fredag 5 juli 2019

Friläge av Yrsa Keysendal

I lägenheterna vägg i vägg växer Linda och Anna upp. Deras mammor var gravida samtidigt. Annas pappa lämnade och Lindas mamma försvann. Linda och Anna blir som systrar. Även föräldrarna står varandra nära. Anna avundas Lindas pappa han som är glad och alltid lagar riktigt mat. Annat är det med Annas mamma hon äter mest sallad.

Anna försöker frigöra sig från Linda hon vill gå ensam till skolan. Vill vara en egen. Linda är utsatt i skolan och blev som liten av med sin ena arm. När Anna får sin första pojkvän då gör Linda något oförlåtligt. De är femton år och har varit varandras allt nu blir de varandras inget.

Vad gör det med en att vara uppvuxen tillsammans med någon att forma varandra och formas av varandra. Att se sig själv i den andras ögon och sedan vara borta från det. Att bli vuxen och ha ett stort hål inom sig. Att tappa greppet totalt.

Friläge är en bok jag sögs in i. Språket, balansen, orden jag ser allt framför mig så otroligt tydligt. Det är så levande. Fullt av känslor som inte alltid våga kännas. Yrsa Keysendal kan mycket väl vara årets bästa och mest spännande debutant. Jag ser så mycket fram emot att läsa vad som kommer härnäst.

/Paula


Friläge
Författare: Yrsa Keysendal
Förlag: Brombergs (2019)
ISBN: 9789178090266
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar