kan förvandlas till en katt, är en varulv, blir kär i ett troll ...

Jag tycker mycket om alla bokreferenser i boken. Men jag far illa av hur det går för Amanda när skolan börja.

Mitt rec.ex är upp och nedvänt, första gången jag läst en bok så. Hade ett Vitnos exemplar på skolan där jag jobbade innan som var så. Stor hitt bland barnen, bra sätt att lura föräldrar eller lärare på då det ser ut som att man håller boken upp och ned när man läser. Fast man inte alls gör det.

/Paula


Lite mer än en kram
Författare: Mårten Melin
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129692570
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 8 september 2014

Å som i återvända



Böcker som jag
återvänder till ständigt
mest i tanke
men
ibland i omläsningar.








Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras Å som i återvända.

/Paula boknörd

Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius

Studenten är här, kompisgänget ska ut i vuxenvärlden, ut i otryggheten. De som hållit ihop, varit ett gäng bara de. Channa, Olof, Beate, Jeppe, Lea och Roozbeh. Nyårsafton innan studenten ändrades allt. Ingen vet riktigt varför, eller de som vet håller tyst.

Efter nyår försvann Channa, hon lämnade utan att säga något. Drog till Paris ensam, bort. Bara lämnade. Channa som var drivkraften i deras lilla gäng, henne det kretsade kring. Men så fick hon veta och så försvann hon.

De fem som är kvar, vad ska de göra av friheten efter studenten. Frihet och frihet. Jeppe jobbar på tvätteri och får en massa ber från Paris. Men tankarna vill till Stockholm och Beate. Olof han lyckas få sparken fortare än han hinner börja på ett jobb, dricker för mycket sprit och är så kär i Lea. Lea som vet vad hon vill och att i den verkligheten passar inte Olof in. Det bara går inte, oavsett. Lea som på universitet börjar finna sin plats blir någon. Lea som lyftes fram av Beate när Channa försvann. Beate som nästan bröt samman för den där hemligheten. Nu sitter hon i en bostadsrätt tillsammans med före detta bästisens före detta pojkvän. Beate och Jeppe är det så det ska bli? Roozbeh läser litteraturvetenskap och se till att han inte går till skolan med en kasse från 10-tal utan en plastkasse istället (helst från systemet om de inte vore så små).

När jag började läsa kapitlet Ingenting handlar om mig inte ens jag själv (s.125) sent på kvällen tänkte jag hmm. Detta känner jag igen måste upp och kolla. Rätt hade jag stora delar av det kapitlet om Olof återfinns i Gunnar Ardelius novell i Avståndet mellan. Kul. Sådant gillar jag. Guldstjärna till boken för det och guldstjärna till mig som kom ihåg.

Om jag tycker om det? JA! Tänker en massa på SPUNG 2.0 när jag läser och det är typ så bra betyg det är möjligt att få i min värld. Så bra och träffsäkert om rollerna vi har, rollerna vi spelar och rollerna vi får, att hitta den roll som är jag. Älskar, språket, detaljerna, karaktärerna, allt, ALLT. Så här mycket har jag inte tyckt om Gunnar Ardelius sedan hans fantastiska debut Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket.

Jag undra hur boken är att läsa när man befinner sig i åren efter gymnasiet? Gillar man lika mycket då? Man borde ju nästan gilla ännu mer om det nu går <3

/Paula


Vill ha dig så illa
Författare: Gunnar Ardelius
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129690095
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 7 september 2014

I dödens labyrint av James Dashner

Thomas dyker en dag upp i en låda bara så där. Han har inga minnen av ett tidigare liv, det enda han vet är sitt namn. Lådan som kommer en gång i månaden till gruppen av pojkar som lever vid labyrinten. Pojkarna som varit där i två år. Pojkarna som inte heller har några minnen av tidigare liv. Det kommer ständigt mat och annat som behövs. Men så en gång i månaden en ny pojke.

De lever och finner sig i att leva, odlar, har djur, bygger och så finns löparna de som dagligen ger sig ut i labyrinten för att hitta vägen ut, vägen bort.

Thomas han bara vet att det är löpare han ska bli. Men så redan dagen efter Thomas kommer lådan en gång till. Denna gång ligger en tjej i lådan, det har aldrig hänt förut. Tjejen har en lapp i handen på vilken det står att detta är början på slutet. Sedan faller hon i koma. Men det är om Thomas känner henne. Massa saker är skumma, det känns som om Thomas minns och vet saker men varför och hur. Varje natt stängs de inne och vägen till labyrinten skärmas av.

Jag tycker att boken hade lång startsträcka, som så ofta är fallet när det är en serie med flera delar. Twisten på slutet gillar jag mycket, men egentligen så är det först i mejlet som avslutar boken jag blir fast i berättelsen på riktigt. Spännande hur bokens karaktärer fått sina namn, gillar när det finns en tanke med namn.

Undrar undrar om detta kanske är en berättelse som gör sig bättre på film?

/Paula


I dödens labyrint
Författare: James Dashner
Förlag: Semic (2014)
ISBN: 9789155260576
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 6 september 2014

Mera vego av Sara Ask & Lisa Bjärbo

Det där med att laga mat och jag inte alltid dästa kombon. Inte så att jag är dålig på att laga mat utan snarare så att jag inte alltid gillar att laga mat. Prioriterar bort det. Mår lite lätt dåligt av matos.

Men nu kanske! En ny hur fin som helst kokbok. En kokbok med massa lockande recept och underbart inspirerande fotografier i. Dessutom en kokbok i lagom format ett format som gör att den inte är i vägen. En bok som inte ska få bo i kokboksbokhyllan (som för övrig snart måste rensas) utan en bok som ska få bo i köket och användas!

Har tillsammans med lillasyster provlagat två av recepten. Frasiga ostrullar med filodeg, fetaost, persilja och mynta. Först pilliga att göra men efter en stund fick jag in snitsen. Goda men tänker att nästa gång hoppar jag nog myntan och tar en krydda jag tycker bättre om. Kan utvecklas hur mycket som helst. För det är ju också det där med att följa recept och instruktioner jag är inte så bra på det. Gillar att klura vidare och utveckla eller kanske mest att bara kunna utan att behöva läsa vidare.

Provat recept nummer två, Pasta Rosso med vitlöksfrästa champinjoner. Mumsigt. Lyxigt att det blev massa mat över så jag fick några matlådor också.

Gillar verkligen denna färgfulla kokbok. En bok med fina recept. Men recept med många moment och mycket disk - men värt det. Flera recept som enkelt kan göras veganvänliga.

Med denna bok lovar jag att göra lite mera mat, lite ny mat. Men jag önskar ändå att det ibland fanns ett matpiller för att slippa göra mat och bli hungrig. Inte alla dagar inte när man kan äta så här god mat men några dagar i veckan i alla fall.

/Paula


Mera vego : mat för hela familjen
Författare: Sara Ask & Lisa Bjärbo
Förlag: Ordfront (2014)
ISBN: 9789170377808
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 5 september 2014

Stjärnklart, Sally! av Anna Ehn & Mia Öström

Sallys föräldrar har kommit fram till världens sämsta idé någonsin. En jul där de byter ut julklapparna mot en upplevelse. Hemska värsta. Just i år också när Sally vet vad hon vill ha. Hon vill och önskar så mycket att hon nästan spricker. Vad Sally önskar sig? En stjärnkikare! Så mycket att hon gjort önskelistor och delat ut till alla till och med satt upp på toaletten.

Men så ingen julklapp. Tur då att kompisen Rakel får en så bra idé. Sally måste ju vara extra snäll, för det vet ju alla att snälla barn får massor av julklappar. Kanske julstäda huset?

Rolig, söt och lagom mycket att läsa för den som är redo att lämna börja läsa böckerna och ta tag i något annat. Barnen kommer dessutom älska att det är färgbilder i boken. Illustrerade av duktiga Jenny Karlsson. Pluspoäng för persongalleriet i början av boken, det som inte bara innehåller porträtt och namn utan också något om karaktären. Bra för förförelsen. Eventuellt en framtida bokklubbsbok?

/Paula


Stjärnklart, Sally!
Författare: Anna Ehn & Mia Öström
Förlag: Opal (2014)
ISBN: 9789172996977
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 4 september 2014

Bildhuggarens dotter av Tove Jansson

En inblick i Tove Janssons barndom uppläst av Stina Rautelin. En barndom med pappa bildhuggaren och mamma illustratören. Människor och vänner som kommer och går. Platser att besöka, äventyr (stora och små) och så stormarna.

Anar vart Tove Jansson fått flera av sina Muminfigurer ifrån om man säger så <3

/Paula




Bildhuggarens dotter [Elektronisk resurs] Författare: Tove Jansson
Förlag: Bonnier Audio (2009)
ISBN: 9789173483117
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 3 september 2014

Konrads klänning och Jag vill inte leka själv!


Två nya helt underbara bilderböcker från Olika förlag. Underbara inte bara för att de matchar min soffa så bra.

Konrads klänning av Åsa Medel-Hartvig och ill. Caroline Röstlund

Hedvig får paket, en blå glittrig klänning. Konrad han tittar på klänningen med stora ögon. Han vill också glittra och prova klänning. Vilket han får men sedan vill han inte ta av sig klänningen. Tur, tur att världens bästa mormor finns. Mormor som i sin källare gömmer en röd glittrande klänning till Konrad. Så härligt för då kan ju Hedvig och Konrad glittra tillsammans! Caroline Röstlund är fantastisk på att teckna ögon, de där blickarna Hedvig och Konrad mellan alltså. Boken som lämnar mig med ett stor leende. Klänningar är ju det bästa som finns, precis som i Konrads klänning borde det i verkliga livet vara självklart att allas som vill ska få ha glittrande fina klänningar på sig.

Jag vill inte leka själv! av Anders Alzén och ill. Maria Borgelöv

Miriam är i parken med mamma och mammas kille Pierre. Mamma kommer på att de måste ha bullar också, snabbt springer hon iväg till kafét. Så snabbt att Miriam inte hinner med. Miriam vill inte leka själv, Pierre som brukar vara så bra på att leka han vill bara läsa sin tidning. Kanske kan Miriam ändå leka själv? Fantasifull och väldigt söt bok. Miriam med sitt fina kattöronsdiadem henne gillar jag! Särskilt när hon säger bokens slutkläm om att Pierre han är inte lika påhittig men vad gör det hon kan ju lära honom.

Berättelserna, färgerna, formen, allt med dessa två små bilderböcker tycker så mycket om <3

/Paula



Konrads klänning
Författare: Åsa Mendel-Hartvig
Förlag: Olika Förlag (2014)
ISBN: 9789187413070
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag vill inte leka själv!
Författare: Anders Alzén
Förlag: Olika (2014)
ISBN: 9789185845965
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 2 september 2014

Teslas vind av Neil Shusterman & Eric Elfman

Efter en otäck brand är det bara Nick, lillebror Danny och pappa kvar i familjen. Mamma hon finns inte längre. När pappa äver ett hus så flyttar familjen. Långt bort in i ett gammalt hus, ett hus fullt med gamla grejer. Nick får välja rum först, han hittar vinden och bestämmer sig. Det är bara det att vinden är full med en massa skrot. Men det löser man lätt genom en loppmarknad.

Det kommer hur mycket folk som helst till loppmarknaden och de betalar bra. Flera av personerna har känt sig dragna till platsen och sakerna de köper. Nästan allt blir sålt men på slutet dyker några skumma kostymklädda män upp de vill köpa allt och beklagar att de är så sena. Minns de möjligen vilka som köpt vad?

På loppisen fanns också några av Nicks blivande klasskompisar. Första skoldagen tar Mitch hand om Nick, sedan berättar han om det konstiga som hände med leksaken som han köpte på loppisen. Den kan prata och ge råd. Caitlin köpte en bandspelare när hon spelar in sin egen röst på den så säger den andra saker när hon spelar upp det. Den säger sanningen som finns bakom orden. Men bandspelaren den vill hon mest behålla som sin egen hemlighet så länge det nu går ...

Mystiska saker händer som den där basebollhandsken lillebror har den som kan fånga vad som helst ... men då börjar de där mystiska männen dyka upp igen.

Spännande och äventyrlig på samma gång som vardaglig, full av känslor, vänskap och kärlek. Spännande twist på slutet. Hade det inte varit för just den tvisten så hade det inte spelat någon roll att det ska komma fler delar. Nu blir jag nyfiken på nästa.

/Paula


Teslas vind
Författare: Neil Shusterman & Eric Elfman
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129691627
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 1 september 2014

Z som i Zappa

Vad har zappa i ett bokalfabet att göra tänker ni? Zappa med tevens fjärrkontroll mellan olika kanaler, svårt att välja, inte ro att stanna för länge någonstans, byta när det blir tråkigt eller reklam. Istället för en fjärrkontroll en hög med böcker att växla mellan! Då förstår ni vad zappa har i ett bokalfabet och med bokläsning att göra!

Mer och mer sällan läser jag i två böcker samtidigt. Men kanske borde jag göra det oftare gillar inte alltid att börja i en ny bok. Det där lite kämpiga att komma in i en ny bok.

Exemplet som jag brukar berätta för barnen på bibblan när vi pratar om man kan läsa flera böcker på en och samma gång är när jag läste Mårten Sandéns En plats de kallar lyckan samtidigt som jag läste Peter Barlachs bok Inte bara tennis. Båda böckerna handlar om en John som spelar tennis (olika mycket men i alla fall). Det var lite lätt förvirrande men annars tycker jag det funkar fint att zappa mellan böcker.

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras Z som i zappa.

/Paula