onsdag 8 juni 2016

En i laget


En i laget är en antologi med texter om fotboll. Fotboll som jag egentligen vet noll om och är ointresserad av men dessa noveller får mig att förstå! Får mig att förstå att fotboll är mer än bara en boll att sparka på. I En i laget ges olika synvinklar och perspektiv på fotboll. Det är texter som är här och nu 2016, noveller som får mig att förstå att fotboll är ett språk i sig, ett språk utan bokstäver och ord.

Läsare träffar träffar vi Jonas som tagit steget bort från laget och istället blivit domare. Men att döma sina före detta lagkamrater inte det lättaste. Mackan som hämtar ut sin pappa från fängelset, pappa som svikit men som är den som förstår kärleken till fotbollen. En pappa som smyger och kollar på Mackans träningar och matcher men är därifrån innan det är slut så folk inte ska prata.

På fotbollsplanen i förorten blandas alla åldrar, spelar på lika villkor. Alla får vara med men spelet är tufft. En kväll när Johnny är ute och går med sin hund Lajka får han syn på Samira när hon tränar fotboll. Fotbollen binder de samman, en vänskap växer fram. De delar sådant som gör ont med varandra sedan skjuter de de hårdaste straffarna mot varandra som är tänkbart möjligt.

Zlatan han återkommer i flera texter blandannat i en om målvakten som laddat länge för att ta en straff från just Zlatan. Går han att läsa av eller inte den där Zlatan, kan man förutsäga om det blir vänster eller höger?

Att ha sin förälder som fotbollstränare, något som inte alltid är lätt står det klart. Särbehandlas man eller spelar man på lika villkor. Att alltid haft sin förälder som tränare och plötsligt bli plockad till ett bättre lag och så inte är falt längre. Ett helt nytt lag med nya lagkamrater? Eller när bästisen du en gång fick att börja spela fotboll plötsligt är den som blir upplockad till ett bättre lag och du är kvar ensam. Så kan det väl inte vara. Var är rättvisan?

Att älska fotboll mer än något annat, vara den som har makten över fotbollsplanen. Att dela kärleken med fotbollen till pappa. Gå på hemmalagets matcher, där pappa använder alla de där fula orden, så det är. Men detta i ett land där bomberna börja falla. Fotbollsplanen förstörs, hemmalagets plan också. Att fly från allt detta. Lämna fotbollen och sitt lag kvar.

Laget, att vara del av och tillhöra fast du egentligen inte är så bra på fotboll. Ingen som egentligen tror på dig. Laget har två stjärnor ni andra fyller ut. Men kan det ibland kanske plötsligt gå på ett annat helt oväntat sätt? När drömmen slår in, bort från Sverige till Italien, där du alltid drömt om att spela fotboll. Men inget blir som du tänkt dig. Inget. Kan man då ge upp drömmen man haft sedan man var så liten?

Ari som drömmer om den två år äldre tjejen hon som är grymmast i världen på fotboll. Hon som kommer bli något stort. Han liten och osynlig men en gång såg hon honom faktiskt. Att få en ny lagkompis som inte kan svenska och har flytt hela vägen från hemlandet helt ensam utan sina vuxna. Någon som vill spela fotboll och kan spela fotboll. Men alla är inte glad över att ha denna nya spelare i sin lag. Att smyga undan och stanna på fotbollsplanen lite längre än man egentligen får, att också säga åt en bror att göra det. Fast man inte får, fast bomberna är nära. Denna lilla stund som räddar livet på två syskon och dödar två föräldrar. Ryggsäckarna som står färdigpackade, två syskon på flykt. Med en fotboll som sällskap påväg till Zlatans land.

En i laget ger en bild av Sverige i dag, fotboll, drömmar, längtan, kompisar, kärlek, frånvarande föräldrar, att komma nya, att inte kunna språket men vilja spela fotboll. Några av novellerna är bara några sidor medan andra är längre. Det finns också några dikter om fotboll, hur är det om man är tjej och bättre på fotboll än killarna får man vara med och spela på rasten då?

/Paula som plötsligt förstod lite fotboll


En i laget
Författare: Gunnar Ardelius, Zulmir Becevic, Martin Bengtsson, Åke Edwardson Jack Hildén, Morgan Larsson, Johanna Nilsson, Ronnie Sandahl, Magnus Sjöholm, Malin Stehn, Jesper Tillberg, America Vera-Zavala och Jenny Wrangborg
Förlag: Gilla Böcker (2016)
ISBN: 9789188279026
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar