söndag 30 april 2017

Så långt vi kan följas av Susanna Martelin

På högstadiet blev Alex kompis med den nya killen K. Det tisslades och tasslades en del om att de var kära. En kille och en tjej kan ju inte vara bara kompisar ... Det var aldrig någon romantisk kärlek inblandad i vänskapen men den djupaste vänskap. Att stå upp för sig själv och för andra och varandra.

Några år sedan högstadiet har gått. De är 23, Alex jobbar med hästar som hon alltid drömt om. K har fått jobb på en fritidsgård, fotografera och ska snart ha utställning. Alex och pojkvännen Rick ska flytta tillsammans i en ny egen lägenhet. Då händer det hemska som inte får hända ...

Döden.

Allt blir kaos. Minnen, blandas med nuet. Hur går en vidare när den personen som står en närmst inte längre finns kvar. Hade det kunnat bli annorlunda om bara inte ... alla dess om och om inte.

Så långt vi kan följas är tonårstid och att hitta sig själv som ung vuxen. Hästar, fotografier, kärlek och den djupaste djupa vänskapen. Fint!

/Paula



Så långt vi kan följas
Författare: Susanna Martelin
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150119091
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 29 april 2017

De förlorade av Henrik Fexeus

När Ky ska spika en spink för att sätta upp en tavla på sin största idol Harry Houdini, ja då blir det hål i väggen. Hon upptäcker en ihålighet. Det går att gå in i väggen. Först blir hon rädd men förstår att det är något som måste undersökas - leder vidare till en gång och vidare till ett rum där hon träffar Jaquin.

Samtidigt i en annan del av Stockholm så börjar Adam se och höra saker som ingen annan verkar se och höra. Han blir rädd - riktigt rädd.

Vägar krossas. Ky, Jaquin och Adam hamnar under Stockholm i tunnlar. De träffar fler som gömmer sig och varnar för de grå. Men vem är det egentligen som talar sanning? Vem är snäll - är ens någon det? Matrix-känsla i ett dolt Stockholm är något eller någon som det ser ut att vara?

/Paula


De förlorade
Författare: Henrik Fexeus
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129697117
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 27 april 2017

Ligger Sverige i Iran av David Mohseni

I Afghanistan bor David med mamma, pappa, storebror Ali och småsyskonen. De bor på landet och är fattiga bönder. På dagarna passar David fåren och får en liten stund gå i skolan. Men talibanerna närmar sig hela tiden. De kräver att familjen ska odla opium åt de och mat. En natt tänder de eld på familjens hus.

David och Ali flyr men kommer snart bort från varandra. David får hjälp av två lite äldre killar. Det går går och går. Har nästan ingen mat eller vatten. Skor går sönder. Efter lång tid och hjälp av smugglare kommer de till Iran.

I Iran får David jobba på en snickerifabrik. Han bor i källaren, jobbar där och får mat och en sovplats. Efter några år får han kontakt med sin bror som lyckats ta sig till Sverige. Men hur tar sig ett barn själv från Iran till Sverige? Och för vilka pengar?

Ligger Sverige i Iran bygger på författarens egen flykt. Det är fullt av känslor och utsatthet. Värmen och hat. En bok som ger nya perspektiv. En viktig bok!

/Paula


Ligger Sverige i Iran
Författare: David Mohseni
Förlag: LL-förlaget  (2017)
ISBN: 9789188073266
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 26 april 2017

Den röda vanten av Malin Eriksson

Stig drömmer om att kunna rida lika bra som Ellen. Ellen och Stig går i samma skola men känner inte varandra. Men Stig brukar titta på Ellens ponny bilder på internet. 

Ibland övar Stig på att rida men på mammas stora häst. Plötsligt en dag finns en öppning för att prata med Ellen. Hon tappar sin röda vante på skolgården och Stig plockar upp den. Då berättar Stig att han också tycker om att rida - att han har en egen häst. Fast det ju inte riktigt är sant. 

Hur blir det nu? Vad ska Ellen tro? Kan de bli vänner i alla fall? En mysig bok för den som är nyfiken på hästar och lärt sig läsa rätt så nyligen. 

/Paula


Den röda vanten
Författare: Malin Eriksson & ill. Ingrid Flygare
Förlag: Opal (2017)
ISBN: 9789172998636
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 25 april 2017

Det här kalla landet av Pernilla Gersén

I Nordland bor Noomi, en sjuttonåring med en trygg uppväxt, pappa journalist och mamma psykolog. Storebror har gått med i ett främlingsfientligt parti. Pappa och storebror bråkar mest hela tiden. pga. politiska olikheter När Noomi blir rånad går hon också med i partiet.

I Noomis klass går Zahra som läsaren får följa i vartannat kapitel. Zahra som bor med sin pappa. När det var krig i deras hemland tog de sig till Nordland, de två de som är kvar av familjen.

Noomi och Zahra tycker inte om varandra. Där finns också Jasper som Noomi tyckt så mycket om. Han som nu hela tiden är med Zahra.

Krångel och bråk med vänner och föräldrar. En undertryckt kärlek och fascination för varandra trots alla fördomar.

En aktuell bok med viktigt ämne och massor att prata om. Hoppas den kommer jobbas med på högstadieskolor!

/Paula


Det här kalla landet
Författare: Pernilla Gesén
Förlag: B/Wahlströms (2017)
ISBN: 9789132170553
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 24 april 2017

Läslördag deluxe



Läslördag det har jag i stort sett varje vecka. Men den i lördags var läslördag deluxe. Josefine bibliotekarie på en av Växjös gymnasieskolor fick en snilleblixt - gemensam läslördag på biblioteket där hon jobbar. Tio bibliotekarier, gemensam frukost, lunch och fika. Resten av dagen massor av lästid. Fantastiskt! Underbart! En hur bra som helst grej som vi måste göra om! 

/Paula 




söndag 23 april 2017

Tisteltankar av Anette Eggert

När Linns mormor plötsligt dör då blir inte sommaren som den brukar. Hon glider i från vännerna. Mamma är ledsen hela tiden. Linn orolig känner hur hennes hjärta slår. Men pratar inte om sorgen hemma.

Vid skolstarten är det dags för en ny skola eftersom det var mögel i den gamla. Hon och vännerna kommer inte i samma klass och utanförskänslan den växer sig större. Osäkerheten med den. Att passa in. Att göra rätt. Det är tankar som upptar mycket av Linns tid.

I den nya klassen finns Tim han som ringde ambulansen när mormor föll ihop. Linn tänker att hon borde säga tack men kommer sig inte för. Vill inte synas tillsammans med Tim. Hon förstår att vänner skulle tycka han är för fel, för tjock. Men Linn och Tim de dras till varandra. Men osäkerheten gör att allt bli fel och kans när Linn inte vill kännas vid Tim i skolan.

Tisteltankar är en oväntat fin berättelse. Tycker så mycket om Tim. Känner igen mig lite för mycket i Linns tankar och osäkerhet det där att vara tonåring och vilja passa in så mycket. Så mycket att en inte gör det som en vill och som känns rätt för just dig. Linns relationen till farbrors fru Lotten tycker jag också mycket om.

/Paula


Tisteltankar
Författare: Anette Eggert
Förlag: Opal (2017)
ISBN: 9789172998544
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 22 april 2017

Allt av Marc Martin

Jag har en ny favoritbok, Allt av Marc Martin. En stor myllrande bilderbok. En bok som handlar om lite om allt. Olika platser besöks och fakta berättas, tankar och upptäckter om vår värld. Djur, natur, människor, fordon.

I Tokyo får vi bekanta oss med olika varuatomater. Samtidigt som vi får lära oss att det i Japan finns 5,6 miljoner varuatomater. Bland annat med böcker i. I Moskva får vi vet att det finns runt 35000 gatuhundar och att några av de åker tunnelbana. I New York finns 264000 brunnslock och 2 miljoner råttor.

En fantastisk bok att drömma sig bort och förundras tillsammans med. Och det bästa av allt nästan allt finns fortfarande kvar att upptäcka. En bok att läsa om och om igen. Tillsammans stor och liten eller var och en för sig. Perfekt present bok även till den som är vuxen.

/Paula


Allt
Författare: Marc Martin
Förlag: Bokförlaget Mirando (2017)
ISBN: 9789198330359
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 20 april 2017

Timmy Kent och de mystiska morötterna av Ebba Berg & ill. Carl Flint

I sjätte boken om klasskompisarna i Lyckeskolan får vi lära känna Timmy Kent. Timmy han älskar både frukt och grönsaker och tycker de borde kunna växa mycket mer på flera ställen.

När han får syn på en tom jordplätt utanför klassrummet då bestämmer han sig för att så morötter där. På kvällen börjar de gro tankar i Timmys huvud borde han kanske inte bett om lov först? Morötterna blev plötsligt en tung hemlighet att ha. Tur då att det finns en storebror att rådfråga. En storebror som tycker det var bra att plantera frön men som också säger att kanske var det olagligt ...

Det blir sommarlov och Timmy han glömmer bort morötterna men när skolan börjar igen jag då går han bort till jordplätten ... Den som nu är helt grön av morotsblast - han måste berätta för en vuxen.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - tycker så mycket om barnen i Lyckeskolan. Varma inkluderande ögonöppnande böcker för den som kommit en liten bit i sin läsning. Eller att läsa tillsammans och prata om likheter och olikheter.

Att jag just nu är lite smått besatt av att odla gör att Timmy Kent och de mystiska morötterna talar till mig än mer!

/Paula


Timmy Kent och de mystiska morötterna
Författare: Ebba Berg & ill. Carl Flint
Förlag: Olika förlag AB (2017)
ISBN: 9789188347305
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 19 april 2017

Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström

Ibland är jag lite långsam när det kommer till att upptäcka nya fantastiska böcker. Inte så ofta men det händer. Som nu Maja Säfström behövde komma med en bok två för att jag skulle läsa och slukas upp av Fantastiska fakta om djur.

Två böcker om djur. Första boken om djur som lever nu och andra nya boken om djur som har levt för länge länge sen. Bara en dinosaur och mest bara djur jag inte hade en aning om att de funnits.

Maja Säfströms illustrationer vad ska en säga - jag älskar de! Min relation till djur är att jag inte alls tycker om djur - inte de levande i alla fall. Min pälsdjursallergi spelar antagligen in här. Men djur som små söta figurer de tycker jag kanske ibland lite för mycket om. Djur i böcker har liksom inte förrän nu fattat hur underbara de kan vara.

Illustrationerna tillsammans med fantastiska fakta och en underbar humor. Ungefär så bra och vackert det kan bli <3 En bok som passar alla oavsett ålder. Gå till biblioteket och låna. Perfekt gå-bort-present istället för en blomma!

/Paula



Fantastiska fakta om djur
Författare: Maja Säfström
Förlag: Natur & Kultur (2016)
ISBN: 9789127146716
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fantastiska fakta om djur från förr
Författare: Maja Säfström
Förlag: Natur & Kultur (2017)
ISBN: 9789127150621
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 18 april 2017

Monstret och människorna av Mats Strandberg

Hurra tredje och sista boken om Frank är här. Frank som på sin nioårsdag blev biten av grannens hund. Vilket gjorde Frank till en hamnskiftare. Men det är inget otäckt han blir utan ett gulligt keligt lite monster. Ändå ett monster som skrämmer slag på hela samhället. De vuxna blir som tokiga i sin jakt på monster-problemet.

Frank han har fått vänner för första gången någonsin. Monstervänner. De håller till i biblioteketskällare. Men nu är det illa de där vuxna som vill bli av med monstren de har en plan. Frank måste hjälpa till att stoppa de.

Det är en bok för oss alla som någon gång känt sig annorlunda. En bok som innehåller så mycket viktiga livsvisdomar om att inte gilla fotboll, att det går att vara vänner fast man är väldigt olika, att vuxna också kan vara mobbare fast mycket mer diskret och om familjer de man föds in i och de en själv väljer. Älskar hur svarta madam kan ha svaret på saker - hon bor ju i världen mellan speglarna. Självklart ju men krävs en Mats Strandberg för att sätta ord på det.

Jag läste Monstret och människor under en tågresa nu i påsk. Satt på tåget och log och rös av välbehag när jag läste bokens sista kapitel. Det är så OTROLIGT FANTASTISKT BRA! Älskar hur denna sista bok knyts ihop med första boken Monstret i natten.

/Paula


Monstret och människorna
Författare: Mats Strandberg & ill. Sofia Falkenhem
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129705218
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 17 april 2017

Superdövis av Cece Bell

När Cece är fyra år blir hon sjuk och hamnar på sjukhuset. Hon blir frisk men något är inte som det ska. Det tar en stund får både henne själv och omgivningen att förstå att hon inte längre hör. Hörapparat i en låda på magen och sladdar upp till öronen. Hon hör igen men det är inte som innan och att prata är knepigt det också.

I förskoleklassen hamnar hon med barn som är som hon men sedan flyttar familjen. En skola med hörande barn. Det känns jobbigt att ha en låda på magen och en mikrofon som läraren måste prata i så hon hör. Men det funkar. Kompisar är lite knepigt men de finns. Vissa bättre än andra.

233 sidor av barndom en ovanligt tyst barndom i serierutor till stora delar är berättelsen om Superdövis författarens egen barndom. Jag tokgillar och får på samma gång nya perspektiv.

/Paula


Superdövis
Författare: Cece Bell
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129701845
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 16 april 2017

Vita tigern av Christin Ljungqvist

I Göteborg år 2296 är inte mycket sig likt. På hotell Vita tigern bor Avalon med sin familj. Hennes föräldrar driver hotellet som det kommer människor från hela världen till. Sveriges gränser är hårda men det kommer de som vill stanna.

I Sverige finns också skogsfolket de som ingen vet så mycket om. Avalon går i skolan, spela cello och är med sina vänner. Vännerna som tillsammans löser mysterium. De har löst flera och nu har de ett nytt på gång. På nyårsnatten brakar en svävare ner i isen. Föraren försvinner mystiskt. Kan de hitta honom?

Avalon börjar ana att det finns en stor famijehemlighet så mycket större än hon kan ana. Ska hon äntligen få veta och bli inställt i gemenskapen? Äventyr och spänning tillsammans med modiga Avalon - denna nya pappersvän jag vill lära känna mer. Hade velat läsa mer om kärlekshistorien. Men författaren lovar att i boken tre då ... För så är det två delar till ska det bli. Jag längtar!

/Paula


Vita tigern
Författare: Christin Ljungqvist
Förlag: Gilla böcker (2017)
ISBN: 9789188279309
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 15 april 2017

Mademoiselle Oiseau och landet Argentine av Andrea de La Barre de Nanteuil & ill. Lovisa Burfitt

Äntligen tredje boken om Isabella och Mademoiselle Oiseau - mina bästa pappersvänner som bor i finaste finaste böckerna. Det är vår i Paris och Isabella hon är låg, senaste veckan har hon mest legat och inte orkat. Inte gått till skolan. Mademoiselle Oiseau skyller på våren men det tycker inte Isabella är rättvist.

En promenad bland hustaken i Paris kanske kan hjälpa? I Mademosielle Oiseaus sällskap blir allt på ett annat och lite mer magiskt sätt. På hustaken finns en promenadväg att gå en plats att besöka det silverskimrande landet Argentine. En plats för de som inte riktigt passar in, en plats skapad av Oiseaus storasyster Matilde.

I Argentine börjar en spännande berättelse rullas upp den om Matilde och hur kopplingen mellan Isabella och Mademoiselle Oiseau egentligen är ...

Jag vill flytta in i denna pappersvärld. Jag vill bo i Mademoiselle Oiseaus lägenhet och gå på äventyr på hustaken i Paris. Fast ja det är ju det jag gör när jag läser boken. Och när jag läser om och när jag läser om boken och böckerna om Isabella och Mademoiselle Oiseau.

Ett magiskt samspel mellan Andrea de la Barre de Nateuils texter och Lovisa Burfitts bilder. Vackert, drömskt, melankoliskt och fantastiskt - ungefär precis så bra det kan bli!

/Paula <3


Mademoiselle Oiseau och landet Argentine
Författare: Andrea de La Barre de Nanteuil & ill. Lovisa Burfitt
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129705294
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 12 april 2017

Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark & ill. Per Gustavsson

Är du på jakt efter en riktig ruggig spökhistoria? Då är svaret Den förskräckliga historien om Lilla hon. Lilla Hon som egentligen har ett namn men alltid kallas Lilla Hon. Hemma är hon nästintill osynlig. 

I skolan älskar de andra barnen att skrämma Lilla Hon för hon blir så väldigt rädd. De hittar på och berättar den ena hemskare historien än den andra – om spöken som bor i skolan och hur de blivit spöken som bor i skolan. Lilla Hon vill så väldigt gärna få komma in och leka i kuddrummet. Där allt är lugnt och inget är farligt. De andra barnen säger att det kan hon få om och först bara … måste hon gå upp på vinden som hon är så rädd för … men okej då för kuddrummets skull. Men väl uppe på vinden låser de andra barnen in henne och glömmer sedan bort vad de gjort …


När Lilla Hon träffar skolans spöken får hon höra helt andra historier om hur de blev spöken. De där andra barnen alltså … Inte så snälla. En annorlunda, modern, ruskig och modig spökhistoria. Färgillustrationer av Per Gustavsson som förstärker det otäcka.

/Paula som hoppas på fler samarbeten mellan Lena Ollmark och Per Gustavsson 



Den förskräckliga historien om Lilla Hon
Författare: Lena Ollmark & ill. Per Gustavsson
Förlag: Lilla piratförlaget (2017)
ISBN: 9789188279347
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 9 april 2017

Glad och lycklig? Knappast av Thomas Halling

I Linns huvud snurrar hur mycket tankar som helst. Det är fullt av otillräcklighet. Pappa och hans nya fru vill ha barnvakt till lillasyster mest varje dag. Linn vill ju vara med med lillasyster. Men på andra sidan finns mamma. Mamma som är sjukskriven, i soffan och inte kommer sig för att göra något alls. Linn är rädd att mamma ska börja dricka igen.

I skolan finns bästa bästisen Aisha och rur är det. Aisha som finns där alltid. Hon som förstår och stöttar. Men i skolan finns också Oskar han som säger så elaka saker. Det går så långt som till slagsmål. Det som får allt att bli lite för mycket för Linn, så pass att hon bryter ihop i tårar och berättar om alla otillräcklighet för sin mentor.

Vuxna som inte vet hur de ska hantera situationen lät allt gå ut över den de har gemensam. Thomas Halling fångar med få ord och luftig text sådant som är svårt och jobbigt. Denna första bok om Linn ger ord. Ord, förståelse och igenkänning hos läsare som behöver. Jag ser fram emot fler delar.

/Paula


Glad och lycklig? Knappast
Författare: Thomas Halling
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150117981
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 8 april 2017

Tre av Per Nilsson & ill. Lisen Adbåge

Tre ögon har Jonathan eller vänta nu det var fel han har ju bara två ögon. Men tre näsor då, nopp det var också fel bara en nästa. Finns det något på Jonathan som är tre tro?

En rolig och färgsprakande bilderbok som jag gissar är jätte rolig att läsa högt tillsammans med säg treåringar.

Bästa Per Nilsson det är fint att du skriver bilderböcker. Men visst blir det några ungdomsböcker till? Eller kanske en vuxenbok jag skulle så gärna vilja veta hur Hanna, Andreas, Nils, Anon, Johan, Milena, Zarah, Gro, Svenne, David och alla de andra har det i dag? Hur blev de som vuxna? Älskade saknade pappersvänner <3

/Paula


Tre Författare: Per Nilsson & ill. Lisen Adbåge
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150119275
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 6 april 2017

Tidenboken av Pernilla Stalfelt

En sak jag funderar mycket på och ändå aldrig förstår mig på ... det där med tiden. Tur att Pernilla Stalfelt skrivit Tidenboken så att jag kanske kan förstå lite mer. 

En faktabok om tiden full av illustrationer och fakta. Olika sätt att se på tiden. Tiden som i klockan, tiden som i årstider, kalendrar, busstabeller, tiden som i år och historia. Det där knepiga med att tiden kan kännas på olika sätt – olika hastighet utan att vara. Ibland så långsamt och andra gånger swish förbi.

Tidenboken är full av nya funderingar och lite fakta. Det är lekfullt och uppmanr verkligen till att tänka själv. Har du tänkt på att minnet faktiskt fungerar som en slags tidsmaskin? Kan resa tillbaka i tiden både längre och kortare. med fantasin som tidsmaskin kan du resa hur långt som helt ju … 

/Paula 


Tidenboken
Författare: Pernilla Stalfelt
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129699128
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 3 april 2017

Spionen på spökskolan av Jesper Lundqvist

I skolan blir Silas stucken av en geting, efteråt upptäcker han att hans hand blivit osynlig. Det kan ju inte vara möjligt. Kan något ens bli osynligt? Allra minst din egen hand. Men ja osynlig hand är ett faktum. Det går över. Men några dagar senare blir han osynlig igen. Hur?

Skolans vakmästare vet ett och annat som tur är. Hon är nämligen inte bara vaktmästare i skolan under dagtid utan även i spökskolan på natten. Silas som vägrar gå i skolan så länge han kan bli osynlig, vilket hans mammor har full förståelse för. Men hur ska han lära sig nya saker? Vakmästaren föreslår spökskolan ...

Spionen i spökskolan är så där härligt mys-spännande. Med spöken som är både snälla och mindre snälla. Gillar att det misstänks att Silas är levande (vilket han ju också är) eftersom han lär sig nya saker så snabbt.

/Paula


Spionen på spökskolan
Författare: Jesper Lundqvist
Förlag: Olika förlag (2017)
ISBN: 9789188347176
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 2 april 2017

Den mörkaste delen av skogen av Holly Black

I skogen finns det en glaskista i vilken en pojke med horn sover. Pojken har alltid varit där. Flera generationer har haft sina fester där. Det har viskats massor av hemligheter i pojkens öron. Många är de som försökt befria honom. Pojken i glaskistan gör att det kommer massor av turister till staden.

Men invånarna i Fairfold vet att i skogen händer det magiska saker. Vid fullmåne då ska strumpor tas på ut och in och järnspån i fickorna. Vet aldrig vad som kan hända, folk har dött.

I Fairfold bor syskonen Hazel och Ben. De har haft en fri uppväxt, de har fått klara det mesta själva. Massor av äventyr och sagor. De är båda förälskade i pojken med hornen. Så plötsligt en dag vaknar Hazel upp med händerna fulla av glasbitar. I skolan berättas det att pojken med hornen är borta från sin glaskista. Någon har alltså tillsist lyckats befria honom ...

Den mörkaste delen av skogen är en modern saga full av hemligheter. Hemligheter som efter hand blir tydliga för Hazel och Ben men som varit dolda länge.

Läs och låt dig slukas upp av sagan när den blandas med vår värld!

/Paula som gillar Holly Black mer och mer för varje bok jag läser


Den mörkaste delen av skogen
Författare: Holly Black
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129701333
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 1 april 2017

Tappa greppet av Katarina von Bredow

På en dramalektion blev Hampus hemlighet plötsligt inte hemlig längre. Han råkade avslöja för alla att han är kär i Victoria, hans allra bästa vän. Allt blir knas och konstigt. De säger inget högt men allt är plötsligt annorlunda.

Hampus pratar inte med någon om det som hänt. Han skingrar tankarna med att spela dator spel. Hemma finns pappa och hans nya tjej Mirja hon som är närmare Hampus i ålder än pappa. Mamma finns i närheten men Hampus vägrar bo hos henne.

Victoria säger sig behöva paus, tid att tänka efter. Hampus vill bara att det ska bli som det var innan. När Victoria inte visste.

Katarina von Bredow är en sedan länge favorit till mig. Läste hennes Syskonkärlek när jag gick på högstadiet. Sedan dess har jag läst nästan allt. Kanske till och med allt utom Släppa taget som Tappa greppet är en fristående fortsättning på. Det funkar fint att läsa denna fortsättning utan att ha läst första. Men det väcker nyfikenhet på hur det är med andra delar av kompis gänget som första boken handlar om.

Detta att jag läst så mycket Katarina von Bredow och hennes fängslande berättelser om omöjlig kärlek gör mig emellanåt väldigt nervös när jag läser Tappa greppet. Jag sitter liksom på nålar oroligt för att det ska hända något mellan Hampus och Mirja. Spännande hur tidigare läsning av författarskap skapar förväntningar och rädslor.

Bäst att Tappa greppet är en helt vanligt ungdomsbok, kompisar, skola, kärlek, föräldrar MEN att den handlar om en kille - hans tankar och känslor. Nu några månader in på 2017 börjar jag fundera på om det inte är  killarnas år i ungdomsboksutgivningen?

/Paula


Tappa greppet
Författare: Katarina von Bredow
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129701340
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris