tisdag 20 september 2016

I bergets hjärta av Mårten Sanden

Sonja 12 år uppvuxen tillsammans med sin mamma. Pappa hann dö innan hon föddes. Innan mamma ens visste att hon var gravid. I 12 år bara hon och mamma. Så plötsligt en dag kommer ett brev från farfar. Honom hon aldrig träffat. Farfar vill att hon ska komma och hälsa på.

Det blir en lång resa med många byten. Sonja åker ensam. Sista bytet skulle varit med buss men blir istället med tåg ett gammalt tåg, hon åker ensam ... men någon visar sig för henne i tågfönstret och hon får följa scener som liksom utspelar sig för länge sedan.

På plats hämtas hon av farbror Carl, en sträng man som vet vad han vill. Han säger till Sonja att göra precis som hon blir tillsagd medan hon hälsar på. Där finns också kusinen Seth. Seth som går på kryckor och har en muskelsjukdom.

Sonja och Seth blir snabbt vänner. Men någon farfar får hon inte träffar. Carl han har planer för Sonjas arv. Och hur var det med den där tågresan? Tågstationen finns ju inte längre kvar ...

Nutid och det förflutna vävs samman. En farfar som söker förlåtelse för att kunna gå vidare. En fin vänskap två barn emellan. Barn påväg mot tonåren som förstår att vuxna de är inte alltid vad de utger sig för att vara.

Mårten Sanden alltså det är denna typ av böcker du alltid alltid borde skriva!

/Paula


I bergets hjärta
Författare: Mårten Sandén
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129699531
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar