söndag 14 september 2014

Mammas Liv av Mi Tyler

Mammas Liv handlar om Liv fem år, Liv gillar dinosaurier och cupcakes, mamma, pappa och lillebror. Men det som inte får hända men ändå händer så många händer mamma blir sjuk. Inte lite sjuk utan jätte sjuk så sjuk att det kommer ta jätte lång tid innan hon blir frisk igen.

Liv blir rädd och ledsen men doktorn säger att det finns mediciner så allt ska bli bra, doktorn ska göra mamma frisk igen. Men mamma hon trappar sitt hår, så att hon inte såg ut som hon brukade göra längre. Medicinen får mamma att må jätte dåligt så dåligt att hon ligger i sängen, med en värmande sjal över huvudet och kräks i en hink. Ibland leker Liv och lillebror att de är sjuk mamma och har sjalar runt huvudet och låtsas kräks i hinkar de också.

Ett uppslag i boken visar hur mamma inte orkar var med och äta för att hon bara sover och sover. Det stora röda bordet, köttbullarna, ärtorna, potatismoset och tyngden, saknaden man känner - ett uppslag som gör ont att titta på för det hemska kommer liksom ut ur boken och ger ont i magen känslor.

På kvällarna tittar Liv på stjärnorna och önskar att mamma ska bli bra igen. Rädslan finns där tänk om det inte blir så. Det händer att mamma ibland vissa stunder är pigg så pass att man glömmer bort att hon är sjuk, medan andra stunder är mamma rädd och och gråter. Vad är snart egentligen? Tiden de säger de ska ta för mamma att bli frisk?

Mammas Liv är en sorglig, fin, tung och viktig bok. En bok som kan hjälpa barn som hamnar i samma situation som Liv. Men också en bok för den vuxne som finner sig i samma situation som Liv mamma eller pappa. En bok att söka tröst igenkänning i. Illustrationerna av Malin Ahlin lyfter verkligen boken.

/Paula


Mammas Liv
Författare: Mi Tyler
Förlag: Nimmi (2014)
ISBN: 9789187955006
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar