söndag 20 maj 2018

Spelar roll? av Camilla Jönsson

Sigge har precis börjat i en ny skola i en ny klass. Ingen pratar med honom och han vet varför. Alla vet vad som hände på förra skolan. Hur han mobbade och misshandlade. Sigge har gått från att vara skolans kung till att bli ingen alls.

Hemma har lillasyster slutat prata med honom och de är allmänt tryckt stämning. Till skolan går Sigge ibland, men det känns meningslöst. När det blir grupparbete på historielektionen ska han samarbeta men Emmy. Han vill inte men Emmy ställer krav hon vill ha bra betyg och för det krävs att de samarbeta.

Emmy som påminner så mycket om Tove som han mobbade. En sådan där som inte ger upp, kan saker och får bra betyg. Emmy ställer krav på Sigge och kanske kan han bli någon annan?

Spelar roll? är en bok som får mig att känn med Sigge trots allt dumt han gjort. Det är en bok som gör mig mer nyfiken på Emmy. Vågar jag kanske hoppas på att det kommer en del tre? Detta är en fristående fortsättning på Vem bryr sig? som handlar om Isak han som stod upp för Tove och som Sigge misshandlade.

/Paula


Spelar roll?
Författare: Camilla Jönsson
Förlag: Hegas (2018)
ISBN: 9789175436791
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 17 maj 2018

Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg

Äntligen sommarlov och Angelica och Sandra ska träffas igen. Kusinerna som är födda samma dag men med ett år mellan sig. De som träffas hela sommaren hos morfar utan föräldrar. Sommarloven är Angelicas bästa tid.

Denna trettonde sommar är inte som tidigare somrar. Sandra är inte den samma. Vilda Sandra har lugnat sig. Hon säger sig ha genomskådat de vuxna. Frivilligt hjälper hon till och gör som de vuxna säger. De vuxna blir glada och säger att Sandra mognat.

Men vad händer med Angelica om Sandra tagit hennes roll som lugn och duktig. Delar av det Sandra stänger inne när de vuxna är i närheten kommer ut när det bara är Angelica och Sandra. Sandra kräver att hon kan lite på Angelica, att veta allt. Men Sandra hon berättar lite nästan inget alls.

Det är sommaren de fyller tretton och fjorton. Angelica som alltid älskat somrarna med Sandra känner att i år är något riktigt fel. Hon kan inte sätta ord på det och dras med på saker hon egentligen inte vill. Maktkamp vem bestämmer är det de vuxna eller är det Sandra. Vem blir Angelica mitt i allt detta?  Jag gillar. Men jag önskar att jag hade fått läsa Sandras perspektiv också.

Trettonde sommaren är Gabrilla Sköldenbergs debut bok. Det ska bli spännande att se vad hon skriver härnäst.

/Paula


Trettonde sommaren
Författare: Gabriella Sköldenberg
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127154308
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 15 maj 2018

Jag ska rädda er alla av Èmilie Fréche

I Jag ska rädda er alla får vi ta del av tre dagböcker. Dottern Eléa skriver i en grön Molskin om hur allt ändrades. Hon var någon sim ville mycket och se allt. Helst ville hon övningsköra och se världen. Så la hon ut en fråga på Facebook på jakt efter sommarjobb helst ett volontär jobb någon annanstans än hemma. Hon får svar från en väns kompis bekant. En kille som berättar om en organisation. Om hur läget är i Syrien han berättar att medierna vänder på allt. Att det egentligen är.

Eléa och Abu Ali börjar ha daglig kontakt. Det är så mycket hon inte vet som hon vill lära sig och förstå. Hon bli arg på sin pappa för att han inte lärt henne att bli en riktig muslim. Hon byter namn blir i hemlighet Umm Leïla. Är det kärlek? Ett giftemål via Skype och så rymmer Eléa när hon egentligen skulle gå till skolan. Ett tåg tar henne vidare och snart är hon i Syrien för allt hon tror på. Ett liv som vigs åt IS.

Kvar hemma finns mamma hon skriver i en lika dan grön Molskin. En övergiven mamma som inte kan förstå. Vad har hänt? Hur hände det? Hur kunde hon inte fatta? Inte se? En dotter som gått emot allt hon varit och blivit någon annan. Mamman vet inte vad hon ska göra av sig själv. Hur hon ska kunna förstå? Hon söker och letar, polisen ger upp fort. För fort? Mamman söker sig till en stödgrupp för att hjälpa föräldrar och ungdomar så att de inte ska råka ut för det samma.

Kvar finns också en pappa, en pappa som flytt och bär på sår och hemskheter. Talibanerna hur de kom och förstörde allt. Nu har hans dotter blivit ett med ondskan. Hur är det möjligt. Pappan får läsaren följa sporadiskt från psyket för det gick inte längre när dottern försvann allt som samlades inombords.

Tre öden i olika tider som vävs samman till en berättelse. Det som leder fram till nuet och vad som händer. Det är kopplat till dagens Paris. Mest får vi som läsare följa mamman som pusslar ihop vad som hände henens dotter. Hur hon inte kunde se. Allt som dottern dolde för sina föräldrar.

Boken är översatt från franska. Vet faktiskt inte om jag läst någon fransk ungdomsbok tidigare jag gör väldigt gärna om det. Jag ska rädda er alla är en bok som känns, det är en berättelse jag aldrig läst förut. Det är en berättelse som vi framöver kommer att få läsa i flera olika tappningar. En berättelse som låter oss förstå flera perspektiv. Det ska bli spännande att se hur denna bok kommer tas emot. Och ja jag säger det ofta men detta är verkligen en ungdomsbok som lika gärna kan läsas av vuxna som av ungdomar!

/Paula


Jag ska rädda er alla
Författare: Emilie Frèche
Förlag: B/Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132200946
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 11 maj 2018

Warcross av Marie Lu

Emika Chen hotas av vräkning. Hon ligger tre månader efter med hyran. Hon är arton år och har en prick i registret så ingen vill anställda henne. Är det något hon kan så är det att programmera och hacka sig in på ställen som borde vara omöjliga. Som i öppningsspelet Warcross. Hon kan liksom inte låta bil. Hon kan ju se hur det ska göras.

Men något går fel. Alla ser att hon är där. Telefonen ringer. Först vågar hon inte svara. Det hon gjort är olagligt. Men i telefonen finns helt oväntat Hideo Tanaka, underbarnet som skapade Warcross och ändrade hela världen. Han som är Emika idol och som nu vill att hon ska flyga till Tokyo. Dessutom har han betalt alla hennes skulder.

I Tokyo får hon frågan om hon vill vara en av jokrarna i spelet. Om hon vill. Det är hennes dröm ju. Samtidigt som hon spelar ska hon också på uppdrag av Hideo se om hon kan hitta vem det är som vill komma åt spelet och kanske honom.

Spännande och uppslukande är precis vad det är! Jag som inte ens förstår det där med spel det här är något annat. Jag gillar och ser med förväntan fram emot en andra del.

/Paula


Warcross
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (2018)
ISBN: 9789177017806
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 9 maj 2018

Moxie av Jennifer Mathieu

Vivian är så trött på att killarna i hennes skola tar all plats. Killarna i skolans amerikanska fotbollslag får all uppmärksamhet, tar alla plats och kommer undan med allt. Alla tycker det är självklart att det är som det är.

En kväll när Vivian är ensam hemma kolla hon i mammas låda, den som är märkt med MIN FÖRSPILLDA UNGDOM. I lådan finns bevis på att mamma en gång var en annan. Någon som färgade håret blått när rektorn förbjöd icke naturliga hårfärger, någon som gick på en massa häftiga spelningar, någon som var del av en feministisk gemenskap.

Inspirerad av mammas låda gör Vivian ett fanzine hon döper till Moxie. I Moxie uppmanar Vivian tjejerna på skolan att ritar hjärtan och stjärnor på sina händer för att visa att de precis som hon har tröttnat på att killarna på skolan får all uppmärksamhet och beter sig taskigt och nedvärderande gentemot tjejerna. Fanzinet kopieras och placeras på alla skolans tjejtoaletter. Det kan tycks en liten sak att rita hjärna och stjärnor på händerna men det är ett första steg. Ett steg för att se att de är fler.

Ingen vet att det är Vivian som ligger bakom Moxie. Hennes bästa kompis Claudia fattar inte riktigt grejen. Hon ritar inga stjärnor eller hjärtan på sina händer. Det gör däremot den nya tjejen Lucy hon som saknar sin gamla skola där allt var annorlunda och det var en självklarhet att vara feminist. Saka blir Vivian och Lucy bekanta med varandra. Men Vivian är noga med att Claudia inte ska bli svartsjuk. Den nya killen Seth har också han ritat stjärnor och hjärtan på sina händer. Vivian vet inte vad hon ska ta vägen. En kille som är så snygg och inte som fotbollskillarna.

Moxie är feministiskt peppande och väldigt inspirerande att läsa. Bokens 347 sidor rymmer så mycket. En mor- och dotterrelation under utveckling. Den första kärleken. Balansgången mellan nya och gamla vänner. Skapande. Småstadens trångsynthet. Tankar på orättvisa som leder till handling. Att hitta ord på vad som är fel och göra något åt det. Vivian jag vill ha dig som kompis här i verkligenheten! Jag älskar hur Vivian genom Moxie hittar sina ord och hjälper andra se knasigheterna som blivit självklarheter i skolan.

Alla borde läsa Moxie för att peppas, som ögonöppnare och för att få ord till hur fel det ibland är.

/Paula

ps. tips till dig som är lärare på högstadiet eller gymnasiet en klassuppsättning och boksamtal med Moxie skulle kunna bli helt fantastiskt. Perfekt som samarbete mellan svenskan och samhällskunskapen.


Moxie
Författare: Jennifer Mathieu
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789188281647
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 8 maj 2018

Comedy queen av Jenny Jägerfeld

Sasha har bestämt sig för att vara allt det mamma inte var. Alla säger att hon är så lik mamma men hon ska bevisa de motsatsen. Mamma hade alltid svarta kläder så Sasha klär sig färgglatt.Mamma läste alltid böcker så Sasha slutar helt läsa böcker. Mamma fick folk att gråta, det får hon även nu fast hon inte lever. Sasha tänker få folk att skratta istället. Hon tänker bli en Comedy Queen och hon tänker lyckas med det även om hon inte.

Att vara tolv år och har en mamma som tagit livet av sig. En pappa som i smyg gråter i duschen. Hur hantera en det? Går det ens? Sasha gör det genom att klura på skämt, fundera på vad som är roligt. Hon försöker vara glad och normal. Men de vuxna runt om henne är oroliga. Sasha vägrar låta tårarna komma ut. När pappa tar med henne till psykolog berättar hon hur hon är helt vanlig och normal. Att hon gillar att odla och sjunga i kör. Pappa ser helt frågande på henne eftersom han aldrig hört de intressen förut.

Sasha tar hjälp av sin bästis Märta att klippa av sitt långa hår. Allt ska bort. Det funkar fint tills rakapparaten fastnar i Sashas hår och pappa kommer hem. Det blir frisören och håret är hur kort som helst.

För pappas lillebror Ossi, han som har långt hår och skinnjacka berättar Sasha om sin dröm om att bli Comedy Queen, hon undrar om Ossi som är så bra på att prata med folk inte känner någon komiker som kan hjälpa henne. Ossi känner ingen men lovar att höra sig för lite. Kanske kan han hjälpa.

Det är roligt och så sorgligt att det kommer tårar och ger mig ont i magen när jag läser. Jag blir så glad över att Sasha har så fina vuxna i sin närhet, Ossi är min favorit, psykolog Linn gillar jag massor, pappan och farmor. Märta är en fantastisk bästa vän och Sasha själv hon är helt underbar.

Bäst av allt är att vi på Lidingö bibliotek bokat Jenny Jägerfeld som gäst till vårt Bibliotekskollo i sommar.

/Paula



Comedy Queen
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706406
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 4 maj 2018

Midnattsljus av Charlotte Cederlund

 

Nu äntligen efter lång väntan så har jag fått läsa slutet (se blurben). Áili har fått flytta från morfar och bor nu i en liten lägenhet i Kiruna. Hon har börjat gymnasiet igen. Får lära sig samiska och vara en vanlig tonåring. För det är ju det hon är nu när kraften lämnat henne när hon inte längre ära noid.

Fast en helt vanligt tonåring är hon inte hon vet och ser saker som ingen annan ser. Som blixtarna på himlen. De som inte borde kunna vara där. Hon hittar Rasmus också han kan se och har kraften inom sig. Hur är det möjligt? Rådet vägra att hjälpa denna gången. Olivia är långt borta och nås ibland via telefon när hon har tekning.

Áili är själv i sina misstankar om att saker inte står rätt till ... Är detta slutet på världen som de känner den? Lyckliga du som ännu inte läst någon av dessa tre böckerna och får läsa alla i en följd utan väntan mellan.

/Paula


Midnattsljus
Författare: Charlotte Cederlund
Förlag: Opal (2018)
ISBN: 9789172999534
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 3 maj 2018

Tjuren från Solna av Gunnar Ardelius

Sebastian har tagit studenten, han delar ut reklam, sköter om sina växter och bor kvar hemma hos mamma. Bästa vännerna är på långresa, mamma erbjöd sig att låna ut pengar men Sebastian valde ändå att inte följa med.

Han vill något nytt något annat. Om han följt med hade allt inklusive han själv fortsatt att vara samma. I velandet att vad han ska göra med sitt liv presentera mamma sin nya kollega för honom. Hanna trettiofem år och singel. Sebastian och Hanna börjar träffas, två ensam som inte riktigt vet vad de ska göra av sina liv. Hanna sörjer ett tjugo år långt förhållande, tre missfall och ett ex som nu snart ska bli pappa. Ensamheten är det som förenar.

Så kommer Sebastian på det. Han ska söka till scenskolan. Sagt och gjort. På första uttagningen träffar han Jakob en ny vän som står för det nya livet. Jakob är vän med Katja som Sebastian spanat lite på på internet. Det blir fest och Katja är intresserad hon också. Men Sebastian döljer Hanna och Jakob ger små hintar om att Katja nog döljer något hon också.

Samtidigt blir det där att bok hemma mer och mer ansträngt mamma ber honom flytta. En sunkig bostadsrätt köps. Det är rörigt, struligt, härligt och jag sugs verkligen in i Sebastian och hans liv. Nu när jag läst vill jag vet hur gick det sen kommer det och det och det att hända. Och hur ska det gå med?

Ända sen sin debut Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket har Gunnar Ardelius varit en av mina favoriter. Med Tjuren från Solna gör han mig inte besviken.

/Paula

ps. palettblad på bilden för att Sebastian vårdar sina pallettblad ömt och tar sticklingar

Tjuren från Solna
Författare: Gunnar Ardelius
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127154513
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 1 maj 2018

Nattskräck av Magnus Nordin

När Karims flickvän Tova blir sjuk tar han för en kväll över hennes barnvaktsjobb åt femåriga Hugo. Ett enkelt jobb då Hugo ska sova största delen av tiden. Men det Karim inte fått veta innan är att Hugo ibland lider av nattskräck. Hemska mardrömmar som han inte får väcka Hugo ur men istället behöver han sitta nära Hugo och lugna honom utan att väcka.

Karim somnar och när han vaknar upp är Hugos säng tom. Borta är också den rosa kaninen som fanns i huset när Hugo och hans familj flyttade in. Kaninen som Hugo döpt till Py utan att någon vet varför.

Hugo återfinns i källaren, rädd och han gömmer sig för den dumma. Kaninen Py har lovat att beskydda Hugo. Karim förstår först inget alls men så hör de hur någon kommer ner för trappan ...

Spännande, kusligt, snabbläst med en snygg twist på slutet!

/Paula


Nattskräck
Författare: Magnus Nordin
Förlag: Berghs (2018)
ISBN: 9789174954890
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris