torsdag 31 januari 2019

Ni vann aldrig av Misslisibell

Som tioåring titta Lisa Jonsson mycket på Youtube när folk visa de sitt smink och sminkade sig. Hon bestämde sig för att själv göra videor med smink och lägga upp på Youtube. Hennes föräldrar sa ja. Och hon gjorde. Lisa hittade sitt största intresse snabbt fick hon massor av följare nästan alla visste vem Misslisibell var.

I Ni vann aldrig berättar Lisa Jonsson om sin skolgång, om högstadiet som blev ett rent helvete om mobbning och utfrysning hon utsattes för på två olika skolor. Detta pågick parallellt med Misslisibell men till en början var det inget hon till en början nämnde för sina följare. Det är en berättelse som gör ont att läsa.

Jag tänker att några av kapitlen vore bra att använda sig av i skolan. Läs tillsammans och prata om. Igenkänning för den utsatta och en varningsklockan för mobbaren att detta är inte okej.

/Paula


Ni vann aldrig : så tog jag mig levande genom högstadiet
Författare: Misslisibell Lisa Jonsson & Pernilla Karlsson
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137152882
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 29 januari 2019

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Nina gillar att skriva dikter och småanteckningar. I skolan gör hon sig så osynlig hon bara kan. Hon håller sig för sig själv. Hemma finns lillasyster Jojo, trötta mamma och styvpappa Janne. Janne är den som bestämmer och han gillar inte Nina. För att få lite andrum och för att det blir lugnast så sover Nina på balkongen.

I lägenheten som hör till balkongen bredvid bor Onni och hans mamma. Onnis mamma har ingen någonsin sett, mamman som inte kan ta sig till toaletten själv. Mamman som Onni tar hand om. Ensamma Onni som går i samma klass som Nina. Onni är inte osynlig i skolan även om han önskar att han var.

Genom ett hål mellan balkongerna börjar Nina och Onni pratar. Onni ger Nina mat. De blir vänner, osynliga vänner. Det är väldigt tydligt att Onni inte ska prata med Nina i skolan. Samtal i mörkret på en balkong de blir förtroliga samtidigt som det finns saker det inte går att prata om. Som en inte vill prata om. Samtalen leder in på döden och Nina hon behöver hjälp för en vinter till på balkongen kommer hon inte överleva. Onni behöver hjälp med döden också han för han klarar inte det själv.

Nina och Onni två fjortonåringar som skulle behöva varsin kram och en vuxenvärld som gick in och sa vi fixar det åt er. Allt kommer bli bra. Men den vuxna finns inte Nina och Onni får fixa själva. Det gör ont att läsa om orättvisorna och de vuxna som svikit. En bok som ger perspektiv på den egna vardagen och hur det hade kunnat bli. Ibland på biblioteket får jag frågan om eländesböcker, nästa gång ska jag tipsa om I döden för dig och är övertygad om att läsaren kommer bli mycket nöjd.

/Paula


I döden för dig
Författare: Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter
Förlag: Bonnier Carlsen (2019)
ISBN: 9789178031672
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 27 januari 2019

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande kom som ljud i somras på Storytel Kids. Jag sträcklyssnade och tyckte väldigt väldigt mycket om. Nu i januari har berättelsen kommit som tryckt bok. Till min stora glädje har jag återigen fått följa med Julia i hennes nya skola.

Julias pappa har fått ett nytt jobb och hennes mamma blev kär i ett hus så de flyttar från Stockholm till en liten småstad. Julia som går teater på gymnasiet får nu börja samma linje i en ny skola. Allt är nytt och annorlunda. Dramaläraren heter Rafael, han är både sträng och snygg. Alla eleverna måste ha kavaj på sig under hans lektioner, en kavaj som de också ska brodera sina initialer på.

Julia tycker allt känns gammaldags men ser fram emot att de ska sätta upp Hamlet. Redan Julas andra dag i skolan så delas rollerna ut och rollen som Ofelia går till Julias förvåning till henne. Något som får klassens drottning den elaka, vackra och hemlighetsfulla Ester att högljutt ifrågasätta Rafaels beslut han hade ju lovat henne rollen.

Ester springer ut från klassrummet och försvinner. Alltså inte bara för tillfället utan Ester försvinner. Ingen vet var hon finns. Hennes cykel hittas vid en bro. Julia får dåligt samvete och känner att allt är hennes fel.

Försvinnandet är mystiskt och Julia försöker ta reda på vad som hänt. Samtidigt som Julia försöker komma in i klassen. Hur är det med osynliga Agnes kan de bli vänner? Otis verkar söt. Och så finns Benjamin och Tyra Esters bästa kompisar vad vet de?

Ett psykologiskt drama fullt av saker som tvistar till det i tankarna. Från ljudbok till tryckt bok nu tänker jag att berättelsen också skulle göra sig väldigt bra som film ...

/Paula


Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Förlag: B/Wahlströms (2019)
ISBN: 9789132209871
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 25 januari 2019

Booklove av Debbie Tung






Boktips till alla bokälskare <3 
Debbie Tungs nya seriebok Booklove är full av igenkännings för alla oss boknördar <3

Och ja jag viker hundöron i mina egna böcker. Böcker jag tycker om vill jag
lämna spår av min egen läsning i. Vill kunna enkelt hitta till mina favoritsidor igen.

/Paula


onsdag 23 januari 2019

History is all you left me av David Silvera

History is all you left me är en otroligt sorglig bok. Om att vara den som lever vidare. Vi får lära känna Griffin. Griffin som blev kär i sin bästa kompis Theo. Kärleken var besvarad och allt var underbart fantastiskt. Theo till och med gillade Griffins OCD som blev värre med tiden.

När Theo kommer in på college långt borta. Då gör Griffin slut för han tänker att det är så det ska vara. De fortsätter prata och vara bästa vänner. Men så blir Theo kär igen. En ny pojkvän och Griffin väntar.

Det som inte får hända händer och Theo drunknar. Vi får följa Griffin i sorg. Att gå vidare är omöjligt. Hemligheterna är får många. Griffin fortsätter prata med Theo fast Theo inte finns där.

Det gör så ont att läsa på samma gång som det är så väldigt fint. Vi får följa med Griffin i början när han och Theo blev kära och så får vi följa Griffin på begravning och hur han gör för att ta sig vidare i livet efter Theo.

Jag hoppas något svensk bokförlag snart börjar översätta David Silvera. Du som gillar David Levithan, John Green, Rainbow Rowell och Becky Albertalli kommer tycka väldigt mycket om Adam Silveras böcker!

/Paula


History is all you left me
Författare: Adam Silvera
Förlag: Simon & Schuster (2017)
ISBN: 9781616956929
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 21 januari 2019

Ut på det djupa av Ulrika Lidbo

Lagom till skolavslutningen blir Lina dumpad av sin bästa kompis. Lina får höra hur tråkig hon är och att hon alltid apar efter och inte har några åsikter själv. Det gör ont så ont.

Ingen bäst, inga vänner ett väldigt långt sommarlov. En storasyster som lever rövare, en mamma som jobbar massor och bara ser storasyster. Mammas pojkvän som bara ser och gör som mamma.

Ensamheten är hård. Den enda lilla ljusglimten, den enda som trott på och ser Lina är hennes danslärare. Lina har blivit peppad att söka ett gymnasium lite längre bort med dans som inriktning. Men är det något Lina verkligen vågar.

Först händer inget sen händer allt när Jessica Stolt flyttar från Stockholm till mitt i ingenstans där Lina bor. Kan Jessica bli Linas nya vän?

Osynligheten, osäkerheten och ensamheten. Att hamna fel. Att inte bli sedd. Det gör ont att läsa om Lina men fint är det.

/Paula


Ut på det djupa
Författare: Ulrika Lidbo
Förlag: Alfabeta (2018)
ISBN: 9789150120141
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 20 januari 2019

tisdag 15 januari 2019

Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han

I sällskap med den tredje och avslutande delen om Lara Jean har jag tillbringat några dagar. Det är lika mysigt och gulligt på bästa Gilmore girls-sättet som de tidigare böckerna. Lara Jean går nu sin sista termin på High School.

Collegeansökningarna är inskickade och hon vet vart hon vill. Men svaret kommer aldrig. Stressen över att inte få besked hanterar hon genom att försöka baka de perfekta kakorna. När pappa bestämmer sig för att fria till sin flickvän och deras granne. Så lägger Lara Jean sin tid på att planera bröllop.

Men tid på hennes eget liv, vännerna och pojkvännen Peter. Pressen i döda mamma och storasysters ord att inte vara en sådan tjej som har pojkvän när hon börjar på collage. Vad ska hon göra med de orden? Vad är rätt?

Mys på allra bästa sätt! Om du inte redan läst böckerna så lyllo dig som har de kvar och till på köpet kan sluka alla tre i följd. Jag drömmer om en spin off som skulle handla om Lara Jeans lillasyster Kitty när hon blir tonåring. Det hade verkligen varit en dröm att läsa om.

/Paula som nu i bästa Lara Jean-anda ska ta på sig en seatmask




Nu och för alltid, Lara Jean
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit (2018)
ISBN: 9789187879531
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 13 januari 2019

Lojal av Delphine de Vigan

Tiden före bloggen så läste jag också böcker, bara det att jag inte sker ner mina tankar om böckerna jag läste. Synd men så är det. Bloggen min älskade läsdagbok, mitt minne. På den tiden läste jag i alla fall Delphine de Vigans bok No och jag. Jag älskade allt med boken. Sedan dess har jag läst allt av författarens om Sekwa förlag har översatt. Aldrig att de Vigan gör mig besviken. Snarare så fortsätter hon att överaska mig varje gång.

Lojal är luftig roman på 200 sidor med mycket att utläsa mellan raderna. Vi får möta lärarinnan Hélène som anar att något inte står rätt till med hennes elev Théo. Hélène som själv är uppvuxen med en misshandlande pappa kan ana sig till att något är fel. Hon vet inte vad hon ska göra åt det. Försöker prata med Théo och de andra lärarna men utan någon framgång.

Théo han är tolv år och besatt av tanken på att hitta rätt rus, gränsen när han inte är medveten och allt bara känns härligt. Hans föräldrar är skilda och på fredagarna byter han hem. Mamma behandlar tiden han varit hos pappa som luft. Som att den inte finns. Hon vill inte veta av hans pappa. Hos pappa är det svårt. Pappa som blivit av med jobbet och knappt kliver upp ur sängen längre. Hos pappa får Théo ta hand om allt och inget får han säga till mamma.

Vi får också möta Théos bästa kompis Mathis, han som tyckte det där med alkohol var spännande tillsammans med Théo. Men som tycker Théos besatthet blivit skrämmande. Mathis mamma, Cécile är den fjärde person vars perspektiv vi får följa. Hon som gjort en klassresa när hon gifte sig med Mathis pappa. Hon har börjat läsa andra böcker och prata med andra ord. På sin mans dator finner hon en hemlighet som gör att hon inte vet om hon kan fortsätta med sitt liv som hon levt.

Vilka lojaliteter väger tyngst? Var går gränsen för att avslöja någons hemlighet? Lojal är en bok som går snabbt att läsa. Samtidigt så är det en bok som länge finns kvar i tankarna. Hélène, Théo, Mathis och Cécile de blir så väldigt levande med Delphine de Vigans ord.

/Paula


Lojal
Författare: Delphine de Vigan
Förlag: Sekwa (2018)
ISBN: 9789188697332
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 11 januari 2019

Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund

Astrid Lindgren var 38 år när hon började jobba på Rabén & Sjögren. Hon hade då gett ut några böcker på förlaget när barnbibliotekarien Elsa Olenius föreslog för Hans Rabén att han skulle anställa Astrid. Sagt och gjort. Detta att Astrid var just 38 jag gillar den tanken. I år blir jag själv 38 och det är härligt att veta tänka på allt Astrid Lindgren gjorde med sitt liv efter 38.

Inte bara det att hon skrev böcker. Hon var också en stor del av den svenska barnboksmarknaden som förläggare på Rabén & Sjögren hon var med och bestämde vilka böcker som skulle ges ut och vilka som inte skulle ges ut.

Att läsa Den okända Astrid Lindgren är underbart nördigt och härligt. Det är en historielektion i svenska barnboksutgivning på samma gång som det ger fler lager till människan Astrid Lindgren.

/Paula


Den okända Astrid Lindgren : åren som bokförläggare och chef
Författare: Kjell Bohlund
Förlag: Astrid Lindgren text (2018)
ISBN: 9789187659157
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 9 januari 2019

Månpocket Exklusiv - de fyra första

Månpocket har i höst gett ut sina fyra första titlar under namnet Månpocket Exklusiv. Pocket böcker i mindreformat. Lämpade för en tågresa eller så. Själv har jag läst på tunnelbanan. Böckerna har perfekt format för att ha med sig i väskan.

Processen handlar om studenten Youssef Ks öde, när han blir oskyldigt anklagad och uthängd i media för att ligga bakom ett terrordåd. Gripande ont i magen läsning.

I För dem jag älskar möter vi Majken, en gamal kvinna på Gotland. En varm före detta lärare som lär  de på flyktingförläggningen svenska. Majken tar hand om värnar om och hjälper till. Samtidigt som grannarna håller på med olagligheter i sitt skjul. Jag skulle behöva en Majken i mitt liv.

Swedish love - filmhelgen utspelar sig I ett hus på landet under en snöstorm. Strömmen går och inget blir som planerat. Huset är hyrt för helgen och en porrfilmsinsplening är tänkt att äga rum. Vad är skådespel och vad är inte.

Shirins första fall berättar om vad som hände egentligen hände när Anita blev mördad i sommarstugan hon hyrt. Oväntat och väldigt snyggt berättartekniskt.

Det lilla formatet är perfekt för dig som är nyfiken på en ny författare och inte riktigt vet vart du ska börja.

/Paula


Processen
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Månpocket exklusiv (2018)
ISBN: 9789175038834 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

För dem jag älskar
Författare: Anna Jansson
Förlag:Månpocket exklusiv (2018)
ISBN: 9789188704030 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Shirins första fall
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Månpocket exklusiv (2018)
ISBN: 9789188704436 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Swedish Love : filmhelgen
Författare: Johan Theorin
Förlag: Månpocket exklusiv (2018)
ISBN: 9789188704221 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 7 januari 2019

Suicide club av Rachel Heng

Att leva för alltid, att ha evigt liv kan för många säkert vara en dröm. För Lea är det en dröm som kanske kan bli sann. Hon är en av långlevarna. Hon är lite över hundra och hennes bästa tid är nu. Kanske blir hon en av de som blir utvalda till evigheten, till odödligheten.

Det är ett liv väldigt olikt vårt Lea lever. För att leva länge krävs att du på riktigt tar hand om din kropp. För mycket känslor det tar energi och tid av ditt liv. Springa det går inte det sliter för mycket på knäna. Mat är viktigt men inte mat på det sätt vi känner till utan uträknat för att ge rätt mängd energi och ta hand om kroppen på bästa sätt.

Ditt blod ersätts och när det behövs byts kroppsdelar ut. Hur du lever ditt liv bestäms av någon annan- Så länge du lever ditt liv på "rätt" sätt så går allt fint och staten betalar för sjukvård och långt liv.

Leas pappa gillade inte att bli bestämd över hur han skulle leva. Han protesterade på stora och på små sätt. Efter en katastrof gav han sig av och lämnade Lea och hennes mamma till sitt öde. Lea får regelbundet frågor om hon hört något från pappa. Det har hon aldrig gjort. Men så en dag när hon ska gå över gatan så ser hon honom, pappa. Hon vet inte vad hon ska göra och kastar sig ut i gatan för att komma efter honom. Pappa hinner hon inte i fatt, istället så tror myndigheterna att Lea försökt ta livet av sig. Så hon blir satt under övervakning.

Långsamt rullars förträngda sanningar upp för Lea om hennes barndom. Suicide club är en bok som för mig väcker tankar och funderingar om livet och för vem det levs. Hur är det med den fria vilja hur tar vi tillvara på den i dag. Möjligheten att forma och välja själv hur du vill leva.

/Paula som tycker att boken har ett galet snyggt bokomslag


Suicide club
Författare: Rachel Heng
Förlag: Modernista (2018)
ISBN: 9789177814559
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 4 januari 2019

Jane och gåtornas hus av Kristin Cashore

Jane har hoppat av college jobbar i en bokhandel och har ingen riktning i sitt liv. Moster Mangolia som Jane vuxit upp hos har nyligen dött och Jane har inte längre varken hem eller familj. Av en slump träffar hon sin vän Kiran i bokhandeln. Kiran bjuder med Jane till sin pappas hem. Huset som Jane lovat moster Mangolia att om hon får chansen så ska hon åka dit.

Varför det var så viktig för moster att Jane skulle åka dit vet hon inte. Huset liknar inget annat Jane någonsin sett. Det ligger på en egen ö, är fullt av konst och människor. Huset pratar och varje beslut påverkar handlingen. Påverkar handlingen flera gånger om och om igen.

Vi får följa med Jane utifrån fem olika val hon gör utifrån samma tidpunkt och fråga. Valen leder till olika berättelser och händelseförlopp. Jag gillar idén med boken mer än jag gillar boken i sig. Kanske har det att göra med att boken är på 424 sidor och bara har fem kapitel. Jag gillar kapitel i böcker. Mest vill jag läsa om alla fantastiska paraplyer som Jane gör. Paraplyer alltså tänk att det kan vara en så spännande konstform.

/Paula


Jane och gåtornas hus : ett hus, fem mysterier
Författare: Kristin Cashore
Förlag: Semic (2018)
ISBN: 9789155264710
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 2 januari 2019

Enola Holmes och Kidnappningsmysteriet av Nancy Springer

På sin födelsedag upptäcker Enola att mamma är försvunnen, spårlöst utan någon som helst förvarning. Enola skickar telegram till sin bröder hon inte träffat sen hon var mycket liten. Bröderna Sherlock och Mycroft kommer.

Framförallt Mycroft förfasas över den unga flicka hon blivit. Ingen guvernant inga moderiktiga klänningar för sin ålder. Han bestämmer att det ska bli internatskola och en fin ung dam av henne. Någon som kan giftas bort.

Enola håller inte med. Hon vill inte. Istället för internatskola så rymmer Enola till London för att söka reda på mamma och lösa mysterier på egen hand.

Småmysigt men jag tror svårläst om du inte har en viss Sherlockförkunskap.

/Paula


Enola Holmes och kidnappningsmysteriet
Författare: Nancy Springer
Översättning: Carina Jansson
Förlag: B. Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132207884
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris