torsdag 15 september 2016

Djupgraven av Camilla Sten & Viveca Sten

Dimmig höstdag och det är dags för orientering i skolan på den lilla ön. Skolan där det går 40 elever från ettan till nian. Skolsyster skickar med alla eleverna en visselpipa fall att de skulle springa bort sig i dimman.

Tuva hon springer ensam, för att hon gör allt ensam av den enkla anledningen att hon inte har några vänner. Ingen tycker om henne. Förr när de var mindre var de elaka mot henne, nu är de mest bara tysta och låtsas som hon inte finns.

På väg mot en orienteringskontroll får Tuva syn på Rasmus. Han går som i trans på väg mot vattnet ... Tuva rusar fram och stoppar honom. Framför hans ögon ser hon små små flygande varelse, de liknar inget hon sett tidigare. Hon räddar Rasmus från vattnet. De upptäcker att Axel är försvunnen. Borta. Polisen kommer och hela ön genomsöks. Vad har hänt? Vet Tuva något hon inte berättar? Vet Rasmus något?

De kan ju inte berätta om de där varelserna inte för de vuxna. Men för varandra. Vad var det? Kan det verkligen ha varit älvor? Och vart finns Axel?

Djupgraven är en oväntad berättelse som hela tiden tar nya vändningar och överraskar. Frågan som så ofta i böckernas värld och i verkliga livet Vem är jag. Ja den blir något helt annat i detta fall. Säkert en väldigt bra bokklubbs bok och högläsningsbok i mellanstadieklasser! För de som gillar Ingelin Angerborn men läst allt av henne.

/Paula


Djupgraven
Författare: Camilla Sten & Viveca Sten
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
ISBN: 9789163890048
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar