söndag 12 februari 2017

Slag av Lena Bezawork Grönlund

Men va? En vuxenbok? Nu fast det inte är sommar? Ja precis så är det. Jag har läst en vuxenbok i februari. Tilläggas bör att det är en vuxenbok som handlar om en ungdom. En bok som igen väcker den där spännande frågan vad är en vuxenbok och vad är en ungdomsbok och hur är det med gränsen där emellan? 

I Slag möter vi Fikirte och henne etiopiske pappa i ett svenskt 1980-tal. De är båda besatta av boxning. I bokens första halva får vi följa bådas röster. Fikirtes vardag, ensamhet och hårda rasistiska ord på väg hem från skolan. Men också lyckan i löpspåret och träningslokalen. Vi får följa Amanuels minne från hemlandet. 

Frånvaron och närvaron av mamman som inte är där. Henne del lämnat ett tomt rum i lägenheten åt.Utanförskapet, orden som gör så ont. Att inte få höra till.  Boken har en uttalad vändpunkt - kärleken. Genom korta kapitel ofta inte mer än en halv sida växer berättelsen om Fikirte fram. Boxningen, familjen, flykten, kärleken. En vackert målad berättelse som gör ont att läsa och samtidigt ger mig förståelse jag inte haft innan. 

/Paula Slag
Författare: Lena Bezawork Grönlund
Förlag: Norstedts (2017)
ISBN: 9789113073798
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar