söndag 30 november 2014

Vika hundöron ...


Om du inte vet vad du ska hitta på ikväll? Kom då till Slöjd deluxe i Kafé deluxes källare och vik hundöron med mig och Jennifer. Start 17:00. Ta gärna med en egen bok!!

/Paula

lördag 29 november 2014

Kanske ihop av Johanna Lindbäck


Majken är tillbaka tjoho! Tyckte så mycket om Lite ihop, nu är Majken och Ivan tillbaka och alla andra bokvänner som jag tyckte så mycket om. Majken vet inte riktigt hur läget är mellan henne och Ivan nu när deras deal inte gäller längre. Kanske är det också så att hon är kär i honom? Ja så är det. Men hur ska man vara då? Å vad säger alla andra om att Majken och Ivan pratar med varandra? Inget är lätt och Tessan hon fortsätter vara konstigast.

När Majken pratar med Ivan får hon den där härliga skuttkänslan! Ordet skuttkänsla, så bra! En av de bästa känslorna ju.

Men fiolläraren Izzy är fortfarande kvar och världens bästa! Storebror Pontus är hur bra som helst, tur att det finns en storebror att prata kärlek med när kompisarna är borta. Så fint när Pontus berättar för Majken hur bra hon är för att hon är sig själv, helt modig och på sitt eget sätt. Helt utan det enklaste att bara hålla på med innebandy eller fotboll. Utan att det istället är häftigt att fortfarande spela fiol och att läsa fyra böcker i veckan.

Så många så fina bokvänner i denna bok! Hoppas, hoppas det blir en del tre!!

/Paula


Kanske ihop
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Lilla Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789187707094
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 28 november 2014

Tom Gates fantastiska värld av Liz Pichon

Tom Gates fantastiska värld äntligen på svenska. Böckerna om Tom Gates på engelska har lånats flitigt på biblioteket. Nu på svenska och jag har äntligen läst. Böckerna handlar om Tom, Tom som är rätt busig i skolan. Som hellre ritar än räkna matte. Tom som älskar att reta storasyster. Tom vill oftast bara väl men det går så fel.

Del av bokens succé och att så många läst redan på engelska har säkert att göra med typsnittet och layouten i boken. Det är mer text än i dagbok för alla mina fans. Men det ser handskrivet ut med små klotterteckningar på flera ställen i boken.

Rolig bok! Hoppas Alfabeta har på gång att översätta resten av böckerna bums!

/Paula


Tom Gates fantastiska värld
Författare: Liz Pichon
Förlag: Alfabeta (2014)
ISBN: 9789150116649
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris




torsdag 27 november 2014

Paula pratar och är förband ...


För länge sedan fick jag frågan om jag möjligen ville ta emot ett studiebesök från Skolbibliotek Syd, de skulle nämligen anordna en studieresa till Växjö för att träffa Eric och Rebecca och prata skolbibliotek. Eric och Rebecca tyckte då de borde träffa mig också för att prata barnbibliotek. Jag sa ja visst till studiebesöket, det var ju jätte långt fram i tiden, plus att de trodde typ tio pers skulle komma. Att vara förband åt Eric och Rebecca. Det blev fullbokat med väntelista 30 pers kom. Jag trängde in alla i bibblans Stjärnrum och pratade barnbibliotek och hur jag jobbar hur länge som helst. Har aldrig pratat så länge förut. Men det var hur roligt som helst! Blir ibland lite rädd för mig själv över det där att jag plötligt (eller kanske inte så plötsligt) tycker det är roligt att stå och prata inför folk.

/barnbibliotekarien

onsdag 26 november 2014

Pappersbroderi och Slöjd deluxe


Söndagspyssel med slöjd deluxe. Gillar på den! 16/11 var det pappersbroderi med Lena Håkansson. Så bästa sättet att avsluta en vecka på. Nu på söndag 30/11, 1 advent är det jag och Jennifer som håller i Slöjd deluxe då ska gamla böcker få nytt liv. Kom och ta gärna med dig egen bok. 

/Pyssel Paula  

tisdag 25 november 2014

Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Min bok hög av böcker att läsa är för stunden större än den någonsin varit och min tid att läsa mindre än den varit på länge. Så dök Jag ger dig solen upp i min brevlåda och kände att detta är en bok som inte går att lägga på hög. Detta är en bok som måste läsas NU. Inte bara för att den matchar mina naglar och soffa så bra.

Boken handlar om tvillingarna Noah och Jude. Vi får följa de i vartannat kapitel (eller delar av boken för det är väldigt långa kapitel). Noah när han är tretton och drömmer om att komma in på konstskola. Jude när hon är sexton och den enda av de båda tvillingarna som kom in på skolan.

Noah som trettonåring är en ensamvarg som mest bara pratar med mamma och Jude. Jude som har hur många kompisar som helst. Men så en sommar dyker Brian upp, en vän och en kärlek. Men så händer det som inte får hända, Jude och Noah slutar prata med varandra.

Jude sextonår är inte alls som den trettonåring man fått lära känna genom Noahs ögon. Olyckor har hänt och Jude är en annan Jude, nu är det hon som är ensamvargen utan vänner. Hon har inte ens Noah för de pratar fortfarande inte med varandra.

När jag läser Noahs kapitel tänker jag att han är min favorit att det är han jag tycker bäst om av tvillingarna, men sen kommer Judes kapitel och jag tänker precis likadant. Så fina och så bra som människor/karaktärer. En stark, fin och helt fantastiskt berättelse! Om att som tvillingar stå varandra hur nära som helst så nära att ett svek gör ondare än något som ens går att föreställa sig.

Jandy Nelson lyckas på bästa tänkbara sätt få ihop sina karaktärers (mina bokvänners) liv på bästa sätt genom att låta Noah och Jude lägga pussel i olika tider. Det knyts ihop på bästa sätt. Älskar bokens språk och mitt exemplar är fullt med massor av hundöron. Så många att jag inte kan välja ett som favoritcitat och dela med mig av. Ni får helt enkelt läsa själva, LÄS!! LÄS!! LÄS Jag ger dig solen!!

/Boknörden


Jag ger dig solen
Författare: Jandy Nelson
Förlag: Gilla Böcker (2014)
ISBN: 9789186634575
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 24 november 2014

Studieresa Karlstad


För två veckor sedan satte jag och min bibliotekariekollega Stina väckarklockan hur tidigt som helst för att åka tåg i massa timmar. Ett tåg som åkte genom Åmål och gjorde mig filmsugen. Ändstation för tåget var Karlstad och ett studiebesök på Karlstad stadsbibliotek för att träffa Anna och prata sociala medier och bibliotek. Om ni inte redan gör det så borde ni bums börja följa Karlstads bibliotek på Facebook, deras julkalender förra året var hur bra som helst. Så peppen inför årets den är stor. Å sägs behövs väl inte att när ni ändå håller på gilla Växjö stadsbibliotek på Facebook också :)

/Paula

söndag 23 november 2014

Augustpriset 2014

På måndag får vi veta vem som vinner! Å som bekant är Augustpriset för mig egentligen bara en kategori - årets barn- och ungdomsbok. Men i år är jag som sagt lite putt på det där priset. En för stor kategori och fem nominerade bilderböcker. Två bilderböcker jag älskar men i alla fall ...

Har ännu inte läst Mördarens apa, men vi ska på mitt val läsa den i bokcirkeln till nästa gång så snart dags att börja läsa. Jag heja och håller mina tummar för att Tilly som trodde att ... eller Jag blir en bubbla ... ska vinna!! Då blir jag lite glad på priset igen. Men jag undrar om det ändå inte blir den där apan som vinner ...

Också i år tänker jag ställa frågan, VARFÖR är det ingen tevekanal som snappar upp Augsutpris-galan och gör värsta tevegalan av den?! I nivå med fotbollsgalan? Jag kan inte förstå!

/Paula

lördag 22 november 2014

Barnens dag på biblioteket


För en vecka sedan, lördagen 15 november hade vi världens bästa barnens dag på biblioteket. En hel dag full med roliga barnaktiviteter i hela bibliotek - på alla tre våningar! Å jag fick klä ut mig till prinsessa med krona och allt! Dagen vi planerat i nästan ett år nu äntligen här! Redan innan tio då bibblan öppnade stod det barn utanför och väntade på att komma in. Vi hade kulturskolans teatergrupp Stormen på plats för att spela Petsson och Findus, deras kör Svalorna som sjöng Majas alfabet sånger. Bokprat, rim och ramsor, världens roligaste bokfigurstävling, glada minglande, utklädda lyckliga bibliotekarier. Smålandsposten skrev det och ja det var succé. En av de roligaste dagarna som barnbibliotekarie (att jag fick klä ut mig till prinsessa gjorde ju bara saken ännu bättre!!

/Paula barnbibliotekarie

ps. missade du barnens dag så kommer en ny chans nästa år! Är du kanske sugen på att vara en av de där utklädda lyckliga bibliotekarierna? Just nu söker Växjö stadsbibliotek en ny barnbibliotekarie och en vuxenbibliotekarie med inrikting på äldre samlingar och digitalt. Kanske är det du?

fredag 14 november 2014

Kunskapens frukt av Liv Strömquist

En annan av mina favorit poddar är en Varg söker sin pod som Liv Strömquist har tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Väldigt rolig, smart och tankeväckande. Precis som Liv Strömquist serier alltid är.

Nu nytt seriealbum ute nu Kunskapens frukt, en bok som ger dig en massa ny kunskap på ett underhållande sätt! Tycker både du borde läsa och lyssna på En varg söker sin pod.

/Paula


Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Förlag: Ordfront Galago (2014)
ISBN: 9789170378041
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 13 november 2014

Skuggor över Svavelköping av Johan Sjöberg & Johan Egerkrans

Som bekant följer jag bästa Bokslukarsällkapet slaviskt! Alltid lika spännande att få vet vilken bok den ska läsa. Efter avsnittet om Drömbärarna fick man vet att det i kommande avsnitt ska handla om Skuggor över Svelköping, Demondeckarna del 1. En bok jag sneglat lite på. En bok som ser väldigt spännande ut med sitt retro omslag.

Boken handlar om Dante, Miriam och Elton som fått en helt galen vikarie. En vikarie som njuter av barns tårar och lär de massa konstig utantill kunskap. Det hela är mycket mystiskt.

De vuxna (Dantes farmor, farfar och rektorn) vet något som barnen inte vet om. Något stort är på väg att hända Dante är speciell det är något med honom och något med hans försvunna föräldrar. Något som byggs upp men som man inte få veta det minsta lilla om i denna bok. Undrar hur många delar det ska bli?

Undra också om Bokslukarsällskapet lyckas väcka mitt intresse för denna bok. För det väcks inte under läsningen ... det händer liksom för mycket om för lite på en och samma gång.

/Paula som kanske börjat bli lite mer kräsen när det handlar om böcker?!


Skuggor över Svavelköping
Författare: Johan Sjöberg & Johan Egerkrans
Förlag: B Wahlström (2014)
ISBN: 9789132164408
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 11 november 2014

Bokpoddar


Förra veckan var jag på AV-media här i Växjö och pratade om bokpoddar för skolbibliotekarier och några lärare. De hade en två timmar lång "podd-kurs" jag var inslaget som skulle inspirera. Fick uppdraget för att jag lyssnar på rätt mycket (väldigt mycket bokpodd). Spännande att jag för andra gången på en vecka blev av med mitt efternamn men det är ok numer är jag barnbibliotekarie Prickiga Paula.

Mina favorit bokpoddar handlar så klart om barn- och ungdomsböcker. Men att låta bli att tipsa om Karin och Sara det bara gick inte. Så nu gör jag det ingen - om du ännu inte lyssnat på dessa briljanta kvinnor gör det bums!!

/Prickiga Paula 

söndag 9 november 2014

Nytt i Jane Asuten samlingen


Den där Jane Austen samlingen som jag har sakta sakta växer den sig större. Nu utökad med Stolthet och Fördom kylskåpspoesi - måste alltså städa på kylskåpet sen ska det skapas poesi! Och finaste presenten från USA Jane Austen tatueringar FATTA! 

/boknörden 

fredag 7 november 2014

Tre som ger ont och kanske ger lite tröst

En kväll med ovanliga böcker, böcker med den gemensamma nämnaren att den handlar om små som far illa. Små som mår dåligt men om stora som på olika sätt berättar att det inte är de smås fel och att stora måste se till att små mår bra och har det bra.

Kriget av Gro Dahle & Kaia Dahle Nyhus. Inga hon bor i ett tryggt land men så en dag kommer kriget. Kriget mellan mamma och pappa. Det som gör att pappa flyttar bort från mamma, Inga och småbröderna. Till en annan. Barnen får flytta mellan mamma och pappa varannan vecka. Inga storasyster får ta hand om och inom henne pågår ett kaos. En ond bok att läsa men en viktig ack så viktig bok!

Utestäng om att lämnas kvar utanför fängelsemuren av Elisabet Omsén & Jenny Wik. I serie/dagboksform får man som läsare följa elvaåriga Yoyo när polisen kommer och fråga efter pappa, hur pappa hamnar i häktet, det skrivs om pappa i tidningen, hur svårt det är att koncentrera sig på något annat. Hur mår pappa? Får han komma hem till jul? Hur är det att hälsa på i fängelset? En väldigt bra bok om något så tungt och svårt. Bokens form gör den bara ännu bättre!!

Liten av Stina Wirsén är en bok om hur svårt det kan vara hemma när två stora bråkar. Bråkar och inte ser liten. Hur är det kan liten berätta för andra stora att det inte är bra hemma? Klart liten kan och tur att liten gör får då finns det hjälp att få. Hjärtskärande och söt på samma gång.

Tre krislådeböcker och de där som behöver finnas när det verkligen behövs. Att det dessutom är tre väldigt bra böcker att läsa även när det inte behövs ja det gör ju bara böckerna så mycket bättre.

/Paula


Kriget
Författare: Gro Dahle & Kaia Dahle Nyhus
Förlag: Daidalos (2014)
ISBN: 9789171734297
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Utestängd : om att lämnas kvar utanför fängelsemuren
Författare: Elisabet Omsén & Jenny Wik
Förlag: Kabusa böcker (2014)
ISBN: 9789173553650
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Liten
Författare: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen i samarbete med Brottsoffermyndigheten (2014)
ISBN: 9789163882661
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 6 november 2014

Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

Ajvide Lindqvist är tillbaka som jag längtat. Lyssnat på alla hans böcker, läskiga på ett smart sätt med populärkulturella referenser som jag tycker så mycket om. Skoja peppen var hög.

Men första besvikelsen blev stor och förstörde hela upplevelsen. Det är inte Ajvide Lindqvist själv som läser boken. Jag älskar ju hans läsa högt röst och denna gången var den inte en del av boken. Dumt.

Himmelstrand är en sommar-camping-idyll, men så en morgon har några av husvagnarna flyttats eller man vet inte det är bara de kvar. Det som finns är fyra husvagnar (med bil), åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Vuxna som alla bär på en livsavgörande händelse som hemsöker de. Ett barn som kanske inte är ett barn. Det är läskigt men inte alls på samma sätt som tidigare. Något saknas. Tycker dock väldigt mycket om mjölkböndernas historia, men den är så fin att den borde fått en egen berättelse.

Lyssnvärd ja men inte så mycket mer. Besviken!

/Paula


Himmelstrand : den första platsen
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront (2014)
ISBN: 9789170378003
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 4 november 2014

Mörk ängel av Laini Taylor

Det kom ett mejl med en fråga om jag ville läsa en bok, en bok om en hjältinna med blått hår, tatueringar, det utlovades övernaturligheter, kärlek och Prag. Det gick liksom inte att säga nej till klart jag ville!!

Den blå-håriga hjältinnan heter Karou, om dagarna lever hon ett rätt vanligt liv som konststudent. Med skissblock fulla av övernaturliga varelser från en annan värld. Vad Karous vänner inte vet är att de där varelserna inte bara finns i Karous fantasi utan i hennes liv på riktigt.

Ibland, när som helt oväntat blir hon kallad på, en fågel kommer och hämtar henne. Hon följer med till önskemånglaren. Han hon vuxit upp hos, han som är som en pappa för henne. Önskemånglaren behöver ha hjälp eftersom han inte kan röra sig i vår värld, det kan däremot Karous som skickas ut på uppdrag. Uppdrag för att hämta tänder. Tänder från döda djur och människor.

Men så en dag träffar hon någon som inte vill henne väl, men också någon hon inte kan låta bli att bli nyfiken på. En överjordisk vacker man Akiva, ser ut som en människa men hans skugga har vingar. Akiva är en ängel en ängel som står på andra sidan - änglar vs demoner. Men det verkar som om Akiva också kanske har nyckeln till gåtan om vem Karou är? Vad hon är och var hon hör hemma. Om det inte redan är för sent vill säga ...

Låter det spännande JA! Men det låter nog också lite smörjet, men det är det inte. Gillar mycket. framförallt allt gillar jag alla detaljer, håret, önskningarna, teckningarna, vänskapen med Zuzana och så blir jag nyfiken på Prag. Det finns en andra bok Blod och stjärnstoft också den kom till mig på posten. Men läshögen är så stor nu att den nog kanske får vänta till jul om jag kan hålla mig vill säga.

/Paula som om hon fick en önskning likt Karou skulle önska sig en ny "naturlig" färg på håret men i mitt fall ROSA


Mörk ängel
Författare: Laini Taylor
Förlag: Bazar (2013)
ISBN: 9789170282720
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 3 november 2014

Passa! av Thomas Halling

Wille han går i femman, egentligen tycker han om skolan särskilt matten. Men så är det det där med rasterna, Wille gillar inte för på rasterna måste man spela fotboll. Fotboll är långt i från det som Wille ser som perfekt för han föredrar "Schack, dator och bok!". Förstår Wille precis.

När det är dags för den årliga idrottsturneringen på skolan killarna fotboll och tjejerna basket. Ja då tycker Wille sig ha kommit på den bästa lösningen han överlåter sin plats till Moa som inte kan förstå varför tjejerna inte får spela fotboll de också (kan inte jag heller förstå eller varför de inte spelar i blandade lag).

Allt går enligt planen till det att Christian får rött kort och Wille måste spela. Men han får världens plan kan man använda sig av schack-strategi i fotboll också?

Lättläst om allt det där som är svårt när man är elva år, att inte vara som alla andra, om kärlek, men också om funderingar på den där stökiga kille och varför han är som han är. Tycker att Christian råkar onödigt hårt ut i denna bok.

/Paula


Passa!
Författare: Thomas Halling
Förlag: Alfabeta (2014)
ISBN: 9789150116786
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 2 november 2014

Ny kompis och redo för december


Säg hej till min nya kompis My, om dagarna vaktar hon min skrivarhörna om nätterna vet ingen vad hon hittar på. Också redan laddad för december (trots att november bara börjat) med årets muminadventskalender!

/Muminnörden

lördag 1 november 2014

Vem är kär i Abel Svensson? av Ebba Berg

Abel Svensson funderar en massa. Han vet ju vilka han är kär. Men undra om det finns någon/några som kanske är kära i honom? Hur ska man göra för att ta reda på det?

Abel han skriver lappar och lägger i allas jackfickor - han skriver "Är du kär i Abel Svensson?" och så en ruta för ja och en för nej. Lappar lags sedan tillbaka i hans jacka. De första har svaret nej och allt blir bara ännu jobbigare än vad det var innan. Men veckan går och det kommer några ja också.

En så söt och fin bok om det där svåraste som finns hur vet man ... hur tar man reda på om någon som man tycker om tycker om en tillbaka. Eller bara om det finns någon där ute i stora världen som tycker om just dig.

/Paula som tycker om Abel Svensson


Vem är kär i Abel Svensson?
Författare: Ebba Berg
Förlag: Olika (2014)
ISBN: 9789187413018
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris