torsdag 1 september 2016

Anaché av Maria Turtschaninoff

Nomadflickan Anaché växer upp med mamma, hövding pappa och storebror Huor. Syskonen är alltid tillsammans. Anaché lär sig i smyg göra allt som Huor fast hon inte får. Hon är flicka ju. Det är väldigt tydligt vad som är en kvinnas uppgift och vad som är en mans. Den finaste syskonkärleken. En storebror som lär lillasyster allt och som skyddar henne från pappas våld.

De lever av sina får, hästar och byteshandel. Under sommaren samlas alla familjer som tillhör stammen på ett och samma ställen. Men resten av året lever familjerna långt från varandra. Alla måste ha bete till sina får.

Till varje stam hör en Angakok som kan tala med andarna. Det är bara män som kan. Men andarna de söker sig till Anaché utan att hon ber om det. Redan som ett litet barn. I henne finns något som aldrig skådats förr. Anachés liv blir olikt alla andras. Det tar vändningar som man inte väntar sig. Överaskar om och om igen.

Detta är spännande, fascinerande, annorlunda allt jag brukar läsa. Så fängslande, så mycket girlpower. Hur kommer dessa världar till Maria Turtschaninoff? Det ska jag fråga henne när hon och jag har samtal på Växjö bibliotek 20 september!

/Paula


Anaché : myter från aktade
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Schildts & Söderströms (2012)
ISBN: 9789515230157
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar