lördag 30 maj 2015

Splods öga: ett galaktiskt äventyr av Neil Gaiman

Mamma åker bort en vecka för att föreläsa om ödlor. Hemma lämnar hon pappa, storebror, lillasyster och frysen full med lagad mat. Hon informerar om att mjölken nästan är slut. Sedan åker hon bort. Mamma längtan på kvällen dämpas med varm choklad och i pappas fall te med mjölk i.

På morgonen blir det katastrof när mjölken är slut hur ska de då kunna äta frukost. Det går inte. Det finns hur mycket flingor som helst men ingen mjölk. Finns inget annat att göra än att för pappa att gå till affären och köpa mjölk. Sykonen tycker att han är borta i en evighet.

När han väl kommer hem med mjölken har han också den mest galna berättelsen med sig hem om hur han blev sen för att han kidnappades av utomjordingar, flydde och träffade en väldigt smart dinosaurie med en egen tidsmaskin. Dinosaurien som till pappans stora förvåning visade sig vara en kvinna inte en man. Syskonen avbryter ibland berättelsen, när den blir för galen eller när lillasyster tycker det är för lite ponnyhästar med.

Alltså jag gillar verkligen Neil Gaiman i vanliga fall. Coroline och Oceanen vid vägens slut några av mina bästa. Men alltså ... Splods öga är konstig rent genusmässigt. Att Chris Riddell tecknat pappan så han påminner om författaren väldigt mycket till utseendet gör att jag blir ännu mer förvirrad. Eller att boken är dedikerad till hans son men att en googling berättar att han också har två döttrar ...

Säkert en äventyrsberättelse som kommer fånga många barnläsare. Men för mig som vuxenläsare hade en genusuppdatering behövts. Synd men så det är!

/Paula


Splods öga : ett galaktiskt äventyr
Författare: Neil Gaiman
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163878008
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 29 maj 2015

Brandkårsmysteriet & Jordens rekordbok

Sist jag lästen LasseMajas detektivbyrå så var det Biblioteksmysteriet nu en annan på B, Brandkårsmysteriet. Lasse och Maja har sommarlov och håller på att städa kontoret. När Lasse börja se ett mönster bränder och försvunna dyrbara föremål. Undra just vem som är den skyldige. Jag lyckades lista ut det innan Lasse och Maja men sedan var det inte så svårt heller. Undrar hur många fler böcker det kommer komma i denna serie? Funderar ibland också på hur länge de kan tänkas vara så galet populära? Inte det att de är dåliga utan bara det att det är lite synd att LasseMajas detektivbyrå gör att inte alla andra jätte bra, bättre böcker kommer i skymundan.

Jordens rekordbok är en rolig och lättläst faktabok full av rekord som hör jorden till högsta berg, strosat och mista djur. De roliga illustrationerna av Anders Nyberg lyfter boken. Gillar verkligen denna serie med lätta och roligt illustrerade faktaböcker.

/Paula


Brandkårsmysteriet
Författare: Martin Widmark
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163878947
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jordens rekordbok
Författare: Jens Hansegård
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163878381
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 27 maj 2015

Hjärtat i vår vänskap av Anna Gavalda

Äntligen en ny Anna Gavalda! En nät en i väldigt behagligt läsformat. 190 sidor att dra ut på så länge det bara går, räckte fyra dagar i alla fall.

Billies mamma övergav henne innan hon ens var fyllda ett år. Hon växte upp i en husvagn med pappa, hans nya fru och en massa syskon. En hård uppväxt full med slag, hårdhet och noll ömhet. När hon är femton, lottar läraren ihop tjejer och killar för att framföra en text tillsammans. Billie lottas ihop med Franck lika ensam han. Franck föreslår att de under påsklovet ska ses hemma hos hans mormor och öva.

Två veckor av himmelrike, Billies enda lov och en vän. Men livet är hårt mot de båda. Franck börjar ny skola, ett internat långt borta från sin pappa som vet allt bäst och sin mamma som käkar en massa tabletter. Billie hoppar av skolan och inget blir bättre på något håll. Men deras vägar ska mötas igen och kanske går det att bryta mönster man fötts in i?

Ända sedan Tillsammans är man mindre ensam är Anna Gavalda en av mina stora favoritförfattare. Älskar hennes sätt att skriva om trasiga ensamma människor. Hur dessa trasiga ensamma människor möter andra ensamma trasiga människor och tillsammans men inte alls smärtfritt kommer underfund med att en familj kan vara något annat än de vuxit upp med. Att en familj inte behöver vara det traditionella utan att en familj bestämmer man tillsammans med människor man tycker om tillsammans vad det är och hur den ser ut.

Hjärtat i vår vänskap har flera likheter med Tillsammans är man mindre ensam men riktigt lika bra är den inte. Fast hade den fått trehundra sidor till kanske den varit det.

Läs, läs, läs!!

/Paula <3


Hjärtat i vår vänskap 
Författare: Anna Gavalda
Förlag: Albert Bonniers förlag (2015)
ISBN: 9789100140823
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris



tisdag 26 maj 2015

Dockskelettet av Holly Black

En dag får Zachs pappa nog, han tycker hans son är för gammal för att leka med leksaker så han slänger alla hans dockor. Dockorna som Zach tillsammans med Poppy och Alice lekt de mest fantastiska äventyrslekar med. Ett helt universum som de själva byggt upp. En värld där drottningen regerar, drottningen är en porslinsdocka som tillhör Poppys mamma och finns inlåst i ett skåp.

Men nu finns inte Zachs figurer längre. Han kan inte berätta vad som hänt för vännerna för den sorgen går liksom inte att förklara, berätta om med ord. Istället säger han att han tycker de är förstora för att leka mer och att han inte tänker vara med längre. Men Poppy menar att så kan de inte sluta bara en sista gång för att få ett slut. Hon lovar att plocka fram drottningen ..

Men drottningen är ingen vanlig docka, hon visar sig vara en docka som kräver att få bli begraven i sin grav. En docka med delar av ett dött barn i sitt porslin, gjord av en proslinmakare som blev galen av sorg när hans dotter dog. Detta får Poppy reda på av dockan. Ett riktigt äventyr måste alltså ta form inte bara ett i leken. Poppy övertalar Zach och Alice att ta bussen och bege sig på jakt efter drottningens grav.

Det sista äventyret ställer mycket frågor om livet och spöket? Men kanske mest är detta en bok som handlar om det där med lek och när blir man för stor för att leka? Blir man det, förväntas man eller måste man? Kan man leka på olika sätt? Kanske är det en lek att läsa och sluka massor massor av böcker?!

Gillar verkligen Dockskelettet men det är inte alls en så otäck bok som bokens baksida och omslag utlovar.

/Paula



Dockskelettet
Författare: Holly Black
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694901
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 25 maj 2015

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart

Hur ska jag ens kunna börja skriva om Den ökända historien om Frankie Landau-Banks? Boken som under några dagar höll mig helt uppslukad. En bok som hoppar högt upp på min lista av favoritböcker. En bok jag redan nu känner att jag snart borde läsa om. Så galet bra!

Frankie går på fin internatskola, samma som pappa gått på. Andra året har precis börjat. Under sommaren har Frankie vuxit och blivit en sådan som killarna ser. Till och med den populära Matthew som Frankie gick och drömde om hela förra året. Nu visar han sig plötsligt intresserad. De blir tillsammans och Frankie slukas upp av hans värld och vänner.

Snabbt upptäcker hon att han är med i det hemliga sällskapet, samma hemliga sällskap som hon hela uppväxten hört pappa och hans vänner prata om. Men det är ett sällskap endast för killar. Frankie börja bli trött på att bara vara söt flickvän. Hon vill på något sätt visa att hon är lika smart om inte smartare än Matthew och hans vänner. I hemligaste hemlighet börjar hon smida planer för att verkligen visa de. Men hon måste göra det utan att någon får veta att det är hon som ligger bakom ...

Att boken utspelar sig på en internatskola ger såklart guldstjärna från mig. Att den dessutom ger mig sköna Gilemore Girls-vibbar gör det typ hur bra som helst. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är en smart bok att älska och att läsa om läsa om och läsa om!

/Paula som tar med sig nya favis boken till nästa radiobokprat


Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E Lockhart
Förlag: Lavender Lit (2015)
ISBN: 9789187879074

lördag 23 maj 2015

De tysta stegen bakom av Jonna Björnstjerna

Elsa är så arg att hon inte vet vart hon ska ta vägen. Mamma och pappa har mot hennes vilja bestämt att de ska flytta bort från kompisar och allt Elsa ser som hemma. Mamma och pappa ska förverkliga sin dröm om att öppna pensionat. De har köpt ett stort gammalt öde hus ...

Ett hus med en otäck historia full av spökeri och mystiska dödsfall. Det måste städas en massa i det stora huset. Mamma hatar dam och huset är fullt av dam. Men Elsa märker fort att de inte är ensamma i huset hon ser någon ... Någon som påminner om flickan på porträttet i en av salongerna. Men mamma och pappa vägrar lyssna till Elsa och hennes "trams" spöken finns inte ju.

Men detta är ett ovanligt ondskefullt spöke ett spöke som är ute efter en kropp, säg en flicka i sådär Elsas ålder skulle passa bra ... Hur otäck själva spökhistorien än är så är föräldrarna de som är läskiga på riktigt tycker jag! De vill inte alls lyssna på Elsa eller ta henne på allvar alls.

Gillar verkligen Jonna Björnstjerna! Ser fram emot att läsa massa mer av henne!

/Paula


De tysta stegen bakom
Författare: Jonna Björnstjerna
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163882807 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 21 maj 2015

Här är världen & Innanför min blåa dörr

I Här är världen, är världen både liten och stor på en och samma gång. Jag och min vän finns på en lekplats men om man zoomar ut lite så finns man i en stad, i ett land, på en planet, i ett universum. Fantastiskt inte sant. Men vänta lite vi vänder på boken och zoomar in i stället samma åktur fast tillbaka. Så här satt jag och tänkte och skrev som tonåring. Nu i en filosofisk bilderbok för de minsta. En bok att prata kring, hämta tankar, inspiration och kanske rent av tröst hos.

I innanför min blåa dörr, har Leos morfar har precis dött, mamma är så ledsen att hon inte kommer upp ur sängen. Det är sommarlov och inget är roligt. Pappa bara tröstar mamma och Leo stänger mest in sig för att slippa se och höra det ledsna. Men så en kväll hittar han en dörr, en blå dörr på sin mage. Han kan knappt tror det men öppnar dörren och kliver in. Innanför dörren finns allt det roliga. Men kan man bara ha roligt? Hur är det om allt alltid bara är roligt går det? Behöver kanske det roliga det ledsna och det tråkiga som motpol?

Böcker att läsa tillsammans och tänka vidare kring. Om stora, svåra och viktiga frågor!

/Paula


Här är världen
Författare: Ylva Karlsson & ill Emelie Östergren
Förlag: Hippo (2015)
ISBN: 9789187033322

Innanför min blåa dörr
Författare: Ellen Karlsson & ill. Josefin Sundqvist
Förlag: Hippo (2015)
ISBN: 9789187033292

tisdag 19 maj 2015

Den fina fina kärleken i bilderboksformat

Nytt från favoriten Klara Persson - Orden var är ni? Hur är det med dig tappar du ibland ord? Alltså att rätt ord bara inte vill komma fram. Du letar och letar men ibland hittar man inte det rätta ordet. Det händer mig ibland och det händer Solvej. Hon har något hon så gärna vill säga till Vanten men det går bara inte orden finns inte där. Hon letar i böcker och bland bokstäver. Vet inte om det är ett stort eller ett litet ord hon söker men vet att viktigt är det ... Hon hittar men jag tänker inte berätta vad det är för ord Solvej hittar för det får ni läsa själva! Så mycket älsk och kärlek till denna fina fantastiska bilderbok. Läs högt med er för stora och små.

Att läsa högt för stora och små gäller även för andra boken på bilden Gammelmormor och kärleken av Anna Ehring och med illustrationer av Lotta Geffenblad. Mamma och Daisy är och hälsar på hos gammelmormor. Mamma tycker de ska ta en åktur med bilen kanske åka runt och hälsa på hos Arne?! Arne och mormor var kära en gång för länge sedan. Och nu nu vaknar kärleken till liv igen. Men gammelmormor undrar är hon inte för gammal för att vara kär? Men Daisy hon vet svaret gammelmormor har fel hon är inte alls för gammal för kärleken.

Dessa två nya fantastiska bilderböcker från Urax förlag är bästa exemplet på att bilderböcker verkligen inte bara är till för barn utan är för alla ALLA oavsett ålder. Läs läs läs!!

/Paula


Orden var är ni?
Författare: Klara Persson
Förlag: Urax Förlag (2015)
ISBN: 9789187208232

Gammelmormor och kärleken
Författare: Anna Ehring & ill. Lotta Geffenblad
Förlag: Urax Förlag (2015)
ISBN: 9789187208249

måndag 18 maj 2015

Min balkong sommaren 2015



Min balkong är fixad för året, den hälsar och säger hej. 

/Paula 

lördag 16 maj 2015

En boknördig-helg i huvudstaden







Jag har varit väldigt lite i Stockholm. Huvudstaden som alltid känts så stor och skrämmande. Men förra helgen när jag och Sandran var där ja jag har nog gått och blivit lite förälskad i stora fina vackra staden. Vi bodde på hotell inte heller denna gång i rum 213 men så nära man kan komma i rum 312. Anledningen till resan var en bokträff med förlagen Natur och Kultur, Semic, Opal och Berghs. En väldigt trevlig fredagskväll blev det. Fredagen innehöll också ett studiebesök hos finaste fina biblioteket tiotretton finns så mycket att inspireras av där. 

Självklart hälsade vi också på hos Rum för barn och Lava bibliotek och verkstad i Kulturhuset. Blir lite smått sjuk när jag ser dessa fantastiska special bibliotek för barn- och unga. Fler sådana bibliotek och inte bara i Stockholm. I Växjö tillexempel!! Ett besök på punktmedis gjorde vi också så fint, deras programverksamhet är galet inspirerande tycker jag! 

Junibacken fick ett långt och lyckligt besök, sagotåget åkte jag för tredje gången - men kan åka hur många gånger till som helst. Nytt var Mumindalen och finaste Muminteatern. Så lycklig av att gå där. Å alla fina hus. Å ja såklart också en ny fin klänning!! 

/Paula som tänker att hon ska åka tillbaka snart 

fredag 15 maj 2015

En liten bok om kärlek av Ulf Stark & ill. Ida Björk

Det är kallt och slutet på höstterminen, julen närmar sig. Det finns inte särskilt mycket mat å julklappar blir det nog inte så många om ens några. Men det tänker Fred inte så mycket på. Mer tänker han på pappa långt borta soldat i andra världskriget. Fred tänker också  en massa varma tankar om Elsa, Elsa som han är kär i.

Men hur pratar man med någon som man tycker så väldigt mycket om? Fred och Elsa sitter bredvid varandra i skolan men alla Freds försök att komma nära Elsa blir bara fel ...

En väldigt söt bok om att vara liten och kär. Hur gör man? Lätt är det inte. Att ha en pappa som är långt borta i krig, en mamma som jobbar massa för att få allt att fungera. Toppenbok att läsa högt i skolan, en berättelse som leder in på stora frågor som mod, krig, fred, kärlek, att göra rätt eller fel.

/Paula


En liten bok om kärlek
Författare: Ulf Stark & ill. Ida Björk
Förlag: Lilla Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789187707223

måndag 11 maj 2015

Färglös av Chris Wooding

För några veckor sedan när man fick veta vilka böcker läsande barn röstat fram till årets Bokjury-vinnare så vann Färglös som bästa ungdomsbok. En bok som helt gått mig förbi. Ni vet vad jag brukar göra gå slänga mig på reservera-knappen och sedan läsa så fort det bara gå. Så var även fallet denna gång.

Jed har ett bra liv, kompisar, flickvän, mamma, pappa, han går i skolan och har ett helt normalt liv. I en värld precis som vår förutom det att Lazarus-serumet är uppfunnet. Ett serum som kan väcka döda till liv. Men bara döda som har en viss blodgrupp och som har dött med alla kroppsdelar i behåll.

Får man serumet tappar man all färg, ögonen blir nästan vita, du behöver inte andas och du åldras inte. Men i övrigt är du som innan du dog. Eller ja accepterad av samhället är du inte det minsta. I skolan får du det tufft. Jed och hans kompisar slår ibland ner de färglösa de tycker inte de har något att göra i skolan. Jed pappa är avokat med specialområde att ta ifrån de färglösa all deras egendom.

Så händer något som Jed inte räknat med, han blir påkörd av en bil. Han blir illa skadad och han dör. På plats finns hans flickvän som säger till ambulanspersonalen att ge honom serumet för hon kan inte hantera tanken på att förlora honom. Ett liv som färglös blir något helt annat Jed känner sig precis som innan bortsett från att han är just färglös. Men inombords är han ju samma. Vännerna och hans familj vill inte längre veta av honom. De färglösa som han behandlat så illa kommer de känna likadant?!

Säger bara wow - vilken bok 85 sidor med så mycket tankar och innehåll. Så mycket att prata om och fundera kring i denna bok. Ni som jobbar i skolor jobba med denna bok. Fundera på om jag kanske borde läsa den med en av mina bokklubbar på biblioteket till hösten? En berättelse som skulle kunna utvecklas massor och bli en riktigt tjock härlig slukar bok.

/Paula


Färglös
Författare: Chris Wooding
Förlag: Argasso (2014)
ISBN: 9789186579944
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 8 maj 2015

Bokträff och äventyr i huvudstaden

En annorlunda helg, en helg med fina Sandran. Vi ska till huvudstaden och gå på bokträff - böckerna ni ser på bilden är det vi har läst innan. Vi ska hälsa på spännande bibliotek, bokhandlar och ja kanske köpa en eller två klänningar också!

/Paula

onsdag 6 maj 2015

The first bad man: en roman av Miranda July

Alltså ... det där med böcker man väntat och väntat, hoppats på, förväntat sig livsavgörande storverk och under av. Tja de lever sällan eller tja aldrig upp till det. Varför hajapar jag upp böcker för mig själv. Så onödigt dumt ju. Jag gillar Miranda July, filmen Me and you and everyone we know och novellsamlingen Ingen hör hemma här mer än du. Nu en roman massa massa Miranda July men jag vet inte. Kanske är den över mitt huvud och läsförståelsen men jag fattar inte. Jag tycker inte om. Det händer väldigt sällan att jag inte tycker om en bok jag läser.

The first bad man handlar om Cheryl, en 40-årig kvinna som lever ett väldigt inrutat ensamt liv. Hon är helt besatt av den 30år äldre Phillip och är helt säker på att de varit ett par i tidigare liv. Så kommer chefens dotter Clee som inneboende hos Cheryl. Inte planerat och allt vänds upp och ner det inrutade livet fungerar inte längre som förut. Phillip visar sig vara kär i en sextonåring. Och Cheryl brakar samman. Samtidigt som en underlig form av vänskap - samförstånd mellan Cheryl och Clee börja ta form.

Jag gillar inte Cheryl kanske är det det som gör att jag har svårt för boken? Eller bara det att jag hellre läser om tonåringar/unga vuxna än 40-åriga kvinnor?

/Paula


The first bad man : en roman
Författare: Miranda July
Förlag: Bromberg (2015)
ISBN: 9789173376686
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 5 maj 2015

Bodo bodo filoo och 16 andra berättelser och verser

Ni vet bästa Barnboksakademin, de som har världens bästa 17 skäl för barnboken?! De har nu tillsammans gett ut en hur fin som helst antologi. En bok ful med fantasi och bokkärlek.

Ylva Karlsson som skriver om en lillebror som blir helt förstörd när han tror att träden på dagis gården ska huggas ner. Tur att det finns super storasystrar som tar hand om det. Mårten Melins dikter om att höra till och få eller inte få vara med - älskar. Åsa Linds siffror. Christina Björks Vita riddare som är ute på äventyr där han träffar Alice i underlandet. Ulf Nilssons tips på hur du gör en egen bok. Å så mycket mer. Allt illustrerat av de bästa!

Kanske är Bodo bodo filoo årets present bok? Jag tror nog att det är så. Hur fin som helst. Ett sätt att hitta nya favorit författare och illustratörer och sedan ta med sig deras namn och gå till biblioteket och låna mer!!

/Paula <3


Bodo Bodo Filoo : och 16 andra berättelser och verser Författare: Svenska barnboksakademin
Förlag: Lilla Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789187707032
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 4 maj 2015

Mini-pixi!!


Alltså har ni sett något så sött?! Mini-pixi!
Inte så jätte lätta å läsa men sötaste söta!!

/Paula boknörd

söndag 3 maj 2015

Kickar av Staffan Cederborg

Det är sommarlov när allt, precis allt i Joels liv brakar samman. Bästisen Kaspar börjar bete sig underligt. Andra bästisen Linn verkar nästan som om hon kanske är kär i honom. Den nya tjejen Cornelia så spännande. Mamma som har underliga blåmärken. En styvpappa att hata men som plötsligt beter sig ännu värre än tidigare. Därpå fakta om att hans pappa heter något annat än han trott och dessutom är en polismördare som sitter i fängelse.

Det är mycket som snurrar i huvudet på Joel, hur ska han få ordning på det hela? Går det ens ... nja snarare så att allt exploderar!

Spännande berättelse som det händer väldigt mycket i. Jag vet inte riktigt om jag gillar eller inte gillar. Det är liksom så mycket att det blir lite för mycket. Lite för perfekt på slutet också. Liksom på ett onödigt sätt. Men till målgruppen som jag gissar är tänkt tonårskillar som gillar att läsa om aktion, slagsmål och tjejer. Jag är rätt säker på ett de gillar slutet bättre än vad jag gjorde.

/Paula


Kickar
Författare: Staffan Cederborg
Förlag: Opal (2015)
ISBN: 9789172997011
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris