söndag 12 februari 2017

Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund

Aili som jag lärde känna och tyckte så mycket om i Middagsmörker är nu tillbaka i Gryningsstjänra. Raija, morfars mamma hon som öppnade famnen för Aili ska begravas. Aili känner sig skyldig till hennes död, eftersom Raija dog för att rädda Aili. Gryningsstjärna börjar med denna begravning. Det är sorgligt och morfar är inte på plats. Lagom till det är dags att gå får Aili reda på att morfar varit med om en olycka.

Tur att Oliva och hennes pappa finns där. Tur att de vet så mycket om samisk mytologi och vad det innebär att vara Noadi. Eftersom det är det är den nya verkligheten Aili håller på att anpassa sig till. Hon tjejen från Skåne, hon med en samisk mamma som dog när hon föddes. Hon som nu är föräldralös och fått flytta till Idijärvi långt upp i landet. Hon är dessutom Noadi. Minst sagt mycket att ta in. 

När rådet vill ha hennes hjälp att resa inom sig själv för att rådfråga de gamla gudarna. Ja då är det bara till att snällt göra det. Dessutom är soc på henne. De har hört att morfar ligger på sjukhus. Det går ju inte, fosterfamilj kanske? Men Aili vägrar flytta en gång till. 

Gryningsstjärna är hur fängslande som helst. MEN jag har ett litet men - slutet? Hallå så kan det ju inte sluta. Jag vill veta mer NU! När kommer del 3?

/Paula


Gryningsstjärna
Författare: Charlotte Cederlund
Förlag: Opal (2017)
ISBN: 9789172998858
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: