tisdag 25 oktober 2016

Fantasifulla och viktiga bilderböcker

Bilderboksåret 2016 fortsätter att leverera. Nytt, viktigt, färgsprakande, fantasifullt.

Nu leker vi! En lekdag hos kusinerna på landet. I ett nytt storthus. Stort fullt av flyttkartonger och efterlämnade saker. Lämnar massor för fantasin. En härligt brokig familj. Hur relationerna ser ut får man fundera på själv genom bilderna. Gillar verkligen när inte allt står i texten.

Veckan före barnbidraget. Då när man äter korv och potatismos men korven blev kvar i affären. Istället för bio bibliotek. Istället för simhallen hemmabadus med uppblåsbar sommarpol i badrummet. Lördag och leta skrammel i jackor och väskor. Räcker till lördagsgodis, en lök och krossad tomat och det som är kvar ges till tiggaren utanför affären. Varmt och kärleksfullt på samma gång som ont i magen.

Klä på Herr H. Här får du som läsare hjälp Herr H att bli färdig för att gå hemifrån. Glasögon, hatt, fluga och mustasch. Men vänta lite har inte Herr H glömt något? Rolig och lekfull. Ett nytt grepp om bilderboken som medium som talar direkt till läsaren. En liten busig läsare.

Pudlar och Pommes. De tre pudlarna bor i ett land där de äter massa potatis och har det bra. Men så tar potatisen slut och någon slänger en bumling i deras pol. De packar en väska och ger sig av. De kommer kan inte vara kvar. Båt och flytvästar. Det lilla de packat i en resväska försvinner i en storm. De kommer i land på en annan ö hos pudlarna. De som mest äter pommes. Hos pudlarna finns det en som inte vill ha de där. Fast huset är stort och det finns massor av mat ... Fin och så viktig. Att med hundarna närmar sig de svåra frågorna.

/Paula


Pudlar och Pommes
Författare: Pija Lindenbaum
Förlag: Lilla Piratförlaget (2016)
ISBN: 9789188279132
 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Klä på Herr H
Författare: Emma Virke
Förlag: Lilla Piratförlaget (2016)
ISBN: 9789188279149
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Nu leker vi!
Författare: Sara Bergmark Elfgren & ill. Maria Frölich
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129698916
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Veckan före barnbidraget
Författare: Elin Johansson & ill. av Ellen Ekman
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129699289
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar