måndag 20 februari 2017

De ofria av Janne Lundström

1790 dör Matildas mamma. Hon sätts på en båt från Stockholm till Västindien och den svenska ön S:t Barhélemy där pappa finns. Pappa som hon inte känner men hört så mycket fint om. Matilda har höga tankar om sin pappa och paradiset hon tror sig kommit till.

Men det blir inte riktigt som hon tror. Pappa har två sidor en lugn och snäll och en helt tvärtom. I hushållet finns förutom hushållerskan Beatrijs hennes två tvillingsöner de som går under smeknamnen Witte och Zwarte. Tvillingarna är några år äldre än Matilda.

De tar en tid för Matilda att förstå att Beatrijs, Witte och Zwarte är slavar som hennes pappa äger. Hon har svårt att se hur illa de behandlas. Vill får det annorlunda. Lyckas få sin pappa att skriva fribrev till de. Men pappan skriver bara ett. Då bestämmer sig Matilda för att hjälpa Zwarte som inget fick att rymma. En rymning som sätter igång en hel rad med andra händelser.

Allt är skrivet i den vuxna Matildas perspektiv, hon minns tillbaka över vad som hände när hon kom till S:t Barhélemy hur det var när hon var ung. Ett sätt som gör berättelsen något långsammare vilket är synd då den tänkta målgruppen ungdomar inte alltid gillar långsamma berättelse. För mig är det helt nytt att läsa om att Sverige hade koloni i Västindien på 1700-talet. Att det fanns svenska som såld slavar. Bra att det berättelsen skrivs!

/PaulaDe ofria
Författare: Janne Lundström
Förlag: Natur och Kultur (2017)
ISBN: 9789127127425
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar