onsdag 24 september 2014

Allt som är av Janne Teller

För några år sedan, tiden före Prickiga Paula så läste jag en liten bok. En bok i samma format som ett pass, det var Janne Tellers bok Om det var krig i norden. En bok som drabbade mig, en bok som gjorde ont att läsa. Ett tankeexpriment krig hos oss i Sverige det var vi som var tvungna att fly och försvinna bort för att överleva.

Nu en nya bok av danskan Janne Teller, denna gång en novellsamling. En galet snygg sådan. 8 noveller där alla har en första sida med röd text. Röd text som skriver ut sitt budskap.

Han som är galen på människor som går på fel sätt, de borde skickas på träningsläger till en annan ö för att gå på ett annat sätt. Pojken som blir helt besatt av tanken på slavar efter att ha sett en dokumentär på tv, han börja tänka på ekorrhjulet och om vi alla kanske inte slavar på något sätt. Men så en dag får han syn på några små tjejer genom fönstret till ett förfallet hus. Tjejer yngre än honom. Han och kompisarna börja hålla span. Efter ett tag upptäcker de att en massa män med uppfällda huvor går ut från huset. Det värsta tänk bara är när man ser sin egen pappa gå ut därifrån. Då finns bara en sak att göra ta sina små syskon och försvinna bort.

Flickan vars föräldrar kom till Danmark undernärda efter andra världskriget hur de nu har en butik där de säljer tysk mat. Hur hon inte känner att hon får höra till med sina klasskamrater, hur de inte ser på henne som dansk. Hur de låser in henne en kväll i en bur i skolan men att det är hon som får skulden för allt. Hon som förstörde för hon är ju hon ...

Pojken som endast har ett träd som vän, han som en dag plötsligt fick ont bakom revbenen (om ni bara visste hur ont jag hade i revbenen när jag gick på mellan- och högstadiet ...). Revbenen något som gör ont som är fel, en känsla som inte går att sätta ord på. Pojken glömde en gång bort att tänka på sin katt, katten försvann. Samma sak hände med pojkens pappa. Kvar nu är bara mamma och trädet. Till en dag då han träffar en liten flicka, en flicka som så gärna vill ha en klubba. Men de har ju inga pengar. Men pojken han vill så gärna ha en vän ...

Sista novellen allt om författaren som våndas hur ska man skriva, hon som gömmer sig för människor har inte tid vill inte umgås behöver tiden och tanken med orden och texten. "Svaren ligger alltid mellan raderna, bara jag kan hitta den rätta historien, det alltet, ska låta. Det är inte sant. Alla frågor har inte svar, kan ligga mellan raderna som en fåra som har blivit sitt eget svar."

Aj, aj, aj dett gör ont att läsa. Men det är viktigt att läsa. En bok att samtal kring, att använda sig av på högstadiet och i gymnasiet. En bok om mänsklighet och vad det är att vara människa.

/Paula


Allt som är
Författare: Janne Teller
Förlag: Lilla Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789187027673
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar