måndag 10 mars 2014

A som i ABC-bok

Som liten älskade jag Astrid Lindgrens Madicken. Söt och busig i ett. Ett av mina tydligaste minnen från Madicken är när hon tragglar med bokstäver i sin ABC-bok. ABC-boken som har en tupp som värper femöringar om hon är duktig.

Som liten hade jag en egen ABC-bok som jag älskade. Den heter som så många just ABC-bok och är skriven av Aina Stenberg-Masolle. Jag fick den av mamma och pappa 10 januari 1986 (den dagen som fem år senare skulle min lillebrors födelsedag). Jag var fem år gammal och älskade bokstäver. Även om bokstäver vid denna tiden älskade mig.

På bokstaven P (min bokstav) står det så här "Prinsessan går i blomsterhagen kronan bär hon hela dagen."

Som skol- och barnbibliotekarie har jag kommit i kontakt med en massa hur fina som helst ABC-böcker. En annorlunda sådan är Nina Ulmaja ABCD å allt om människans viktigaste uppfinning. I den kan man läsa om precis ALLT som har med bokstäver att göra. Varför ser de ut som de gör? På P kan man bland annat gissa P-kändisen som så klart är Harry Potter.


En tredje favorit är Djurens ABC en ska inte vara med! av Anna Ribbing med illustrationer av Mia Nilsson. Till varje bokstav hör fem stycken djur. Men ett av dessa djuren hör inte dit, det ska bort. Antingen finns inte djuret eller så ser det egentligen ut på ett annat sätt. På P hittar man en papegoja, en panter, en pigvin, en polkagris och en panda. Vilket djur tror ni ska bort?

Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Sandras A.

/Paula <3 bokstäver4 kommentarer:

 1. Två av tre boktips råkade visst bli exakt lika. :) Ska bli spännande att se om våra texter skiljer sig mer åt nästa vecka. Jag anar det... Härligt att vara igång!

  SvaraRadera
 2. Men det är ju för att det är de bästa ABC-böckerna helt enkelt :)

  SvaraRadera
 3. Ett annat tips (som du kanske redan har koll på) är "Zucchini till en tax", rim är skoj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den har jag inte koll på. måste omedelbart kollas upp! tack för tipset.

   Radera