lördag 30 september 2017

I mitt hjärta finns du kvar av Jennie Persson & ill. Elin Lindell

I mitt hjärta finns du kvar, är en bok i vilken Jennie Persson träffat barn som lever med sorg och saknad. Död och sjukdom som kommer nära. Föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar och husdjur. Hur gör man? Vad känner man? Hur pratar man med någon som är så ledsen?

En väldigt fin bok - barnens berättelser känns i hjärtat! En bok alla borde känna till för när den behövs ja då ska den plockas fram.

/Paula




I mitt hjärta finns du kvar : Om sorg och saknad
Författare: Jennie Persson & ill. Elin Lindell
Förlag: Natur & Kultur (2017)
ISBN: 9789127150195
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 29 september 2017

Jättejättebråttom och Låtsasheten

Smaka på boktitlarna Jättejättebråttom och Låtsasheten två helt fantastiska titlar, vilka ord att sätta igång fantasin med. Att prata om vad kan detta vara för bok som heter ... Sedan efter det läsa och boken och prata vidare om ordet och berättelsen.

Jättejättebråttom handlar om en morgon. En mamma och ett barn får väldigt bråttom att komma iväg på morgonen. Barnet vill mest vara kvar hemma. Allt blir fel. Men går det kanske att göra dagen rätt genom att stanna den? Ta en dag borta från förskola och jobb? En berättelse som borde ge alla vuxna som läser den en viktig tankeställare.

Låtsasheten är berättelsen om jag som vuxit ur den vanliga verkligheten och behöver något annat. Kanske är verkligheten urvuxen för att jag aldrig passat in. Jag vill vara själv inte med andra människor hela tiden. Tänk om det kan finnas en plats där jag får vara själv utan pratat och ord som stör? Låtsasheten! En bok att känna igen sig i. Underbara egenheten, självtiden, ensamheten där bara jag får bestämma vad och hur som är rätt och hur och när jag vill göra det och det.

/Paula


Jättejättebråttom
Författare: Ebba Forslind
Förlag: Urax (2017)
ISBN: 9789187208430
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Låtsasheten
Författare: Nathalie Ruejas Jonson
Förlag: Urax (2017)
ISBN: 9789187208423
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 27 september 2017

Den här veckan är min av Ingrid Olsson

Äntligen höstlov och Elin har lyckats lura mamma och pappa för att under lovet bli ensam kvar i mammas lägenhet. En hel vecka bara för sig själv. Att bestämma allt bara själv utan att ta hänsyn till någon annan. En vecka att fånga Lukas och ta hem till mammas lägenhet och äntligen bli av med oskulden.

Eller?

Bästisen Tove tycker inte Elin är klok som ska vara själv en hel vecka. Kompisknas och Elin som vill få sin vilja igenom och inte alltid är snäll mot Tove. Lukas som verkligen tycker om Elin men vill de samma sak och hur är det med hans ex? Lukas tycker jag hemskt mycket om och insikterna Elin gör under slutet av veckan fint att följa hur hon växer under höstlovet.

Detta att lurar föräldrar för att få en vecka hemma ensam verkar vara en ny grej i ungdomsböcker.

/Paula 



Den här veckan är min
Författare: Ingrid Olsson
Förlag: Gilla böcker (2017)
ISBN: 9789188279514
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 25 september 2017

Damaskus Sölvesborg av Per Nilsson


En gymnasieklass ska ha tillsammans-dag ute i skogen. De paras ihop två och två, kille och tjej. Han som nästan aldrig pratar, kallas för bögen men heter Leo och hon den smarta med slöjan hon som heter Nour. De går tipspromenad, suckar över att lärarna verkar tro att de är dumma. Men i övrigt säger de nästan inget alls. De går tysta.

När dagen äntligen är slut får de reda på att det inte bara är att gå hem utan att de ska ta sig tillbaka till skolan på den krångligaste vägen med hjälp av karta och 11 orienteringskontroller. Efter bara två kontroller vräker regnet ner och snart trillar Nour och stukar sin fot så illa att hon inte längre kan gå. De tar skydd i scouternas vindskydd gör upp eld.

Tystnaden, kylan, mörkret och elden blir snart samtal om barndom, syn på världen, gud, andra människor. Samtal som vi Per Nilsson läsare känner igen. Som jag som Per Nilsson nörd ler och bli lycklig av. Samtal som får mig att se Eldin i Hannahs lägenhet från Ett annat sätt att vara ung. Tankar, funderingar och samtal som är så väldigt mycket Per Nilsson <3

Damaskus Sölvesborg är en bok om fördomar, en bok om Sölvesborg i dag. En bok om han som heter Leo och lite om hon som heter Nour. Att  få berätta - att inte längre känna sig så ensam när Leo berättar om bästisen som svek i femman och hur han sedan dess valt ensamheten. Som jag hoppas denna bok ska öppna upp mina bästa bokvärld Per Nilssons för tonåringar i dag.

/Paula <3


Damaskus. Sölvesborg
Författare: Per Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129704990
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 23 september 2017

Flora Banks förlorade minne av Emily Barr

Flora sjutton år har sina arma täckta av anteckningar. Detta för att minnas. Hon lider av minnesförlust efter en hjärntumör. Detta sedan hon var tio år, innan dess minns hon allt. Men efteråt minns hon bara saker i ungefär tre timmar.

Allt är på väg att ändras när Flora finns sig vara på en fest. Det är hennes enda och bästa vän Pages pojkvän som ska åka bort, det är en hej då fest. Men kvällens slutar på stansen där Drake kysser Flora och att Flora nästa dag minns. Hon minns att han kysste henne, hon minns kyssen! Det måste betyda något. Något bra och viktigt. 

Samtidigt håller Floras föräldrar på att packa för att resa till Frankrike till Floras storebror Jacob, han som familjen inte har någon kontakt med. Men nu är Jacob plötsligt väldigt sjuk. Flora ska inte följa med utan Page ska ta hand om henne. Bara det att Page hatar henne just nu eftersom hon kysste Drake. 

Plötsligt är Flora och hennes korta minne ensamma hemma för att ta hand om sig själv. Hon minns och fundera på kyssen. Hon börjar mejla med Drake, han som åkt ända bort till Svalbard. När han skriver det vore annorlunda om du var här ... ja då åker hon. Överbeskyddande mamma är långt borta. Men klarar hon det själv? 

Första halvan av boken ställer jag mig rätt tveksam till men andra halvan tokgillar jag. En fortsättning hade jag gärna läst. Detta att saker och ting inte är som en tro det är en bra grej i böcker tycker jag. 

/Paula


Flora Banks förlorade minne
Författare: Emily Barr
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150119169
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 22 september 2017

Tips till bokmässan!


Tips till dig som är på bokmässan söndagen 1 oktober. 13:00 på Ung scenen i A-hallen pratar jag med Emil "HeatoN" Christensen och Charlie "Aldrig ensam" Eriksson. Båda författardebutanter med sin självbiografier på Lava förlag nu i höst.

/Paula

torsdag 21 september 2017

Bibliotek av Ali Smith

Som bekant mest och nästan bara barn- och ungdomsböcker för mig. Men ibland kommer det en vuxenbok som jag bara måste läsa. Omslaget på Ali Smiths Biblioteket gjorde att detta blev en sådan bok. Perfekt med en novellsamling mellan övriga bokhögar.

En novellsamling i vilket frågan om biblioteket och litteraturens makt få ta plats. Mellan novellerna i kursivt olika människor som berättar om sitt förhållande till bibliotek, nu och som barn. Så många vittnesmål om det fantastiska med bibliotek <3 blir helt varm i hjärtat.

Noveller som berör, förvirrar och ger nya perspektiv, platser och människor att lära känna. Tänker att jag borde läsa just mer novellsamlingar, jag gillar novellen som format. En stund hos någon annan en större värld för ett ögonblick. Sedan lämna och ibland tänka tillbaka på.

Blir nyfiken på att läsa mer av Ali Smith.

/Paula


Bibliotek
Författare: Ali Smith
Översättning: Niclas Nilsson
Omslag: Sara R. Acedo
Förlag: Atlas förlag (2017)
ISBN: 9789173895583
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 19 september 2017

Orkidépojken av Helena Dahlgren

Sommaren efter studenten äntligen fria från skolan och de fasta rollerna. Hanna och Zeb nya vänner och vilda ute nätter. Nätter när Hanna dricker alkohol och tycker om sig själv på ett sätt hon aldrig gjort innan. I alla fall en liten stund. Världen utanför Tyresö börjar sakta öppna upp sig. Till hösten London. 

Men först sommaren, rensa ogräs på kyrkogård, hänga, se Twin peaks för femhundrade gången eller så, dans och sena nätter. Också Utöya och Amy Winehouse död. Och så Lina Palmblads försvinnande. Lina några år äldre än Hanna. Lina vackrast och snällast av alla. Hon med en död mamma och en alkoholist pappa. Hon som gick hos samma dagmamma som Hanna. Vart har hon tagit vägen? Linas dagbok hamnar i Hannas händer ...

Sen är det också Orkidépojken bloggen som Hanna följer slaviskt. Han som kanske är en tio femton år äldre. Han som skriver om ensamhet, att inte leva i världen utanför sin lägenhet. 

Precis som bloggen Orkidépojken är boken Orkidépojken full av populärkulturella referenser i mängder. Referenser att älska och förstå, eller missa många som säkert går mig helt förbi.  Men det spelar liksom ingen roll, jag älskar känslan i Orkidépojken! Vill vara i denna värld länge. Rysningar när jag läser för det är så bra så fint så livet som det kan vara. 

Precis som när jag läste Helena Dahlgrens 100 hemskaste infinner sig den för mig ovanliga känslan jag vill också skriva. Inte bara skriva blogg utan skriva något mer. Kanske är det en skrivarkurs som den Hanna går i bokens ramberättelse jag börjar drömma om nu. Vem vet.

Läs Orkidépojken med dig! 

/Paula 


Orkidépojken
Författare: Helena Dahlgren
Förlag: Lava Förlag (2017)
ISBN: 9789188529213
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 18 september 2017

The hate U give av Angie Thomas

När Starr var tio år blev hennes bästa kompis skjuten, de var ute på gatan och lekte. En bil åkte förbi och sköt bara för att. Starrs föräldrar bestämde sig då för att flytta henne och hennes bröder till en annan skola, en skola i ett annat område. Det blir en privatskola där Starr och hennes bröder är nästan de enda svarta eleverna.

Nu är Starr 16, på en fest som hennes föräldrar inte vet att hon är på. På en fest nära hemma med de hon fick i skolan med för länge sedan. Hon träffar andra barndomsbästisen Khalil för första gången på länge. De tar sällskap från festen när Khalil erbjuder sig köra Starr hem. De stoppas av en polis då en lampa på bilen inte fungerade. Khalil blir ombed att kliva ur bilen visa körkort, när han böjer sig in i bilen för att fråga om Starr är ok. Då tar polisen upp sitt tjänstevapen och skjuter tre skott.

En andra bästa barndomsvän död. Starr är det enda vittnet. Hon kan berätta, vittna men kommer det göra någon skillnad? I skolan blir allt konstigt bästa vännerna förstår inte varför hon är så sur. Hon vill inte berätta, kan inte berätta. I skolan och hemma är hon två olika personer enda sättet att få det att fungera. Där finns också pojkvännen Chris han som är vit, han som hon kan vara sig själv med även i skolan. Men detta är liksom för mycket.

The hate U give är en bok som totalt golvade mig! Det är en inifrånberättelse på sådant jag bara sett på nyheterna och löpsedlarna men då oftast ur polisens perspektiv. Jag älskar språket i boken Amanda Svensson har gjort en makalöst bra översättning.

/Paula


The Hate U Give
Författare: Angie Thomas
Förlag: Natur & Kultur (2017)
ISBN: 9789127150287
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 16 september 2017

Grymheten av Scott Bergstrom

Gwendeolyn bor i New York tillsammans med sin pappa. Hon går på en snobbig privatskola där hon inte trivs alls. Men när man har en pappa som är diplomat så det den skolan man gå på. Hon trivs inte i skolan. När hon en dag blir så provocerad att hon säger ifrån till en av sina klasskompisar. Då berättar hon inte som det var utan tar själv skulden och blir avstängd från skolan en dag.

Just den dagen händer allt. Hon träffar Terrance som går på samma skola. De tillbringar dagen tillsammans och en vänskap, kanske kärlek börjar ta form. När pappa ringer svarar Gwendoeolyn inte. Tänker att hon kan prata med honom sen. Men så är det inte. För pappa han har försvunnit. Poff borta.

Med pappas försvinnande rullas sanningen upp för Gwendeolyn, pappa var inte diplomat han var spion på de snällas sida eller på de hon trodde var de snälla. Hon kan inte bara sitta och vänta, hoppas och önska att pappa ska komma tillbaka. Istället beger hon sig till Paris får ett falskt pass, tränas i närkamp och gör sig redo för att hitta pappa oavsett vad det kostar!

Grymheten är helt galet spännande och oväntad på så många sätt! Hoppas det kommer minst en fortsättning!

/Paula


Grymheten
Författare: Scott Bergstrom
Förlag: B/Wahlströms (2017)
ISBN: 9789132170249
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 15 september 2017

Fem ungdomsböcker från Nypon 2017


Letar du eller någon i din närhet efter enkla böcker med fängslande och ofta spännande innehåll? Ett tips då är att gå till biblioteket och frågan efter en sluka lätt-hylla? Det är i alla fall vad vi kallar den i Växjö. Säkert kan den ha andra namn. På den hyllan finns böcker skrivna på lättläst, böcker som ska locka och väcka läshunger hos de som har det svårt att läsa eller helt enkelt inte bara vill och tycker läsning är det tråkigaste som finns. Här kommer fem korta tips från Nypons nya lättlästa ungdomsböcker.

Demonen av Mats Johansson
En kväll när Anna ska köra hem med sin epatraktor från pojkvännen då blir hon omkörd av en stor gammeldags epa. En sådan som inte finns längre. När hon dagen efter berättar det för Olle säger Olles pappa att det är demonen hon mött. Ett spöke ... som vill köra i fatt. Anna bara vet att hon vill och ska köra. Hon berättar det inte för någon. Kanske att det är det sista hon gör någonsin.

Närmare Zlatan av Johanna Nilsson
Det är sommarlov, Johan är hemma från fotbollsgymnasiet. Nära familj och flickvännen Ella. Han tränar i sin gamla klubb och har det bra. Så ringer telefon och han är uttagen till u17 landslaget. Efter det blir inget sig likt. Alla vill prata med Johan och vara nära honom. Vilket leder till ett stort bråk med Ella. Fotbollsträning och en talangscout från drömlaget Manchester United.

Flytten av Lina Stoltz
En bussresa lång och mörk. Sam, mamma, storasyster Nour och lillasyster Asma. Från Syrien till Sverige och Norrlands mörker. En liten by. En plats där alla känner alla. Ingen myllrande stad som de är vana vid. Ska det aldrig bli ljust? Farid kommer en dag och ringer på och frågar om Sam vill följa med ut - så skönt med någon som talar samma språk.

Pank och kär av Kerstin L Hahn
Det är onsdag och gitarrkurs. Tobias missar precis bussen går in på Kafé Kanel. Upptäcker att han glömt bankkortet. Har för lite kontanter. Får en latte billigare. Så kommer Leila som Tobias är kär i. Råkar säga att han ska bjuda. Killen på kafét bjuder och säger hjälp någon annan nästa gång. Det gör Tobias en skicka vidare berättelse.

Tjejen på skolgården av Mårten Melin
Att vara i ett nytt land knappt kunna språket. Viljan att spela bakset. Gå till skolgården när det inte är rast. En tjej på skolgården som försöker närma sig men att dra sig undan. Tjejen kommer sen och fråga om hen vill vara med i samma basket lag.

/Paula


Demonen
Författare: Mats Johansson
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678511 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Närmare Zlatan
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678870 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Flytten
Författare: Lina Stoltz
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678535 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Pank och kär
Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175677514 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Tjejen på skolgården
Författare: Mårten Melin
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678474 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 14 september 2017

Ta det som en man av Hampus Nessvold

Hampus Nessvold är för mig en ny bekantskap, jag som inte har koll på läget och kanske börja bli lite gammal. En bok om att inte passa in i mans rollen, att känna sig fel och spela med. Att ta på sig rollen den traditionella för att passa in.

Om insikter, uppvaknande att det är inte en sådan man jag är eller vill vara. Boken uppmuntra till att tänka efter, känna in hur vill du vara. Du kan vara man på så många olika sätt. Framförallt känn mer och visa mer känslor. Tänk och säg ifrån när killar/män runt omkring dig upprätthåller gamla traditioner.

Denna Hampus Nessvold heja bara 22 år och så klok!

/Paula


Ta det som en man
Författare: Hampus Nessvold
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
ISBN: 9789176516652 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 13 september 2017

För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson

När Josefines mamma blir sjuk i cancer ja då rasar allt. Josefine får för sig att det hänger på henne att mamma ska bli frisk igen. Duktiga ensamma Josefine har regn inom sig och hör en röst som säger till henne att om hon går ner i vikt så mycket och sen så mycket ja då kommer mamma bli frisk. Om Josefine inte korsfäster sig (i alla fall en hand) likt Jesus ja då kommer mamma att dö i natt.

Josefine och hennes familj är med i en frikyrka de ber för mamma och Josefine går och konfirmera sig. Fundera en massa på Gud och Jesus om de finns varför är då mamma sjuk. Varför blir hon aldrig bättre.

I församlingen finns också Marcus som Josefine blir vän med. Han är den enda som hon kan berätta allt för. Hon är också den enda som Marcus kan berätta allt för. Allt om hans mamma, hon som bestämt att han ska gifta sig med dottern till en kändispräst fast det att Marcus inte vill. Kan de genom att lyssna på varandra hjälpa varandra. Eller är det hjälp som stjälper?

För att väcka hon som drömmer aj vad det gör ont att läsa. Jag tycker så mycket om Josefine vill ge henne en kram och berätta att en fjortonåring inte kan ha så stort ansvar som hon själv lägger på sina axlar. Spännande att läsa en ungdomsbok där det självklara är att vara del av en frikyrka.

/Paula


För att väcka hon som drömmer
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129701869
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 12 september 2017

Mördarmormor av Petter Lidbeck

När mamma och pappa är på bio så är mormor barnvakt. Mormor har glömt sina glasögon och kan inte läsa högt. Istället så berättar hon om sitt liv.

Hur hon av en slump kom över väldigt detaljerade teckningar om hur en mördar andra människor med enbart sin tumme. Hon övade mycket och plötsligt blev det tillfälle att använda den där tummen ...

Men bara på elakingar, inte på barn eller. Men så fick stadsministern reda på mormors kunskap och gav henne en lång lista över folk som behövde dö.

Men va? Och ja. Bara ett mord till ber lillebror. Mormor gör om sitt liv till skrönor - godnattsageskrönor. Inte dåligt det inte. Ett oväntat slut som får en att fundera var det bara skrönor eller?

En rolig bok som inte alls var som jag trodde.

/Paula


Mördarmormor
Författare: Petter Lidbeck
Förlag: Lilla Piratförlaget (2017)
ISBN: 9789188279576
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 10 september 2017

Tredje principen av Anna Jakobsson Lund

Äntligen äntligen har jag läst Anna Jakobsson Lunds Tredje principen. Kan inte förstå varför jag väntat så länge. Dumt! Men också lite bra för det var just nu precis den bok jag behövde. En smart dystopi utan stereotyper! Jippi!

Vi får följa rebellen Ava. Hon som kan styra andras tankar och förändra sitt eget och andras ansikten till oigenkännlighet. Vi får också följa Levi vars syster Lo blivit gripen. För att försöka rädda henne beger han sig till rebellerna. Kanske kan de hjälpa honom.

Ava får i uppdrag att leda operation rädda-gripen-syster, med sig har hon Levi och Leymah hon som minns och kan allt och kan läsa andra människor. De behöver kunna lita på varandra för att det ska gå som planerat. Men går det att lita på andra när en själv bär på hemligheter?

Jag vill läsa de två andra delarna nu. Men tja de får nog dessvärre vänta till jul eller så. Förts höstböckerna som trillar in. Tredje principen min nya favorit dystopi!

/Paula


Tredje principen
Författare: Anna Jakobsson Lund
Förlag: Annorlunda förlag (2016)
ISBN: 9789198231731
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 8 september 2017

Allt jag inte sa till dig av Yrsa Walldén

Flytten från Malmö till Falun, en möjlighet att lämna den blyga tystheten kvar i Skåne och börja om. Att börja läsa manuslinjen och   få nya vänner, vänner som är annorlunda än tidigare vänner. Sanna i korridoren bredvid hon lyssnar. Mårten han som är lite äldre sett och gjort saker. De som har saker att skriva manus om.

Men vad har hon, bokens huvudperson hon med det ovanliga namnet som vi aldrig får veta. Hon som precis flyttat hemifrån, lämnat kvar pappa, lillebror och bästisar. Hon som har så svårt att prata i grupp. 

I Falun finns också Dana hon som fascinerar, tar plats och inte är lik någon annan. En ny bästis. Men också någon som huvudpersonen blir upp över öronen förälskad i. Var går gränsen mellan kärlek och vänskap. Om man kysser någon som har pojkvän kan det ändå vara kärlek då? 

Om att hitta en bra plats i sig själv. Hitta orden, gå från liten till att bli stor - att landa i sig själv. Att sluta vara rädd! Rädd för så mycket men självklar i att hon är tjej som gillar tjejer. 

Vackert språk, gillar huvudpersonen mycket väldigt mycket. Känner igen mig en massa i att lämna den tysta bakom i lilla staden och börja om hitta sig själv och sina människor. 

/Paula 


Allt jag inte sa
Författare: Yrsa Walldén
Förlag: Vox by Opal (2017)
ISBN: 9789188665034
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 7 september 2017

Papperssjälar av Emma Johansson

Emilia har en hemlighet som inte är hennes egen. En hemlighet som äter upp henne inifrån. Har gett henne panikattack, fått henne att sluta springa, inte vilja gå på fest och bli mindre glad. Men hemligheten är inte hennes att berätta inte ens för psykologen.

Skolan bestämmer att de ska börja ha mysiga gemensamhets saker tillsammans. Detta eftersom en av skolans elever dog för ett tag sedan och de alla behöver något bra att fokusera på. Emilia hamnar i samma grupp som Viktor. Viktor som är bror till den döda Theresia. Paniken kommer och hon gör allt för att byta grupp. Men det får hon inte.

När Viktor dessutom dyker upp på samma origamikurs blir det ännu jobbigare. Men sakta börjar de prata med varandra. De blir vänner och de blir kära i varandra. Men är det ens möjligt med tanke på hemligheten?

Papperssjälar är en mörk bok som gör ont att läsa. Det är en bok med ett väldigt vackert språk och en ton jag tycker mycket om. Boken är Emma Johanssons debut jag ser verkligen fram emot att följa hennes framtida skrivande! Ser också fram emot att följa nya VOX by Opal och se vad framtiden tar de.

/Paula


Papperssjälar
Författare: Emma Johansson
Förlag: Vox by Opal (2017)
ISBN: 9789188665003
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 5 september 2017

Taggad på insta av Ann-Charlotte Ekensten

Erik blir väldigt glad när Tara ringer. Tara som ringer för att hon är så arg och ledsen och behöver någon att prata med. Då vågar Erik fråga om de inte kan träffas. De går till biblioteket och fika.

Tara berättar att någon startat ett instagramkonto - ett hatkonto mot henne. Erik blir arg. Vad kan han göra. Han börjar med att lägga upp en fin bild på Tara och skriver snälla saker.

Då läggs det upp elaka saker om honom också. Tara vill inte prata med sin mamma men Erik han kan inte låta bli att prata med sin. Ilskan få Erik att säga ifrån till hatkontot.

Taggad på insta är en fin och enkel bok om nätmobbning men också en bok om vänskap och den första kärleken. Jag gillar Erik och Tara så fint att de blev kompisar genom bokfika på biblioteket!

/Paula


Taggad på Insta
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon förlag (2017)
ISBN: 9789175678481
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 3 september 2017

Flykten från Kabul av N.H Senzai

När talibanerna vill ha hjälp av Fadis pappa då finns det inte längre några andra väl än att lämna Afghanistan. Pappa, mamma, storasyster Noor, Fadi och lillasyster Mariam samla ihop de absolut nödvändigaste och ge sig av.

Fadi elva år är den som håller Mariam sex år i handen. På väg upp i lastbilen som ska ta de bort. Tappar han hennes hand ... hon försvinner i folkmassan. Föräldrarna inser att de inte har något annat väl än att fortsätta sin resa fast en av de saknas. Annars kommer de alla att dö.

Det dåliga samvetet håller på att äta upp Fadi, han känner att det var hans fel att lillasyster försvann. Flykten för familjen till USA där det finns släktingar och pappa har studerat. I USA gör de allt att från håll leta reda på lillasyster och ta reda på vad som kan ha hänt henne.

Vardagen i det nya landet med skola och liten lägenhet. Fadi har det tufft i skolan med elaka klasskamrater. Men där finns också vänskap och fotoklubben.

Jag är lite kluven till vad jag tycker om Flykten från Kabul. Jag hade velat ha mer om själva flykten och lillasyster. Nu tar skolan, det sociala spelet där och mobbningen väldigt mycket plats. Där boken slutar hade jag velat ha så mycket mer. Fantastiskt fint slut!

/Paula

ps. Växjöbor som inte har något särskilt för sig på lördag kom då till Utvandrarnas hus och emigrantdagen. Då årets tema är litteratur kommer jag vara med från biblioteket och prata böcker bland annat om den här. Mer info hittas här.

Flykten från Kabul
Författare: N H. Senzai
Förlag: Natur & kultur (2016)
ISBN: 9789127148994
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Under odjurspälsen av Klara Krantz

I Uppsala är det höstlov och Signe hon fasar för nio dagar utan Joel. Joel hon så länge varit så galet kär i. Han som nästan inte ser henne. Men han som pratar med henne varje kväll, ibland hela nätterna på icq. Långa chattar. Det är bara det att Joel tror Signe heter Frida och bor i Karlstad ... Joel är kär i Frida och tycker nu när det är lov så är det dags att ses. 

Där finns också bästisen, eller föra detta bästisen Minna. Minna som nu för tiden mest är med Marie istället för med Signe. Men nu passar det då Minna bjudit hem Magnus som hon träffat på Skunk. Han som Minna tycker är ett bottennapp men som har något som Signe dras till. Men han är inte Joel ju. Samtidigt som han går så lätt att prata med och att kyssa. Men men ... 

När Signe väl börjat ljuga ihop en verklighet då är det inte så lätt att hålla i sär något. Helst skulle hon vilja vara normala bra Frida i Karlstad. Men så är det ju inte och allt blir krångligare hela tiden. Folk runt omkring henne bli ledsna och Signe vet inte själv vart hon ska ta vägen. 

Signe fina femtonåriga osäkra Signe som så mycket vill passa in. Få känna att hon hör hemma, att hon är som alla andra och att någon tycker om henne. Någon tycker om henne men det är någon som andra inte godkänner. Någon hon själv egentligen tycker om men hon har bestämt något annat för att allt ska bli bra. Men att vara femton år och veta precis vad som behövs för att det ska bli bra. Lätt är det inte. 

En fråga, en sak jag inte förstå varför icq och Skunk? Inte mig emot som var tonåring samtidigt som Signe. Men de sociala medierna som nämns i boken kunde lika gärna vara i dag eller namnlösa. Varför tidsbestämma en tidlös berättelse? 

/Paula



Under odjurspälsen
Författare: Klara Krantz
Förlag: Alfabeta (2017)
ISBN: 9789150119312
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 2 september 2017

Saker ingen ser av Anna Ahlund

På Sibylla allmän estetiska läroverk i Uppsala går kompisgänget Sebastian, Johannes och Fride. De har hängt ihop sedan de gick på dagis. När gymnasiet började lärde de känna Yodit som blivit en del av  gänget. Sebastian är besatt av Håkan Helström, spelar gitarr och har som nyårslöfte att kyssa någon ny varje månad. Johannes som försöker måla, tänker på Karin Boye, har en ring i läppen och sörjer sin döda syster. Fride med det stora oranga håret och platåskorna är besatt av flickvännen Miriam. Yodit läser massor av böcker, önskar så komma in och vara en självklar del. Hon målar med massor av färger, har den största soffan som passar perfekt till filmkvällar med gänget. 

I musikklassen går också Linn hon tar allt allvarligt är fantastiskt på piano. En annan talang hon har är att hitta de mest fantastiska klänningarna på loppis. (Jag ÄLSKAR klänningsscenerna). Linn har en tvillingbror Aron som är den enda av bokens pappersvänner som inte går ett estetiskt program han går istället natur. Aron är butter, pluggar mycket och har en lila lugg. Av ett misstag råkar han trycka like på en av Sebastians Instagrambilder vilket leder till att de börja messa med varandra ...

Linn, Fride, Sebastian, Johannes, Aron och Yodit som jag tycker om er. Boken är inte bara fylld med karaktärer att tycka mycket om utan också full av fantastiska detaljer. Kanske inte helt oväntat tycker jag väldigt mycket om scenerna som utspelar sig i skolbiblioteket där bibliotekarien Josef jobbar. Han som alltid har maltesers i en skrivbordslåda för tänk om dementierna kommer. Skolbiblioteket har en tradition jag tycker så mycket om. Om en bok betytt extra mycket för den som läser så skriver hen sitt namn längst bak i boken. Älskar hur Frank och Elli från Anna Ahlunds debut Du, bara skrivs in här. Fina Frank.

Johannes är helt insnöad på Karin Boye han har med sig små lappar med Boyes ord på. Till rec. exemplaret jag fick med posten hade Anna Ahlund skickat med små sådana lappar. Jag älskar de raderna jag fick. Perfekta rader för mig denna höst:

Så bort, all min feghet!
Jag hör framtiden till.
Jag tar mig rätt att växa nu
som rotens krafter vill

Jag vill inte avslöja för mycket men när just de raderna dyker upp i Saker ingen ser - ja jag skrek högt av lycka!

Saker ingen ser är en berättelse full av vänskap, vardag, kyssar, musik, målande, passion, film, böcker, klänningar, sex, Håkan Hellström, sex, Karin Boye, kärlek och krossade hjärtan. Det känns på riktigt, en blandning av svårt och underbar lycklig härlig vardag. Allt i en bokvärld där hetronormen inte existerar.

Lyckliga du som ännu inte tillbringat de 412 sidor tillsammans med Yodit, Sebastian, Johannes, Fride, Linn och Aron. Gör det bums! Jag håller tummarna för en Augustpris nominering! 

/Paula som vill läsa mer om Linn och Fride 


Saker ingen ser
Författare: Anna Ahlund
Omslag: Sepidar Hosseini
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129703061
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 1 september 2017

En bästis, tack! av Emma Askling

Till sin tolvårsdag är en bästis allt Luna önskar sig. Ända sedan Hanna flyttade till Norge har hon varit ensam. På födelsedagen dyker det inte upp en bästis men en dagbok. Något i väntan på en ny vän.

När mamma berättar att det ska börja en ny tjej i hennes klass. Klassen som har 7 tjejer och mer än det dubbla med killar. Ja då väcks hopp och drömmar. Men när Bella börjar då lägger Cleo-bestämma-allt beslag på henne också.

Istället händer det oväntade att Hanna börjar prata med Zorona. Zorona har gått i klassen i snart ett år men hon pratar inte med någon. Hon vill inte släppa någon in på livet för en hemlighet hon inte vill att någon ska veta.

Så glad jag är att jag inte går på mellanstadiet längre. Minns lite för väl hur det var och precis den känslan sätter Emma Askling ord på i boken En bästis, tack! 

/Paula


En bästis, tack!
Författare: Emma Askling
Förlag: Ordlaget (2017)
ISBN: 9789174692150
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris