måndag 19 september 2016

Vi är en av Sarah Crossan

De siamesiskatvillingarna Tipp och Grace är sexton år och hemskolade. Nu finns inga pengar kvar till  hemundervisning längre, det är dags att börja skolan. Familjens ekonomi är inget vidare, mamma jobbar massor av timmar på banken. Pappa har inget jobb och går på en massa intervjuer. Får inget jobb, istället är han allt oftare full. Fjortonåriga lillasyster Dragona undervisa de yngre eleverna i ballett för att få danslektioner själv.

Tipp och Graces sjukvårdsräkningar är inte billiga och inte heller deras specielkläder. De sitter ihop vid höften har tre ben, ett som inte fungerar och tar sig fram med hjälp av varsin kyrka. Det är inte ofta de lämnar huset om det inte är för sjukhusbesök. Läkaren sa vid deras födelse att de inte skulle bli mer än två år. Men nu sextonår och redo för att börja skolan.

I skolan finns Yasmeen med den rosa pagen. Hon som rektorn bett ta hand om de nya eleverna. Yasmeen som inte ser på de som missfoster som alla andra, som de fasat för. Yasmeen som vet hur det är att han en dödsdom över sitt huvud. Yasmeen är kompis med Jon. Jon som Tipp direkt känner att det är något speciell med ...

Men det är något som inte är som det ska, ibland bara kollapsar den ena av tvillingarna poff i marken. Ett väldigt svårt beslut måste fattas ...

En är en unik berättelse om ett livsöde jag tidigare inte läst något om. Allra minst i ungdomsböcker. Att vara två i en, att sitta ihop att alltid ha varandra. Att behöva anpassa sig efter den andra hela tiden alltid alltid där. Tipp och Grace som jag gillar dessa coola tjejer! Också wow vilket galet snyggt omslag.

/Paula


Vi är en
Författare: Sarah Crossan
Förlag: B Wahlströms (2016)
ISBN: 9789132169793
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar