fredag 21 maj 2021

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali

I Vem har sagt något om kärlek får vi följa Elaf i berättelsen om hennes barndom och vuxenblivande. Ungdomsår som präglas av hederskultur. En kontrollerande pappa och en mamma med stenkoll som hela tiden vill gifta bort Elaf.

Elaf vill inte alls bli bortgift hon säger ifrån, hittar ursäkter som fungerar. Skolan och utbildning är som tur är viktigt för föräldrarna. Elaf är duktig i skolan och lyckas byta skola själv två gånger. En gång för att komma bort från hemsk mobbing och andra gången för att få gå det gymnasieprogrammet hon vill och inte hennes föräldrar valt. 

Boken innehåller tillbakablickar på tonår och ett liv som ung vuxen uppblandat med fakta och intervjuer med Elafs föräldrar om det som är och det som varit. Vi får lära känna hennes pappa som genomgått en stor förändring och som hon i dag har en nära relation till. 

Att säga att en bok har ett viktigt ämne tycker jag ibland är dumt men inte denna gången. Vem har sagt något om kärlek? är en otroligt viktig bok med nya inblickar i ett så viktigt ämne. 

Boken har lång reservationskö på bibliotek där jag jobbar, vilket är väldigt roligt. Särskilt med tanke på att det är en ungdomsbok. En ungdomsbok som inte marknadsförts som en ungdomsbok och som fått mycket och välförtjänt uppmärksamhet. Det är en parantes men en rolig sådan. 

/Paula 


Vem har sagt något om kärlek? 
Författare: Elaf Ali
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
ISBN: 979129726893

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar