lördag 3 september 2016

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med av Johanna Nilsson

Sex mejl skickas till sex tonåringar, ett mejl med ett lösenord till en blogg med samma namn som bokens titel Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med. Ett mejl som först ser ut som ett spam, de som försöker klicka bort mejlet kommer direkt till bloggen.

Bloggen skrivs av Ikaros som har bestämt sig på nyårsafton ska hen dö. På bloggen låter hen sex utvalda följa med. Ikaros skriver om osynligheten och svärtan inuti. Smärtan som funnits så länge. Beslutet som noggrant tänkts igenom.

Mejlet läses av Emil, han kommer in på bloggen i skolan. Direkt visar han den för Filippa. Flippa hans bästa vän och hemliga kärlek. Hon som direkt sa att de bara skulle vara vänner så vänskap enades de om. Men i Filippa bubblar också något annat. Men de har ju enats om vänskap så ingen vågar säga något om känslorna. De läser Ikaros-blogg och fundera vem det kan vara som skriver? Kan de hjälpa på något sätt?

Karim han får också mejlet. Hans känsla när han läser är att Ikaros är som han. Han vill hitta hen, eller ja han är bums övertygad om att det är en tjej. En tjej han ska hitta som han ska följa.

Emil och Filippa kommer fram till att de ska skicka mejl till de andra som fått mejlet och läst bloggen. Vad har de gemensamt? Varför är just de sex utvalda till att läsa? Följa med Ikaros på nedräkningen? Kan de hitta gemensamma nämnare mellan sig själva och på så sätt få reda på vem Ikaros är och stoppa hen?

Johanna Nilsson hon är proffs på att skriva så det känns långt in ner i magen, jag blir gråtig och glad på samma gång. Ikaros tankar om livet och framförallt om osynligheten, hur vi ser eller inte ser på varandra. Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med är en viktig bok som man under läsningens gång inte har en aning om vart den ska ta en!

/Paula


Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129699197
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar