måndag 28 oktober 2019

Vad håller ni på med? en antologi om klimatet

Poesi, fakta, skönlitteratur, serierutor och krönikor bladat på 217 sidor med det gemensamma temat klimatet. Det är allvarligt och på riktigt utan att vara nattsvart. Fakta om hur det är och skönlitterärt om hur det skulle kunna bli.

Skogsbränder, torka, utdöda djurarter, att förbereda sig för zombiekatastrofen för att vara beredd på en katastrof. Klimat i förändring. Om vi låtsas att allt är normalt kommer vi undan då? Att se allvaret men inte kunna få människorna i ens närhet att fatta. Överkonsumtion som från en dag till en annan tog stopp. Och en hel del kärlek.

Texten som drabbade mig mest är Annika Norlins Det naturliga urvalet i vilken vi får lära känna Mio som flyttat med sina föräldrar till det norrländska inlandet. Ett säkert ställe att bo på. Försäkringsbolaget ville inte längre försöka huset i Skåne nära havet. En storm och taket kunde vara bortblåst.

I skolan lär sig Mio och klasskompisarna om ingoranterna de som levde i början av 2000-talet som hade vetskapen men som inte gjorde något åt miljökatastroferna. Myggen är överallt och ibland bär de på sjukdom.

Boken avslutas med fablen om branden och kolibrin, men kolibrins ord - Jag gör så gott jag kan. Ord att ta med sig.

Läs! Låna på biblioteket, ge bort i paket och prata om boken med varandra.

/Paula


Vad håller ni på med? : en antologi om klimatet
Förlag: En bok för alla (2019)
ISBN: 9789172218024
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar