söndag 30 december 2018

Skuggan och pojken som försvann av Lotta Sundin

Mamma är i Schweiz för att övervaka byggandet av hennes nya uppfinning. Tuva testade att bo hos pappa och hans nya familj men det funka de inte så länge. Det där med att smyga ut när hon ville på kvällar och nätter och vara Skuggan det var inte lika lätt.

Skuggan behövs verkligen för Tuvas klasskompis, Albin har försvunnit. Spårlöst han är på löpsedlarna och ingen vet var han är. Samtidigt blir Julia sur för att Tuva aldrig kan dela med sig och prata om hur hon egentligen känner det.

Det är mycket för Tuva att fixa på egen hand och mamma hon hör knappt av sig. Tur att Tuva fixa det mesta själv till och med en ny Judohall. Undrar om det kommer fler delar om Skuggan eller om Tuva är färdigt med sina uppdrag för nu?

/Paula


Skuggan och pojken som försvann
Författare: Lotta Sundin
Förlag: Idus förlag (2018)
ISBN: 9789175777023
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 28 december 2018

Farlig sömn av Mats Johansson

Skolbibliotekarien ringer hem till Erik för att berätta att nu finns den resterade boken att hämta på biblioteket. Det är bara öppet en halvtimme till så kom gärna direkt säger bibliotekarien.

Erik tycker det är konstigt han kan inte minnas att han reserverat någon bok men han gör som bibliotekarien säger. I bibliotek hittar han bibliotekarien Mårten är helt täckt av sitt hår, han svarar inte på tilltal. Det verkar skumt tycker Erik ... och skumt är det minsta det är.

Farlig sömn är en lättläst skräckis perfekt för dig som gillar att bli skrämd. Att böcker av Magnus Nordin och Stephen King nämns gör de lite extra bra.

/Paula som är svag för böcker som nämner andra böcker och för böcker som handlar om bibliotekarier

Farlig sömn
Författare: Mats Johansson
Förlag: Nypon förlag (2018)
ISBN: 9789188793102
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 26 december 2018

Jag heter Beata av Katarina Kieri

Beata är 8 år och det hon mest av allt vill ha är glasögon. En gång i veckan spelar Beata pingis. Hon är bästis med Lina och Saga. Beata är inte en sådan som bestämma hon gör som bästisarna. Hemma finns föräldrarna och storebror Malte. Där finns också tystnaden efter den döda storebror som Beata aldrig träffat. Ingen pratat om Sven och Beta hon har så många frågor.

Mormor hon och Beata kan inte prata med varandra eftersom Beata aldrig fått lära sig finska. Det bara blev så säger mamma att de inte lärde henne.

Jag heter Beata är fylld av vardagens små och stora tankar. Det är finstämt och allvarligt. Beata henne gillar jag, listiga fundersamma Beata.

/Paula


Jag heter Beata
Författare: Katarina Kieri
Illustrationer: Anna Sandler
Förlag:Lilla Piratförlaget (2018)
ISBN: 9789188279750
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 23 december 2018

Julstämning med julmysiga böcker


Behöver du komma i julstämning? Lyssna då på P4 Boktipsarna när jag tipsar om tre julmysiga böcker. Lyssna det kan du göra här.

/Paula

fredag 21 december 2018

Rekordskolan: vägen dit av AK. Björnsdotter Sääf

Rurik älskar att studsa och bra på det är han. Han studsar så mycket han bara kan. Ingen i hans familj fattar grejen de tycker han borde satsa på friidrott istället. Så hittar han information om Rekordskolan och känner det är platsen för mig jag söker.

Silje känner sig fel både hemma och i skolan. Hennes tuppkam börjar nästan bli rekordlång. Det enda som är bra i Siljes liv det är musikläraren som ser henne för den hon är. Det är musikläraren som tipsar Silje om att söka till Rekordskolan.

Kostas han har inte varit i skolan på tre veckor istället smiter han till biblioteket och spelar schack med Allan 80 år. Kostas har hoppat över flera årskurser i skolan och är makalöst bra på matte. Hans föräldrar är oroliga och säger att han måste gå i skolan de har anmält honom till Rekordskolan.

Tre ensamma nioåringar som på olika sätt söker och kommer in på Rekordskolan. Skolan där du måste vara riktigt duktig på något så duktig att du skulle kunna tänkas slå världsrekord. Detta är första delen om Rekordskolan. Jag ser fram emot kommande delar och få följa Rurik, Silje och Kostas hur de trivs på skolan och vilka rekord de kan tänkas sätta.

/Paula


Rekordskolan : vägen dit
Författare: AK. Björnsdotter Sääf
Förlag: Triumf förlag (2018)
ISBN: 9789188549525
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 20 december 2018

Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund

I rymden finns en internatskola en plats för de som inte hållit sig till lagen. En skola dit du kan bli skickad som straff för saker som stöld, mordbrand och bedrägeri. Det är en skola som kräver hög betyg, har du inte betyget blir straffet ett annat. Den intergalaktiska akademin är en plats där du kan få en andra chans.

För att få denna nya chans krävs av dig att du följer skolans regler, tar stort ansvar för dina studier och är sociala med din studiegrupp. På akademin finns det elever från alla planeter i universum, till och med människor. Människorna har klantat till det för sig och är illa ansedda.

I Czentes Omega får vi följa fem elever som alla bär på en hemlighet. Det där om varför en hamnat på skolan är inget som det pratas så högt eller villigt om. När en hemlighet upptäck är frågan hur mycket de är beredda att offra för att rädda varandra?

Detta att jag gillar att läsa böcker om rymden kom som en nyhet för mig när jag läste Pandemi. Att jag gillar internatskoleböcker är inte en hemlighet för någon. En internatskola i rymden det är ju genialiskt - jag fullkomligt slukade Czentes Omegas 427sidor. Nu längtar jag efter nästa del!

/Paula


Czentes Omega
Författare: Anna Jakobsson Lund
Förlag: Annorlunda förlag (2018)
ISBN: 9789198231793
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 18 december 2018

En klurig jul av Ingelin Angerborn & ill. Per Gustavsson

Högst upp på Rutans önskelista står en vän. Ända sedan bästisen Elsa flyttat har Rutan känt sig ensam. Mystiska saker händer hemma, olika metallföremål försvinner och Rutans föräldrar ger henne skulden. Fast hon är oskyldig.

Den skyldige visar sin några kapitel in vara Otto, Otto som är från planeten Kulis. Han öppnade ett fönster fast han inte fick och trillade ut ur farkosten.

I sina försök att hjälpa Otto hem så hittar Rutan också vänner i sin klass. Fin, julig och stämningsfullt i årets adventskalender bok.

/Paula som fuskat och läst alla 24 kapitlen långt innan 24 december (gick inte att låta bli ju)


En klurig jul : julsaga i 24 kapitel
Författare: Ingelin Angerborn
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706420 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 16 december 2018

De förlorade orden av Robert MacFarlane & ill. Jackie Morris

De förlorade orden är en bok som är svår att placera i ett fak eller en ålderskategori. Är det en bilderbok? Är det poesi? Är det som undertiteln berättar en ordbok? Är det en faktabok om naturen? Är den för det lilla barnet eller för den stora som tycker om att vara ute i skogen?

Svaret är att den är allt det. Det är en stor poesibok om ord i naturen, ekollon, kastanjljung och utter. Varje ord får en dikt och varje ord får ett stort eget uppslag med illustrationer av Jackie Morris. Det är en bok som går att bläddra fram och tillbaka i, ibland för bildernas skulle andra gånger för ordens. Det är en bok som inte läses från pärm till pärm utan lite här och där när andan faller på.

Vackert är vad det är!

/Paula


De förlorade orden : en ordbok
Författare: Robert MacFarlane
Illustratör: Jackie Morris
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Modernista (2018)
ISBN: 9789177814962 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 14 december 2018

What if It's us av Becky Albertalli & Adam Silvera

Under sommarlovet bor Arthur och hans föräldrar i New York. Hans mamma är advokat och har ett fall att jobba på, Arthur har fått en praktikplats på samma advokatbyrå. Han älskar att vara i New York och akta sig noga för att bli tagen för att vara en turist.

Bens sommarlov är väldigt annorlunda, han går i sommarskola för att fixa sina betyg. I samma klass finns ex pojkvännen som han fortfarande inte kommit över.

I kön på ett postkontor möts Arthur och Ben, pratet flyter på kanske flörtar de med varandra. Innan Arthur ens hunnit tänkta tanken att be om Bens telefonnummer så är Ben försvunnen. Hur gör en för att hitta någon i New York, någon du inte ens vet namnet på?

What if It's us är en bok som får det att pirra i magen på mig av lycka. Berättelsen är så varm och fin. Arthur, Ben, alla deras vänner och vuxna så väldigt fina och levande karaktärer.

Boken finns inte översatt till svenska än men jag tänker att det lär nog inte dröja allt för länge innan den gör det. Boken är skivan av Becky Albertalli & Adam Silvera. Becky Albertalli har jag läst mycket av innan och tycker mycket om. Adam Silvera är ett nytt namn för mig, en författare som jag bums kommer kolla upp mer om för han vill jag läsa.

/Paula


What if it's us 
Författare: Becky Albertalli & Adam Silvera
Förlag: Simon & Schuster (2018)
ISBN: 9781471176395

onsdag 12 december 2018

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg

När Moa börja sjuan känns allt hemskt. Hon är helt ensam. Alla viskar bakom hennes rygg och blänger. Att bo på en liten plats där alla vet allt om dig det är aldrig lätt. När du under sommarlovet gick på en fest du egentligen var för liten för att gå på och såg något som ingen skulle se. Att du fattade att det var fel, gjorde något åt det och ringde till polisen.

Inte kunde du ana att det där samtalet till polisen skulle leda till total utfrysning. Det var ju inte du som gjorde något fel. Moa var ju den som gjorde rätt.

Att börja sjuan innebär också att få en ny klasskompis, en klasskompis som vill bli vän med Moa men Moa just nu är inte lätt att bli vän med. De sociala spelreglerna är fast sedan alltid i det lilla samhället. Att någon kommer ny och ifråga sätter är precis vad som behövs.

Om fångenskapen i skolan och att våga vara den som säger nej och stå för det. Tankar mellan sött och salt är en bok som jag hoppas ger mod att säga ifrån när saker är fel till den som läser.

/Paula


Tankar mellan sött och salt
Författare: Marta Söderberg
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789178130245
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 11 december 2018

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Jonny Jonsson Johnsons föräldrar kunde inte komma överens om vilket efternamn de skulle ge honom. Så de gav honom både, eller tja samma efternamn fast med två olika stavningar vill säga. Det var kanske ett första tecken på att de inte skulle leva tillsammans.

Tillsammans med mamma bor Jonny i en loftgångslägenhet som alla som går förbi ser in i. Pappa bor en timme bort med buss i en pytteliten lägenhet. Jonny bor där varannan helg. Kanske att han skulle vilja vara mer hos pappa men det är så långt att åka och han får inte riktigt rum.

I skolan finns bästa kompisen Elias han som tar allt bokstavligt och vet alltingen på bästa Eliassätt. När klasskompisen Nicolai berättar för Jonny att Jonny kommer bli kriminell för att alla som sitter i fängelse har ett namn som slutar på y. Då bekräftar Elias med statiskt om att sannolikheten är stor.

Att få veta att namnet dina föräldrar valt kan påverka hela din framtid och att du inte har något att säga till om lätt är det inte. Jonny han grubblar och i sin tanklöshet råkar han bli kriminell fast han inte skulle.

Den där Jonny Jonsson Johnson är en varm, rolig och allvarlig bok om vardagen på mellanstadiet. Min favoritkaraktär är grannen Krister Pettersson som introducera Jonny för hårdrock, bjuder på hårda skumtomtar och pratar om livet.

/Paula


Den där Jonny Jonsson Johnson
Författare: Elin Lindell
Förlag: Alfabeta (2018)
ISBN: 9789150120370
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 9 december 2018

Drottningsylt av Josefin Johansson & ill. Jonna Björnstjerna

Alltså alla de där kungarna det alltid pratats om när det pratas historia och för i tiden då för länge sedan. De kungarna fick ju barn som sedan blev kungar. Dessa barn hade en andra förälder - en drottning. Drottningarna från för länge sedan de pratas det sällan om. Inte förrän nu när Josefin Johansson har samlat de alla i boken med den geniala titeln Drottningsylt. De roliga illustrationerna står Jonna Björnstjerna för.

Drottningarna genom historien de har inte suttit så länge på tronen alltid. Fler har varit listiga och brutalt våldsamma för att få ha kvar sin titel. Många blev nunnor när de blivit änklingar. De födde massor av barn. De åt mat, kom från fjärran länder, tyckte illa om sin man kungen. En del är sant annat kanske inte. Drottningarna får namn och lyfts fram på samma gång som vi får en historielektion så får vi som läser massor av skratt.

/Paula


Drottningsylt : nästan helt sanna sagor
Författare: Josefin Johansson
Illustratör: Jonna Björnstjerna
Förlag: Mondial (2018)
ISBN: 9789188671295
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 19 november 2018

Bubblan av Siri Pettersen

Kine kan inte förstå varför hon måste gå i skolan. Varför hon måste vara med i skolkören och sjunga julsånger. Hemma är mamma och pappa på henne hela tiden. Aldrig får hon vara ensam, aldrig.

Så av en slump (?) hittar hon en glaskula på kyrkogården. I glaskulan finns en trasdocka. Hon tar hem kulan och under natten växer den sig stor. Riktigt stor, så stor att den rymmer Kine. Att vara i kulan ger Kine det väntade lugnet och ensamheten.

Men vad händer när kulan inte går att lämna och ensamheten och att få bestämma själv inte längre är ett val?

/Paula


Bubblan
Författare: Siri Pettersen
Förlag: B/Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132205248
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 17 november 2018

Mumintrollen i nya kläder

Nya Muminböcker? Det går väl inte?

Jo, tänk att det faktiskt gör det. Om ett förlag låter Alex Haridi plocka ut berättelser att locka nya läsare med och sedan låter Cecilia Davidsson klä in allt i nya ord. När det finns illustratörer som Filippa Widlund och Cecilia Heikkilä då andas bilderna Tove Jansson.

Jag var lite rädd innan jag läste. Berättelserna som befolkas med karaktärer jag känner och tycker så otroligt mycket om. Jag hoppas det med dessa två böcker följer en ny generation av muminälskare.

/Paula


Julen kommer till Mumindalen efter en berättelse av Tove Jansson
Författare: Alex Haridi, Cecilia Davidsson och ill. Filippa Widlund
Förlag: Bonnier Calsen (2018)
ISBN: 9789163897511
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Sagor från Mumindalen : Vägen till Mumindalen, Mumintrollen och den magiska hatten, Mumintrollen på hattifnattarnas ö efter berättelse av Tove Jansson
Författare: Alex Haridi, Cecilia Davidsson och ill. Cecilia Heikkilä
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789163897498
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 14 november 2018

Snöstorm och kanelhjärtan *fyra juliga berättelser*

Jag är egentligen inte särskilt förtjust i julen därför är det lite konstigt att jag är väldigt svag för böcker som handlar om julen. Att redan nu i november får läsa om julmys i Snöström och kanelhjärtan. Mys!

Det är dagen före julafton på kaféet i gamla stationshuset har ägaren Felicia ställt till med något hon kallar tomte rock. Hon hoppas det ska komma folk men vet inte. Samhället är litet och kanske har alla fullt upp innan julafton. Men så sker en olycka och alla verka samlas i stationshuset för att smaka på Felicias berömda kanelhjärtan.

Vi får genom fyra noveller möta ungdomar i det lilla samhället. Det är romantiskt, fullt av snö, drömskt och lite övernaturligt. Hur är det har verkligen alla tomtar skägg? Karaktärerna i de olika novellerna går in och ut i varandras berättelse precis på det sättet jag tycker väldigt mycket om.

Vill du så funkar det att läsa varje novell för sig men det ger mycket mer att läsa de tillsammans. Jag gillar att två av novellerna får vara övernaturliga. Kanelhjärtan har jag aldrig ätit men längtar till december då jag ska se om jag kan hitta det någonstans.

Tips till dig som längtar efter julmys.

/Paula


Snöstorm och kanelhjärtan *fyra juliga berättelser*
Författare: Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg
 Förlag: B/Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132207716,9789132207716
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 11 november 2018

Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lindström

Manda och hennes mamma bor på farfars kontor. Sedan pappa försvann har de inte råd med ett eget boende. Farfar är pensionerad mäklare och använder som tur är inte sitt kontor så mycket. Mandat bästa kompis bor just nu på andra sidan jorden och allt är mest ensamt.

När det blir lov ber farfar Manda arbeta för honom, han har fått i uppgift att sälja Villa Bellevue. Ett stort hus som det går spökrykten om. Huset är fullt av föremål från en annan tid. Hemlighetsfulla farfar visar sig ha tillbringar en stor del av sin barndom i huset.

Tillsammans tillbringar Manda och farfar några dagar fulla av minnen, drömmar och längtan. Gränsen mellan de döda och levande suddas ut.

Kattvinden är ett praktverk till bildroman, 351 sidor av storartad konst. Helena Öbergs ord tillsammans med Kristin Lindström illustrationer det är lisa för själen i detta gråa november mörker.

/Paula


Kattvinden
Författare: Helena Öberg & ill. Kristin Lindström
Förlag: Mirando bok (2018)
ISBN: 9789198330366
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 8 november 2018

Mizeria av Melody Farshin

Tvillingarna Aicha och Ali har alltid varit tighta men så är det inte länge. Aicha har en hemlighet, hon har träffat någon och är kär. Ingen i familjen får veta detta. Ali vet att hon ljuger men förstår inte varför.

Där finns mamma som vill sina barns bästa men inte förstå. Hon är fast hemma. Pappa han jobbar på fler jobb och är mest trött. Alis bästa vän har mamma förbjudit honom att träffa. Vänner som säljer olagliga saker ska inte hennes barn ungås med.

Ali hinner inte tvätta sina begravningskläder mellan begravningarna. Skjutningarna är många. Inifrån perspektivet från en förort som kan vara så många griper verkligen tag i mig. Jag känner med Aicha och Ali och jag vill veta mer. Följa med längre.

/Paula


Mizeria
Författare: Melody Farshin
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789178031290
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 5 november 2018

Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén

Det är sommarlovet efter studenten och Eva har bestämt att det är dags för Roxy att hitta en pojkvän så Roxy har något att göra när Eva är på semester med familjen. Roxy säger ja visst. Eva fixar ett Tinderkonto och sätter upp Roxy med en massa dejter. Den ena pinsammare än den andra.

Att helt lämna över sitt kärleksliv i händerna på en bästa vän vilket förtroende och så fel det kan bli. Eva och Roxy är bästa bästa vänner för evigt och evigt men de är inte något vidare bra på att lyssna på varandra.

Flickvännsmaterial är en rolig och pinsam bok som jag fnissade när jag läste. Fast det där med att boken dissar Luke Skywalker av Broder Daniel det går jag inte med på. Jag älskar den låten. Boken är full av Håkan Hellström och Broder Daniel referenser och citat.

/Paula


Flickvänsmaterial
Författare: Yrsa Walldén
Förlag: Vox by Opal (2018)
ISBN: 9789188665119
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 1 november 2018

tisdag 30 oktober 2018

Neverworld av Marisha Pessl

En kväll efter jobbet på sina föräldrar resturang lånar Ber bilen och åker för att träffa gamla kompisar. Kompisar som hon tillbringat alls sin tid med. All tid fram till för ett år sedan då allt tog slut några veckor innan examen. Då när Jim dog. Jim, Bees pojkvän som livskärlek som under mystiska omständigheter dog.

Bee drog sig undan men nu ska alla ses igen. Ingen blir direkt jätte glad över att se henne. Jims namn nämnas aldrig under kvällen. Kvällen eller snarare natten slutar med en bilolycka. En bilolycka de torr de klarar sig ur. Till det att en man kommer och knackar på dörren och presenterar sig som väktaren.

Väktaren i Neverworld, platsen mellan liv och död. Platsen de fem vännerna hamnat på. De kommer inte komma därifrån förrän de fattat ett gemensamt beslut över vem som ska överleva. Endast en av fem kan kan överleva och de måste gemensamt fatta beslut om vem det ska bli.

I Neverworld är det alltid samma dag och tidspann som den då bilolyckan hände. Elva timmar samma dag ut och dag in i oändligheten tills det att de fattat sitt beslut. Tid går kanske oändlig, alla har de sitt eget sätt att hantera Neverworld på. Ingen nämner Jim, tills den dagen de gör det och kommer på att de kanske kan använda oändligheten till att få veta?

Neverworld liknar inget annat jag läst. Jag blir hela tiden lurad av berättelsen och jag älskar det!

/Paula


Neverworld
Författare: Marisha Pessl
Förlag: Modernista (2018)
ISBN: 9789177814627
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 29 oktober 2018

Girls just wanna have fundamental human rights av Jessica Hallbäck

För inte så länge sen fyllde jag år. Inför födelsedagen brukar jag alltid skriva en önskelista till närmsta familjen. En lista som blir kortare för varje år. På listan fanns Jessica Hallbäcks bok Girls just wanna have fundamental human rights. Jag blev väldigt glad när jag fick boken av mina föräldrar.

Jag har länge följt Jessica Hallbäck och hennes briljanta tunnelbanekonst via hennes Instagram. Nu finns alla självklara klokheter samlade i en bok. Här finns också omvända sagor hur skulle det vara om Snövit istället var en kille?

Feminism i dess enklaste och mest geniala form. Jag blir helt lycklig av att läsa. Alla borde verkligen läsa. En perfekt bok på precis alla sätt!

/Paula


Girls just wanna have fundamental human rights
Författare: Jessica Hallbäck
Förlag: Placenta (2018)
ISBN: 9789198438031
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 28 oktober 2018

Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo & ill. Johanna Magoria

Viggo har börjat skolan han är grym på att räkna. Men det där med bokstäver det är inte Viggos grej. I hemlighet håller Viggo på med en rädslolista för att det är lite för mycket att hålla reda på allt det rädda inombords. Eftersom bokstäverna är lite för svåra så ritar han sin lista. Listan som göms under kudden så att ingen ska få se. Minst av alla pappa, en gång när Viggo berättade vad han var rätt för skrattade pappa.

Viggo bor med pappa och lillebror. Mamma bor med Viggo och lillebror varannan vecka. Då tar hon tåget från Danmark. Ibland åker de tåg och hälsa på henne men inte så ofta. Mamma hon svär en massa på danska. När det inte går som Viggo vill då svär också han på danska. I skolan säger han att svära på danska det får en. När klasskompisarna inte tror på honom får han oväntat stöd i den nya killen Malte.

Malte som är så häftig tänk att han väljer Viggo till sin kompis. Fast när Malte vill gå bus eller godis då vet inte Viggo hur han ska göra.

Fina Viggo <3 vilket nöje det var att få lära känna dig och dina nära. Att få vara med i rädslorna, tankarna och när du plötsligt förstod det där med bokstäver. Min egen rädslolista den vill jag nog helst inte tänka på. För mig är det nog bäst att inte samla rädslorna på ett och samma ställe.

Du som läst Lisa Bjärbos Inuti huvudet är jag kul kommer definitivt att tycka om Viggo. Underbara och närbesläktade böcker Lisa Bjärbo skrivit i år.

/Paula


Viggo och rädslolistan
Författare: Lisa Bjärbo
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706086
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 27 oktober 2018

Pippi på konst! Nationalmuseum

Pippi på konst är en konstbok fylld av konstverk ur Nationalmuseums samling. Boken består av sex kapitel som utgår från olika känslor, nyfikenhet, seende, tänkande, sinnen och känslor, vetenskap och material.

Tillsammans med två fåglar illustrerade av Stina Wirsén får vi följa med och kolla på konstverken. Lära oss om dess uppkomst och konstnär. Det är målningar och skulpturer, moderna och jätte gamla i en väldigt bra blandning.

Boken får mig väldigt nyfiken på att besök till Nationalmuseet för att se konstverken i boken. Mest nyfiken blir jag på konstverken Törnrosa och Together at last. Perfekt förberedelse att läsa en bok inför ett besök på museum.

/Paula


Pippi på konst!
Författare: Lena Eriksson & ill. Stina Wirsén
Förlag: Lilla Piratförlaget (2018)
ISBN: 9789171008770
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 26 oktober 2018

Athena. Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek

Alltså alltså jag älskar Athena! Jag lånade hem boken från bibblan jag jobbar på, började läsa men såg jag att boken fanns inläst av författaren själv. Elin Ek - Grynet. jag började lyssna. En av de bästa uppläsningarna jag någonsin hört.

Athenas mamma hamnar på sjukhus för att bäbisen i hennes mage vill komma ut förtidigt. Athena och hennes bröder får tillfälligt flytta in hos Biggan och Göran, de som i andra familjer skulle kallas för farmor och farfar. Men titlar det är något som Biggan och Göran vägrar.

Athena är döpt efter den grekiska vishets- och krigargudinnan, ett namn som kommer med en kraft. I hennes fall är det smarthet. Underbart smarta, kloka, roliga och varma Athena vilken lycka det är att få dela 174 sidor eller 3 och en halvtimme (ljudbok) tillsammans med dig. Hoppas hoppas få läsa om dig i fler böcker.

Kraften och självklarheten hos Athena 12 år gör mig lycklig! Tror du mig inte så gå bums till närmsta bibliotek fråga efter boken och slå upp sidan 38 och sidan 39 när Athena förklarar för farmor varför hon inte kan duka bordet till middagen. Helt underbart!

/Paula


Athena. Grattis världen! Jag är här nu!
Författare: Elin Ek
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789178030996
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 25 oktober 2018

Mitt fönster mot rymden av Oskar Kroon & ill. Josefin Sundqvist

Hemma hos Gurkan är varje sak på sin plats, det ser pappa till. Pappa hämtar alltid Gurkan i skolan. Tillsammans gör de massor av grejer tillsammans på kvällarna läser pappa böckerna om Mumintrollen högt. Mamma hon håller med på med sin avhandling, den tar massor av tid. Avhandlingen handlar om svarta hål.

Gurkan frågar och vill veta massor om rymden och svarta hål. Mamma berättar så att pappa får svindel av allt det stora. Pappa han hostar massor, en hosta som blir värre och värre. En dag när pappa lovar att det är första vårdagen och att han och Gurkan ska gå å köpa glass på torget på vägen hem från skolan. Då kommer inte pappa och hämta.

Pappa har hamnat på sjukhus och får inte komma hem på jätte länge. Plötsligt blir det bara Gurkan och mamma hemma. Det blir hämtmat och oordning. Gurkan längtar efter pappa och det är inte samma sak att hälsa på honom på sjukhuset som att ha honom hemma.

Mitt fönster mot rymden är en fin bok om stora tankar och känslor.

/Paula


Mitt fönster mot rymden
Författare: Oskar Kroon & ill. Josefin Sundqvist
Förlag: Brombergs (2018)
ISBN: 9789173379847
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 24 oktober 2018

Den är här nu!


Årets barnboks- och ungdomsbokskatalog är här nu! Äntligen. Jag har alltid längtat efter katalogen. Detta är den tredje jag längtar lite extra till. Att få se allt arbete och tid jag lagt ner på ungdomsböckerna i tryckt form. En härlig overklighetskänsla.

Gå bums till ditt närmsta bibliotek och fråga om de har katalogen. Full av boktips och helt gratis!

/Paula

tisdag 23 oktober 2018

På natten är allt sant av Lina Stoltz

Liv och henne kompisar de gillar inte invandrare. Hon är kaxig och går fram till ett invandrargäng och säger elaka saker. I detta gäng finns Jemal. Han och hans kompisar gillar inte rasister.

Liv har pojkvän och Jemal han drömmer om Zarah. När Liv blir av med sin mobiltelefon så är det Jemal som ser till så hon får den tillbaka. De börjar helt oväntat att messa med varandra. Messa och ses hemligt på natten. Kärlek som inte går att motstå uppstår.

Det blir fler mörka och hemliga nätter. Sömn blir det inte mycket sommaren full av kärlek, fördomar och hemligheter. Går det att erkänna kärleken och bryta sig fri från vänner och trygghet. Kan de hemliga nätterna bli något mer?

Det är lite klyschigt men romantiskt och fint. Min favorit i boken är Gunnar. Mannen på kolonilotten där Liv passera på nätterna. Han som pysslar med blommor och dela med sig av sitt intresse till Liv och som lyssnar på hennes tankar.

/Paula


På natten är allt sant
Författare: Lina Stoltz
Förlag: Barents publisher (2018)
ISBN: 9789188843050
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 22 oktober 2018

Slutet av Mats Strandberg

Tänk dig att en komet är påväg till jorden. En komet alla har missat och nu upptäckt för sent. Om tre månader kommer jorden att träffas, explodera och ta slut. Det finns inget någon kan göra. INGENTING. Detta är verkligheten i Mats Strandbergs nya bok Slutet. Du är sjutton år och om tre månader kommer jorden att går under.

Den sista sommaren i mänsklighetens historia är här. Vad händer? Skolan blir meningslös. Pengar slutas använda. Det går inte längre att resa, så hoppas du hann med sista flyget hem. Flera sluta gå till jobbet. Det finns poliser, präster och läkare som jobbar ibland. Frivilliga som hjälper till med sopphantering och på ålderdomshem.

Genom boken får vi följa sjuttonåringarna Simon och Lucinda. Simon är förkrossad i samband med att alla fick veta om kometen gjorde hans flickvän Tilda slut men honom. Hon vill maxa den sista tiden på borde och allt han vill är att vara med henne. Det är galna fester, livet levs helt utan konsekvenser för slutdatumet är samma för alla. Simons mammor flyttar tillsammans igen de vill ha honom nära men han kan inte vara hemma.

Lucinda har länge levt med en dödsdom nu delar hon den med alla andra. Hon som dragit sig undan från alla så länge, hon som alla har ömkat. Hon blir plötsligt en av alla andra. Innan Lucinda blev sjuk så var hon bästa bästa bästis med Tilda. När Tilda spårlöst försvinner då krossas Simon och Lucindas världar med varandra.

Under de dagarna jag läste Slutet så tänkte jag mest hela tiden på Simon, Lucinda och Tilda. De följde mig hela tiden i tanken tillsammans med den skrämmande tanken hur det skulle vara om allt fick ett slutdatum. Vad skulle jag göra då? Hur skulle jag hantera det? Boktips till alla som vill slukas upp av en riktigt bra bok och samtidigt fundera över livet och slutet.

/Paula


Slutet
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129703498
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 21 oktober 2018

Gissa, hoppas, önska Augustpris nomineringar 2018

På måndag får vi äntligen veta vilka böcker som blir nominerade till Augsutpriset i år.
Mina gissa, hoppas, önskar böcker till årets Augustpris kategori barn- och ungdom är:






/Paula



fredag 19 oktober 2018

När Eli mötte Amy av Johanna Nilsson

Eli är ingen, han är ensam, tyst, mobbad i skolan. Han skär sig i armarna. Drömmer om musik men säger inget. Säger aldrig ifrån eller står upp för sig själv.

Så börjar Amy i Elis klass. Amy som är olika alla andra. Klär sig på ett sätt Eli aldrig sett. Amy som inte låter någon sätta sig på henne. Amy väljer ut Eli till sin vän. De har musiken gemensamt.

Bara för att en fått en vän hur ska en då våga. Våga prata. Våga vara. Våga gå på sin första fest. Våga visa vem ensjälv är?

Amy denna supermänniska jag vill läsa kommande delar och veta mer om Amys tidigare liv men också om Eli och hur han kommer växa. En fin lättläst bok, jag slår ihop med ett leende på läpparna.

/Paula


När Eli mötte Amy
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Nypon (2018)
ISBN: 9789188793607
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 17 oktober 2018

F som i sämst av Cilla Jackert

Jonna är tolv år och ensam, i skolan är hon alltid tyst, har inga kompisar. Hemma tar storasyster Miriam all plats, hon som har bäst betyg i alla ämne och en sångröst som får alla att smälta. Men om detta bryr sig Jonna inte. Istället vill Jonna mest ligg ai sin säng, peta sig i nästan och äta snattat godis.

På nätterna smyger Jonna omkring hemma. Hon plockar godis ur skafferiet (när det finns något) hon har också lagt beslag på Miriams dagbok. Men inte läst den. Den ligger under sängen och samla dam. Miriam berättar för mamma och pappa att Jonna stälj men de tror inte på henne.

I skolan blir det krissamtal för Jonna visar inte vad hon kan, det finns inget underlag för några som helst betyg. Miriam blir mutad men en ny gitarr för att hjälpa lillasyster med läxorna. Så en natt smyger Jonna omkring i huset igen och tittar på Miriams fotovägg, det finns foto på föräldrar, kusiner, släktingar, kompisar, lärare men inte en enda bild på Jonnasjälv. Då känner det som inte brukar kännas. Eller allt som Jonna låter bli att tänka på och känna.

När hon får syn på saxen i Miriams rum, ja då för första gången gör Jonna något aktivt. Alltså alltså jag håller andan här när det händer (vad som händer tänker jag inte avslöja). F som i sämst är en bok som berör mig så mycket. En bok som känns att läsa. Jag tycker så mycket om Jonna, denna tolvåring som jag inte förstår mig på men som lär mig massa om att göra det ensjälv vill utan att bry sig om alla måsten, andras viljor och regler.

Jag håller tummarna för en Augustprisnominering. Detta är en bok som förtjänar allt tänkbar uppmärksamhet så att alla läser den. Även du som som är vuxen!

/Paula


F som i sämst
Författare: Cilla Jackert
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129708424
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 16 oktober 2018

Leah on the Off-Beat av Becky Albertalli

En av Simons bästa vänner i boken med två namn Love Simon och Bara tre ord heter Leah. Nu har Leah fått en egen bok. En bok som utspelar sig ungefär ett år efter Simons bok.

Leah bor med sin mamma, de är tighta och har en fin relation. Leah älskar att spela trummor är en sådan som tänker och känner mycket. Men det är sällan hon säger det hon känner.

Det är sista året på High School. Leah har inte varit på bal tidigare men plötsligt ska hon bli en av de som går på bal. Med en dejt. En dejt hon inte har romantiska känslor för. Hennes känslor tillhör något annan. Leah vet inte riktigt varför hon inte kom ut som bisexuell när Simon kom ut som gay. Det hade varit så lätt att göra det då. Men nu när det gått så mycket tid är allt svårare.

Jag tycker så mycket om Leah denna cool underbara person. Nu hoppas jag på en bok till med Abby i huvudrollen!

/Paula


Leah on the Off-Beat
Författare: Becky Albertalli
Förlag: Penguin books (2018)
ISBN: 9780241331057
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 14 oktober 2018

Jag hatar kaniner och blommor och barn & Olle och Bolle handlar

Vilken väldigt massa och det blev i rubriken, så kan det gå i sällskap med två väldigt bra bilderböcker.

I Jag hatar kaniner och blommor och barn får vi följa med in i huvudet på en hund som fundera över sin vardag och saker hen inte gillar alls. Men visst finns det även saker att tycka om, som korv även om de är full med grus. Men mest gillar hunden Tage även om Tage är ett barn. <3

När Olle och Bolla handlar i sällskap med mamma tja då får det vill till och mamma hinner inte riktigt med. Mamma som vaknade så bra och lovade att de skulle baka lussebullar. Efter den handlingsturen noll lussebullar men fika det får gå. På fiket möter de två hundar och vips blir Olle och Bolla som små ljus helt stilla.

Bilderböcker för alla stora och små <3 Alla borde läsa mer bilderböcker alltid.

/Paula


Jag hatar kaniner och blommor och barn
Författare: Per Nilsson & ill. Lisen Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706680
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Olle och Bolle handlar
Författare: Charlotta Lannebo & ill. Ellen Ekman
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129708516
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 13 oktober 2018

Allt det här är sant av Lygia Day Penaflor

"Vacker författare förledde tonåringar att avslöja sina smutsigaste hemligheter, bär nu skulden för ung pojke i koma." Detta är rubrikerna efter att Fatima Ros bok Brady Stevensons absolution kommer ut och folk läst den.

Fatima Ro den unga vackra författarinnan som kompisarna Miri, Soleli och Penny är besatta av. De går på en av hennes signeringar i sällskap med den nya killen Jonah. Det oväntade händer och de blir vänner med författaren. Fatima är bara några år äldre än de och säger att hon vill att de ska bli hennes gäng.

Hennes vänner som hon i hemlighet skriver en bok om. Soleil, Miri och Penny berättar alla tre var och en på sitt eget sätt historien om vad som egentligen hände. Jonah kan inte berätta sin historia för han ligger i koma. De tidigare bästa vännerna pratar inte längre med varandra.

Hur kunde det bli så här? Vilken slags hemligheter kan slå sönder allt?

Allt det här är sant höll mig sällskap under några sjukdagar och jag riktigt sögs in i berättelsen. Boken får mig att tänka på Den hemliga historien och En av oss ljuger på en och samma gång, det är riktigt bra och jag hoppas verkligen på att fler böcker av Lygia Day Penaflor.

/Paula


Allt det här är sant
Författare: Lygia Day Penaflor
Förlag: Vox by Opal (2018)
ISBN: 9789188665102
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 11 oktober 2018

Rymlingarna av Ulf Stark & ill. Kitty Crowther

Lill-Gottfrid älskar att vara med sin farfar. Farfar som nu hamnat på sjukhuset. Pappa tycker inte om att hälsa på på sjukhuset för han vet inte riktigt vad han ska säga, och så är det ju det att pappa och farfar aldrig riktig förstått varandra.

Att lura mamma och pappa att det är fotbollsträning och istället ta bussen till sjukhuset och farfar det blir Lill-Gottfrids nya grej. Att smyga in en sillsmörgås och en pilsner också. Farfar blir glad av besök.

Farfar som länkar så efter farmor som inte finns mer. En enda gång vill farfar se havet och stugan i skärgården. Tillsammans planerar farfar och barnbarnet en rymning. Listiga och luriga är de båda två.

Otroligt fint om vänskapen och kärleken mellan en farfar och ett barnbarn. På sista sidan ja då grät jag av igenkänning för så var det när min morfar försvann, jag så också en fågel på himlen den dagen och bara visste att nu har det hänt <3

/Paula


Rymlingarna
Författare: Ulf Stark & ill. Kitty Crowther
Förlag: Lilla Piratförlaget (2018)
ISBN: 9789188279552
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 9 oktober 2018

När kastanjerna spricker av Camilla Lagerqvist

Majken är femton år och sa ifrån när hon blev tafsad på, hon är föräldralös. Efter att hon sagt ifrån blir hon skickad till ett hem för vanartiga flickor. Det finns ingen annan plats för henne. Inuti bubblar det av ilska. Majken har ett ärr hon inte minns hur hon fått. Ett ärr ingen finns kvar att berätta om.

På hemmet för vanartiga flickor är det hela tiden massor att göra. Föreståndarinnan är ingen man sätter sig upp mot för då blir du inlåst i mörkret. Om kvällarna kommer det pojkar till ön, de kommer i hemlighet och de som vill smiter ut.

När en av Majkens rumskompisar blir gravid skickas hon bort. Detta blir tillfället Majken väntat på. Hon rymmer för att ta reda på vad som hänt kompisen men och vem hon själv är. Kanske kan prästen och kyrkoböckerna hjälpa henne hitta sanningen?

Efter att jag läst boken läser jag att den utspelar sig kring 1950, känslan jag hade under min läsning var att det var ännu tidigare men så är ju inte jag och historia alltid bästa vänner.

/Paula


När kastanjer spricker
Författare: Camilla Lagerqvist
Förlag: B/Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132207693
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 7 oktober 2018

Definitivt okysst av Emma Askling

Sista året på högstadiet tänker Liv ska bli hennes bästa. Hon ska vara annorlunda i år, våga mer, inte bor sig så mycket hon ska vara som vännerna Ellie och Frida. Hennes vänner som aldrig har träffats och som tillhör två olika delar av Livs liv.

Ellie är bästa kompisen sedan förskolan, de har alltid gått i samma klass och Ellie har alltid alltid försvarat Liv. Men innan sommarlovet var det som att Ellie drog sig undan och började vara med andra. Under sommarlovet har de knappt haft någon kontakt alls.

Frida tillhör det andra livet, lägerlivet platsen där Liv känner sig som alla andra. Lägren för barn och unga med dysmeli. Dysmeli innebär att man saknar en mindre eller större del armen, handen, benet eller foten. Liv hon har ingen höger arm. Hon kan inte skaka en fram sträckt hand, det är omöjligt att själv sätta upp håret och svårt att bre smör på smörgåsar. Bortsett från de kan hon göra nästan allt. Det är det där att vara annorlunda som Liv inte gillar. Hon vill smälta in.

Under sommaren har grannskolan brunnit ner och det kommer flera klasser av nya nior till Livs skola. Hon tycker det är hemskt de andra är ju vana vid henne och hennes saknade arm. Med de nya niorna kommer Tobbe ... En fin och mysig ungdomsbok om vänskap och kärlek och om att våga tro på sig själv! Att våga vara annorlunda. Min favoritkaraktär är Livs lillebror Andy.

/Paula


Definitivt okysst
Författare: Emma Askling
Förlag: Brombergs (2018)
ISBN: 9789173379632
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Draugen av Åsa Larsson och Ingela Krossel & ill. Henrik Jonsson

På Bokmässan för fyra år sedan så var jag bloggambassadör och anordnade ett barnbibliotekariemingel. Ett mingel fullt av inspiration, nätverkande och författarbesök. Bland annat kom Åsa Larsson, Ingela Krosell och Henrik Larsson och hälsade på. De berättade om sin nya bokserie PAX. Lagom till mässan släpptes del ett och del två,  Nidstången och Grimmen. Tio böcker skulle det bli. Tio böcker har det nu blivit. Jag har med tårar i ögonen avslutat sista delen Draugen.

Tio delar har det blivit fartfyllt, äventyr och hård vardag på en och samma gång. Bröderna Alrik och Viggo blir fosterhemsplacerade i Mariefred, de kommer till ett varmt och kärleksfullt hem. I skolan blir de omedelbart motarbetade. Skolan styrs av Simon vars pappa är träslöjdslärare på skolan och kommer undan med allt. Viggo funderar ibland över när mamma kommer. Storebror Alrik har gett upp om mamma. Gömt i Mariefred finns ett magisk bibliotek som vaktas av syskonen Estrid och Magnar. De som väntat på två korpbröder som ska hjälpa. Tänk att Viggo och Alrik har varsin korp runt halsen. Där finns också Iris hon som läst till att bli häxa och sitter innan med massa magisk kunskap som behövs för att besegra svarthäxan och alla hennes påhitt. I Draugen får vi veta vad det är som gömt sin under det magiska bibliotek.

Lyllo lyllo dig som inte läst PAX än. Alltid härligt att kunna sluka en hel bokserie när alla delar redan finns ute! Läs! Eller lyssna - böckerna är makalöst bra inlästa av Morgan Alling.

/Paula


Draugen (PAX del 10)
Författare: Åsa Larsson och Ingela Krossel & ill. Henrik Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789174334227
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 6 oktober 2018

Serieboken

Serieboken är en serieantologi för de vi på biblioteksspråk kallas för mellanåldern, de vill säga nio - tolvåringar ungefär. De som är i gränslandet mellan barn och ungdom. Det ges ett smakprov på flera av våra bästa serietecknare.

Bäst är att boken innehåller en nyskriven serie av Mats Strandberg med illustrationer av Sofia Falkenhem, den fantastiska duon bakom Monstret Frank-böckerna.

Serieboken innehåller smakprov som är både roliga och allvarliga, det handlar om livet, döden, vänskap och kärlek. Det är en perfekt bok både för den som älskar serie och för den som är helt ny vad det gäller att läsa serie. Är du lärare och sugen på att jobba med serie i skolan så hittar du lärarhandledning här.

/Paula


Serieboken
Författare: antologi flera författare
Förlag: En bok för alla (2018)
ISBN: 9789172217799

torsdag 4 oktober 2018

Gropen av Emma Adbåge

Gropen som ligger bakom gymnastiksalen är det bästa barnen vet. En plats för lek och fantasi. Fantasin tar aldrig slut, gropen är bättre än allt annat. De vuxna står bredvid och försöker få barnen att göra annat, spela fotboll och gunga. De skakar på sina huvud och säger att snart kommer någon skada sig.

När någon skada sig så är det inte ens i närheten av gropen. Ändå tar de vuxna sin chans och förbjuder gropen. Allt blir tråkigt. Men barnens fantasi hittar annat som utmanar de vuxna.

Fantasi, barn och lek det är fint det. Vuxna som behöver få en tankeställare och sluta underkatta barn.

Emma Adbåges bilder är de bästa jag vet. Fint med en bilderbok om skolbarn. Hoppas boken läses på långstadiet, boken är perfekt som underlag för samtal om vem som bestämmer vad och varför.

/Paula


Gropen
Författare & illustratör: Emma Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129701579
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris