måndag 24 oktober 2016

De nominerade är och tankar kring de ...I dag presenterades det äntligen! Nu vet man. Det jag tycker är så mycket mer spännande än Nobelpriset - vilka som blir nominerade till årets Augustpris i kategorin Barn- och ungdomsbok. Många var ni som var på plats i Kulturhuset och såg live vilka som nominerades och intervjuer med dessa. Allt lett av bästa Tara Moshizi och daniel Sjölin. 
Själv såg jag första halvan på bibblan där jag jobbar på storbild. Jag och en äldre herre som klätt upp sig dagen till ära. Det var fint. Andra halva såg jag vid mitt jobbskrivbord samtidigt som jag skrev mejl till mitt gäng av vuxna som jag läser barn- och ungdomsböcker med. Till nästa träff ska vi ha läst de nominerade böckerna - ser massa fram emot det. 

Tre gånger skrek jag lite hurra ja!
De nominerade är: Tio över ett av Ann-Helén Laestadius. Hurra för den nomineringen. Jag tokgillar. Extra plus för att det finns en bokklubb på biblioteket med i den boken. 
Ormbunkslandet av Elin Bengtsson. Blev helt betagen när jag lyssnade på Elin under bokmässan. 
Åka buss av Henrik Wallnäs & ill. av Matilda Ruta. Har jag inte läst men blev väldigt sugen på att läsa. 
Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp. En bilderbok jag tycker väldigt mycket om. Den står i en av mina tavellister hemma. Fin och sorglig.
Oj en polis av Eva Lindström. Eva som varit nominerad till Augustpriset 12 gånger. Har inte läst boken. Men snart så. 
Djur som ingen ser utom vi av Ulf Stark & ill. av Linda Bondestam. Finaste poetiskas bilderboken. 
När jag ser listan så är jag väldigt glad över nomineringarna. Extra kul att jag hade tre av böckerna med på min gissa/önska/hoppas lista inför nomineringarna. Tio över ett, Ormbunkslandet och Idag vet jag inte vem jag är. MEN var är böckerna för 7-12 åringarna? Böckerna som barnen läser själva. Böckerna som gör barn till läsare? De saknar jag. Det är ju genom denna typer av pris vi berättar för barnen hur viktiga deras böcker är. Eller? 

De nominerade till Lilla Augustpriset offentliggjordes också. Det största skrivpriset till 16-20åringar. En röst till detta pris har också vi. Läs texterna HÄR och rösta på din favorit. Mer om de en annan dag.

/Paula 
2 kommentarer:

  1. Ormbunkslandet har jag helt missat! Men gillar också både Ulf Stark och Ida Sundin Asp. Lite besviken på att Eva Lindström blev nominerad Igen.. Inte för att hon inte är bra utan för att det finns andra som är minst lika bra. Som t.ex. var är Brorsan är kung!? Hade täckt in mellanåldern med bravur!

    SvaraRadera
  2. Håller verkligen med om missen av 7-12. Där barnen läser som mest (själva), är inte dessa böcker viktiga? Ses de som dålig litteratur? Mindre värd? Vad berors det på? Blir tokig och besviken. Finns så mycket som är BRA. Inte bara duga för stunden som många verkar tycka...

    SvaraRadera