måndag 31 mars 2014

D som i döden


Döden i böckernas värld … Låter väldigt hemskt att skriva det men jag gillar när författare våga ta död på sina karaktärer. Att döden finns där och man inte vet när eller hur den ska komma. Precis som i livet. Däremot är jag inte jätte mycket för blodiga deckare fulla av mord och död.

Detta inlägg får bli fullt av boktips i vilka döden spelar stor roll.

Bästa böckerna där döden ständigt är närvarande är utan någon som helst tvekan Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs Engelsfors-trilogi. Sagoberättaren av Antonia Michaelis är en annan favorit där döden ständigt är närvarande fast på ett läskigt och obehagligt sätt då det dyker upp flera lik (utan att boken för den skull är en deckare). Harry Potter måste nog också nämnas i D som i döden utan döden ingen föräldralös liten Harry.

I år har jag läst två väldigt bra böcker där självmordet hängt i luften genom hela böckerna. Christin Ljungqvists Kaninhjärta och Ljus Ljus Ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen.

Tre andra favoriter där döden är avgörande för hela bokens berättelse är Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt, Johanna Tydells I taket lyser stjärnorna (som jag läste innan jag började bokblogga) och den självskrivna boken under rubriken D som i döden Förr eller senare exploderar jag av John Green. En bok som vuxit sedan jag läste den. Spännande att jag inte verkade så stormförtjust som jag minns. Ser med spänning fram emot filmen.

Det är sällan jag gråter när jag läser böcker men minns hur tårarna rullade ner för kinderna när jag läste Peter Pohl och Kinna Gieths bok Jag saknar dig jag saknar dig. Så sorglig och så fin. Precis som Astrid Lindgrens Allra käraste syster!

I andra böcker kommer döden helt oväntat gick inte alls att tänka att det skulle bli så, som i bästa Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Och Anna Gavldas Lyckan är en sällsam fågel en bok som ger mycket motstånd till en början men sen. Oj så bra!

Oj vad många bra böcker det finns som passar in under rubriken D som i döden. Vilka är dina bästa böcker under rubriken?

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras D som i döden.


/Paula

2 kommentarer:

  1. En av de finaste böckerna om döden som jag känner till är "Grodan och fågelsången" av Max Velthuijs. När det gäller tjockare litteratur kan vi inte komma undan George R. R. Martins sätt att ta livet på sina karaktärer i serien "A Song of Ice and Fire"/"Game of Thrones". En har ju fått det inpräntat att de goda hjältarna alltid överlever. Martin kullkastar detta helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar när sådant omkullkastas. Har inte läst Game of Thrones. Borde man det? Eller kan man ge sig på teveserien och vara nöjd med det?

      Radera