lördag 12 december 2020

Alaska av Anna Woltz

När sjuan börjar är det en ny klass. Sven är nervös och vill göra allt för att verkar hur vanlig som helst. Parker har haft den värsta sommaren i sitt liv. När Sven gör sig rolig över Parker för att ta bort uppmärksamheten från sig själv blir Parker ledsen och ensam. 

Svens mamma möter upp honom efter skoldagen och då ser Parker - Alaska. Hennes älskade hund som inte längre är hennes. Alaska som nu bor hos Sven. Alaska som blev en hjälphund. En assistanshund till en taskmört. 

Parker tar reda på vart Sven bor och smyger i hemlighet med rånarluva på in i Svens hus under natten för att hälsa på Alaska. En hemlig besökare som blir Svens nya vän. En vän som han hånar i skolan. Sven kan omöjligt komma överens med sin epilepsi. Inget är bra och allt är ensamt kan Alaska göra allt bättre? 

Alaska är en bok om sådant som gör ont, sådant som inte blev som det skulle och så det som kan bli ännu bättre när människor en träffar gör det oväntade och är på din sida. Jag gillar boken mycket!

/Paula


Alaska
Författare: Anna Woltz
Förlag: Lilla Piratförlaget (2020)
ISBN:9789178131266

onsdag 9 december 2020

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner

När Isas pappa hämnar på sjukhus behöver Isa inte vara lika orolig när hon öppnar dörren på eftermiddagen. Pappa har alltid varit sjuk och ibland slutar hans mediciner att fungera. Andra gånger funkar det bra. Men nu är han inlagd, på sjukhus eller på psyket som mormor säger. 

Som tur är finns bästisen Aisha som förstår. Men när Isa både blir lottad till skolans lucia och lär känna Ian i sexan då blir det gör mycket för Aisha. Isa blir ensam och förstår inte riktigt vad som hände. 

Isa och Ian börjar prata med varandra utan för psyket för att ha en förälder på en avdelning där en inte får ha skosnören det gör att någon annan förstår precis det en är med om. Även om ens bästis är kär i han som förstår.

Oron för pappa, om när och om han ska komma hem och om han kommer kunna komma på lucia i skolan. Det är så mycket tankar och känslor som ryms i Isa och jag känner så med henne. 

Nåt trassligt inuti är en klockren bok för dig på mellanstadiet. Säkert även en väldigt bra högläsningsbok för en klass fem.

/Paula


Nåt trassligt inuti
Författare: Cina Friedner
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129725605

söndag 6 december 2020

Spökhistorier från Jorvik av Helena Dahlgren

Anne, Linda, Alex och Lisa får var och en ett mystiskt meddelande om att vänner är i fara och att i hemlighet ta sig till rastplatsen vid Gyllenåsarnas dal. 

På plats möts de upp alla fyra, ingen vet något om vem meddelandet kommer från. När de ändå är på plats och ses alla fyra i skymningen i sällskap av en lägereld vad passa inte bättre än att berätta spökhistorier för varandra.

Det underliga är att de fyra vännerna alla varit med om något spöklikt den senaste tiden och frågan är om det inte har något att göra med meddelandena? 

De fyra spökhistorierna bjuder på den där perfekta balansgången mellan verklighet och övernaturligt. Den som jag inte vågar tänka så mycket på i verkligheten för tänk om dockan plötsligt får liv, den söta tanten var död, eller någon som inte lever vill ha din hjälp. 

Spökhistorier från Jorvik är en fristående del i serien Star stable Ödesryttarna. Boktips till dig som gillar äventyr och/eller hästar. 

/Paula


Spökhistorier från Jorvik Star Stable - Ödesryttarna
Författare: Helena Dahlgren 
Förlag: Bonnier Carlsen (2020) 
ISBN: 9789179751470



onsdag 18 november 2020

Ariel tjugofyra/sju av Håkan Lindquist

Ariel har levt med mamma och missbruket. Ibland har de haft ett eget hem, ibland bott hos någon annan och ibland sovit i en park. Rädsla och otrygghet har nu bytts ut mot en fosterfamilj hos Joen och Mattis. Allt är annorlunda och så mycket finns att lära i tryggheten. 

Oron för mamma finns kvar hur ska hon klara sig nu när hon inte ens har barnbidraget? Hur ska Ariel lära sig av vid att ta hand om mamma och och istället bli omhändertagen som ett barn. 

Där finns också bästisen Eli som vet precis hur det är att ha en mamma i missbruk. Om än en snäll mamma. 

Vi får följa Ariel i det nya livet samtidigt som värme, ord och kärlek så finns minnena och tankarna på det som var innan. På mamma och missbruket. Det är skrivet med en väldigt fin ton och stor respekt för Ariel och på så sätt för den unga läsaren som tar boken i sin hand. Jag gillar väldigt mycket!

/Paula


Ariel tjugofyra/sju
Författare: Håkan Lindquist & ill. Joanna Hellgren 
Förlag: Opal (2020)
ISBN: 9789172262546

måndag 16 november 2020

Viggo och kärlekskaoset av Lisa Bjärbo & ill. Johanna Magoria


Viggo har sitt första sommarlov. Hos mamma finns nya hundvalpen Kira som gör allt nästan hur bra som helst. Viggo och hans bästis Malte vet allt om hundar. Allt är nästan perfekt till det att Malte börjar bete sig konstigt när Roya är i närheten. Viggo fattar inget han vill ju ha Roya i närheten hela tiden.

Svartsjuka och kärlek det är inga lätta saker inte för någon och än mindre när man är nästan åtta och upplever de för första gången. Tur för Viggo att han har föräldrar som hjälper honom hitta orden. 

Böckerna om Viggo är perfekta högläsningsböcker med bästa ingångarna till samtal om känslor och sådant som inte sägs högt.

/Paula


Viggo och kärlekskaoset 
Författare: Lisa Bjärbo & ill. Johanna Magoria 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129724967

lördag 14 november 2020

Poet X av Elizabeth Acevedo

Xiomaras viktigaste är anteckningsboken, platsen för tankar och ord som hon inte får eller kan säga högt. Hon och Tvilling är stenhårt katolskt uppfostrade, enligt mamma har gud alltid rätt. I skolan finns Poesiklubben som lockar och en lärare som peppar. Problemet är bara att tiden krockar med konfirmationsundervisningen. Tiden är inne och Xiomara tänker inte vara tyst längre. Orättvisor behöver höras inte vara instängda i anteckningsboken. 

/Paula



Poet X
Författare: Elizabeth Acevedo
Förlag: Vox by Opal (2020)
ISBN: 9789188665232
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 12 november 2020

Det som inte får hända av Emma Frey-Skøtt

Det som inte får hända är en fristående uppföljare till När allt förändras, det är  tidspann men denna gången berättelsen ur kompisen Moas perspektiv. Moa med den sjuka mamman och bästisen Leni som alltid finns där. Som finns där lite för mycket. 

Moa har sökt ett annat gymnasieprogram än Leni för att få lite avstånd. Första dagen i skolan ser hon den snyggaste kille hon någonsin sett och han ser henne. Sen ser han Leni och det blir Leni och David. 

Allt går bra för Leni alltid och inte är hennes mamma sjuk heller. När David börjar visa intresse för Moa går det inte att säga nej. Plötsligt är det Moa och David och ingen Leni längre. 

Hur det är att vara trasig av oro för en döende mamma och det som ska komma sedan och att samtidigt skuta de som vill en väl längre bort. 

Moa och Leni så fel allt blir jag hoppas framtiden är snäll mot er och jag hoppas jag får läsa Davids berättelse också. 

/Paula


Det som inte får hända 
Författare: Emma Frey-Skøtt
Förlag: Hegas (2020)
ISBN:9789178817955
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 10 november 2020

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och hallowenfantaster av Moa de Bruin

Äntligen är rollen som monstermamman i skolans Halloweenpjäs Veras. Hon har drömt om att få spela den rollen.  Extra bra är det för att skolans nya söta kille Hugo ska spela monsterpappan. Allt är ungefär så bra det kan till det att Veras bästis Lise berättar att hon är kär i Hugo och att dockan som är monsterbäbisen försvinner spårlöst.

När det visar sig att Hugo är Veras nya granne och att deras mammor gått i skolan tillsammans då bryter tävlingen ut. Vem av mammorna kan anordna halloween störst och bäst för sina barn? Varför berättar inte Vera för Lise att hon och Hugo är grannar och att de börjat prata med varandra. Fråga är om Hugo är så bra som han först verkar? 

Så har vi Veras pappa som är beroende av tacos. Storebror som vill bli youtubestjärna och utsätter familjen för parks hela tiden. Moster Bibban som tränar på att bli polis och bestämmer sig för att hon och Vera ska hitta monsterbarnet om de så ska behöva bryta sig in i skolan. 

Veras knasiga vardag får vi följa genom hennes dagbok som har täcknamnet blåmögel. Det är knasigt, roligt och lagom pinsamt på ett bra sätt. Jag ser fram emot att läsa fler böcker om Vera och hennes härliga familj. Som jag ska boktips om denna på min bibbla. 

/Paula 


Vera Svansons dagbok för tacoälskare och hallowenfantaster
Författare: Moa de Bruin 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129726177

lördag 7 november 2020

Tio underbara härliga hemska dejter av Ashley Elston

De mysiga julberättelsernas tid börjar nu. 

När Sophie blir dumpad precis innan jul blir hennes mormor förkrossad av att se Sophie så ledsen. Det ger mormor en ide för att få Sophie glad igen. Tio blinddejter. Var och en planerad och ihoparad av olika familjemedlemmar. 

Att kusinen Olivia fixar en trevlig dejt är Sophie övertygad om. Men hur ska det bli när de elaka tvillingarna para ihop henne med någon eller moster Patrice. 

Dejterna blir ett sätt för Sophie att hitta tillbaka till sin familj som hon glidit ifrån. En vild vadslagning sättsihop inom familjen hur länge kommer dejterna att vara och kommer det att bli en kyss? 

Mysigt, roligt och måbraigt! Samtidigt som Sophie är orolig för sin syster som är höggravid och inte berättar allt på telefon så har hon roligt och det krossade hjärtat påbörja sin läkning. 

Julmys!

/Paula


Tio underbara härliga hemska dejter
Författare: Ashley Elston 
Förlag: B. Wahlström (2020)
ISBN: 9789132211973

tisdag 20 oktober 2020

Förbannelsen av Ann-Sofie Forsmark

Förbannelsen är en fristående fortsättning på Sakramentet. Hilde håller på att lära sig behärska sin förmåga att se och prata med spöken. Lätt är det inte och ingen finns det att prata med det om. 

Det är sommarlov och pappas bror mår dåligt, har gjort dåligt och ett självmordsförsök gör att att Hildes pappa tillbringar sommaren med sin bror. Mamma och Hilde är på ön i skärgården, där också Hildes kusin Tyra är för att komma bort från sina trasiga föräldrar. Ön och huset där mormor bodde. Mormor som hade samma förmåga som Hilde.

Tyra drar med Hilde på fest och de lär känna ungdomar på ön. Det är även Hilde som fixar städjobb på hotellet åt de. Hotellet där mystiska saker verkar hända och städledaren går runt med en gömd pistol? 

Nutid, 1600-tal och tiden när mamma var ung allt vävs samman och åter igen behöver Hilde ta hjälp av de döda för att kunna hjälpa till i nutet. Frågan är vem är död och vem lever? 

/Paula


Förbannelsen
Författare: Ann-Sofi Forsmark
Förlag: Ordalaget Bokförlag (2020)
ISBN: 9789174693669
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 18 oktober 2020

Boken som inte ville bli läst av David Sundin

Jag tänker ofta på böcker och berättelser som levande ting. Att böckerna på biblioteket pratar med vandrar på natten när det inte är något där. Kanske att de ibland hälsar på varandras berättelser? Hoppas det. Ibland tänker jag på alla ledsna böcker som ingen läser. Jag blir ledsen av loppisar när jag ser alla böcker som varit där hur länge som helst. 

En bok som inte vill bli läst har jag däremot aldrig funderat på men jag har läst en! Boken som inte vill bli läst är en bok som gör motstånd mot sin läsare genom att protestera. Byta typsnitt, storlek på bokstäver, förvandlas till något annat. En ratt eller vingar. 

Boken som hela tiden gör den vuxne lite upprörd för en bok ska väl inte vara så heller. Men jag undrar är det inte precis så här en bok ska vara väcka motstånd, ställa frågor, få dig att ifrågasätta, prata med varandra 

Det är en rolig och snygg bok. En bok för alla. Kanske lite extra för den läsovillige. Böcker kanske vill bli lästa för mycket? Är det därför som lässiffrorna går ner? Här en bok som inte vill bli läst. Och sådant som vi inte får göra eller läsa det blir väl automatiskt lite mer lockande? Är det inte så det sägs? Jag gillar!

/Paula 


Boken som inte ville bli läst
Författare: David Sundin 
Förlag: Bonnier Carlsen (2020) 
ISBN: 9789179750961


fredag 16 oktober 2020

Fram 11 berättelser för mellanstadiet

Framtiden, sen, om några år eller hundra. Framtiden också om en sekund, en minut, imorgon eller nästa vecka. Vad kommer hända. Kommer allt vara samma eller helt annat. Kommer bilar kunna flyga? Vad händer med naturen? 

Jag har läst novellsamlingen Framtid har 11 barn- och ungdomsboksförfattare skrivit varsin novell om hur det skulle kunna bli? Kanske sen, långt fram eller nära? 

Perfekt bok att läsa i mellanstadieklassrum. Läsa, prata om framtiden och skriva ner vad du själv tror kommer hända. Eller att läsa högt hemma vid köksbordet och prata om livet, meningen och framtiden, Novellsamlingar av den här sorten är också så väldigt bra för unga läsare som inte vet vad de vill läsa eller vad de gillar? Bästa sättet att hitta en ny författare som en gillar och sedan gå till sitt närmaste bibliotek och låna andra böcker av författaren.

Tips till nio, tio, elva och tolvåringen plus vuxna i deras närhet.

/Paula


Framtid 
Författare: Karin Aspenström, Oskar Kroon, Kerstin Lundberg Hahn, Oskar Källner, Ida Kjellin, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Turtshaninoff, Jack Werner, Anna-Clara Söderlund och Ida Ömalm Ronvall. 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129725582

onsdag 14 oktober 2020

Slagsmål av Karl Modig

Conny vet precis hur han ska göra vem han ska reta upp och hålla sig nära för att hamna i slagsmål. Att slå eller bli slagen. Allt för att känna något, känna något på riktigt. 

Hans hjärta är krossat av hon som lämnade. Hon som han älskade. Hon som ibland blev så väldigt arg, våldsam och lämnade ärr på hans kropp. Våldet är det Conny vet och kan. Det ensa som känns. Han har slutat gå på sina föreläsningar och gör allt annat än att läka. 

Vännerna försvann med henne. Conny försöker stärka ut händer för att få gamla vänner tillbaka. Bästa vännen Emma som alltid var där kan hon var det nu efter sveket också? Ibrahim ställer sig frågande när Conny ringer men visst de kan ses. Här följer fotbollsmatcher, hejaklack och mer våld. Men också ett nytt kompisgäng som är något annat är det först verkar. 

Finns det något eller någon som kan vända livet rätt igen? 

Som alltid blir jag väldigt förtjust i Karl Modigs karaktärer. 

/Paula 


Slagsmål
Författare: Karl Modig
Förlag: Vox by Opal (2020)
ISBN: 9789188665270
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 12 oktober 2020

Tilly och bokvandrarna av Anna James

Tilly har höstlov och allt är tråkigt. Bästisen har hittat nya vänner. Tilly bor med sin mormor och morfar och i samma byggnad finns deras bokhandel. Bokhandeln som är full av böcker som Tilly älskar. I bokhandeln träffar Tilly en flicka som presentera sig som Anne med ett e, flickan har röda flätor och ett romantiskt sätt att prata på. Det är något bekant med Anne men Tilly kan inte sätta fingret på det.  

När hon träffar en annan flicka i butiken en Alice som drar med henne in i en bok då kopplar Tilly. Alice i underlandet och Anne på Grönkulla. Här livslevande. Levande men tillhörande boken.

Detta är bara början på vad Tilly ska uppleva under sitt höstlov när en dold familjehemlighet ger sig till känna. Den att Tilly är som resten i hennes familj - en bokvandrare! Någon som kan vandra in i böcker med rätt träning från det hemliga biblioteket. 

Jag älskar böcker som handlar om böcker och bokkärlek! Att som boknörd känna igen sig. Jag har eventuellt vikt hundöron på varannan sida i boken för att det står så mycket bra om det magiska med böcker och läsning. Mysigaste jag läst på länge. Boken får mig att tänka på Cornelia Funkes Bläckhjärta men Tillys och bokvandrarna är inte lika mörk utan mer mys - mys på bästa sätt.

/Paula som redan längtar efter att läsa om boken 


Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna
Författare: Anna James
Förlag: HarperCollins (2020)
ISBN: 9789150961683

söndag 11 oktober 2020

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

Höstens mest efterlängtade och snyggaste bok är äntligen här, Fula tjejer.  En bok skriven av tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare, Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Min pepp på att läsa denna bok var enorm och inte blev jag besviken det minsta lilla. 

Vi får följa med till Gnesta och en högstadieskola, en klass åtta där Tilde, Jasmine och Eleni går. Någon på skolan har ett instagramkonto som heter Fula tjejer. På kontot publiceras till en början kändisar, sen lärare och där efter elever. Tjejer på skolan. 

När Tilde ser en bild på sig själv där vet hon att hon inte borde bry sig. Hon borde prata med någon vuxen. Men det funkar inte så. Hon tar åt sig. Tilde som tidigare tagit palats och inte varit rädd för att vara obekväm blir tyst. 

Under en kökstjänst i skolan lottas våra tre huvudpersoner till samma dag. Det är då där i matsalen med en disktrasa i handen som en bild på Jasmine läggs ut. Hon som var så säker på att aldrig någonsin hamna på kontot. I vanliga fall skulle hon skrika högt och bli galen av ilska. Nu blir hon ledsen. 

Eleni håller sig som vanligt för sig själv. Hon frigör en vägg i sin garderob för att påbörja en utredning - vem ligger bakom kontot? Oväntad hjälp kommer från Tilde och Jasmine för det är en gåta som inte går att lösa ensam. 

Vill du höra mer om boken så lyssna på senaste avsnittet av Flödet läser där jag gästar och pratar om boken med Lotta och Klara. 

Så glad för att det kommer två till böcker om Tilde, Jasmine och Eleni mina nya bokvänner.

/Paula 



Fula tjejer
Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson
Förlag: Lilla Piratförlaget (2020)
ISBN: 9789178131334
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 8 oktober 2020

Jag händer jämt av Emma Rävås

När Andrea träffar Hedvig blir hon upp över öronen förälskad. En första himlastormande förälskelse som knäcker Andrea. Hedvig är kontrollerande, svartsjuk och vill ha koll på allt Andrea gör och vilka hon träffa - helst varken vänner eller familj. Andrea som skulle bli jurist hade stora drömmar hon klara knappt gymnasiet för Hedvig tar all tid. Att få Hedvig att vara på rätt humör. 

I boken får vi följa Andrea efter Hedvig, efter gymnasiet när hon flyttat hem till pappa och gör mest inget alls. Eller det gör hon ju visst all kraft går till att bli och orka vara finns till. Lillasyster Bella har alltid sett upp till storasyster nu har det lillasysters tur att finnas och ta med Andrea på saker. 

Hur gör en för att bli hel igen? Går det? Tur att nya människor kan komma in i ens liv och tid läker inte alla sår men tid gör att saker blir annat.

Jag händer jämt är en stark debutbok. Ser fram emot att se vart Emma Rävås skrivande leder henne.

/Paula


Jag händer jämt
Författare: Emma Rävås
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129726756
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


tisdag 6 oktober 2020

Tyra Tyrannosaurus Rex, Naturen och Halsduken


Bilderböcker är bäst - ingen protest. För mig är det en sanning att bilderböcker är allåldersböcker till för alla alltid. Hoppas det är fler med mig som tänker så. Jag läser alltid bilderböcker själv, ensam och jag älskar det.

Halsduken, är ny och kliar. Lo gillar den inte. Vill inte ha den.  Mamma har bråttom i väg och morfar han har en sax ... En sax som Lo gå loss med på halsduken. Morfar han lagar länge och vips blir halsduken något annat. Fint och fantasifullt. 

Naturen den som bara finns där för de som bor i byn. Naturen som en självklarhet ibland lite i vägen ibland det bästa. Naturen har du funderat över den? Perfekt bok att göra det ensam eller tillsammans med ett barn eller en barngrupp. Hur är naturen och kanske ännu mer hur är vi mot och i naturen? Emma Adbåge fantastisk som alltid. 

Tyra Tyrannosaurus hon är busig och skrattar lite åt oss som i dag så väldigt många år efter dinosauriernas död fundera på hur de var. Vad vet vi egentligen är det sant eller inte. En rolig bok full av bilder att prata och fundera vidare tillsammans kring.

/Paula


Jag är Tyra Tyrannosaurus Rex 
Författare: Helena Rundgren & ill. Maria Beskow
Förlag: En bok för alla (2020) 
ISBN: 9789172218239


Naturen
Författare: Emma Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129724943


Halsduken
Författare: Stina Stoor & ill. Johanna Häger
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129725629

lördag 3 oktober 2020

Sista chansen av Rainbow Rowell & Faith Erin Hicks

Det är väl inte direkt en hemlighet att hösten är min bästa årstid, prassellöv och kastanjer. Att jag har födelsedag i oktober kanske har lite med det att göra också i alla fall från början när jag var liten.

Sista chansen är den perfekta höstboken! En grafisk roman, ett seriealbum om vännerna Deja och Josiah som jobbar på en höstmarknad för tredje året i rad. De är höstvänner. Deja är framåt, ta för sig, glad, peppig och har dejtat flera av deras kollegor genom åren. Josiah är blyg och väldigt bra på sitt jobb han är oftast MMM månades mesta-marknads-medarbetare. 

Vi får följa med Deja och Josiah under en sista kväll på marknaden. Nästa år blir det collage och inget jobb på höstmarknad. Detta är kvällen Deja bestämt att Josiah ska prata med kolatjejen, hon som han varit besatt av de senaste åren men aldrig pratat med. I kväll ska det ske. De skolkar från jobbet och ger sig ut på jakt efter mod. Labyrint på majsfält, kanderade äpple, försvunna föräldrar, get på rymmen och massor av tid att prata.

Fint, gulligt, måbraigt. Slutet kom inte som en överraskning för mig men för Deja och Josiah var det helt oväntat <3 

LÄS! 

/Paula 


Sista chansen 
Författare: Rainbow Rowell & Faith Erin Hicks 
Förlag: Berghs (2020) 
ISBN: 9789150223651


onsdag 30 september 2020

På andra sidan bron av Hanna Jedvik

Ett sms från Joppe får Alma att springa det snabbaste hon kan ut i natten bort från festen och Hedvig. Hon ringer 112 och berättar att Joppe är på bron. De måste skynda sig den snabbaste. 

Joppe blir omhändertagen. Alma förstår inte hur det är möjligt, att hon inte kunnat förstå att hennes bästa bästa vän mådde så dåligt. Vem tar hand om Alma mitt i allt? Varken pappa eller Hedvig förstår hur det känns. Hedvig som blivit flickvännen kör på med sitt eget bandet och spelningen som är på gång. 


Efter sitt första besök hos Joppe på psyket bryter Alma ihop i Slottskogen då träffar hon sjuksköterskan Jim. Han tar hand låter Alma berättar och lyssnar. Alma får Jims telefonnummer fall hon behöver prata mer. Och det gör hon. En ny vän är funnen men vänskapen med Jim krånglar till allt ännu mer. Pappa förstår inget vadå hon kan ju inte vara vän med en gubbe i hans egen ålder? 

Hur mycket kan en ge av sig själv för att ens kärlek ska vara glad? Alma vill inte stå på scen med bandet, det viktigaste av allt för Hedvig. Hedvig vill inte lyssna och kanske gör det att Alma hittar sin egen grej? På andra sidan bron är en fristående fortsättning av Sommarplåga. Jag läser gärna mer om Alma och hennes gymnasiumliv i Göteborg. 

/Paula


På andra sidan bron
Författare: Hanna Jedvik
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129725551
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 25 september 2020

Fail av Mitch Fredriksson

Dagen har kommit den som kommer ändra allt. Kattis fasar hon har ljugit för alla. Hon är ensam hemma när det händer först ett meddelande, sen fylls telefonen med fler och fler från klasskompisar, bekanta och sådana som hon inte ens känner. Hon läser inga av meddelandena kollar bara efter ett från Emil men inget kommer. Är det slut nu? Är allt över? Vad händer när pappa får reda på vad hon gjort? 

Det som hänt är att Kattis trots att pappa förbjud henne gjorde en audition för Idol. Hon berättade för alla att hon skulle göra det och att hon skulle vinna allt. Musik är hennes grej och ingen är så bra som hon. Det var vad Kattis trodde. Tills hon mötte juryn och blev slaktad. Billie som hon sett så mycket upp till var hårdast. 

När Kattis kom hem ljög hon för alla. Inklusive bästa Emil. Nu har det vissats på teve. Alla har sett henne bli förödmjukad och sågad. Alla vet att hon ljög. 

Efter det som hänt är det omöjligt att gå till skolan igen. Emil svarar inte på meddelande och drar sig undan. Kompisar som inte längre är på hennes sida. Johanna ärkefienden som försöker få Emil att gilla henne i stället.

Och så pappas ilska över att hon har skämt ut honom. En ilska som övergår i en tystnad i flera veckor. Att vara med om det hemskaste som kan hända och inte ha en en enda att prata med det om. Frågan är hur Kattis ska göra för att komma vidare - hur drastiska handlingar behövs för att allt ska bli som det var? Är det ens möjligt? 

Fail,  jag gillar verkligen plotten. Att ingen förr skrivit en bok om de som blir sågade i idol är konstigt. Så smart och spännande ju. Vad händer med den som trodde allt och fick höra att noll och inget. En bra debut med massor att prata om. 

/Paula


Fail 
Författare: Mitch Fredriksson 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129727432


måndag 21 september 2020

Vågen av Morton Rhue

Vågen är en bok som bygger på ett experiment i en high-school-klass i Kalifornien 1969. Under en lektion om andra världskriget kunde inte lärarens elever förstå hur de tyska medborgarna kunde låta nazisterna bete sig och göra som de gjorde. Eleverna förstod inte att ingen sa ifrån. 

Läraren gick hem och började fundera på hur han skulle få sina lever att första. Den första tanken till ett experiment som mr Ross aldrig hade kunnat föreställa sig. Lektion om styrka genom disciplin, brödraskap och  handling. Det som blir Vågen ett brödraskap där alla är lika den sociala statusen suddas ut. 

Alla lika och den sociala statusen försvinner, liksom egna tankar och ifrågasättande. Laurie går i mr Ross klass hon skriver i skoltidningen och hör till de populäraste på skolan. När hon börjar ifrågasätta vad det är som händer så får hon höra att hon inte gillar Vågen för att den har tagit ifrån henne hennes status. Det är inte det hon ifråga sätter utan hon ser hur den fria tanken försvinner från hennes vänner. 

Vågen är en otäck och skrämmande bok. Den gavs ut första gången på svenska 1985 och är fortfarande väldigt aktuell. 

/Paula


Vågen
Författare: Morton Rhue
Förlag: En bok för alla (2020) 
ISBN: 9789172218307

onsdag 16 september 2020

Kom igen, Jonny! av Elin Lindell

 

Mot alla ods har Jonnys bössa kompis Elias blivit tillsammans med klassens snyggaste tjej Melissa. Nu tycker Elias att det är självklart att Jonny och Melissas bästis Naima ska bli tillsammans. Han motivera allt och förklara hur det är perfekt eftersom att motsatser dras till varandra. Jonny säger ja för att ja för att det bara blev så ...

I smyg sneglar Jonny på Nazli och när de får prao på samma plats verker det ju hur bra som helst tills det att Jonny råkar bränna Nazli med en varmluftspistol i panik springer han därifrån utan att säga eller göra något. 

Mammas nya kille Krister flyttar in hon Jonny och mamma. Jonny gillar Krister och har inget emot när han blir misstagen för att vara hans pappa. Pappa som jobbar i skolans matsal verkar där emot må sämre och sämre och Jonny är rädd att det är hans fel. Borde han vara hos pappa mer. Eller inte skämmas för pappa i skolmatsalen? 

Stora och tunga känslor på ett roligt och humoristiskt sätt. Älskar att läsa om vänskapen mellan Elias och Jonny (även om jag ibland ogillar Elias). Naima visa sig vara någon helt annan än både jag och Jonny trott hon är nog min nya favorit. Drömmen just nu en egen bok om Naima! Givetvis också en tredje bok om Jonny, Jonny och kärleken. 

/Paula 

Kom igen, Jonny!
Författare: Elin Lindell 
Förlag: Alfabeta (2020)
ISBN: 9789150121162

måndag 14 september 2020

Bara vara vänner av Ina Lagerwall

Liv, Frallan, Lisa, Amina och Sam är tillbaka - HURRA!  Mina fina bokvänner som min vän Ina Lagerwall nu skrivit en andra bok om. 

Liv har hittat sin plats och sina människor i högstadiekorridorerna. Hon står inte längre osäkert bredvid. Frallan och Amina bråkar och Frallan mår nog inte så bra. Samuel byter namn till Sam och fundera över vem han är och vill vara. Lisa vägra vara tyst längre om hur hon blev mobbad på mellanstadiet. Något som får Liv att bli rädd tänk om Lisa berättar om Livs del i det då blir Liv ensam igen ... 

Vårterminen i sjuan är här, teaterns trygghet, drömmar om kärlek, en ny lillebror, att fortfarande bo mitt i ingenstans utan att ha valt det själv. 

Jag blir så nyfiken vad kommer sen, sommarlov eller kanske en hösttermin i åttan jag vill följa Liv och hennes vänner hela högstadiet allra minst! 

/Paula


Bara vara vänner  
Författare: Ina Lagerwall
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129725988

lördag 12 september 2020

Zombielars av Kim W. Andersson

 

Jag har en ny favorit, han heter Zombielars och är levande olevande med en mänsklig mamma och en pappa som är zombie. Lars och mamma har flyttat hur många gånger som helst och det är dags för att börja i en ny skola igen ... mamma har sagt att det finns fler levande olevande i nya skolan men det visade sig vara en vit lögn.

Den nya skolan är allt annat än välkomnande, rektorn är väldigt mycket för att lika barn lär sig bäst tillsammans. Om Lars ska vara i hennes skola får han bete sig mänskligt och inte låta de anda baren döda honom (som om han gjorde det frivilligt).

Allt är hemskt som det brukar vara för Lars till plötsligt får två vänner Robert och ninjan Anna. Anna som blir osynlig när han blir rädd. Någonstans finns det också en häxa som gömmer sig och försöker vara vanlig. 

Att ha vänner gör utanförskapet så mycket enklare men att ha vänner gör också något med Zombielars olevande halva och han blir sjuk ...

Fina Zombielars dig vill jag läsa mer om. Serien bygger på en norsk tveserie med samma namn skapad av Thomas Seeberg Torjussen och Gisle Halvorsen. Jag kommer toktipsa om Zombielars på biblioteket där jag jobbar och är rätt säker på att unga läsare kommer älska!

/Paula


Zombielars Levande olevande och Vi och dom 
Författare: Kim W. Andersson 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129725667, 9789129725674

torsdag 10 september 2020

Maryam och mormorsmålet av Minoo Shams & ill. Katarina Strömgård


I Iran stannar mormor kvar, hon vill inte lämnaMaryams morbror som gör lumpen. Maryam flyr från kriget medmamma, pappa och storebror Mani. Flykten går till Sverige för där har de vänner. Precis när höstterminen börjat så börjar Maryam i Idas klass. 

Allt är förvirrande och Maryam förstår inter vad någon säger. Idas hand och gungorna förstår hon. Början på en vänskap utan ord, en vänskap som växer fram genom gester och blickar. Samtidigt som Maryam lär sig ord på svenska lär sig Ida de på persiska. Maryam hittar böcker hon läst på persiska på svenska hon läser och förstår. Men hon vägrar prata svenska. 

Saknade efter mormor är stor så stor ilskan mot föräldrarna som lämnade mormor kvar gör att hon inte vill prata med de heller. Mormor och mormorsmålet persiskan som mormor lärde henne. De skriver brev till varandra men kriget gör att det tar tid för mormors brev att komma fram. 

Maryam och Ida mina nya bokfavoritvänner som jag gillar er och er vänskap. En perfekt bok för dig som läst alla Dunne-böckerna och längtar efter något liknande och annorlunda på samma gång. Vänskap och mormödrar alltså <3

/Paula


Maryam och mormorsmålet 
Författare: Minoo Shams & ill. Katarina Strömgård 
Förlag: Bonnier Carlsen (2020) 
ISBN: 9789178035601





 

måndag 7 september 2020

Juan och Rosalia en kärlekshistoria av Barbro Lindgren & ill. Eva Eriksson

 


På söndagarna dansar Rosalia under ett träd på torget. Varje söndag till musik och i sin prickiga klänning. Juan har går dit för att titta varje söndag. Han tycker så mycket om Rosalia när han äntligen tar sig mod för att prata med henne då tittar hon bort. 

Hon vill inte titta på honom. Vad ska han göra för att få hennes uppmärksamhet? Så plötsligt en söndag är hon inte där ...

Socker sött och fritt om en första kärlek <3 

/Paula


Juan och Rosalia en kärlekshistoria 
Författare: Barbro Lindgren & ill. Eva Eriksson 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129724400

lördag 5 september 2020

Livets hårda skola av Emma Karinsdotter & ill. Agnes Jakobsson


Sambakungen och älskade Lisbet är tillbaka <3 Det är dags för det som farmor Sambakungen så läge fasat för Lisbet ska börja skolan. I skolan säger farmor att all fantasi kommer tas från Lisbet.

I Päronskolan finns bäst kompisen Hanin och fröken Majlis. Hanin som tycker farmor är hur rolig som helst. Majlis som inte kommer överens alls med farmor Sambakungen som gärna är med i skolan. 

Lisbet hon tycker om skolan, i hemlighet gillar hon vanligt fast det skulle hon aldrig berätta för farmor. Sambakungen som har sitt egna sätt att vara, lever på geléhallon och hyllar fantasin över allt annat. Farmor som gömmer brev från Lisbets föräldrar för att de skriver så dumt, allt för att skydda Lisbet. En farmor som håller sitt barnbarn över allt annat men som vill sin egen väg. En väg som krockar med skolans.

Livets hårda skola är tokrolig, hemsk och allvarlig på samma gång. Som när Majlis sätter sig med Lisbet och berättar att ibland måste man vila och ha tråkigt. Att ha tråkigt vadå det är ju det värsta som finns enligt Sambakungen. Jag hoppas på fler böcker om Lisbet och Sambakungen jag vill veta hur det går för de med sina kompromisser om att vara i fantasin och med Lisbets skola och fröken. Helst skulle jag vilja läsa om den stjärna Lisbet kommer bli som vuxen.

/Paula


Livets hårda skola 
Författare: Emma Karinsdotter & ill. Agnes Jakobsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2020) 
ISBN: 9789178038909

onsdag 2 september 2020

Olle och Bolle på museum av Charlotta Lannebo & ill. Ellen Ekman

Olle, Bolle och mamma är tillbaka! Det är en regnig ledig dag och mamma bestämmer att det är en perfekt dag för att gå på museum. 

De åker buss och spårvagn för att komma dit. Bolle ler mot tanter på spårvagnen för han vet att de gillar det. Olle blippar biljetten och har koll på läget. Mamma hon fixar allt samtidigt som hon ser mer och mer stressad ut.

På museum finns det massor av djur att se. Djur som inte rör på sig för att de är uppstoppade. Hur Bolle hamnade inne hos björnen det är ingen som vet. Omöjligt verkar det vara för Olle och Bolle att hålla sig på samma plats till och med på samma våning om det inte är för att jaga varandra. 

Det är en intensiv dag vi får följa med denna underbara bilderboksfamilj på museum. Fikat blir hemma på balkongen och hemma är inte dumt det heller. Undra just vad Olle, Bolle och mamma hittar på nästa gång? Jag hoppas givetvis att de går på bibliotek. 

/Paula


Olle och Bolle på museum 
Författare: Charlotta Lannebo & ill. Ellen Ekman 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129725056 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 31 augusti 2020

En egen mobil av Lena Lilleste & ill. Johanna Arpiainen

Det är Elsas födelsedag och hon har önskat sig en egen mobil. Hoppas hoppas hoppas! Hon har fått okej från mamma och pappa att skaffa en egen Youtube-kanal vilket är hennes dröm men då behöver hon ju ha en telefon också.

Paketen på morgonen luras men visst finns det en telefon i ett av de. Lycka är total. Men vad ska kanalen heta? Vad ska hon posta på den? 

Kanalens namn blir Elsa-star precis som namnet på denna nya börja läsa-serie. 

/Paula




En egen mobil 
Författare: Lena Lilleste & ill. Johanna Arpiainen 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129726299 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 29 augusti 2020

Från apa till sapiens: mänsklighetens historia av Bengt-Erik Engholm & ill. Jonna Björnstjerna

Från apa till sapiens är en 165 sidor lång historielektion, kunskap, humor, tankar och fascination. Hur blev vi människor som i dag? Med den världen vi har runt oss ... Aha upplevelsen om vilken otroligt kort stund människan varit på jorden i jordens historia. 

Det är en rolig och väldigt underhållande bok. En bok som får mig att minnas skolan och sådant som jag läst. Jag lär mig nytt när jag läser. Jonna Björnstjernas bilder till Bengt-Erik Engholms text är en perfekt kombination.

En bok att ta fram och bläddra i. Lära sig mer. Ställa undan och plocka fram igen. En bok att ha liggande framme för att bläddra i tillsammans, gärna över generationsgränser. 

Skratta och kunskap i ett! 

/Paula


Från apa till sapiens : mänsklighetens historia 
Författare: Bengt-Erik Engholm & ill. Jonna Björnstjerna 
Förlag: Natur & Kultur (2020) 
ISBN: 9789127164130 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 26 augusti 2020

Nu börjar vi skolan! av Katja Tydén & ill. Ingrid Flygare

Pablo, Kajsa-Lo, Stian, Ester, Åke och Livi börjar alla i skolan. I samma klass. Det är pirr i magen och förväntan i luften. 

Livi vill helst ha läxor direkt. Det där med att lära namn och leka är inte hennes grej. Ester vill inte lämna pappa. Kajsa-Lo älskar prickar <3 Åke är ny och känner ingen han funderar mycket på hur man gör för att få en kompis. Pablo vill bara spela fotboll hela tiden och aldrig att det gör det på gympan. Stian hade gärna stannat i klätterställningen istället för att börja skolan. 

Skolvardag med allt vad det innebär. Fint och varmt skildrat perfekt för den som precis börjat skolan eller för femåringen som längtar och är nyfiken på hur det ska bli eller kanske orolig inför. 

Nu börjar vi skolan! är första delen i den nya serien Klasskompisarna i FA. Vi i klassen kommer senare i höst. 

/Paula


Nu börjar vi skolan! 
Författare: Katja Tydén & ill. Ingrid Flygare 
Förlag: Bonnier Carlsen (2020) 
ISBN: 9789179754921 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 23 augusti 2020

Nina i ettan av Emi Gunér & ill. Loka Kanarp

Härligt, envisa, fantasifulla och småilskna Nina är tillbaka i en femte fristående bok. Nina börjar i ettan och få en ny lärare, magister Matteo som leker fram bokstäver och ord tillsammans med Nina och hennes klasskompisar. 

När Nina överhör mamma prata i telefon med en kompis som sagt upp sig för hon tröttnat på sitt jobb, då vill Nina veta vad säga upp sig betyder. Att säga upp sig det är orden Nina letat efter men inte vetat vilka de var. Nu säger hon upp sig som lillasyster, hon är trött på att vara minst och alltid ärva kläder från storasyster. 

Mamma ler över Ninas ord och det perfekta läget att berätta för Nina att hon ska bli storasyster är där. Vi får följa Nina under sitt första halv år i ettan. Skola och hemma, vardagen fylld av känslor. Ensamhet, avundsjuka i skolan med kompisar. 

Roligast tycker jag det är när Nina hittar en perfekt penna, hon börjar märka sina skor och väska, fortsätter med almanackan, köket och frysen. Älskar hur farmor som är barnvakt inte blir arg på Nina utan tar det med fattning. Givetvis var den perfekta pennan permanent och nagellacksborttagningen tar inte riktigt bort allt. 

Lyckliga du som har barn i din närhet att dela Nina med att växa tillsammans med Nina från förskola, förskoleklass och nu in i ettan. Böckerna går bra att läsa fristående. det kommer fler böcker om Nina. När vuxna kommer in på biblioteket och ber om tips på högläsningsböcker för fem, sex, sjuåringen så tipsar jag alltid om Nina <3 

/Paula


Nina i ettan 
Författare: Emi Gunér & ill. Loka Kanarp 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
ISBN: 9789129727814 
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 21 juli 2020

Yes no maybe so av Becky Albertalli och Aisha Saeed

När Maya och Jamie var små var deras mammor kompisar. När de som sjuttonåringar möts av en slump känner de nästan inte igen varandra. Deras mammor tycker det är världens bästa ide att de kampanjar tillsammans. Knackar dörr inför det lokala valet som snart äger rum.

Jamie har inget emot Mayas sällskap att knacka dörr och pratar med främlingar däremot det känns jätte jobbigt. Men med Maya upptäcker han en ny modigare sida.

Maya vill inte alls knacka dörr eller hänga med Jamie till en början. Hon blir mutad med en bil. Men snart upptäcker hon att sällskapet inte är så illa som hon trott. Och politiken får snart en viktigare innebörd den goda sidan måste vinna.

Jamie och Maya börjar tillbringa mer och mer tid tillsammans, de blir bästa vänner. Jamie blir förälskad. Kanske Maya också men hon tänker inte på det sättet, hon får inte dejta så då gör hon inte det ...

Mysigt, gulligt, fint och romantiskt <3

/Paula som hoppas på en svensk översättning


Yes no maybe so 
Författare: Becky Albertalli & Aisha Saeed
Förlag: Simon and Schuster (2020)

söndag 19 juli 2020

Valet av Katharine McGee

Tänk om USA hade haft ett kungahus istället för president? En kungafamilj ständigt bevakade av media. En kronprinsessa som aldrig aldrig fick göra fel och gjorde som hon blev tillsagd. Fram till den dagen hon kysser sin livvakt.

En prinsessa lillasyster som känner sig utanför och gör allt för att vara tvärtemot perfekta storasyster. Hon som blir förtjust i han som det är tänkt att kronprinsessan ska gifta sig med.

En prins lillebror som alla älskar och dyrkar. Han hänger på väggarna i tonårsrum och suktas efter. Han som är kär i någon som inte verkar vilja ha honom för att han är prins.

Sam, barndomsvän och bästis till prinsessa lillasyster hon som alltid varit en del av familjen samtidigt inte hon har nu börjat universitet och tänker försöka vara vanlig. Går det när man är bästa kompis med en prinsessa och i hemlighet kysst en prins.

Där finns också hon som prinsen dumpade, hon som vigt hela sitt liv åt att bli prinsessa och gifta sig med prinsen. Hon ska få honom tillbaka till varje pris.

Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde mig nyfiken på denna bok. Kanske att den är rosa med guld stjärnor på? Att det är något som lockar med kungligheter, tanken på hur det varit i USA om det inte var president. Jag läser och finner det både fängslande och lite för mycket av allt. Borde varit beredd på slutet men det var jag inte. Det kommer garanterat komma många fler delar och slutet är inte alls något avslut utan en början på mer ...

/Paula


Valet - American Royals 1 
Författare: Katharine McGee
Förlag: B. Wahlström (2020)
ISBN: 9789132212833

fredag 17 juli 2020

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson & ill. Sofia Falkehem

Månne är åtta år och drömmer om att bli den yngste Youtubern, hen spelar in filmer på padda men vet inte hur de ska postas. I filmerna pratar måne om sin vardag, mammaveckor och pappaveckor, kompisar och skola. Mest pratar Månne om hur det är att vara hen. Att inte vara pojke att inte vara flicka utan att vara Månne.

Hur vissa förstår men andra inte alls. Hur de stora barnen i skolan ställer dumma frågor. Månne lär känna tonårstjejen Lily som lägger upp filmer på Youtube och ger Månne pianolektioner. Kanske kan Lily vara den som lär Måne att publicera.

Jag tycker om Månne, Sofia Falkehems bilder passar perfekt till Ylva Karlssons text. Bäst av allt kanske ändå är att Månne bor i Sköndal dit jag flyttar just i dag!

/Paula


Månen, varelsen och jag
Författare: Ylva Karlsson & ill. Sofia Falkenhem
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129719369
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 15 juli 2020

Klaras läsprepp av Klara Önnerfält

I dag sista dagen jag jobbar innan jag går på semester. Tänkte därför passa på att tipsa om Klars läsprepp, boken som är ett måste för alla läsfrämjare på bibliotek och skola (säkert på andra platser också föreningar osv).

Mitt exemplar av boken är fylld med understrykningar, utropstecken och post-it. Det är lättillgängligt, inspirerande till tusen, väcker nyfikenhet och en vilja att tänka vidare kring hur vi peppar barn och unga med läslust. Precis den boken jag behövde läsa innan jag går på semester. Efter ett tungt jobbår är detta perfekta peppen.

Det är en bok lika mycket för dig som är ny i bibliotek och skolvärlden eller för dig som jobbat länge som jag. En plats att hitta ny energi i, bekräftelse och att bli påmind om sådant du gjort men glömt bort.

I höst ska jag och mina barnbibliotekariekollegor bokcirkla om boken tillsammans, en omläsning av Klaras läsprepp låter som ett väldigt bra sätt att starta hösten på.

Bibliotekarier, pedagoger, idrottstränare, fritidsledare, vuxen med barn i din närhet LÄS du också!

/Paula


Klaras läsprepp
Författare: Klara Önnerfält
Förlag: BTJ förlag (2020)
ISBN: 9789170188473

måndag 13 juli 2020

Rick av Alex Gino

När Rick börjar high school går inte han och bästisen Jeff i samma klass. I den nya skolan är mycket annorlunda, stämningen och att det finns en regnbågsklubb.

På söndagarna är det Ricks tur att börja hälsa på farfar. Något hans båda äldre syskon gjort varje söndag när de gick på high school. Rick känner inte riktigt farfar och fattar inte varför han ska hälsa på. Men oväntat bli söndagarna snart hans favoritdag i veckan. Farfar går det att prata med på riktigt.

Skolan och farfar får Rick att se Jeff med nya ögon, en kompis som kanske inte alls är så snäll som Rick tänkt. På tisdagarna smyger han i hemlighet i väg till regnbågsklubben. Den säkra trygga platsen. Rick är där för han är nyfiken för att han vill ta reda på. Han som inte är intresserade kärlek kanske är han asexuell. Hur vet man och viktigast hur vågar man stå upp mot elaka kompisar?

Fint om att våga känna och göra det som är rätt för en själv och att i det peppa andra (farfar!) att göra det samma.

/Paula


Rick
Författare: Alex Gino
Förlag: Lilla Piratförlaget (2020)
ISBN:9789178131495

söndag 12 juli 2020

Carags förvandling av Katja Brandis

Efter att flera gånger på senaste tid fått frågor om Woodwalkers i bibliotekets informationsdisk blev jag nyfiken. Ställde mig i kö på första boken och har fått vänta ett tag för detta är poppis.

Carag växte upp i bergen tillsammans med sina föräldrar och lillasyster, en familj pumor. Men inte vanliga pumor utan woodwalkers, formskiftare. Ibland skifta de till människa. Det händer att de i människorskepnad besöker samhället med människor i. De måste vara väldigt försiktiga.

Hos människorna är de spännande tycker Carag, chokladglass det godaste någonsin. Han funderar fram och tillbaka hur vill han leva sitt liv. Som människa eller som puma. Valet är hans och han måste fatta det snart. Som elvaåring bestämmer han att människa är hans val.

Säger hej då till sin familj, kanske får han aldrig mer se de. Han vandra in på närmaste polisstation och säger sig ha tappat minnet. Placeras i en fosterfamilj, börja skolan och får lära sig allt om att leva som människa. Ibland ser han djur som beter sig konstigt. Efter några år får han ett erbjudande om en plats på internatskolan Clerwater high. En skola för woodwalkers, formskiftare som behöver lära sig ett och annat om att vara både djur och människa.

Spännande, fängslande, roligt. Jag vill läsa mer bums. Tur att det redan finns två delar till på svenska.

/Paula som älskar att läsa om internatskolor


Carags förvandling 
Författare: Katja Brandis
Förlag: Tukan (2019)
ISBN: 9789177837343

lördag 11 juli 2020

Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund

Inför nyårsresan till Gotland har Vanessa spanat och hittat hemsökta platser filmkameran är med och här ska vloggas. Kanske kan hon följa upp filmen från höstlovet. Med på resan är pappa, Martins familj och så Abbe. Abbe som Vanessa nog är tillsammans med.

När ett stort ljusklot visar sig på himlen filmar de. Håren reser sig på armarna och något underligt händer. När det blir mörkt igen så är Martins lillebror Magnus försvunnen. Han satt i sin bilbarnstol fastspänd hur är det möjligt att han kom loss och sprang iväg?

Polisinsatserna blir stora. På filmen Vanessa filmade med sin filmkamera ser hon sådant som inte ögat kan se. Kommer polisen att tro på filmen? Hur ska de hittar Magnus? Och vad gör Tanja på Gotland och varför varför skickar hon sms till Abbe?

Mystik, spänning, Gotland och svartsjuka. Jag längtar efter tredje och avslutande delen av Spökkameran blir det kanske påsklov då?

/Paula


Ljusklotets mysterium
Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129724455
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 10 juli 2020

Bara David av Lina Stoltz

Plötsligt bestämmer Idas föräldrar sig för att de ska bli fosterhem. Ida är med i samtalet och tänker sig ett syskon äntligen. Inget blir som hon drömt. In flyttar David 15 år, strulig, tyst och full av hemligheter. På kvällarna när Ida gått och lagt sig får han vara kvar uppe sitta och prata med hennes föräldrar.

Ida känner sig utanför, regler som alltid varit benhårda för henne gäller inte alls för David. Han verkar till och med få röka utan att de säger till.

Att David bor hos Idas familj på prov är något Ida fundera på när tar det där på prov slut, kommer han vara kvar eller inte?

Fiender, vänner eller nästan syskon? Spännande och intressant läsning tror det finns många tio, elva, tolvåringar som kommer gilla boken. Jag skyltar med den och tipsar om den på bibblan.

/Paula


Bara David
Författare: Lina Stoltz
 Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129719932

torsdag 9 juli 2020

Paola Persson Peroni - allas vän av Emi Gunér & ill. Maja Säfström

Emi Gunérs text och Maja Säfströms bilder tillsammans det låter som en dröm men det är sant! Vi får lära känna Paola (så svårt att skriva Paola med o och inte med u) Persson Peroni ungefär elva år. Bor med mamma, storebror Mille, lillasyster Dani och katten Kerstin.


I skolan och alltid annars brukade bästa vännen Sally alltid finnas men nu har Natalie bestämt att det ska vara hon och Sally. Paola få vara med någon annan eller själv med en bok. Egentligen gilla Paola att vara själv men hon gillar verkligen inte när Natalie bestämmer.

Paola är en drömmare som ofta drömmer sig bort till sådant hon läst om. Läser gör hon mycket och kan svåra ord som ingen annan i hennes ålder kan. Hon anpassar medvetet sitt språk när hon pratar med jämnåriga. Det är mysigt, vardagligt, mys och problem, bäst av allt är att det kommer fler böcker om Paola. Det ser jag verkligen fram emot. Längtar efter att få tipsa om boken på biblioteket och att låna ut den till unga läsare och låta de möta Paola.

/Paula


Paola Persson Peroni Allas vän
Författare: Emi Gunér & ill. Maja Säfström
Förlag: Natur och Kultur (2020)
ISBN: 9789127165311
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 8 juli 2020

Världar under vatten av Elin Nilsson

Att ha en storebror och en bonusmamma som inte kommer överens. Att bli bortvald av en bästa vän utan att föräldrarna förstår något alls. Smyga utanför tjejmiddagen du inte blev bjuden till och konfrontera fd. bästa vännen. Att vara den som inte får åka på dyra semesterresor och ljuga om det. Nya vänner och möten.

Sådant som tänks på, gör ont och stör. Hur svårt det kan vara att vara tolv år och sätta ord på det som blivit annorlunda.

Elin Nilsson novellmästare! Om du behöver bli påmind om hur det var att vara elva, tolv, alla känslor, funderingar och livet. Hur det var och hur det är. Läs tillsammans med barn i den åldern eller var och en för sig. Prata om novellerna tillsammans eller låt bli. Vet att ni båda läst och ha de där.

Även perfekt att jobba med i skolan i femman, sexan och på hösten i sjuan.

/Paula


Världar under vatten 
Författare: Elin Nilsson
Förlag: Alfabeta (2020)
ISBN: 9789150121124

måndag 6 juli 2020

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter & ill. Ester Eriksson

När Humlan var hemma två veckor i vattenkoppar var inget som vanligt när hon kom tillbaka till skolan. Hennes bästis Nour var kidnappad av hästtjejerna.

Faster konstnär hamnar på psyket, Humlan hälsar på men faster är inte som vanligt. Hur ska hon kunna hjälpa? Önskar faster hem så de kan måla tillsammans.

På nätterna när Humlan har svårt att sova ligger hon och tänker eller går ut och går. Kan hon kanske få Nour tillbaka som kompis? Men hur.

Nattsvart och roligt på en och samma gång.

Jag gillar verkligen Humlan <3

/Paula


Humlan Hanssons hemligheter 
Författare: Kristina Sigunsdotter & ill. Ester Eriksson
Förlag: Natur & Kultur (2020)
 ISBN: 9789127165830

söndag 5 juli 2020

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Rött, vitt och kungligt blått är boken som just nu fyller mina flöden. Böcker som många hyllar blir jag ofta lite rädd för, ofta också besviken när jag läser de. De senaste dagarna har jag läst och burit runt på boken, läst överallt minsta lilla stund jag fått över. I fredags låg jag uppe väldigt mycket längre än jag brukar och läste läste läste. Boken tog slut och jag var lycklig.

Det är den perfekta romantiska komedin i vilken vi får lära känna USA:s president son Alex. Alex har en ärkefiende i den engelska prinsen Henry. Henry var så väldigt dryg vid deras första möte och sedan dess har de hatat varandra. På Henrys storebrors bröllop blir det bråk och de dunsar ner i bröllopstårtan som kostat hur mycket pengar som helst. Tidningarna älskar det rubriker om bråket och den mosade tårtan.

Detta är inte bra för ländernas relation till varandra. Ett nytt möte mellan Alex och Henry planeras de ska bli vänner för framför kameran. Det ingen hade räknat med skulle hända, allra minst Alex är att de blir vänner. Att Henry bakom sin offentliga sida är en annan. Sms, mejl, telefonsamtal. Någon annan som förstår.

En vänskap som blir till förälskelse och kärlek i hemlighet. Sekretessavtal är påskrivna och om det kommer ut så skulle det kunna hindra Alex mamma att bli omvald till president. För att inte tala om vad det engelska kungahuset skulle säga.

Det är komplicerat, gulligt, svårt, roligt, romatiskt, smart, filmiskt och helt underbart. Precis den boken jag behövde just nu <3

/Paula


Rött, vitt & kungligt blått
Författare: Casey McQuiston
Förlag: Lavender Lit (2020)
ISBN: 9789187879722
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris