torsdag 20 oktober 2016

Blodvittring av Staffan Cerderborg


Att läsa böcker för Barnbokskatalogen innebär ibland att läsa böcker långt innan det är en bok. Läst ett manus av Staffan Cerderborgs bok Vittring, den som fick heta Blodvittring som bok.

Staffan skriver själv in sig som bokens ramberättelse, en författare på utflyttat hittar i en fyr tre stycken dagböcker. Han tar med sig dagböckerna hem och läser ... dagböckerna blir en bok.

1979 sommarlov på Gotland i fyren sitter Nina inspärrad. Hon minns inte hur hon kom dit. Men senaste veckan har inte varit likt något annat hon någonsin upplevt. Nina, mamma och kusinen Rebecka två veckor i lugnet i en lånad stuga på Gotland.

Rebecka är rastlös så kusinerna cyklar runt för att se om något händer. När de hittar en skylt som säger privat mark så är det precis vad som behöver undersökas. Där en låda, som det droppar uppåt ur? En droppen träffar Rebecka som försvinner ... då kommer Tommy och Peter dit. Killarna som gömt ett djur i lådan. Ett stort vitt djur, en räv som de skjutit med 30 skott och det var nästan så att det ändå inte dog ...

Det är här allt det läskiga börjar ta form. Rebecka kommer tillbaka men något har ändrats hos henne. Tommy och Peter berättar om den vita räven. Mer mystiska och otäcka saker händer. Saker som leder fram till att Nina är fast utan mat och hungerskänslor i en igenbommad fyr ... Hur och om någonsin ska hon ta sig ut därifrån ...

Härlig sommarlovskänsla och lagom mysläskigt.  Men ändå tillräckligt läskigt för läskiga drömmar om vita djur. Gillar att det inte ges några förklaringar!

/Paula


Blodvittring
Författare: Staffan Cederborg
Förlag: Opal (2016)
ISBN: 9789172998490
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar