måndag 12 september 2016

Naondel av Maria Turtschaninoff

Kabira har av sin farmor fått lära sig hur man tar hand om och är vän med familjens källa Anji. Mycket av familjens lycka finns just i denna källa, om man tar hand om henne vill säga. Det är älsta dotterns uppgift. Men blir Kabira förälskad, i en man med ögon som fängslar, en man som strävar efter makt och vill ha allt - Iskan. Iskan som lurar ur Karbira sin kunskap om källan och själv lägger beslag på källans makt och kraft. Dessutom får han Karbira att gifta sig med honom.

Söner ska han ha, döttrarna får inte leva och Karbira får inte träffa sina barn. Snart kommer det älskarinnor till palatset. En efter en kommer de. Först Garai hon som vuxit upp med sin mor och sina systrar och en massa kunskap om växter. Hon blir kidnappad och såld som slav till Iskan. Efter henne kommer Orseola hon som kan väva drömmar och blivit förskjuten av sin familj. Sulani har en annan källas kraft i sig, henne möter Iskan i krig, ett krigsbyte. Clarás köper han på ett horhus. Iona som skulle offras av sitt folk hon som fortfarande är en liten flicka henne tar Iskan med sig hem och gör till sin andra hustru. Hennes krafter vill han besitta. Där för att ta hand om alla finns Estegi tjänarinnan.

Kvinnorna med en gemensam ondskefull och maktgalen fiende. Sakta blir kvinnorna något slags vänner. Tankarna går till en eventuell flykt. Men är det möjligt? Hur?

Alltså denna BOK!! Det är som Game of thrones fast så väldigt mycket bättre. Och allt i kvinnoperspektiv! Boken består av långa kapitel där varje kvinna i efterhand skrivit ned sitt livsöde. Hur deras vägar vävts samman. Vem Naondel är?! I slutet av boken får jag på riktigt gåshud. Estegis hemlighet. Brevet från Esiko till sin mor Karbira. Alltså det är så bra, SÅ BRA! SÅ BRA! Förstår ni lycka i att jag nästa tisdag ska samtala med Maria Turtschaninoff på bibblan. Finns du i Växjö trakten så kom och lyssna klockan 18:00 i Galaxen som gäller.

Lyckan i att på några månader läst ett författarskap som bara blir bättre och bättre för varje bok. Det är helt fantastisk ju! Gå till biblioteket och låna med er.

/Paula som har en ny favoritbok


Naondel
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Berghs (2016)
ISBN: 9789150221930
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Älskade också denna boken! Har du läst Turtschaninoffs andra böcker? Om inte så kan jag varmt rekommendera dom då de håller lika hög kvalitet som denna!

    SvaraRadera