lördag 31 december 2022

Vintersång av Jean-Claude Mourlevat

Helena och Milena går på en internatskola för flickor. När Helena känner ett väldigt behov av att gå till sin trösterksa följer Milena med som sällskap. 3 besök per år får internatskoleeleverna hos sin trösterska. Att Helena behöver använda ett av besöken så tidigt på året det är inte bra men så det är.

På den långa promenaden till trösterskorna stöter de på två pojkar från internatskolan för pojkar. De börjar prata fast de inte får. Byter namn med varandra och lovar att skriva till varandra. Pojkarna heter Bartolmemeo och Milos. 

Medan Helena besöker sin trösterska väntar Milena i biblioteket. Eller hon skulle vänta i biblioteket. Hon finns ingen stans att finna då hon rymt i väg med Bartolmemeo. Han kom tillbaka och berättade saker Milena aldrig kunnat drömma om. 

Milena och Bartomlememo är de första att rymma från internatskolorna men inte de sista. Det är början på en ny revolt. Den senaste var för femton år sedan och då dog våra huvudpersoner föräldrar. Det finns de kvar som minns och som jobbat i tystnad och väntat på att något sådant här skulle hända.

Vintersång är en fängslande berättelse. En bok som jag inte vet vart den tar mig eller vilken genrer den egentligen hör till. Det som började som en historiskroman slutar i en dystopisk nytid så så så BRA. Hoppas Lilla Piratförlaget/Gilla böcker snart översätter fler titlar av ALMA-pristagaren Jean-Claude Mourlevat. 

/Paula


Vintersång
Författare: Jean-Claude Mourlevat
Förlag: Gilla böcker (2022)
ISBN: 9789178133451

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar