tisdag 30 juni 2020

Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund

Vanessa är på jakt efter något extra till sin hundrade vlogg. Något som kanske ska göra att hon få många följare. Det är höstlov och hon har lyckats få med sig Martin och Abbe till Prästgården i Borgvattnet. En plats där det spökar. Hon har tillbringat lovet med att titta på YouTube hur en kan bryta sig in med hjälp av gem.

In i prästgården kommer de. Stämningen är kylig. Vanessa vet att hon gjort fel att hon länge ignorerat vännerna för andra. Att hon blev en annan med Lisa och Emelie K. Hon ångrar det nu går det att göra ogjort?

I prästgården är det kusligt. Vanessa filmar och de gör anden i glaset. När Vanessa ska klippa upptäcker hon att hon filmat inte mindre än två spöken. När hon lägger ut filmen får den många visningar och kommentarer. Alla skriver att det är fejk och dåligt gjort. Lisa och Emelie K hånar och undrar vem hon var där med.

Spöket stannar inte i prästgården utan har följt med hem till Vanessa och pappa. Kusligt, skrämmande och ruggit. Spökameran del 1 är perfekt till dig som tycker att Ingelin Angerborn inte är tillräckligt läskig.

Läs och rys!

/Paula


Prästgårdens hemlighet 
Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129716191

söndag 28 juni 2020

Ensamma hemma och Bästisar ibland

Anna-Klara hinner inte sitta ensam många dagar i skolan efter att hennes bästa kompis flyttat och bytt skola. En ny klasskompis och bänkkompis Herman. Herman han kan allt om insekter.

Herman och Anna-Klara blir kompisar och i första boken får vi följa med när de hälsar på hemma hos varandra för första gången. Anna-Klaras stökiga hem fullt med föräldrar, syskon och syskons kompisar. Herman stora hem med larm och tystnad.

I Bästisar ibland bollar Anna-Klara med svåra tankar. Hon vill vara med i klassens gemenskap och bli bjuden på kalas. Men när några av tjejerna börja tycka att Herman är konstig bli hon orolig tänk om inte Herman bli bjuden på kalas och inte jag heller för att jag är kompis med honom.

Fint, finkänsligt om vänskap underbart och jätte jätte svårt på samma gång. Läs och njut.

/Paula


Ensamma hemma
Författare: Kajsa Gordan, Sofia Nordin & ill. Matilda Salmén
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129717778
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Bästisar ibland
Författare: Kajsa Gordan, Sofia Nordin & ill. Matilda Salmén
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129727111
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 26 juni 2020

Gammal men inte klok av Sophy Henn

I Min gamla mormor - gammal men inte klok får vi följa med Juni 7 3/4 år i hennes vardag. Juni är ofta hos mormor för föräldrarna jobbar mycket. Tyvärr enligt Juni så är också lillebror med Jack med.

Mormor är inte som andra mormödrar, hon är rolig och hittar på knas. När parken får en ny parkvakt som kommer med förbud efter förbud protesterar mormor. Juni är helnöjd. Fram till det blir klart att mormor ska följa med på hennes skolresa till museet.

Att älska en knasig mormor som tar mycket plats och att inse hur dumt det kan bli när mormor och klasskompisar möts.

Roligt, färgsprakande och mysigt jag vill gärna läsa fler böcker om Juni och mormor!

/Paula


Gammal men inte klok
Författare: Sophy Henn
Förlag: HarperChildren (2020)
ISBN: 9789150947205
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 24 juni 2020

Drömmarnas skepp av Johanna Wilson

Jossan har fått sitt namn efter flicka vars ring hittades när Vasaskeppet bärgades. Flickan som pappa la stora delar av sitt liv att ta reda på allt om. Berättelsen som pappa lovat att berätta för Jossan så snart han är färdigt med den. När pappa istället dör får inte längre Jossan och mamma ha kvar kajplatsen på Skeppsholmen. Platsen där Vivan, båten deras hem ligger.

Allt känns hopplöst när Jossan hittar pappas manus i brevlådan. Hon börjar läsa om Josefina som levde på Skeppsholmen under 1600-talet. Om hennes drömmar och kärlek. Om fattigdom, klass och hur Josefina ska bli bortgift med en gamla man med massor av pengar fast hon är kär i någon annan.

De två Josefinorna från olika tider har en hel del gemensamt, mammor och inte förstår, döda pappor med stora drömmar och en vilja att kämpa för hem och kärlek. Josefinas historia var precis det Jossan behövde läsa nu.

Nutid och historia vävs samma och jag ser det smutsiga myllrande 1600-talets Skeppsholmen framför mig när jag läser.

/Paula


Drömmarnas skepp
Författare: Johanna Wilson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129720402
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 22 juni 2020

Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

Den bästa trion av alla är Ava, Hugo och Mira. Ava tror på vänskap, fest och hångel men absolut inte på kärlek. Inte förrän hon träffar bomben, solen, skogsbranden Nadja. Nadja som är allt och komme med ett efterhängset ex hon inte riktigt släppt.

Det är sommaren efter studenten i ett varmt Stockholm ingen pratar om vad som händer sen. Ava är orolig för lillebror, att han håller på med något skumt. Hon försöker nå fram men det verkar omöjligt. Att följa efter honom ut i natten kanske kan ge svar på några av alla frågor.

Nuet, vänskapen, festen, kärleken. Känslostormar av lycka och kras när ett vi vill olika.  Om det regnar i Ahvaz har ett härligt och otroligt drivet språk. Jag ser fram emot att läsa mer av debutanten Nioosha Shams.

/Paula


Om det regnar i Ahvaz
Författare: Nioosha Shams
Förlag: Bonnier Carlsen (2020)
ISBN: 9789178035632
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 6 juni 2020

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins



Vilken läslycka att få besöka Panem igen <3 64 år innan Hungerspelen i vilka vi fick lära känna Katniss. Nu får vi istället följa den 18-årige Corolanus Snow han som kom att bli president Snow. Familjen Snow förlorade sin rikedom under kriget något de håller hemligt. Farmor säger ständigt ”En Snow står alltid på topp” och när Corolanus blir president då ...

 Inför det tionde Hungerspelen ska varje tävlingsdeltagare få en mentor från Huvudstaden. Allt för att få igång intresset av Hungerspelen. Spelen som bara ha en vinnare/överlevare, spelen som är till för att hålla rebellerna lugna. Corolanus är en av ungdomarna som ska vara mentor han ser sin chans att om han gör riktigt bra ifrån sig kommer allt bli bättre.

När lottningen om mentorsungdomar görs och Corolanus får flickan från distrikt 12 förstår han att någon vill honom illa. Flickan från distrikt 12 vet vi ju alltid överaskar men det vet inte Corolanus. Flickan är Lucy Gray med en sångröst som trollbinder och förför. Både tevepubliken och Corolanus.  

I detta det tionde hungerspelen är året då sponsorer och gåvor till deltagarna på arenan införs. Lika så vadslagning. 

Att få lära känna en ung president Snow är fint, att få deltaler som kommer vidare sen. Hur han fattar felaktiga beslut som han egentligen inte har något val när han fattar. Hungerspelen är större än det som händer på arenan. Vad är värt att offra för egen framgång, vänskap, kärlek, familj? Rädsla, svek, kärlek och död. Ondskefullt och mörkt samtidigt som det på något sätt är väldigt mysig läsning. 

Jag vill veta mer! Vill ha en bok där jag får lära känna Tigris närmare och veta hur det kommer sig att hon blir någon som hjälper rebeller. 

/Paula


Balladen om sångfåglar och ormar
Författare: Suzanne Collins
Förlag: Bonnier Carlsen (2020)
 ISBN: 9789178038428
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 3 juni 2020

Koppla ner av Keren David

När Ester och hennes klasskompisar får erbjudandet att koppla ner, lämna in mobilen i sex veckor och om du klarar det tiotusen kronor då börjas det surra ordentligt. Ester vill gärna ha pengarna så hon kan åka och hälsa på pappa och storasyster i New York. Sex veckor utan telefonen går det?

Hon antar utmaningen tillsammans med sin bästis. De allra flesta låter bli att anta utmaningen. Det pratas och sådant som Ester inte längre förstår men det känns okej. Hon och storasyster börjar skriva vykort till varandra istället för sms.

Med nedkopplingen kommer nya vänner. Halvvägs in i utmaningen tillkommer nya regler om du ser någon fuska rapportera det och få även deras pengar. När hon kommer på bästa kompisen att fuska blir allt väldigt svårt. Det är en utmaning som kräver uthållighet och testar dig och din moral.

Spännande experiment med en oväntad tvist eller tre.

/Paula


Koppla ner
Författare: Keren David
Förlag: Argasso (2020)
ISBN: 9789188577542