fredag 16 september 2016

Ingenting och allting av Nicola Yoon

Madeline är född med en ovanlig sjukdom. En sjukdom som gör att hon inte får lämna huset, gör hon det kan hon bli så sjuk att hon dör. Att vara sjutton år och de enda två människorna man träffar dagligen är mamma läkaren och sjuksköterskan Carla (som i och för sig är både som en bästa vän och en extra mamma). Mamma går varje dag till jobbet och då kommer Carla istället. För att komma in i huset behöver du gå genom en luftsluss. Inga baciller får komma in.

Skolan sker via självstudier och skype. Madeline läser hur mycket böcker som helst. Har läst mer än alla i hennes ålder, men så har hon ju också haft tid på ett helt annat sätt än alla andra.

Plötsligt en dag hörs en lastbil vid grannhuset, en flyttbil. Det ljudet som ofta betyder nya grannar. Nyfikenheten är stor. Men också lite rädsla. Detta att det finns människor utanför hennes bubbla. Människor som lever vanliga liv. Går i skola, har vänner och träffar massor av människor. I grannfamiljen finns Olly en kille i ungefär hennes ålder. De sneglar på varandra lite genom fönster. Olly och hans syster kommer över med en säga hej till nya grannarna kaka. Men då får Madelines mamma ett spel och säger den kan vi inte ta emot och nej min dotter kan verkligen inte visa runt er här.

Ollys skriver ett förlåt i fönstret till Madeline  Mejladresser byts och vänskap utvecklas via mejl. Det är hur fint som helst. Men att inte få träffas ... Kan man göra något åt det. Är det värt att offra livet för att för en liten stund få känna sig som en vanlig människa?

Ingenting och allting är oväntad och underbar! Jag gillar verkligen böcker som överraskar mig som läsare. Ingeting och allting överaskar mig flera gånger! Jag tror en väldigt bra bokcirkelbok, inte bara för tonåringar utan också för vuxna med tonåringar i sin närhet.

/Paula


Ingenting och allting
Författare: Nicola Yoon
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
ISBN: 9789163889448
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar