tisdag 23 juli 2019

Dödvatten av Lena Ollmark

Vera har en tuff uppväxt bakom sig med en icke fungerande mamma och ett eget självskadebeteende. Hon är tolv år och såg sin mamma dö. Ensam kvar är hon på ett hem för att läka. En plats med andra trasiga unga människor.

När Max kommer till hemmet så ändras alls. Max som alla verkar veta vem hon är. Max som hade en rätt så känd tvillingsyster som dog. Vera blir inte det minsta imponerad. Hon är sitt vanliga jag och ställer obekväma frågor som alla tänker men ingen vågar ställa.

Att Vera vågar och är sig själv gör att Max söker sig till henne. Mörkret inom de båda blir början på en vänskap. När Max fråga Vera om hon vill tillbringa sommaren med hennes familj på en ö i Stockholms skärgård då blir Vera väldigt glad. Mer Max. Men på ön finns ett mörker, Där finns någon som vill locka ner Vera i vattnet. Den döda tvillingsystern Julias närvaro finns hela tiden där. Spöket Julia som inte verkar tycka om att Vera är där.

Kusligt med flera oväntade tvister och helt omöjligt att gissa sig fram till vad som ska hända. En perfekt bok för dig som läst alla Ingelin Angerborn och Kristina Ohlsson. Jag tycker Lena Ollmark blir bättre och bättre för varje bok hon skriver.

Böcker som leder vidare till andra böcker är något jag är svag för. I Dödvatten så spelar Oscar Wildes bok Dorian Grays porträtt en liten roll. Nästa bok för mig blir alltså Dorian Grays porträtt.

/Paula


Dödvatten
Författare: Lena Ollmark
Förlag: B/Wahlströms (2019)
ISBN: 9789132210570
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Då borde du läsa Daphne du Mauriers Rebecca också, för den är en tydlig inspirationskälla till den här romanen.

    SvaraRadera