fredag 28 oktober 2016

Hösten ungdomsböcker hos Nypon förlag


Koll på läget av Alex van Tol
Chick känner en väldigt stor press på sig från pappa som har bestämt att han ska bli advokat som pappa själv aldrig fick bli. För att få ordning i sitt huvud skriver han listor. Massor av listar, som en tvångstanke. Stressen han springer från skolan och sötaste tjejen allt för att kunna skriva listor.

Långt ifrån Zlatan av Johanna Nilsson
Johan är hemma på jullov och ska lära flickvännen Ella åka skidor. Men så trillar han och skada knät. Inte spaka fotboll med ett skadat knä. Tid till att cykla och styrketräna men ilskan i att inte få spela fotboll. Tävlingen mellan varandra i gymnaiseklassen. Ella som älskar att läsa böcker.

Kaos i skallen och Sista hållplatsen (Typiskt Tobias!) av Kerstin L Hahn
Tobias killen som glömmer saker. När han ska gå och handlar mat åt föräldrarna, har han en detaljerad lista. Han glömmer vart han ställt sin vagn och tar en annan. Sen träffar han söta tjejen från skolan de tar sällskap hem. Ojdå han cyklade ju till affären, glömde visst cykeln. I Sista hållplatsen somnar han på bussen och blir väntande länge på nästa. Då möter han snäll rysk kvinna som bjuder hem honom på te och piroger.

Fågelflickan av Johanna Nilsson
Minna och hennes bästis lite så där på skoj vem går ner fem kilo snabbats. Kompisen gav upp och Minna bara fortsatte. Nu upp varje morgon för att springa. Äta så lite som möjligt och alltid vara hungrig. Berättar en kväll godnattsaga för lillebror om fågelflickan hon som slutat äta och snart ska flyga iväg. Smart lillebror förstår att sagan handlar om Minna själv. Då vill han inte heller äta. Vill ju vara där syster är. Men det är då Minna förstår att detta inte funkar hon måste äta. Att gå till läkare och få hjälp. Svårt men viktigt.

Hur kunde han? Av Bente Bratlund
Flickvän skyndar hem för att göra chokladkaka att överaska pojkvännen med. Men när hon kommer hem till Finn är Unni också där. Han är otrogen. Inte okej. Hon kletar in kakan i hans ansikte och springer där ifrån. Stannar hemma från skolan. Mormor som kommer och säger att man måste ha kvar respekten för sig själv! Hur göra? Kan man förlåta?

Ge inte upp Amina av Annelie Drewsen
Amina skadar sitt knä på en tävling. Det gör så ont. Ringer till mamma och gråter. Mamma som hon inte träffat på två år. Men nu äntligen är på väg. På fredag ska de träffas. Mamma kommer men de får inte bo tillsammans och all den hjälp Amina fick när hon kom till Sverige den får inte mamma. Istället är det Amina som får hjälpa henne. Ska hon verkligen orka fixa sitt knä, gå i skolan, hjälp mamma och börja träna igen? Välja bort träningen?

Ingen gör mål på mig av Annelie Drewsen
Selma har tillbringat två sommarlovs veckor på kollo. Där fanns Esmeralda de bytte inte nummer. Efteråt kan hon inte sluta tänka på henne. Annars mest bara fotboll, där hon är målvakt men ingen gör mål på henne. Ett nytt lag ska mötas där finns Essi hon som alla är rädda för hon som är så duktig att hon behöver punktmarkeras ... de där bekanta ögonen.

/Paula

Koll på läget Författare: Alex van Tol
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175675480 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Långt ifrån Zlatan Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175676005 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kaos i skallen Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175675367 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Sista hållplatsen Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175675350 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fågelflickan Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175675503 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Hur kunde han? Författare: Bente Bratlund
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175676371 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ge inte upp, Amina! Författare: Annelie Drewsen
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175675381 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ingen gör mål på mig Författare: Annelie Drewsen
Förlag: Nypon (2016) ISBN: 9789175676104 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar