tisdag 9 september 2014

Lite mer än en kram av Mårten Melin

De sista sommarlovsveckorna innan sjuan ska börja är här. Manne och storasyster Moa tillbringar veckorna hos pappa. Mamma hon är på semester med sin nya kärlek. Manne badar med kompisen Alvin, läser böcker och tecknar serier.

Så en dag kommer Moa hem med en ny kompis, Amanda. Amanda som flyttat in i deras gamla hus. Huset de bodde i tillsammans med mamma och pappa. Amanda kommer in i Mannes rum för att kolla hur det är med honom. Hon fastnar för Barnkolonin i hans bokhylla. En bok hon gärna får låna men glömmer kvar.

Manne han vet ju vart Amanda bor så han cyklar dit med boken, fast det känns konstigt. Amanda bor i hans gamla rum, i hennes bokhyllan finns helt andra böcker nästan vuxenböcker. Amanda som snart ska fylla femton fråga plötsligt Manne om han kysst någon. Om han kanske vill kyssa henne ... Men helt i hemlighet så klart och utan att någon får veta något.

Efter de möts de på biblioteket, Amanda berättar att hon hängt där några dagar i hopp om att Manne skulle dyka upp. Bokens titel är en rubrik Amanda säger när hon bad om en kram och det blev lite mer än en kram. Men det är också en barnlitterärthistorisk koppling till 70-talet och Hans-Eric Hellbergs bok Kram. Hellberg som fick i uppdrag att skriva en bok om sex för unga. Nu har Mårten Melin gjort samma sak. Lite mer än en kram är en modig bok. Det är en bok som tar 11-13-åringarna och dess funderingar och nyfikenhet på allvar. Undrar hur boken kommer att tas emot?

När jag pratade med Mårten om hans böcker under våra skrivardagar i början av sommaren så sa han att egentligen är det lika mycket övernaturligt i Lite mer än en kram som i någon av hans andra böcker, där "vanliga" barn helt plötsligt upptäcker att de kan förvandlas till en katt, är en varulv, blir kär i ett troll ...

Jag tycker mycket om alla bokreferenser i boken. Men jag far illa av hur det går för Amanda när skolan börja.

Mitt rec.ex är upp och nedvänt, första gången jag läst en bok så. Hade ett Vitnos exemplar på skolan där jag jobbade innan som var så. Stor hitt bland barnen, bra sätt att lura föräldrar eller lärare på då det ser ut som att man håller boken upp och ned när man läser. Fast man inte alls gör det.

/Paula


Lite mer än en kram
Författare: Mårten Melin
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129692570
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar