söndag 7 september 2014

I dödens labyrint av James Dashner

Thomas dyker en dag upp i en låda bara så där. Han har inga minnen av ett tidigare liv, det enda han vet är sitt namn. Lådan som kommer en gång i månaden till gruppen av pojkar som lever vid labyrinten. Pojkarna som varit där i två år. Pojkarna som inte heller har några minnen av tidigare liv. Det kommer ständigt mat och annat som behövs. Men så en gång i månaden en ny pojke.

De lever och finner sig i att leva, odlar, har djur, bygger och så finns löparna de som dagligen ger sig ut i labyrinten för att hitta vägen ut, vägen bort.

Thomas han bara vet att det är löpare han ska bli. Men så redan dagen efter Thomas kommer lådan en gång till. Denna gång ligger en tjej i lådan, det har aldrig hänt förut. Tjejen har en lapp i handen på vilken det står att detta är början på slutet. Sedan faller hon i koma. Men det är om Thomas känner henne. Massa saker är skumma, det känns som om Thomas minns och vet saker men varför och hur. Varje natt stängs de inne och vägen till labyrinten skärmas av.

Jag tycker att boken hade lång startsträcka, som så ofta är fallet när det är en serie med flera delar. Twisten på slutet gillar jag mycket, men egentligen så är det först i mejlet som avslutar boken jag blir fast i berättelsen på riktigt. Spännande hur bokens karaktärer fått sina namn, gillar när det finns en tanke med namn.

Undrar undrar om detta kanske är en berättelse som gör sig bättre på film?

/Paula


I dödens labyrint
Författare: James Dashner
Förlag: Semic (2014)
ISBN: 9789155260576
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: