fredag 12 september 2014

Lucialinnet av Emma Frey-Skött

Emma Frey-Sköt är tillbaka med sin andra bok på Nyponförlag. Den första har jag skrivit om här Sveket. Nyponförlag ger ut tunna lättlästa böcker med mycket innehåll ofta med ämnen som behöver pratas om.

I Lucialinnet, är det som titeln avslöjar snart december och dags för lucia. Boken börjar med en sådan där obehaglig omröstning i klassrummet. Vem bli årets lucia? Varför måste man rösta om det? Gör man fortfarande så i skolan? Hoppas inte!

Som väntat går flest röster till populäraste tjejen i klasen Dora, näst flest till Doras bästa kompis Lova. Men oväntat går också två röster till Ebba, Ebba som ingen vill vara med, alla finsar och fröken vet inte vad hon ska säga.

Efter skolan går bokens huvudperson Siri till mosters cafe som så ofta men i dag blir det inte lika mysigt för Siri berättar om det som hände under omröstningen med Ebba. Moster blir arg och fråga vad Siri gjorde åt det hela. Inget. Varför skulle hon?

Övningen inför lucia fortsätter men Siri hon har börjat tänka, ska hon stå upp för Ebba? I så fall hur?

Lucialinnet är en bok om det där svåra svåra, det som är en del av att vara barn och tonåring (tyvärr också att vara vuxen) det sociala spelet i ett klassrum. Ett peppbok för att våga säga ifrån, våga vara den modiga som inte bara står och titta på när det händer. En bok att ta hjälp av i klassrum där det händer. Eller vänta nu en bok att läsa i klassrum innan det händer - så att det inte händer.

Pluspoäng för att Siri hon är en sådan som tillbringar rasterna i bibblan "Vi sär alltid där på rasterna. Vi sitter i myshörnan och läser KP och pratar om böcker." Förstår ni de pratar frivilligt om böcker på rasterna i skolan. Det måste en barnbibliotekarie som jag bara gilla gilla gilla."

/Paula


Lucialinnet
Författare: Emma Frey-Skött
Förlag: Nypon förlag (2014)
ISBN: 9789175671932
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Hej! Din bok är upphittad, ser fram emot att läsa den! Jag har gömt en bok någonstans i samma stad kanske du hittar den :) Med vänlig hälsning, Bokmalen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära anonyma bokmal, vad glad jag blir för ditt medelande :)

   Radera
 2. Jag gillar att boken sätter ord på ett kort och konkret sätt ändå på detta med mobbning. Vad är det? Är det bara den direkta mobbningen eller också den där tysta mobbningen som kan bestå av att man backar och låtsas att inte riktigt se?!

  Apropå kommentaren ovan? Har du också avsiktligt lämnat en bok denna vecka? Jag råkade avsiktligen lämna en bok på Ikea igår - men en liten lapp i så ingen tror att den är saknad på så vis! (; (:

  Bokkärlek!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp jag har också "glömt en bok". Glömde den på bibliotekt :) Fler böcker till alla!

   Radera